INFORMARE PROIECT

Titlul proiectului

Unitatea administrativ teritorială Municipiul Brașov implementează proiectul cu titlul:  ”Sistem centralizat de monitorizare şi control al traficului în Municipiul Braşov”, cod SMIS 127411, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, apelul de proiecte cu numărul POR/182/4/1/, componenta 1: POR/2017/4/4.1/1, aferent Axei prioritare 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Beneficiar

Unitatea administrativ teritorială Municipiul Brașov, conform Contract de finanțare nr. 5167 din 09.03.2020, modificat prin act Act Adițional nr.1/22.07.2021, Nota de avizare nr.22799/04.07.2023, Nota de avizare nr.46877/18.12.2023, Nota de avizare nr.48142/22.12.2023.

Perioada de implementare

Perioada de implementare a proiectului este de 77 de luni, respectiv între data 01.08.2018 şi data 31.12.2024, aceasta cuprinzând și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Valoare proiect

Valoarea totală a proiectului este de 32.159.144,66 lei din care:

  • 31.196,63 lei valoare totală eligibilă, din care:
    • 177.217,13 lei valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR
    • 156.515,57 lei valoare eligibilă nerambursabilă din Buget de Stat
    • 463,93 lei cofinanțare eligibilă a beneficiarului (2%)
  •  185.948,03 lei valoare neeligibilă.
Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului

Obiectivul general al proiectului constă în creşterea atractivităţii transportului public prin asigurarea unui management eficient al traficului, în vederea prioritizării transportului public la nivelul Municipiului Braşov, cu efect direct asupra diminuării emisiilor poluante cauzate de mijloacele de transport privat. Prin creşterea atractivităţii sistemului de transport public se urmăreşte descurajarea utilizării autoturismului pentru deplasările urbane şi scăderea nivelului de congestie şi poluare chimică şi fonică generate de transportul privat. Astfel, se estimează că proiectul va genera o scădere a emisiilor de CO2 precum şi al altor emisii precum NOx, PM10, etc. Proiectul contribuie la scăderea emisiilor de CO2 din municipiul Braşov provenite din transportul privat, prin creşterea numărului de persoane care renunţă a se deplasa în municipiul Braşov cu mijloace de transport personale motorizate, în favoarea deplasărilor cu mijloacele de transport în comun.

Proiectul face parte dintr-o abordare complexă care vizează creşterea calităţii sistemului de transport public şi încurajarea locuitorilor Municipiului Braşov de a utiliza transportul public în defavoarea transportului privat cu vehicule personale. În această abordare integrată sunt incluse următoarele proiecte prioritare in cadrul POR, axa 4.1:

  • Achiziţia de mijloace de transport moderne
  • Amenajare benzi dedicate transportului public in Municipiul Brasov şi trotuare adiacente
  • Infrastructura de garaj pentru transport public
  • Amenajarea staţiilor pentru călători
  • Terminal transport urban Gara Brasov
  • Realizare infrastructura integrata pentru trafic pietonal si ciclism cu facilitati complementare – Traseu 1
  • Extindere sistem de management informatizat al sistemului de transport public Ca urmare a implementării acestui pachet de proiecte/ intervenţii se estimează că aproximativ 2% din deplasările efectuate în prezent cu mijloace de transport private (poluante, nesustenabile) vor fi efectuate cu sistemul de transport public.

Proiectul contribuie atat la atingerea obiectivelor PMUD cât şi a obiectivului specific 4.1 din POR 2014-2020 care vizează „reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Obiectivele specifice ale proiectului
  1. Gestionarea traficului aferent transportului public prin implementarea unor măsuri complementare şi subsisteme tehnice: subsistem de prioritizare a transportului public şi coordonare rutieră, subsistem de monitorizare şi analiză video, instalarea de echipamente de semaforizare/semnalizare în intersecţii, instalarea unor puncte fixe pentru realizarea măsurătorilor din trafic, în zonele aglomerate
  2. Realizarea un centru de monitorizare şi control al traficului în vederea asigurării fluidizării şi prioritizării traficului aferent transportului public
  3. Optimizarea utilizării parcărilor, inclusiv prin reglementarea politicii parcărilor
  4. Reducerea emisiilor de CO2 în zona urbană prin încurajarea deplasărilor cu mijloacele de transport în comun, în detrimentul deplasării cu autoturismele personale (în varianta cu proiect, faţă de varianta fără proiect).
Rezultate așteptate generale
  • Rezultat așteptat general:
    • Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (tone echivalent CO2/an)
    • Creșterea estimată a numărului de pasageri transportați în cadrul sistemelor de transport public de călători (nr. pasageri)
      Rezultat așteptat legat de activitățile proiectului:
    • Sistem de monitorizare și control al traficului creat.
Date de contact

UAT Municipiul Braşov
Manager de proiect – Vlad Gabriela-Dana – Director executiv Direcţia Tehnologii Informaţionale şi Servicii
Tel: +4 0268 405000
Email: dtise@brasovcity.ro

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi:www.fonduri-ue.ro
www.inforegio.ro
ro-ro.facebook.com/inforegio.roInvestim în viitorul tău! Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.