• Măsuri împotriva coronavirus

  COVID19: Angajații DAS, oamenii cu suflet mare și nervii tari, care au grijă de persoanele fără adăpost


   

   

  Nu sunt mulți, nouă oameni – cinci supraveghetori, un asistent social, un coordonator, un asistent medical și un medic este personalul care lucrează în acest moment în Centrul pentru persoane fără adăpost. Ei sunt cei care în aceste zile au grijă de o categorie de oameni de care cei mai mulți dintre noi uită sau nu vor să știe, sunt persoanele fără adăpost. Este locul de muncă în care trebuie să ai anumite competențe, dar și multă compasiune și nervii tari. În spatele fiecărui om găzduit de centru este o poveste tristă, un lung șir de alegeri proaste care au dus nu numai la lipsa unui «acasă», ci și la dependențe ca alcoolul, de care nu reușesc să scape, și care i-au dus în acel loc. O parte dintre ei, este adevărat foarte puțini, încearcă să se reintegreze în societate, să aibă un loc de muncă. Ceilalți au renunțat să mai lupte pentru ei, vor doar să primească ceva și să fie lăsați să facă ce vor și când vor. Poveștile despre ei au mai fost spuse, dar poveștile celor care în fiecare zi au grijă de acești oameni, mai ales în această criză, mai puțin.

  Lor și tuturor celor care lucrează în această perioadă în domeniul asistenței sociale, Primăria Brașov dorește să le spună: ,,Vă mulțumim, oameni inimoși ai Brașovului!”.

  Marginalizare socială, adicții, tensiuni și omenie

   

  „Persoanele fără adăpost, dincolo de această pandemie, sunt o categorie foarte, foarte vulnerabilă. Marginalizarea socială este pe primul loc, majoritatea vin cu diverse adicții și probleme sociale, este foarte greu să gestionezi fiecare persoană în parte, pentru că trebuie să te ocupi de fiecare individual, pentru a avea rezultate. Și este o mare diferență față de modul în care se desfășura activitatea centrului față de perioada normală. Înainte de criză, ei beneficiau de toate serviciile într-un ritm normal, iar odată cu instalarea stării de urgență, absolut toate persoanele găsite pe stradă, uneori chiar fără a se verifica dacă au sau nu adăpost, au fost aduse și găzduite în adăpostul de noapte“, spune Lucian Isaicu, coordonatorul personalului de specialitate care își desfășoară activitatea în Centrul pentru persoane fără adăpost din cadrul Direcției de Asistență Socială Brașov.

  De aici, spune angajatul DAS, apar toate problemele, pentru că aceia care erau deja beneficiari în momentul instaurării stării de urgență au rămas izolați și au înțeles mesajul autorităților, în timp ce în ultima vreme centrul găzduiește tot felul de persoane, care continuă să vină și să aducă legătura cu exteriorul și pandemia. Dincolo de riscul de îmbolnăvire, și cei „ținuți sub control“ până acum au probleme, pentru că s-a redus puțin intensitatea comunicării cu ei. „Și asta este o problemă pentru că majoritatea au adicții și beneficiau de programe de consiliere socială psihologică, iar în aceste momente este greu de gestionat această situație, cu atât mai mult cu cât numărul celor cazați în cămin este acum în continuă creștere. Noi încercăm să restricționăm pe cât posibil ieșirile lor, dar pe de altă parte ei consideră că le sunt încălcate drepturile și am avut deja amenințări că vom fi dați în judecată pentru că nu-i lăsăm să iasă. Avem situații legate de acest aspect zilnic, frecvența acestor tensiuni e în continuă creștere, plecând de la violența verbală și ajungând până la cea fizică, inclusiv între ei. Nu este ușor pentru nimeni să stea atâtea zile izolat într-o încăpere, ei aveau tot felul de activități în oraș, de exemplu adunau chiștoace pentru a-și face rost de țigări, iar acum nu mai pot face asta și intră în sevraj, pentru că sunt dependenți de fumat. Noi încercăm să gestionăm cum putem situații de acest fel, le mai cumpărăm chiar și noi țigări, dar este foarte greu“, explică situația coordonatorul centrului, care spune însă că umanitatea contează cel mai mult în rezolvarea situațiilor apărute, uneori chiar violente. „De la începutul stării de urgență, numărul abuzurilor și amenințărilor este în continuă creștere. Având experiență în asistență socială și, mai nou, și pe partea medicală, încercăm să gestionăm aceste situații rămânând în primul rând oameni. Este foarte greu, cu unii reușim, cu alții, din păcate, nu. De exemplu, zilnic avem distrugeri de încuietori, mobilier, iar unii ne asigură că dacă îi mai ținem mult, vor distruge tot ce a mai rămas întreg. Suntem amenințai verbal dar și agresați fizic. Unii ne amenință că știu unde locuim sau ca vor ,,avea grijă” de familiile noastre. Discutăm cu fiecare în parte și încercăm să găsim acele soluții care să îi calmeze și să accepte atât izolarea, cât și respectarea anumitor reguli. O soluție ar fi ca ordonanța care obligă autoritatea publică locală să îi găzduiască să fie completată și cu o soluție de sprijin social și psihologic, pentru că ei sunt obișnuiți cu asistentul social, acesta cunoaște problemele din spatele fiecărei persoane care este în centru și gestionează mult mai ușor situația, iar dacă s-ar face astfel, riscurile ar fi mai puține“, adaugă Lucian Isaicu.

  „Un procent de 60-70% respectă regulile și nu ies, iar pe aceștia noi îi ajutăm, inclusiv la cumpărături. Sunt unii care au surse de venit, sunt și unele persoane vârstnice în adăpostul de noapte, și trebuie să gestionăm și această situație, pentru că nu poți să îi refuzi unui om dreptul de a-și cumpăra ceva. Avem de asemenea și câteva persoane care au loc de muncă, au adeverință de la angajator și automat ei trebuie să părăsească clădirea și să se întoarcă, iar aceștia sunt consiliați și informați cu privire la măsurile de protecție pe care trebuie să le ia atât pentru ei cât și pentru cei din jur. Ei au înțeles aceste lucruri, poartă mănuși și măști atât la deplasarea către locul de muncă, cât și la întoarcere, sunt dezinfectați și monitorizați. Vrem, pe cât posibil, să menținem o stare de normalitate în toată nebunia asta și în tot haosul instituțional“, mai spune el.

  Mesajul său pentru comunitatea brașoveană? „Să fie mai tolerantă și să fie solidară. Este ușor să arunci cu noroi asupra unei persoane neștiindu-i drama, trecutul, statutul de la un anumit moment. Fiecare suntem oameni, fiecare avem probleme, dar ca să putem reuși noi, aici, la Centrul pentru persoanele fără adăpost, trebuie în primul rând ca oamenii din comunitate să ne sprijine. Comunitatea percepe o singură noțiune, cea de «boschetar», și aici se termină toată povestea. Însă să știți că sunt mulți foști beneficiari care au fost reintegrați, care sunt în comunitate, și despre care comunitatea nici măcar nu știe că aceștia au fost beneficiari ai serviciilor sociale și că la un moment dat au trăit o dramă.

  Ce trebuie să facă brașovenii? „Să se protejeze cât mai mult și să stea în case. Iar cei care consideră că ne pot ajuta sub orice formă, să o facă. “

   

  Benificiar și angajat al centrului

  Doru Urzică are 63 de ani, este de profesie subinginer, și ne spune doar că„viața ne rezervă uneori și surprize neplăcute“, atunci când încercăm să aflăm cum a ajuns să fie beneficiar al Centrului pentru persoane fără adăpost. De un an de zile este beneficiar, iar de cinci zile este angajatul Centrului, ca și supraveghetor, și ajută la îngrijirea celor care îi sunt colegi. „Sunt unul dintre beneficiarii Centrului și de curând am devenit angajat în cadrul Direcției de Asistență Socială a Primăriei Brașov ca supraveghetor. Nu e ușor să fii și beneficiar, și angaja, dar faptul că faci bine și poți să-i ajuți pe oamenii de aici nu te obosește și face lucrurile mai ușoare. Shakespeare a zis «decât să compătimești, mai bine ajuți»“, spune el.

  Ca atribuții principale în această perioadă, împarte hrana fiecărui beneficiar, cele trei mese pe zi, deși nu poate să nu observe că „e cam insuficientă mâncarea“, și încearcă să rezolve problemele de zi cu zi ale celorlalți beneficiari, cu care spune că se înțelege destul de bine. „Sunt și nevoi aici: dependența de tutun este destul de mare, și vitaminele lipsesc, pentru că mesele conțin destul de rar legume și fructe“.

  Nu-i este frică de coronavirus, pentru că se protejează cât poate de bine. „E un dușman necunoscut, dar nu mi-e frică, încă. Nu mi-e teamă deși vin foarte multe persoane din afară, care sunt apoi cazate, dar sunt oarecum triate. Cu frica nu facem nimica…“, mai spune el. Dar spune că pentru fiecare persoană, cel mai bine este să se protejeze. „Dacă ne protejăm pe noi, fie că suntem din centrul pentru persoane fără adăpost sau oameni care au casa lor, este cea mai bună metodă de a-i proteja pe ceilalți, indiferent dacă ceilalți sunt persoanele dragi din familie sau străini“.

   

  Greu fără țigări și alcool, dar stau „în casă“, ca să nu se îmbolnăvească

  „Este foarte greu să stai închis în cameră tot timpul, pentru că fiecare are drumurile lui de făcut, are planurile lui. Suntem obligați să rămânem acasă, dar asta este situația, nu vrem să ne îmbolnăvim și trebuie să respectăm toate aceste decizii. Majoritatea suntem fumători și unii avem probleme cu alcoolul, acesta este adevărul și astea sunt lucrurile care ne lipsesc cel mai mult pentru moment. Încercăm să facem față tuturor acestor probleme, suntem mulțumiți că Primăria ne asigură hrana. Și mie îmi este frică de coronavirus, nu te poți juca cu așa ceva, și au decedat o grămadă de oameni în lume“  – Flaviu Gubandru, 43 de ani, fără ocupație, fost agent de pază și protecție, în prezent beneficiar al Centrului pentru persoane fără adăpost din Brașov

  Post permanent al Poliției Locale

  Pentru a îi proteja pe angajații centrului, dar și pe cei care locuiesc acolo de ieșirile unora dintre beneficiari, Poliția Locală are un post permanent la centru.  

  „E destul de dificil să fii polițist local aici, deoarece probleme există, sunt oameni cu probleme sociale, sunt oameni care nu respectă anumite reguli de izolare, dar facem față, gestionăm bine situația. Am avut situații în care a trebuit să intervenim, pentru că erau recalcitranți, au sărit la îngrijitori și la persoanele care le ajută, însă cei recalcitranți au fost calmați și s-a luat măsura sancționării lor. E normal să ne temem de expunerea la virus pentru că și noi avem familii acasă, avem bătrâni și copii, este o perioadă dificilă pe care sperăm să o trecem cu bine, dar ne continuăm activitatea, ca toată lumea care se află pe baricade. Sfatul meu pentru brașoveni este să stea acasă, să-și vadă de treburile de acasă, pentru că așa este normal, și să respecte ordonanțele, pentru că deciziile se iau la nivel național și toată lumea trebuie să le respecte“ – Adrian Dinu, Poliția Locală Brașov.

   

   


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID 19 – Voluntarii Crucii Roșii, în linia întâi a luptei cu coronavirusul


  Sunt 15 tineri curajoși și inimoși care au ales ca, în această perioadă complicată și cu multe riscuri, să facă ceva mai mult decât să se protejeze pe ei. Au ales să îi protejeze pe toți brașovenii. De aceea ei intră în centrele de carantină și le asigură persoanelor aflate în carantină cele necesare.

  Nu le este atât de frică că intră în contact cu persoane care vin din zone de risc, mai ales că încearcă să își ia toate măsurile de protecție. Satisfacția lor este că pot ajuta și cea mai mare bucurie este când primesc un zâmbet cald din partea celor pe care îi ajută.

  Astăzi am discutat cu Alexandra și Andreea, care se pregăteau să intre într-un centru de carantină, pentru a le duce celor de acolo mâncare și apă. Amândouă sunt studente în Brașov și amândouă se numără printre cei 15 curajoși care intră în centrele de carantină.
  După ce își ajută colegii să descarce alimentele, încep pregătirea pentru a intra în aceste centre. Sunt atente la fiecare detaliu, mai ales că o greșeală le poate schimba statul din voluntar, în persoană infectată. Pe lângă mănuși și măști, își iau combinezonul, ochelarii și vizierele.

  Apoi încep să ducă alimentele la fiecare persoană din centru. În locul în care le-am întâlnit sunt 62 de persoane cazate, ceea ce înseamnă 62 de meniuri, 62 de sticle cu apă și alte lucruri de care persoanele de acolo au nevoie. Clădirea are 4 niveluri, iar ele trebuie să facă multe drumuri pentru a duce toate aceste produse. Nu se plâng nici de efort, nici de faptul se mișcă mai greu din cauza combinezonului sau că li se aburesc ochelarii. Fac toate astea pentru că simt că pot face ceva care să schimbe lumea, și pentru că alții au nevoie de acest ajutor.

  „Am ales voluntariatul din dorința de a ajuta și alți oameni. Având în vedere că suntem foarte bine echipați, nu cred că suntem într-un pericol foarte mare și putem ajuta acești oameni. Suntem foarte fericiți când vedem că oamenii ne apreciază pentru munca noastră”, a mărturisit Andreea Tohănean, voluntar Crucea Roșie.

  „Am ales să fiu voluntar din dorința ce a ajuta și de a-mi folosit timpul într-un mod constructiv. Ceea ce facem acum este periculos într-o oarecare măsură, dar ne asigurăm mereu că suntem protejați și echipați complet. Oamenii sunt cât de cât înțelegători aici, nu am prea avut situații neplăcute. Le vedem mereu zâmbetele pe fețe! Și asta e cel mai bun lucru pentru noi“, spune  Alexandra Andreea Călin, voluntar Crucea Roșie.

  L-am întrebat pe un alt tânăr, care venise să ia echipamentele de protecție pe care primăria le asigură, cum de a ales să fie voluntar la Crucea Roșie:

  „Inițial am primit această propunere de la profesoara mea de psihologie din liceu, dar am realizat cu timpul că îmi place foarte mult să fac acest lucru și să ajut oamenii din jurul meu și din comunitatea în care mă aflu. În această perioadă este dificil în anumite momente, dar este o satisfacție foarte mare atunci când ajuți și primești în schimb un zâmbet foarte cald din partea persoanelor pe care le ajuți”, Gelu Alexandru Popa, voluntar Crucea Roșie.

  Coordonatorul acestei echipe frumoase este Iulian Staicu, de meserie ambulanțier.

  „În această perioadă o parte dintre voluntarii Crucii Roșii, cei mai bine instruiți, membri a detașamentului de intervenții în caz de dezastre, se ocupă de distribuirea hranei în centrele de carantină, iar ceilalți se ocupă de acțiunile sociale pe care le făceam și înainte. Încercăm să continuăm proiectul «Banca de alimente» pentru persoanele vulnerabile, mai ales că acum numărul lor a crescut foarte mult, și să căutăm să ajutăm cât mai mult comunitatea brașoveană. Avem în jur de 15 voluntari la centrele de carantină, voluntari care au primit un instructaj de la medici și asistente care lucrează în domeniul epidemiologic, iar pentru proiectul «Banca de alimente» încercăm să angrenăm cât mai mulți voluntari, sunt în jur de 30-40 care vin foarte des. În cazul centrelor de carantină, de obicei ne întâlnim cu situații mai dificile la început, când persoanele intră în carantină venind din afară, în primele două-trei zile de carantină instituționalizată. Unele dintre acestea nu înțeleg că suntem aici să le ajutăm, că le vrem doar binele, dar că totodată vrem și binele restului populației, și că este necesar să stea 14 zile aici ca să nu se extindă această epidemie. Am avut situații mai deosebite, a fost chiar nevoie la un moment dat să chemăm și echipa de intervenție a Jandarmeriei, din cauza unei persoane nou-intrate în carantină care făcea scandal că trebuie să rămână aici, dar până la urmă lucrurile s-au calmat și chiar a fost externată zilele trecute, după ce rezultatele testului au arătat că nu este infectată. Am avut însă și multe situații plăcute, dar și situații stânjenitoare. Oamenii consideră că trebuie să ne mulțumească într-un fel, și atunci ne oferă bacșiș. Îi refuzăm și le explicăm că facem această activitate doar din plăcerea de a ajuta. Unul dintre cele șapte principii ale noastre este umanitatea, și din acest motiv suntem alături de ei. Sfatul nostru pentru brașoveni în această perioadă este să stea cât mai mult în casă, să evite deplasările inutile, să ne lase pe noi, voluntari sau personal de specialitate – medici, asistenți, ambulanțieri, să ne facem treaba. Dacă ei stau în casă, epidemia nu se răspândește și atunci ne este mult mai ușor să lucrăm. În final, toată lumea va ieși afară, la soare, ca înainte, după ce totul va trece“, spune Iulian.

  Celor 15, ca și tuturor voluntarilor, Primăria Brașov dorește să le spună: ,,Vă mulțumim, oameni inimoși ai Brașovului”.

  În acest moment, Primăria Brașov are deschise șase centre de carantină, funcționale, dintre care la trei Crucea Roșie asigură serviciile de furnizare alimente și bunuri de igienă personală.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Cererile pentru eliberarea actelor de identitate ca urmare a expirării termenului de valabilitate vor fi preluate după încetarea stării de urgență.


  În considerarea măsurilor dispuse prin Decretul nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, a Ordonanțelor Militare emise în anul 2020, a O.U.G. nr.268/31.03.2020, pentru modificarea și completarea O.U.G. nr.1/1999 privind regimul stării de urgență și având în vedere prevederile art.1 din Ordonanța Militară nr.3 din 24.03.2020 care reglementează cazurile pentru care cetățenii pot circula în afara locuinței/gospodăriei, la Serviciul Evidența Persoanelor cererile pentru eliberarea actelor de identitate ca urmare a expirării termenului de valabilitate, indiferent dacă au expirat în timpul stării de urgență sau anterior acestei perioade, vor fi preluate după încetarea stării de urgență.
  În considerarea dispozițiilor legale enunțate și pentru evitarea prezentării la sediul instituției a unui număr mare de cetățeni, precizăm că, în cazul în care se solicită eliberarea actului de identitate pentru un alt motiv decât pierdere, furt ori distrugere, aceștia trebuie să dovedească situația deosebită cu un document ori declarația pe proprie răspundere potrivit modelului anexat. Solicitantul actului de identitate trebuie să facă trimitere cu privire la documentul în cauză ori situația deosebită cu ocazia programării on-line sau telefonic, fie la momentul prezentării la ghișeul de preluare a cererii.
  Menționăm că actele de identitate, respectiv cărţile de identitate, cărţile de identitate provizorii, menţiuni de stabilire a reşedinţei emise şi prelucrate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) şi de către serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor sunt valabile pe teritoriul României, inclusiv 90 de zile de la încetarea situaţiei de urgenţă.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID19 – Opera Brașov a început producția de combinezoane de protecție


  Opera Brașov a început producția de combinezoane de protecție
  Patru dintre angajații Operei Brașov au luat decizia de a se implica în mod direct în lupta împotriva coronavirusului și, de săptămâna trecută, cu sprijinul unei firme private care furnizează materialul necesar, au început să producă combinezoane de protecție. Dintre cele 4, doar două sunt croitorese în cadrul Operei, celelalte două au alte activități în cadrul acestei instituții de cultură, una este scenograf, iar cealaltă este peruchier. Toate patru muncesc cot la cot, unite de un singur gând, acela de a ajuta.
  Inițiativa a fost a scenografei Operei Brașov, Rodica Garștea, care a fost impresionată de ceea ce vede în jurul său și inspirată de sora ei, stabilită în Spania, care, de câteva săptămâni, produce măști de protecție. Astfel, joia trecută au început lucru la modificarea unui tipar, pentru a realiza aceste combinezoane, după care au le-au croit și cusut. Deja au livrat un lot de 35 de combinezoane către Primăria Brașov, iar până mâine vor livra cel de al doilea lot, de alte 40.
  ,,Ideea mi-a venit văzând ce se întâmplă în jurul nostru. Am vorbit și cu sora-mea, care este în Spania, și care de două săptămâni produce măști de protecție. Mi-am spus că trebuie să putem face și noi ceva să îi ajutăm pe cei care au nevoie. Ne-am adresat conducerii Primăriei, spunându-le că noi suntem dispuși să facem orice este nevoie, fie că vorbim de măști sau de salopete (combinezoane n.n.), în funcție de ce este nevoie acum. Am solicitat să ni se pună la dispoziție materiale autorizate, astfel încât să putem realiza produse care să fie utilizate în condiții de siguranță. Cei de la Primăriei ne-au spus că au nevoie de combinezoane de protecție, pentru cei care intră în contact cu persoanele din centrele de carantină, iar o firmă privată ne-a pus la dispoziție materialul. Așa că de joia trecută ne-am apucat de treabă. Am avut un tipar, pe care a trebuit să îl modificăm, după care am început să croim și să le coasem la mașină. Așa că, până mânie vom ajunge la 75 de combinezoane produse”, a declarat scenograful operei Brașov, Rodica Garștea.
  Un alt membru al acestei inimoase echipe este Cristina Bulgaru, care este angajată pentru a realiza perucile artiștilor care urcă pe scena Operei Brașov. Deși nu a făcut cursuri de croitorie, cu toate acestea s-a implicat și ea în această activitate: ,,Este o diferență între ce fac acum și ce fac de obicei, dar cred că depinde și de ce îți place să faci și, mai ales, de dorința de a ajuta. Nu m-a învățat nimeni să cos, fac asta de când sunt mică. Pot spune că este un talent de la Dumnezeu. Mă bucur că pot face asta, să îi ajut pe oameni, în felul meu”.
  Celelalte două membre ale echipei, Amalia Papuc și Liliana Curelaru, sunt angajate în cadrul departamentului de croitorie al Operei Brașov. Ele sunt cele care creează ținute excepționale pentru doamnele care urcă pe scenă. Realizarea combinezoanelor, din punctul lor de vedere, nu este atât de complexă, dar răspunderea pe care și-o asumă, în momentul în care acel combinezon este îmbrăcat de o persoană care intră în contact cu un potențial bolnav de coronavirus, este foarte mare. De aceea sunt foarte atente la fiecare detaliu, la fiecare cusătură, astfel încât să nu existe nici un risc de contaminare pentru cei care le îmbracă.
  Celor patru doamne, Primăria Brașov dorește să le spună: ,,Vă mulțumim, oameni inimoși ai Brașovului”.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID19 – Operatorii call-centerului Primăriei, vocile care îi ajută pe brașoveni să treacă mai ușor peste această perioadă


  Operatorii call-centerului Primăriei, vocile care îi ajută pe brașoveni să treacă mai ușor peste această perioadă

  Unii dintre ei sunt operatorii dispeceratului din Primăria Brașov, alții sunt angajați ai diverselor direcții și servicii din primărie, în această perioadă, toți asigură funcționarea call-centerului 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Principalul subiect al celor care sună la acest call-center este coronavirusul și problemele pe care le creează brașovenilor.
  Fie că sună din centrele de carantină, fie că sună din din apartamentele în care sunt izolați sau neputincioși, brașovenii sună la call-center pentru a cere ajutorul. Nevoile sunt diferite, dar speranța celor care sună stă în acești operatori și, mai ales, în voluntarii care merg pe teren și îi ajută.
  Ca să vedem cum funcționează callcenterul, în această sâmbătă, când majoritatea angajaților sunt liberi, am fost să îi vedem la lucru pe operatori.
  Erau trei, fiecare dintre ei având alte atribuții de serviciu, unul dintre ei lucrează la Serviciul Amenajare Drumuri Publice, iar ceilalți doi la Direcția Informatică, dar în afara orelor de program asigură permanența la call-center.
  Am rugat-o pe Luana, unul dintre operatori, să ne explice cum funcționează sistemul de preluare a problemelor și de rezolvare a lor: ,,Toți cei care sună la call-centerul primăriei ajung să vorbească cu unul dintre operatori. În momentul în care răspundem, deschidem și o fișă de caz, în care trecem datele de identificare a persoanei care ne sună, după care încercăm să identificăm problema pentru care am fost apelați. Cele mai multe sunt legate de imposibilitatea persoanelor aflate în izolare sau care nu reușesc să se deplaseze din diferite motive, de a își face cumpărăturile sau a-și plăti facturile. Dacă avem o astfel de situație, atunci identificăm în aplicație cel mai apropiat voluntar de aceea persoană și direcționăm solicitarea. După ce voluntarul a făcut acest serviciu, cazul se închide. Important pentru brașoveni este să știe că ne pot apela oricând și că există cineva care să îi ajute”.
  Pe lângă aceste probleme, legate de aceste nevoi, mai sunt și altele pe care operatorii call-centerului trebuie să le gestioneze. Una dintre situațiile mai deosebite a fost a unei familii aflată în izolare, căreia i s-a stricat centrala termică și nici o firmă nu avea curajul să intre în acel apartament să o repare.
  ,,În ultima perioadă primim tot mai multe apeluri de la persoane aflate în alte localități, care au nevoie de sprijin. Dacă la nivelul Brașovului există un sistem de ajutorare a acestor persoane, în alte localități este mai greu. Tot ce putem să facem este să îi direcționăm către primăriilor din localitățile de care aparțin”, ne-a declarat Cristina.
  Și cei din centrele din carantină se confruntă cu diverse nevoi: ,,Primim diverse solicitări de la persoanele aflate în carantină, unele au nevoie de pastă de dinți, de diverse obiecte de îngrijire personală, altele ne solicită completarea meniurilor pe care le primesc și cu alte produse. Încercăm să gestionăm fiecare situație în parte, iar acolo unde solicitarea este justificată să o rezolvăm cât mai repede”, a declarat Radu.
  Ei sunt doar trei dintre cei care răspund brașovenilor care au nevoie de sprijin în acestă perioadă la call-centerul Primăriei: 0268-405000.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID19 – Primaria Brasov a pregătit și cel de al cincilea centru de carantinare


  Primaria Brasov a pregătit și cel de al cincilea centru de carantinare. Având in vedere evoluția numărului de persoane care trebuie internate intr-un centru de carantina, Primaria Brasov a pregătit încă un centru care sa primească aceste persoane. Este cel de al cincilea din municipiul Brasov. Primele 4 centre au un număr total de 123 de camere (numărul de persoane este mai mare, aceasta informație o puteți afla de la DSP). In cel de a cincilea centru am pregătit 11 camere și, in funcție de solicitari, numărul acestora poate creste.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID19 – Voluntarii, acei oameni inimoși ai Brașovului


  Voluntarii, acei oameni inimoși ai Brașovului

  Fie că sunt dintre cei care s-au înscris pe listele de voluntari ale primăriei, fie că sunt voluntari ai unor ONG-uri (Crucea Roșie și Asociația Îngrijire Acasă), fie că vin din partea unor biserici (ortodoxă, adventistă, unitariană, baptistă, reformată), toți au decis că este momentul să facă ceva pentru cei mai puțin norocoși dintre brașoveni. Ei sunt cei care duc pachetele cu alimente la bătrâni, care fac cumpărăturile pentru cei izolați acasă, care intră în centrele de carantină cu mâncare sau cu cele necesare celor de acolo, sunt cei care cumpără medicamente pentru persoanele care nu se pot deplasa și tot ei merg la persoanele vârstnice sau cu dizbilități pentru a îi ajuta cu treburile casei sau cu cele de igienă personală.
  Nu le este frică de coronavirus, mai frică le este că nu pot face totul pentru acei brașoveni aflați în nevoie. Pentru ei nu există program de lucru sau weekend, stau lângă telefon și așteaptă să fie sunați din call-center-ul Primăriei sau din cel al Direcției de Asistență Socială ca să mai poată face o faptă bună. Bucuria lor stă în lumina pe care o găsesc în ochii celor pe care îi ajută și în acel mulțumesc spus cu atâta sinceritate.
  Astăzi, ca și ieri, 8 dintre acești voluntari au ales să nu se bucure de weekend, ci au preferat să îi ajute pe angajații Serviciului de Relații cu Asociațiile de Proprietari, pentru a pregăti și distribui materialele și echipamentele de dezinfecție. Efortul lor, se traduce în 400 de asociații care au primit în cursul zilei de ieri aceste materiale și echipamente și pot începe dezinfecția scărilor de bloc. Astăzi, alte 400 vor primi aceste materiale. Fără efortul lor, timpul pentru pregătirea și distribuirea materialelor s-ar fi dublat, cel puțin.
  L-am întrebat pe unul dintre ei de ce s-a oferit voluntar:
  ,,Am venit să ajutăm comunitatea, pentru că și comunitatea, la rândul ei, ne ajută pe noi. Dacă nu ne ajutăm unii pe ceilalți, nu ne putem numi o comunitate. Și da cred ca oricui îi este teamă că se va infecta, dar împreună vom trece și peste acestă încercare. Doamne ajută!”
  Pentru el și pentru toți ceilalți, Primăria Brașov dorește să le spună: ,,Vă mulțumim, oameni inimoși ai Brașovului”.


  Format pentru imprimare
 • Comunicate de presă

  COVID19 – A început distribuția soluțiilor de dezinfecție către Asociațiile de proprietari din muncipiul Brașov.


  A început distribuția soluțiilor de dezinfecție către Asociațiile de proprietari din muncipiul Brașov. De astăzi, Primăria Brașov a început distribuția soluțiilor de dezinfecție pentru spațiile comune din blocuri. Astfel, Municipalitatea va pune la dispoziția fiecărei asociații cantitatea necesară pentru dezinfecția ușilor de acces în scara blocului, a balustradelor, a liftului, a pavimentului și scărilor, precum și pentru a avea o zonă, la intrarea în bloc, cu soluție pentru dezinfecția încălțămintei. Totodată, asociațiile de proprietari vor primi mănuși și măști de protecție pentru a asigura operațiunea de dezinfecție pe fiecare scară. ,,Odată cu aprobarea Orodnaței militare nr. 4, am început o analiză la nivelul municipiului Brașov pentru a vedea care este cea mai bună soluție pentru dezinfecția spațiilor comune de la blocuri, astfel încât această acțiune să se desfășoare cât mai repede și să fie eficientă. Am avut discuții cu asociațiile de proprietari, m-am sfătuit cu doamna doctor Codruța Nemet, medic epidemiolog, am cerut punct de vedere de la DSP, astfel încât să ne asigurăm că soluția identificată de noi este una realistă și care să aibă impactul scontat. De astăzi am început distribuția materialelor și echipamentelor necesare pentru dezinfecția blocurilor. Este o perioadă în care avem mare nevoie de sprijinul asociațiilor de proprietari și, cel puțin cei cu care am discutat, au spus că se vor implica în această acțiune. Fiecare asociație va primi un număr de tablete efervescente de clor, care are efect inclusiv împotriva coronavirusului, de mănuși și măști de protecție, în funcție de numărul de scări din fiecare asociație. Totodată, am rugat-o pe doamna Nemet să ne ajute cu o listă cu recomandările necesare utilizării acestui produs, astfel încât să aibă eficiență maximă. Fiecare președinte sau administrator de asociație va primi o listă cu aceste recomandări, pentru fiecare scară în parte. Am luat decizia să asigurăm cantitatea necesară pentru a se face această dezinfecție a spaților comune din blocuri de cel puțin două ori pe săptămână. În funcție de cum vor evolua lucrurile, vom relua această acțiune”, a declarat primarul George Scripcaru. Dezinfectantul utilizat este Biclosol, un dezinfectant profesional clorigen sub formă de tablete solide (de circa 3,3g), efervescente, cu conținut de clor activ de 1,5g/ tabletă. Este un produs biocid cu spectru de activitate bactericid, fungicid, micobactericid, virucid, sporicid, utilizat pentru dezinfecția suprafețelor. Acest produs are avizul Ministerului Sănătății, iar Primăria Brașov a solicitat, înainte de începerea distribuirii lui, un punct de vedere de la DSP, care și-a dat acordul pentru utilizarea lui. Mod de utilizare: O tabletă se dizolvă în 10 litri de apă și astfel asigură o eficiență maximă pentru dezinfecție. Timpul de acțiune al soluției dezinfectante este de 15 minute.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID 19 – 300 de pachete cu produse de igienă și alimentare de strictă necesitate vor ajunge astăzi  la persoanele vârstnice vulnerabile


  Direcția de Asistență Socială a început astăzi distribuția pachetelor cu produse de igienă și alimentare de strictă necesitate pentru 300 de persoane vârstnice, care au solicitat sprijinul Municipalității în această perioadă, fie pentru că sunt persoane singure, fie sunt soț și soție, dar fără aparținători.

  Toate cele 300 de pachete fac parte dintr-o donație făcută de Ceetrus România, Kasper Development și IMMO Lodgia (dezvoltatorii cartierului Coresi), care și-au exprimat dorința de a fi alături de persoanele vârstnice din Brașov, în această perioadă dificilă.

  Cei 300 de beneficiari sunt persoane care au apelat în această perioadă fie numărul telverde 0800 420 123, linie telefonică pusă la dispoziția persoanelor vârstnice, fie persoane aflate în evidența Direcției de Asistență Socială Brașov și a ONG-urilor din municipiul Brașov care furnizează servicii sociale pentru persoane vârstnice.

  Campania se derulează prin implicarea voluntarilor aparținând cultelor religioase din municipiu, alături de aceștia fiind implicați și angajați ai Direcției de Asistență Socială Brașov, care doresc să se asigure, si cu această ocazie, că persoanele vârstnice vulnerabile sunt informate cu privire la măsurile de sprijin pe care le-a inițiat municipalitatea pentru ei.

  „Dorim să le  mulțumim celor de la Ceetrus România, Kasper Development și IMMO Lodgia, care s-au implicat pentru a întinde o mână de ajutor semenilor noștri. Sperăm ca acești oameni să fie o sursă de inspirație pentru alții și cât mai mulți le vor urma exemplul, pentru a arăta că suntem o comunitate unită care înțelege ideea de solidaritate cu seniorii noștri și alte categorii aflate în diferite situații de risc social”, a declarat Mariana Topoliceanu, directorul DAS.

  Ceetrus, dezvoltatorul cartierului Coresi, a donat si 1.000 de măști către Primăria Brașov. Având în vedere factorul de protecție ridicat al acestor măști, ele sunt puse la dispoziția voluntarilor care intră în centrele de carantină.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Procedura depunerii declarației de căsătorie


  În contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României și având în vedere evoluția infecțiilor cu noul CORONAVIRUS SARS COV 2, precum și măsurile dispuse la nivel național pentru prevenirea infecției, facem cunoscut procedura depunerii declarației de căsătorie, după cum urmează:
  Pentru îndeplinirea competenței teritoriale, unul dintre viitorii soți trebuie să facă dovada domiciliului sau reședinței în Municipiul Brașov.
  Declarațiile de căsătorie însoțite de documentele prevăzute de lege se vor transmite exclusiv pe adresa de e-mail a Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Brașov office@spclepbv.ro, numai ca urmare a programării telefonice a datei și orei încheierii căsătoriei, la număr de telefon 0268/416550 tasta 9 interior 168.
  Formularul declarației de căsătorie, precum și informații privind actele necesare pentru încheierea căsătoriei se regăsesc pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Brașov,
  click aici
  Pentru stabilirea numelui de familie după căsătorie, viitorii soți pot opta:
  1. să păstreze numele dinaintea căsătoriei;
  2. să ia numele oricăruia dintre ei;
  3. să ia numele lor reunite;
  4. un soţ poate să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei iar celălalt să poarte numele lor reunite.
  Regimul matrimonial ales:
  • Regimul comunităţii legale
  • Regimul separaţiei de bunuri
  • Regimul comunităţii convenţionale
  În situaţia în care viitorii soţi stabilesc un alt regim matrimonial decât cel al comunităţii legale, aceştia vor prezenta convenţia matrimonială autentificată de către un notar public.
  Detalii despre regimurile matrimoniale găsiţi în Codul Civil.
  Data depunerii declarației de căsătorie este data transmiterii prin e-mail a declarației. În acest sens, cu ocazia programării prin e-mail sau telefonice se va avea în vedere respectarea termenului de 10 zile, termen în care se cuprind atât data afișării declarației de căsătorie, cât și data încheierii căsătoriei.
  Documentele în original vor fi prezentate cu ocazia oficierii căsătoriei, dată la care se va semna și declarația de căsătorie în fața ofițerului de stare civilă.
  Pe perioada instituirii stării de urgență nu se acordă dispense de loc și de termen.
  În conformitate cu măsurile dispuse de Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Brașov prin Hotărârea nr.4 din 24.03.2020, ”se limitează la maximum 8 persoane participarea la fiecare căsătorie încheiată la Starea Civilă a Municipiului Brașov”.
  Având în vedere evoluția situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului și pentru prevenirea răspândirii acestuia, în perioada stării de urgență instituită prin Decretul nr.195/2020, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne recomandă suspendarea depunerii declarațiilor de căsătorie și oficierea căsătoriei pe perioada instituirii stării de urgență și a restricțiilor privind circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei stabilite pentru prevenirea răspândirii COVID – 19.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Fără evenimente culturale publice finanțate de la bugetul local în 2020


  Fără evenimente culturale publice finanțate de la bugetul local în 2020. ,,În ultima perioadă, pe lângă analizele zilnice privind măsurile de reducere a răspândirii coronavirusului, am făcut și o analiză a impactului acestei pandemii asupra bugetului local, inclusiv a veniturilor prognozate. Este evident că răspândirea acestui virus și măsurile pe care a fost necesar să le luăm, vor avea un impact negativ asupra economiei, ceea ce va afecta și bugetul orașului. Le-am cerut tuturor serviciilor din primărie și din subordinea Consiliului Local să își regândească bugetele, astfel încât să reducă la maxim cheltuielile, pentru a putea face față impactului economic cauzat de coronavirus. Anul aceste ne vom concentra doar pe cheltuielile legate de implementarea măsurilor de reducere a răspândirii virusului COVID-19 și pe cele legate de investiții, cu fonduri nerambursabile și din bugetul local. În rest, vor mai fi alocate fonduri necesare pentru gospodărirea orașului, învățământ sau alte cheltuieli de acest gen, pe care Municipalitatea le are ca obligații legale. În această perioadă vor fi demarate doar procedurile de achiziții care vizează măsurile legate de coronavirus și cele legate de investiții. Am anulat orice procedură pentru organizarea de evenimente, fie că vorbim de Zilele Brașovului, Cerbul de Aur sau astfel de evenimente care presupun alocarea de fonduri de la bugetul local. În același timp, procedura de selecție a proiectelor culturale finanțate de la bugetul local a fost suspendată. Este o perioadă grea și complicată, de aceea cred că ar trebui să ne concentrăm eforturile pe combaterea acestei pandemii și pe gestionarea efectelor pe care răspândirea acestui virus o va avea asupra societății noastre” a declarat primarul George Scripcaru.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID 19 – Activitatea de spălare și dezinfecție a străzilor va fi reluată odată ce condițiile meteo vor permite acest lucru.


  În ceea ce privește activitatea de spălare și dezinfecție a străzilor, aceasta va fi reluată odată ce condițiile meteo vor permite acest lucru. Până în prezent s-au spălat și dezinfectat carosabilul și trotuarele de pe străzile principale, urmând ca, atunci când condițiile meteo vor permite, să se intre în interiorul cartierelor. În prima etapă de dezinfecție au intrat 34 de artere de circulație: Mureșenilor, G. Barițiu, C-tin Brâncoveanu, Prundului, Piața unirii, Șirul Beethoven, B-dul Eroilor, B-dul 15 Noiembrie, Calea București, Poienelor, Saturn, Zizinului, Toamnei, Hărmanului, Carpaților, b-dul Muncii, b-dul Valea Cetății, Lungă, Bisericii Române, Al. I. Cuza, Avram Iancu, De Mijloc, Mihai Viteazul, Griviței, Aurel Vlaicu, Gării, M. Kogălniceanu, Iuliu Maniu, Nicolae Iorga, Castanilor, Hărmanului și Zaharia Stancu. Primarul a avut ieri o întâlnire cu reprezentanții operatorilor de salubrizare, în care s-a discutat și acest aspect, iar el i-a cerut operatorului care asigură curățenia pe domeniu public, să intre și pe străzile secundare, Astfel, s-a stabilit ca în în următoarea etapă, care va începe odată cu încălzirea vremii, să se facă dezinfecția pe 107 străzi (sper că le-am adunat bine, mai verific. și voi), cea mai mare parte străzi secundare sau din interiorul cartierelor, iar această acțiune să fie extinsă, treptat, la nivelul întregului oraș. Totodată, primarul le-a mai cerut celor doi operatori de salubrizare să facă regulat dezinfecția platformele de depozitare a deșurilor, astfel încât să reducă, pe cât este posibil, riscul răspândirii virusului Covid-19. În aceeași întâlnire, cei doi operatori au trebuit să prezinte un raport cu toate echipamentele, utilajele și substanțele pe care le au pentru aacționa pe domeniul public, dar și ce măsuri au luat pentru protejarea a ngajaților, având în vedere că este vorba de un serviciu public care trebuie prestat la capacitate maximă.

  PROGRAM SPALAT CAROSABIL LOT1 ASTRA-NOUA
  ZI DE ACTIONARE · LUNI – MIERCURI – VINERI

  1.VULTURULUI
  2.ZORILOR
  3.BERZEI
  4.PARAULUI
  5.TRAIAN
  6.AURELIAN
  7.URANUS
  8.BABA NOVAC
  9.INFRATIRII
  10.JUPITER
  11.COMETEI
  12.SOARELUI
  13.NEPTUN
  14.APOLLO
  15.VENUS
  16.MINERVA
  17.LACURILOR
  18.PRUNULUI
  19.BRAZILOR
  20.STEJARULUI
  21.FRASINULUI
  22.LAMINOARELOR
  23.GARII NOUA
  24.ROZMARIUNULUI
  25.LEVANTICAI
  26.NUCULUI

  PROGRAM SPALAT CAROSABIL LOT 1 CENTRU- SCHEI – RACADAU – SCRIITORILOR
  ZI DE ACTIONARE · MARTI- JOI – SAMBATA

  1.MURESENILOR
  2.G.BARITIU
  3.C-TIN.BRANCOVEANU
  4.P-TA UNIRII
  5.PE TOCILE
  6.CPT.ILIE BIRT
  7.EGALITATII
  8.INVATORILOR
  9.PODUL CRETULUI
  10.PRUNDULUI
  11.SIRUL BEETHOVEN
  12.POARTA SCHEI
  13.G.DINICU
  14.N.BALCESCU
  15.PIETII
  16.NIC.TITULESCU
  17.CASTELULUI
  18.VASILE ALECSANDRI
  19.JEPILOR
  20.SOMESULUI
  21.MOLIDULUI
  22.GHINDEI
  23.CARPENULUI
  24.EFTIMIE MURGU
  25.VARFUL CU DOR
  26.BRANDUSELOR
  27.1.L.CARAGIALE
  28.0VIDIU
  29.AL.SAHIA
  30.ST .CEL MARE
  31.8.P.HASDEU
  32.1.CREANGA
  33.IASOMIEI

  PROGRAM SPALAT CAROSABIL LOT 1
  ZI DE ACTIONARE : DUMINICA

  1.MURESENILOR
  2.G.BARITIU
  3.CTIN BRANCOVEANU
  4.PRUNDULUI
  5.P-TA UNIRII
  6.SIRUL BEETHOVEN
  7.BDUL EROILOR
  8.BDUL 15 NOIEMBRIE
  9.CALEA BUCURESTI
  1O.POIENELOR
  11.B DUL SATURN
  12.ZIZINULUI
  13.TOAMNEI
  14.HARMANULUI
  15.CARPATILOR
  16.BDUL MUNCII
  17.BDUL VALEA CETATII

  PROGRAM SPALAT CAROSABIL LOT 2 BRASOVUL VECHI-GARII-FLORILOR-TIMIS-TRIAJ
  ZI DE ACTIONARE : LUNI-MIERCURI-VINERI

  1.VLAD TEPES
  2.AGRISELOR
  3.SITEI
  4.DR.VICTOR BABES
  5.TRAIAN GROZAVESCU
  6.PLEVNEI
  7.RAZBOIENI
  8.CALUGARENI
  9.VALEA ALBA
  10.DUMBRAVA ROSIE
  11.BISERICII ROMANE
  12.MORII
  13.SCOLII
  14.NICOPOLE
  15.VERII
  16.PRAHOVEI
  17.CRISANA
  18.0ASULUI
  19.BIHORULUI
  20.PICTOR LUCHIAN
  21.MIRCEA CEL BATRAN
  22.IANCU JIANU
  23.ARMONIEI
  24.EMIL RACOVITA
  25.CODRII COSMINULUI
  26.VASILE CARLOVA
  27.VULCAN
  28.ALBA
  29.TUDOR VLADIMIRESCU
  30.CRINULUI
  31.BRANDUSELOR
  32.LAMAITEI
  33.TOPORASULUI
  34.ROZELOR
  35.CEFERISTILOR
  36.DACIA
  37.11 IUNIE 1848
  38.FLORILOR
  39.AUTOMOTOARELOR
  40.PAVILIOANELE CFR
  41.FUNDATURA HARMANULUI
  42.CICEU
  43.DEDA
  44.FILIASI
  45.PASCANI
  46.SIMERIA
  47.TEIUS
  48.UNGHENI

  PROGRAM SPALAT CAROSABIL LOT 2 BARTOLOMEU – STUPINI – TRACTORUL
  ZI DE ACTIONARE: MARTI- JOI- SAMBATA

  1.LUNGA PANA LA BISERICA
  2.CALEA FELDIOAREI PANA LA MOL
  3.DIMITRIE ANGHEL
  4.GHEORGHE DOJA
  5.LANII
  6.MOLNAR JANOS
  7.AGRICULTORILOR
  8.LANURILOR
  9.FANARULUI
  1O.PELICANULU I
  11.EGRETEI
  12.LEBEDEI
  13.ALBATOSULUI
  14.GRIGORE URECHE
  15.BUZESTI
  16.ECATERINA TEODOROIU
  17.ABATORULUI
  18.BORZESTI
  19.COSMESTI
  20.INSTITUTULUI
  21.FUNDATURII
  22.PLUGARILOR
  23.FAGURULUI
  24.ALBINELOR
  25.BARSEI
  26.FANTANII
  27.0LTET
  28.0CTAVIAN GOGA
  29.PACII
  30.1 DECEMBRIE 1918
  31.BROZULUI
  32.ARG/NTULUI
  33.ALUMINIULUI
  34.ALEEA CONSTRCJCTORILOR
  35.TURNULUI
  36.1.V.SOCEC
  37.A.CIURCU
  38.1.URSU
  39.IOAN POASU
  40.NIC.LABIS
  41.VASILE GOLDIS

  PROGRAM SPALAT CAROSABIL LOT 2
  ZI DE ACTIONARE : DUMINICA

  1.LUNGA
  2.AVRAM IANCU
  3.CUZA VODA
  4.DE MIJLOC
  5.MIHAI VITEAZUL
  6.BD.GRIVITEI
  7.AUREL VLAICU
  8.BD.GARII
  9.BD.AL.VLAHUTA
  1O.BD.VICTORIEI
  11.BD.M.KOGALNICEANU
  12.BD.IULIU MANIU
  13.NIC.IORGA
  14.CASTANILOR
  15.BD.HARMANULUI
  16.BD.13 DECEMBRIE
  17.INDEPENDENTEI
  18.ZAHARIA STANCU


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID 19 – Dar din suflet pentru seniori


  ,,Dar din suflet pentru seniori”, tichetele cadou înclocuite cu pachete cu produse alimentare de bază. În cursul zilei de astăzi, primarul George Scripcaru a invitat reprezentanții celor mai importanți retaileri de pe piața brașoveană pentru a discuta despre posibilitatea ca în locul tichetelor valorice, pe care Municipalitatea le punea la dispoziția persoanelor vârstnice cu venituri mici, beneficiarii să primească un pachet conținând alimentele de bază: ,,Astăzi am avut o discuție cu lanțurile de magazine alimentare și cu hipermarketurile din Brașov pentru a vedea în ce măsură aceste companii pot asigura furnizarea unor alimente care să fie duse acasă vârstnicilor cu venituri mici. Este o perioadă foarte grea pentru noi toți, dar poate în mai mare măsură, cea mai afectată categorie este cea a vârstnicilor. Programul Dar din suflet a fost gândit pentru a sprijini o categorie defavorizată a comunității noastre, cea a pensionarilor cu venituri mici. Acest program a funcționat foarte bine până acum cu sistemul de tichete cadou, doar că, în această perioadă, aceste persoane se confruntă cu mai multe probleme legate de utilizarea tichetelor. Pe de o parte este timpul limitat pe care îl au la dispoziție pentru a face achiziții, de două ore zilnic, pe de altă parte este imposibilitatea de a găsi anumite produse strict necesare, cum ar fi făina sau mălaiul. Ca să nu mai spunem că, pentru mulți dintre ei, este și foarte greu să transporte aceste produse de la magazin până acasă. I-am rugat pe reprezentanții acestor magazine să își verifice stocurile, să aibă o discuție cu furnizorii, iar până mâine să ne comunice în ce măsură se pot implica în acest proiect social. Aceste pachete vor fi distribuite vârstnicilor cu ajutorul echipelor de voluntari. Vrem să demarăm cât mai repede această proiect astfel încât, cât mai mulți din cei aproximativ 9.000 de beneficiari, să le primească înainte de sărbătorile de Paști”, a declarat primarul George Scripcaru. Cine sunt beneficiarii: persoanele domiciliate în Brașov, cu vârsta peste 65 de ani și venitul de maxim 1.000 de lei/lună. Voluntari vor duce pachete la toate persoanele care se încadrează în această categorie, fie ca au depus cerere, fie că nu au depus. În cazul celor care nu au depus cerere, voluntarul va avea o cerere precompletată pentru persoană respectivă, care va trebui semnată de beneficiar, iar acest va trebui să îi înmâneze voluntarului o copie a talonului de pensie de pe ultima lună și a cărții de identitate. În cazul în care nu are copii, voluntarul va fotografia cele două documente pentru a le atașa ulterior la cerere. Pachetul cu alimentele de strictă necesitate va conține: făină, mălai, orez, paste, ulei, brânză, unt, ouă, lapte, legume pentru supă, mere, portocale, măsline, pâine. Valoarea unui pachet este de 100 de lei. La întâlnirea de astăzi au participat reprezentanții următoarelor lanțuri de magazine și hipermarketuri: Selgors, Auchan, Profi, Kaufland, Carrefour, MegaImage, Metro.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID 19 – Necesitatea dezinfecției intrărilor și spațiilor comune din blocuri


  Necesitatea dezinfecției intrărilor și spațiilor comune din blocuri nu poate fi pusă în discuție, de aceea, încă de acum o săptămână, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a luat decizia ca toate asociațiile de proprietari să facă această dezinfecție. Odată cu adoptarea Ordonanței militare nr. 4, această activitate intră în atribuțiile primăriilor.
  În această situație, problemele majore cu care se confruntă primăriile orașelor mari sunt legate de timpul fizic pentru realizarea dezinfecțiilor. De ex. În Brașov sunt aproximativ 15.000 de scări de bloc, în urma unei analize făcute împreună cu operatorul care asigură serviciile de dezinfecție, timpul necesar pentru a face această dezinfecție în fiecare scară de bloc, cel puțin o dată, este de 50-60 de zile, cu 5 echipe, în condițiile în care cea mai mare parte a activității s-ar concentra pe aceste dezinfecții. Iar Municipalitatea trebuie să asigure, în continuare, dezinfecția mijloacelor de transport în comun, a terminalelor RATBv, a refugiilor RATBv, a piețelor și a altor spații publice.
  A două problemă este legată de materialele și soluțiile necesare pentru dezinfecție, având în vedere că aceste produse sunt tot mai greu de procurat.
  Având în vedere această situație, primarul George Scripcaru a convocat astăzi reprezentanții celor două firme de salubrizare și a operatorului care are delegată activitatea de dezinfecție. ,,Având în vedere prevederile Ordonanței militare nr. 4, în această dimineață, am convocat o ședință pentru a identifica soluțiile de punere în practică a prevederilor orodonanței referitoare la dezinfecția scărilor de bloc. Această dezinfecție este un lucru necesar și care trebuie implementat cât se poate de repede. Pentru a face acest lucru, trebuie să facem și o analiză realistă a ceea ce presupune această activitate, atât din punct de vedere al timpului necesar, cât și a logisticii. Este evident că fără sprijinul asociațiilor de proprietari ne va fi foarte greu să facem această dezinfecție într-un timp acceptabil. Una dintre variantele pe care o luăm în calcul este aceea de implicare a administratorilor, a șefilor de scară și a personalului care asigură serviciile de curățenie la asociațiile de proprietari. Astfel, Municipalitatea ar achiziționa echipamentele și substanțele necesare, pe care să le pună al dispoziția asociațiilor de proprietari, prin intermediul operatorilor de salubrizare, iar fiecare asociație să se gestioneze. Am solicitate sprijinul operatorilor de salubrizare, având în vedere că ei au deja contact cu asociațiile, iar echipele de voluntari ale Primăriei și partenerilor se concentrează, în această perioadă, pe sprijinirea persoanelor vulnerabile. Așteptăm niște precizări referitoare la aceste obligații ale autorităților publice locale, pentru a putea putea demara această operațiune. De aseară și până astăzi am discutat cu mai mulți primari, pentru a vedea care este cea mai bună și eficientă variantă, astfel încât să îi protejăm, cât mai repede, pe cetățenii. Deja am dat dispoziție la Serviciul Achiziții să încerce să găsească cele necesare aplicării acestei prevederi și, de urgență, să o punem în aplicare. Până la sfârșitul acestei zile vom avea o imagine completă a numărului de blocuri, a numărului de scări, a cantității de substanțe necesare și a echipamentelor pe care va trebui să le achiziționăm, astfel încât să putem demara procedurile de achiziție”, a declarat primarul George Scripcaru.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID 19 – Atenționare împotriva răspândirii coronavirusului!


  Atenționare împotriva răspândirii coronavirusului! Având în vedere prevederile Ordonanțelor militare care reglementează libertatea de mișcare și precum și cele cuprinse în Hotărârile Comitetului Local pentru Situații de Urgență, domeniul schiabil și traseele montane sunt închise, total. Atragem atenția brașovenilor că utilizare acestora, indiferent că este vobra de schiul de tură, pe domeniul schiabil, sau de drumeții pe potecile de pe Tâmpa sau Postăvarul, se sancționează conform prevederilor legale. Totodată, în cazul în care este nevoie de intervenția Serviciului Salvamont, salvatorii montani au obligația de a comunica datele de identitate a persoanelor care au fost salvate, pentru a se lua măsurile legale de sancționare, prevăzute în Ordonanțele Militare, respectiv, pentru persoanele fizice, amendă între 2.000 și 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice, între 10.000-70.000 de lei.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID 19 – ORDONANȚA MILITARĂ nr. 4 din 29.03.2020


  ORDONANȚA MILITARĂ
  nr. 4 din 29.03.2020
  privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19
  Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.
  1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în
  Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu
  modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările
  ulterioare,
  Ținând seama de evaluarea realizată de Comitetul Național pentru Situații
  Speciale de Urgență, aprobată prin Hotărârea nr. 15 din 29.03.2020,
  În temeiul art. 4 alin. (2) și (4) din Decretul Președintelui României nr.195/2020
  privind instituirea stării de urgență la nivel național, publicat în Monitorul Oficial al
  României, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020, al pct.1 și 3 din anexa nr. 2 la același
  decret și al art. 20 lit. n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu
  modificările și completările ulterioare,
  Ministrul afacerilor interne emite următoarea
  Ordonanță militară
  Art.1 – (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în
  exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00
  2
  dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum
  tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de
  deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar
  special destinat.
  (2) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se
  prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să
  cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul
  deplasării, data și semnătura.
  (3) Circulația persoanelor prevăzute la alin.(1), în afara locuinței/gospodăriei,
  este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura
  nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei.
  Declarația pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în
  acest scop.
  (4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare
  în Monitorul Oficial al României, Partea I.
  Art.2 – (1) Operatorii economici care comercializează alimente și produse de
  strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe
  militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a
  facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul
  orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de
  vârstă.
  (2) Măsura se aplică începând cu data de 30 martie 2020.
  Art.3 – (1) Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără
  aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional conform
  prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de
  asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi
  obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu
  carantinarea lor.
  (2) Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate
  în afara spațiului de izolare, vor fi sancționate contravențional conform prevederilor
  Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și
  regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi obligate
  să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.
  (3) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare
  în Monitorul Oficial al României, Partea I.
  3
  Art.4 – (1) La intrarea în țară, pentru protejarea propriilor familii, conducătorii
  autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4
  tone optează pentru carantinare/izolare, dar nu mai mult de 14 zile, în perioada dintre
  curse, pentru una dintre următoarele modalități de protecție împotriva răspândirii
  COVID-19:
  a) carantinarea în spații puse la dispoziție de către angajator;
  b) izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc/se
  gospodăresc, sau singuri, în alt spațiu locativ disponibil;
  c) carantinarea la cerere, în spațiile puse la dispoziție de autoritățile
  administrației publice, cu suportarea cheltuielilor aferente carantinării.
  (2) Opțiunea pentru una dintre modalitățile prevăzute la alin. (1) se
  materializează prin completarea, de către conducătorii autovehiculelor de transport
  marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, a unei declarații pe
  propria răspundere prin care își asumă una dintre cele 3 variante de carantinare/izolare.
  (3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător și piloților de
  aeronave și personalului navigant.
  (4) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020.
  Art.5 – (1) Se instituie, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de
  izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces
  persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea
  funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor
  naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor
  specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv, extracție,
  producție și procesare a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate energetice
  necesare funcționării corespunzătoare Sistemului Energetic Național în concordanță
  cu prevederile Planurilor proprii de continuitate a activităților de bază în cazul
  instituirii stării de urgență pe teritoriul României.
  (2) Refuzul izolării preventive de către personalul prevăzut la alin.(1) atrage
  răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz.
  (3) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020, ora 12.00.
  Art.6 – (1) Autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de
  dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe
  raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor
  și alte spații comune.
  (2) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020.
  4
  Art.7 – (1) Ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile administrației
  publice locale care au în subordine sau în coordonare unități sanitare vor asigura la
  cerere spații hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din
  sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19 în rândul
  cadrelor medicale sau al familiilor acestora.
  (2) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020.
  Art.8 – (1) În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică,
  gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste
  nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar
  diminuate în funcție de cerere și ofertă.
  (2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în
  Monitorul Oficial al României, Partea I.
  Art.9 – (1) În perioada în care este instituită starea de urgență, alertele sanitare,
  comunicatele, textele, materialele fotografice și audio-video cu mesaje de interes
  public care sprijină măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, guvernamentale
  și/sau sponsorizate de către operatorii economici publici sau privați, persoane fizice
  sau organizații neguvernamentale, vor fi mediatizate gratuit și se vor adăuga ca timp
  suplimentar spațiului alocat pentru publicitate.
  (2) Difuzarea categoriilor de mesaje prevăzute la alin. (1) va fi solicitată
  radiodifuzorilor sau instituțiilor mass-media de către Grupul de comunicare strategică
  din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și se vor identifica
  în momentul difuzării cu mențiunea „Mesaj de utilitate publică.”
  (3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în
  Monitorul Oficial al României, Partea I.
  Art.10 – (1) Pe perioada stării de urgență se autorizează Centrul de Cercetări
  Științifice Medico-Militare, Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN1
  și
  Ecologie, Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare și Institutul
  Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” pentru
  avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor și dispozitivelor
  medicale necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii, precum și pentru
  tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor.
  (2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în
  Monitorul Oficial al României, Partea I.
  1 Chimic, biologic, radiologic și nuclear
  5
  Art.11 – (1) Transportul maritim și pe căile navigabile interioare, accesul
  navelor în porturile românești, precum și inspectarea și operarea navelor se desfășoară
  fără restricții, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a infectării cu COVID19, impuse de Ministerul Sănătății.
  (2) Se interzice accesul piloților la bordul navelor maritime și fluvio-maritime,
  sosite din zonele de risc roșu sau galbene, dacă nu dispun de echipamentul de protecție
  stabilit de Ministerul Sănătății.
  (3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în
  Monitorul Oficial al României, Partea I.
  Art.12 – (1) După alineatul (2) al articolului 3 din Ordonanța militară nr.2/2020
  privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, publicată în Monitorul Oficial
  al României, Partea I, nr.232 din 21 martie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(3),
  cu următorul cuprins:
  „(3) Interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de 3
  persoane se aplică exclusiv circulației pietonale.”
  Art.13 – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor
  prezentei ordonanțe militare:
  a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală, pentru măsurile
  prevăzute la art.1;
  b) Poliția Română, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și
  poliția locală, pentru măsura prevăzută la art.2;
  c) Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Jandarmeria Română, poliția
  locală, direcțiile de sănătate publică și conducătorii autorităților administrației publice
  locale, pentru măsurile prevăzute la art.3 și 4;
  d) Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, pentru măsura
  prevăzută la art.5;
  e) Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și
  Comunicațiilor, pentru măsurile prevăzute la art.11.
  (2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1-5 și art.11 atrage răspunderea
  disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27
  din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările
  ulterioare.
  (3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate
  contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța
  de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.
  6
  Art.14 – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al
  României, Partea I.
  (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul,
  prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre
  conținutul prezentei ordonanțe militare.
  Ministrul Afacerilor Interne
  Ion Marcel Vela


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID 19 –Aproape 250 de voluntari implicați în sprijinirea persoanelor vulnerabile.


  Aproape 250 de voluntari implicați în sprijinirea persoanelor vulnerabile.
  Astăzi a avut loc o nouă întâlnire a primarului George Scripcaru cu reprezentanții ONG-urilor și bisericilor implicate în sprijinirea persoanelor vulnerabile, care au nevoie de suport pentru a trece peste această perioadă grea. În cadrul acestei întâlniri au fost stabilitele procedurile de derulare a acestui program, responsabilitățile fiecărui partener, precum și lista de activități derulate de voluntari. După ce în ultimele zile Direcția de Asistență Socială a demarat, cu sprijinul asociațiilor de proprietari și ai bisericilor, o acțiune amplă de identificare a persoanelor vulnerabile, cei aproape 250 de voluntari sunt pregătiți pentru a îi ajuta pe cei vulnerabili la cumpărături, la plata facturilor sau alte tipuri de servicii de acest gen.
  Persoanele în vârstă, cele cu dizabilități sau cele aflate în izolare pot solicita sprijinul la dispeceratul Primăriei, tel. 0268-405000 (24h/24h), după care un voluntar, fie dintre cei înscriși pe lista primăriei, fie dintre cei înscriși la organizațiile partenere, va fi direcționat către acea persoană. Până în prezent, alături de cei 43 de voluntari înscriși pe listele Municipalității, în acest program s-au înscris voluntarii ai Asociației Îngrijire Acasă (32 de voluntari), ai Bisericii Ortodoxe (120 de voluntari), ai Bisericii Adventiste de ziua a 7-a și ai Bisericii Betel (28 de voluntari), ai Bisericii Baptiste (8 voluntari) și ai Bisericii Unitariene (5 voluntari). La aceștia se adaugă voluntarii Crucii Roșii, care asigură servicii pentru persoanele în carantină, iar în zilele următoare și-au anunțat sprijinul cu voluntari și Partidele Național Liberal și Social Democrat, precum și Biserica Reformată. Activitatea de sprijinire a persoanelor vulnerabile este asigurată și de toți angajații Direcției de Asistență Socială (inclusiv cei care erau în concediu, au fost rechemați) și de angajați ai Primăriei Brașov și ai instituțiilor din subordinea Consiliului Local,
  Toți cei care doresc să se implice în sprijinirea persoanelor care, în această perioadă, au nevoie de suportul comunității, o pot face înscriindu-se pe listele de voluntari ai Municipalității sau ale organizațiilor partenere
  Conform analizei Direcției de Asistență Socială, în municipiul Brașov avem aproximativ 16.000 persoane vârstnice care figurează că locuiesc singure sau împreună cu soțul/soția. În baza de date a Direcției de Asistență socială figurau la sfârșitul anului trecut aproximativ 8.000 de persoane vârstnice cu venituri sub 1.000 de lei, care erau îndreptățite să beneficieze de Programul Dar din suflet pentru seniori. La această categorie de persoane, se adaugă și persoanele aflate în izolare la domiciliu, care au nevoie de ajutor la cumpărături.
  Alte servicii asigurate de Municipalitate până în prezent:
  1. Linie telefonică Telverde 0800 420 123 pentru persoanele cu nevoi speciale, care funcționează din 23.03.2020.
  2. Extindere capacitate de cazare pentru persoane vârstnice dependente la Căminul din Noua, cu încă 100 de locuri, dintre acestea 8 locuri au fost ocupate în această săptămână;
  3. Extindere capacitate de cazare pentru persoane fără adăpost, ajungându-se la un număr de 100 de locuri. Se acordă cazare și hrană. În prezent sunt ocupate 69 de locuri.
  4. Extindere proiect Butonul Roșu cu 1500 kituri.
  5. Achiziție servicii de îngrijire la domiciliu – 600 de ore/lună pentru persoane vârstnice, procedură în derulare.
  6. În această perioadă Campania “Dar din suflet pentru seniori”, se suspendă pentru protecția beneficiarilor. Un număr de aprox. 6.000 de persoane vor primi un pachet cu produse alimentare de bază în valoare de 100 lei, livrat la domiciliu de către voluntari.
  7. Cu sprijinul partenerilor de la nivel local a fost distribuită masa caldă persoanelor vârstnice izolate la domiciliu, pentru 10 persoane în această săptămână.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID 19: Voluntarii Brașovului, în lupta cu coronavirusul


  Astăzi, 27 martie, primarul George Scripcaru a invitat la Primăria Brașov reprezentanții tuturor organizațiilor care și-au manifestat intenția demarării unor acțiuni de voluntariat care să sprijine municipalitatea  în asigurarea unor servicii pentru persoanele vulnerabile.

  Scopul întâlnirii a fost de a stabili o coordonare între aceste organizații și acțiunile Primăriei Brașov și ale Direcției de Asistență Socială, dar și pentru a se lua măsurile necesare pentru evitarea apariției unor situații neplăcute prin care persoane rău intenționate, care se dau drept reprezentanți ai primăriei sau ai unor servicii de prestații sociale, profită de nevoile unor cetățeni, încălcând legea.

  Au participat reprezentanții Crucii Roșii, ai Asociației Îngrijire Acasă – Vă ajutăm din Brașov, ai Asociației Pro Democrația, ai Protopiatului Ortodox Brașov, ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, ai Bisericii Baptiste, ai Bisericii Reformate, dar și reprezentanți ai grupurilor politice din Consiliul Local (PNL, PSD, PMP și UDMR), precum și senatorul Allen Coliban, alături de reprezentanții Primăriei (inclusiv cei doi viceprimari).


  În timpul discuțiilor au fost stabilite grupurile vulnerabile și modalitatea de lucru între organizații și municipalitate.
  Participanții au identificat trei categorii importante de persoane vulnerabile: persoanele care nu se pot deplasa de la domiciliu pentru cumpărături (fie sunt persoane în vârstă, fie sunt persoane cu dizabilități, fie sunt persoane în izolare la domiciliu); persoane care nu se pot deplasa, dar nici nu au fondurile necesare pentru a își achiziționa cele necesare și persoanele cu nevoi speciale de îngrijire.
  Având în vedere că numărul cel mai mare de persoane vulnerabile este din prima categorie, s-a luat decizia ca acest grup social să fie sprijinit cu voluntari, atât ai organizațiilor participante, cât și cei ai Primăriei, iar pentru celelalte două categorii, principala implicare va fi a Direcției de Asistență Socială. Coordonarea activității de asistență a persoanelor vulnerabile va sta în sarcina viceprimarului Costel Mihai.
  Totodată, de comun acord, s-a stabilit că toți voluntarii care vor asigura servicii pentru persoanele vulnerabile vor trebui să aibă o legitimație tip, eliberată de Primăria Brașov, astfel încât să nu există riscul săvârșirii unor infracțiuni. Municipalitatea va semna cu fiecare organizație în parte un contract de parteneriat pentru asigurarea serviciilor de voluntariat, urmând ca acestea să încheie contracte de voluntariat cu fiecare persoană care dorește să participe la acțiunea de voluntariat. Primarul a precizat că Primăria Brașov va asigura tot echipamentul necesar pentru protejarea voluntarilor.
  Până luni vor fi stabilite detaliile aceste colaborări, modul de coordonare între Primărie, DAS și aceste organizații, precum și modul de recrutare și, mai ales, de verificare a celor care își doresc să fie voluntari.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID 19 –SPCLEP – Noutati Stare Civila


  Având în vedere evoluția situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului (COVID-19) și pentru prevenirea răspândirii acestuia, în perioada stării de urgență instituită prin Decretul nr.195/2020, în conformitate cu măsurile dispuse de Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Brașov prin Hotărârea nr. 4 din 24.03.2020, “se limitează la maximum 8 persoane participarea la fiecare căsătorie încheiată la Starea Civilă a Municipiului Brașov”.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  COVID 19 – Voluntari, într-un Corp oficial al municipalității


  Având în vedere situația pe care o traversăm și unele cazuri de persoane rău intenționate care pretind că fac servicii în folosul comunității în numele unor instituții publice, primarul George Scripcaru a propus, iar Comitetul Local pentru Situații de Urgență a aprobat ieri, înființarea unui corp de voluntari care să participe, alături de personalul Primăriei Municipiului Brașov și Direcției de Asistență Socială Brașov, la distribuirea produselor necesare pentru persoanele aflate la domiciliu, în funcție de necesități, precum și la realizarea altor servicii necesare acestor persoane.

  Pentru înscrierea in Corpul Voluntarilor, toate persoanele interesate pot depune solicitare pe e-mail: cicbv@brasovcity.ro.

  Solicitarea trebuie să conțină datele de identificare ale voluntarului și datele lui de contact.

  Pentru a se identifica in cadrul activității de voluntariat (pentru a evita episoade gen Domnul Teodorescu), ei vor primi o legitimație care va conține semnătura și ștampila in original, precum și un cod de bare. care va identifica fiecare persoană în parte.

  Le reamintim brașovenilor ca persoanele aflate in izolare la domiciliu pot solicita sprijinul pentru efectuare de cumpărături la Dispeceratul Primăriei, tel. 0268405000 sau 0774034990, iar persoanele cu nevoi speciale peste 65 de ani, pot apela Telverde al Direcției de Asistenta Socială – 0800420123.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Covid 19- Decizii ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență


  Astăzi, primarul George Scripcaru a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență pentru a valida o serie de decizii care au fost luate în ultima perioadă, dar și pentru a adopta noi măsuri de răspândire a coronavirusului.

  ,,Am convocat, astăzi, Comitetul Local pentru Situații de Urgență pentru a adopta noi măsuri necesare reducerii riscului de răspândire a coronavirusului. Unele decizii au fost deja implementate având în vedere adoptarea Ordonanței militare 2, dar și necesitatea de a interveni de urgență pentru a reglementa anumite situații care creșteau riscul de contaminare, cum a fost decizia de a interzice utilizarea parcurilor, locurilor de picnic, a locurilor de joacă sau a terenurilor sportive sau cea privind luarea unor măsuri în piețele agroalimentare. Am informat CLSU și pe domnul prefect despre aceste decizii, precum despre  și modul în care ele au fost implementate. Totodată am solicitat sprijinul pentru adoptarea unor noi decizii care să reducă riscurile de răspândire a virusului. Astfel, una dintre măsurile pe care eu, dar și comitetul, care a votat în unanimitate, le considerăm necesare este cea de implicare a asociaților de proprietari în dezinfecția proprietății comune. Astfel, odată cu adoptarea acestei hotărâri, asociațiile de proprietari au obligația să dezinfecteze suprafeţele de contact din părţile de uz comun ale blocurilor (balustrade, mânerele ușilor de acces în bloc, lifturile etc.), să pună la toate intrările scărilor de bloc covoraşe îmbibate cu soluţii pe bază de clor sau alcool și, nu în ultimul rând, să afişeze la intrările scărilor de bloc măsurile de combatere a răspândirii virusului Covid-19, pe care fiecare cetăţean este obligat să le respecte. De asemenea, am solicitat aprobarea CLSU de coplată pentru hrana asigurată persoanelor aflate în carantină, având în vedere, mai ales în contextul creșterii unor prețuri, că suma prevăzută pentru acestea nu acoperea toate nevoile persoanelor în cauză. Astfel, diferența va fi acoperită din bugetul local. Alte măsuri aprobate de comitet au fost cele referitoare la constituirea a unui grup de voluntari care să sprijine Serviciul pentru Situații de Urgență și Direcția de Asistență Socială în distribuirea de alimente, astfel încât această activitate să se desfășoare organizat și să nu comporte riscuri pentru persoanele vulnerabile; precum și cea de limitare a numărului de participanți la oficierea căsătoriilor civile. În același timp, i-am informat pe prefect și pe membrii comitetului că vom continua activitățile de dezinfecție la nivelul întregului oraș, începând cu străzile și trotuarele, odată ce vremea va permite, și vom continua cu dezinfecția mijloacelor de transport în comun, capetelor de linii, refugiilor de călători, platformelor de depozitare a deșeurilor și piețelor, astfel încât să reducem la minimum riscul răspândirii acestui virus. La fel de important este ca brașovenii să respecte toate reglementările impuse în această perioadă și să iasă din casă doar atunci când acest lucru este necesar și, dacă o fac, să își ia toate măsurile pentru a se proteja pe ei și pe ceilalți”, a declarat primarul George Scripcaru, în calitate de președinte al CLSU.

  La ședință a participat și prefectul Cătălin Văsîi, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a declarat:

  „Am acceptat să particip la ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență având în vedere că este cel mai important comitet local din județul Brașov. Am urmărit măsurile propuse și adoptate astăzi și consider că sunt de bun augur pentru toți locuitorii Municipiului Brașov. Sper ca ele să intre în vigoare cât mai repede, toți cetățenii să se conformeze și să avem rezultate pozitive în urma aplicării lor. Sfatul pentru brașoveni și pentru tot județul Brașov este același pe care l-am dat mereu: să respecte toate restricțiile impuse de autorități. Este foarte important pentru familiile fiecăruia și pentru fiecare în parte să respectăm regulile impuse, să ne autoizolăm, să încercăm să limităm la maxim toate deplasările. Este foarte important pentru sănătatea fiecăruia dintre noi să respectăm toate regulile stabilite de autorități“, a declarat prefectul județului, Cătălin Văsîi.

  Vezi AICI textul integral al hotărârii.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Covid 19- Ordonanța militară 3 din 24.03.2020


  Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare,

  Ținând seama de evaluarea realizată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, aprobată prin Hotărârea nr. 14 din 24.03.2020,

  În temeiul art. 4 alin. (2) și (4) din Decretul Președintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență la nivel național, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020, al pct.1, 3 – 5 din anexa nr. 2 la același decret și al art. 20 lit. n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare,

  Ministrul afacerilor interne emite următoarea

  Ordonanță militară

  Art. 1. – Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

  a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

  b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

  c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

  d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

  e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

  f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

  g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

  h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

  i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

  Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:

  a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;

  b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

  c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

  d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

  Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

  Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:

  a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;

  b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

  (2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

  (3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

  (4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

  (5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

  Art. 5. – (1) Se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării pentru toate persoanele care intră în România.

  (2) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

  Art. 6. – (1) Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora.

  (2) Evidența persoanelor fără adăpost se actualizează și se raportează săptămânal la Centrul județean/al Municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.

  (3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

  Art. 7. – (1) Instituțiile publice și operatorii economici au obligația de a marca zona destinată accesului cetățenilor/clienților și suprafața de relații cu publicul/vânzare cu semne vizibile care să orienteze persoanele în respectarea unei distanțe de siguranță de minimum 1,5 metri.

  (2) Administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanță socială între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători. Comercianții și producătorii agricoli aflați în piețele agroalimentare sunt obligați să adopte măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-19, respectiv să poarte mănuși și măști.

  (3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

  Art. 8. – Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și Germania și din Franța și Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.

  (2) Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și autorizărilor tehnice necomerciale.

  (3) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 23.00, ora României.

  Art. 9. – (1) Se interzice accesul piloților la bordul navelor, sosite din zonele de risc roșii/galbene în porturile maritime române, dacă nu dispun de echipament de protecție stabilit de Direcția de sănătate publică Constanța sau dacă navele nu au efectuat perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă de risc roșie/galbenă.

  (2) Se interzice accesul navelor maritime și fluvio-maritime în porturile situate pe Dunărea maritimă, până la efectuarea perioadei de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă roșie/galbenă, în următoarele două zone de staționare în ancoră:

  a) rada portului Sulina, pentru navele care vin dinspre Marea Neagră;

  b) Dunărea, mila marină 44, pentru navele care vin dinspre canalul Bâstroe.

  (3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

  Art. 10. – Ministerul Apărării Naționale asigură, la solicitarea ministrului afacerilor interne:

  a) preluarea în pază a unor obiective a căror protecție este asigurată în prezent de către Jandarmeria Română;

  b) personal și mijloace logistice pentru sprijinirea activităților de ordine publică;

  c) personal și mijloace logistice pentru sprijinirea activităților Poliției de Frontieră Române, în punctele de trecere a frontierei de stat.

  Art. 11. – Pentru verificarea respectării condițiilor de carantinare sau izolare la domiciliu, instituțiile de securitate națională vor proiecta sisteme de comunicații și aplicații informatice, necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, pentru a comunica în timp real și permanent cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu.

  Art. 12. – (1) Documentele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.

  Art. 13. – (1) După alineatul (2) al articolului 2 din Ordonanța militară nr.2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.232 din 21 martie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(21), cu referire la activități permise în centrele comerciale, cu următorul cuprins:

  „(21) Suspendarea temporară a activității comerciale potrivit alin.(1) nu se aplică:

  a) vânzării produselor electronice și electrocasnice de către operatorii economici care asigură livrarea la domiciliul/sediul cumpărătorului;

  b) vânzării produselor și serviciilor de optică medicală.”

  (2) Măsurile prevăzute la alin.(1) se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

  Art.14. – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

  a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală pentru măsurile prevăzute la art.1 – 4;

  b) Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, direcțiile de sănătate publică și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsura prevăzută la art.5;

  c) Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsura prevăzută la art.7;

  d) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsura prevăzută la art.8;

  e) Autoritatea Navală Română și direcțiile de sănătate publică, pentru măsura prevăzută la art.9.

  (2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 5, art. 7 – 9 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

  (3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

  Art. 15. – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

  (2) Prevederile art.4 și 5 din Ordonanța militară nr.2/2020 își încetează aplicabilitatea.

  (3) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

  Declarația pe proprie răspundere necesară deplasărilor:

  Sursa: digi24.ro


  Format pentru imprimare
 • Comunicate de presă

  Covid 19- Declarația primarului privind activitatea din piețe.


  M-am gândit mult dacă să luăm o decizie și în ceea ce privește piețele agroalimentare din Brasov. Deocamdată am dat dispoziție să se afișeze la loc vizibil, la toate intrările în toate piețele din Brașov aceste reguli, care trebuie să fie respectate de către cumpăratori. Și pentru comercianți am dat dispoziție să se afișeze la loc vizibil toate aceste informații, la fiecare tarabă, iar produsele să fie acoperite cu folie .
  Nu am luat decizia de închidere, conștient fiind de faptul că sunt cetățeni care trebuie să își cumpere alimente de primă necesitate și, deasemenea, producătorii să își desfacă produsele. Însă, fac un apel la cei care comercializează produse de piață: să nu fructifice această perioadă și să speculeze, din punct de vedere al prețurilor, pentru că am observat că, în ultima perioadă, preturile au crescut foarte mult, în mod nejustificat.
  Dacă vom constata că acest lucru se perpetuează și continuă într-un mod excesiv, nu exclud posibilitatea să luăm decizia de închidere a acestor piețe. Deocamdată, la nivelul piețelor agroalimentare, activitatea acestora rămâne asa cum este în prezent.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Covid 19- Măsuri de reducere a riscului de răspândire a coronavirusului dispuse de primarul George Scripcaru


  Măsuri de reducere a riscului de răspândire a coronavirusului dispuse de primarul George Scripcaru, în calitate de președinte al Consiliului Local pentru Situații de Urgență:
  ,,Având în vedere prevederile Ordonanței militare nr. 2 din 21.03.2020, privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, dar și ținând cont de faptul că o parte dintre brașoveni nu au respectat recomandările privind reducerea răspândirii coronavirusului, am luat următoarele decizii:
  1. Începând cu data de 25 martie se interzice derularea de activități de recreere în locurile amenajate din parcurile municipiului Brașov (zonele amenajate pentru practicarea de jocuri colective – șah, table, rummy etc.), dar și în celelalte zone ale parcului. Este permisă doar traversarea acestora. Este vorba de Parcul Schaeffler – Livada Poștei, Parcul Titulescu, Aleea de sub Tâmpa, Parcul Magnolia – centrul civic, Parcul Trandafirilor, Parcul Ursul, Parcul Berzei (Someșul), Parcul Lac Noua, Parcul Tractorul, Pasaj Fartec.
  2. Începând cu data de 25 martie se interzice utilizarea celor 204 locuri de joacă publice, a zonelor de fitness, a celor de workout, a parcurilor pentru skateboard și bicicletă și a terenurilor de sport din municipiul Brașov.
  3. Începând cu data de 25 martie se interzice utilizarea locurilor special amenajate pentru derularea activităților de picnic. Este vorba de zona La Iepure, zona Pietrele lui Solomon și cea de la Lacul Noua. Aceeași interdicție se aplică pentru orice activitate de picnic pe domeniul public al municipiului Brașov
  4. Începând cu data de 24 martie se suspendă programul cu publicul la Grădina Zoologică.
  5. Începând cu data de 24 martie se suspendă accesul în parcarea multietajată Regina Maria, cu excepția persoanelor care dețin un abonament pentru această parcare”.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Covid 19 – Măsuri de ultimă oră privind asistența sociale.


  Măsuri de ultimă oră privind asistența sociale.
  În urma discuțiilor pe care primarul George Scripcaru a avut-o cu conducerea Direcției de Asistență Socială și cu șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, în vederea aplicării prevederilor Ordonanței militare nr.2/21.03.20202, primarul, în calitate de președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, a decis implementarea următoarelor măsuri:
  Pentru persoanele în vârstă încadrate în categoria vulnerabile (estimare – aproximativ 1.500 de persoane):
  1. Asigurarea unei linii telefonice, Telverde 0800420123, care va funcționa ca Centru de consiliere și informare pentru persoanele vârstnice vulnerabile, gestionată de Direcția de Asistență Socială.
  2. Membrii Academiei Seniorilor vor funcționa, cu sprijinul Direcției de Asistență Socială, ca și grup de suport pentru persoanele vârstnice vulnerabile.
  3. Achiziția a 1.500 de kituri ,,butonul roșu”. Extindere proiect ”Bunici în siguranta – sistem de teleasistență”, prin achizitia unui numar de 1.500 de kit-uri pentru persoanele varstnice vulnerabile.
  4. Asigurarea unui număr suplimentar de 90 locuri de cazare temporară (pe perioada restricțiilor impuse de coronavirus) pentru persoanele vârstnice care au nevoie de îngrijire permanentă în urmatoarea perioadă. 60 de locuri au fost amenajate, iar în următoarele zile se vor achizitiona alte 30 paturi suplimentare și alte materiale ce sunt necesare (lenjerii, prosoape etc). Solicităm sprijinul Secției de pneumologie pentru efectuarea, de urgență, a analizelor necesare pentru intrarea în colectivitate a acestei categorii de persoane, pentru identificarea persoanelor cu afecțiuni pulmonare transmisibile, de ex. TBC
  5. Contractarea de servicii sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice vulnerabile.
  6. Începând de mâine se suspendă Campania DAR DIN SUFLET PENTRU SENIORI de acordare a tichetelor la sediul DAS. Potențialii beneficiari vor alege fie tichete, care vor fi transmise prin poștă, fie de un pachet care va conține produse alimentare de bază în valoare de 100 lei.
  Pentru persoanele fără adăpost încadrate în categoria vulnerabile
  7. Amenajarea unui centru de cazare pentru persoanele fără adăpost, altele decât cele aflate deja în izolare la Centrul pentru persoane fără adăpost. Acest centru va fi amenajat într-o locație pusă la dispoziția municipalității de un operator economic, care s-a oferit să acorde acest spațiu pentru cazare. Acest centru este o soluție pentru degrevarea Unității de Primiri Urgențe, de la Spitalul Județean, de persoanele care se încadrează în această categorie, fără a interfera cu persoanele cazate în Centrul de pe str. Zizinului, unde deja s-a instituit masura de restricționare a ieșirilor. Această soluție a fost pusă în practică în urma în solicitării șefei UPU, Cristina Vecerdi. Același operator economic va asigura și masa caldă pentru aceste persoane. Se va lucra în colaborare cu Spitalul Județean și cu Secția de Psihiatrie pentru a interveni, în funcție de situație. Centrul va funcționa cu caracter restrictiv, beneficiarii nu vor mai avea varianta de a ieși și a intra după propria voință- măsura fiind luată pentru diminuarea riscului de contaminare a lor și a comunității.
  Decizii privind asigurarea resurselor umane necesare
  a) Vor fi puse la dispoziția personalului DAS camere de cazare în incinta imobilului din str. Gladiolelor nr. 4. Această măsură vizează asistenți medicali, îngrijitori, infirmiere și supraveghetori de noapte a căror domiciliu este în altă localitate și care desfășoară activități specific îngrijirii persoanelor vulnerabile în aceasta perioadă (persoane vârstnice sau persoane fără adăpost).
  b) Se va suplimenta personalul DAS cu angajați ai Serviciului Administrare Creșe pentru a desfășura activități specifice în locațiile în care vor fi asistate persoanele vârstnice și persoanele fără adăpost (asistente medicale, bucătari, personal de îngrijire etc.).
  c) Se vor face angaja, în regim de urgență, 5 persoane pentru îngrijirea la domiciliul a persoanelor vârstnice și a 5 supraveghetori pentru persoanele fără adăpost. În cazul în care nu vom reuși angajarea acestor persoane, vom apela la sprijinul asociațiilor și fundațiilor din domeniul social.
  d) Personalul angajat al primăriei, DAS și a celorlalte entități subordonate Consiliului Local va participa, în funcție de solicitările persoanelor vulnerabile, pentru distribuirea produselor necesare acestor persoane.
  Alte măsuri:
  Având în vedere că există deja două precedente a unor beneficiari ai Centrului pentru persoane fără adăpost, care au încălcat regulamentul de funcționare a acestui centru (o persoană a atacat un îngrijitor cu cuțitul, iar o alta a părăsit centru, după care s-a întors, solicitând să beneficieze de serviciile centrului), Poliția Locală, cu sprijinul Poliției Brașov, va asigura ordinea și liniștea publică în acest incintă.
  În funcție de evoluția situației, Direcția de Asistență Socială va apela și la sprijinul voluntarilor, care doresc să contribuie ala ajutarea acestor categorii vulnerabile din societate.
  Totodată, primarul a făcut, din nou, apel la brașoveni să respecte toate deciziile luate la nivel național și local și să își ia toate măsurile necesare pentru protejarea lor și a celorlalți brașoveni.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Covid 19 – Decizii- de ultima oră: Se suspendă toate cursele RATBV in intervalul orar 22.00-6.00


  ,,In urma videoconferinței pe care am avut-o cu directorii și șefii de departamente ai operatorului de transport, RATBV, și cu șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, in vederea implementării prevederilor Ordonanței militare nr. 2/21.03.2020, am decis următoarele măsuri:

  1. Se suspendă toate cursele RATBV in intervalul orar 22.00-6.00. Ultimele plecari vor fi in jurul orei 21.30. In cazul in care vor exista solicitari din partea personalului implicat activ in combaterea răspândirii virusului COVID-19, precum și a celui implicat in tratarea bolnavilor care au acest virus (medici, asistente, infirmiere etc.), RATBV își va adapta graficul pentru a putea asigura transportul acestor persoane. Solicitările vor fi depuse pe adresa ratbv@ratbv.ro.

  2. La orele de varf din zilele lucratoare (dimineata, 6.00 – 9.00 si dupa-amiaza 13.00 – 18.00) vor fi aplicate reduceri de curse
  In afara orelor de varf din zilele lucratoare (9.00 – 13.00, 18.00 – 20.00) vor fi aplicate reduceri mai consistente a curselor. Seara dupa ora 20.00 din zilele lucratoare, vor mai circula cate 1, maxim 2 vehicule, numai pe liniile pricipale. Sambata si Duminica vor fi aplicate unele reduceri de curse in timpul zilei, mai consistente seara. Operatorul de transport va trebui sa prezinte, public, in cursul zilei de astazi, noul grafic de circulație.

  3. Pe traseele metropolitane se vor aplica reduceri de curse pentru descurajarea deplasarilor care nu sunt strict necesare. Se vor aplica aceleasi principii de reducere a curselor ca si in Municipiul Brasov.

  4. Curatenie si dezinfectia mijloacelor de transport in comun, a terminalelor și refugiilor RATBV vor fi intensificate.”,

  George Scripcaru, presedinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Piața de Miercuri își suspendă activitatea.


  Având in vedere prevederile Ordonanței militare nr. 2 din 21.03.2020, privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, am decis ca, începând cu data de 23 martie, Piața de Miercuri să își suspendă activitatea. Piețele agroalimentare rămân deschise. Toti comercianții vor trebui să își acopere produsele cu folie, pe fiecare taraba vor fi afișate măsurile de protecție pe care fiecare persoana trebuie sa și le ia, se va continua dezinfecția piețelor, in afara programului de lucru cu publicul. Totodata, facem un apel la brașoveni să respecte distantele minime între ei și ceilalți cumpărători și să își ia toate măsurile pentru a nu răspândi acest virus. În cursul zilei de astazi voi avea o videoconferință cu reprezentanții operatorului de transport, pentru a vedea modul in care prevederile acestei ordonanțe se transpun in transportul public de călători”, George Scripcaru, președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  De mâine începe dezinfecția străzilor


  De mâine  începe dezinfecția străzilor. ,,Începând din acest weekend vom trece la o nouă etapă de dezinfecție orașului, una mult mai amplă, în care, pe lângă mijloacele de transport în comun, terminalele RATBv și piețe, vom face dezinfecția arterelor de circulație și a refugiilor RAT. Am dat dispoziție ca până mâine, operatorul de salubrizare, Comprest, să finalizeze spălarea străzilor principale cu spumă activă, să demareze spălarea trotuarelor circulate, după care, etapizat, să facă și dezinfecția acestora. Pentru a obține un rezultat optim trebuia ca înainte de spălare și dezinfectare, aceste străzi să fie curățate și aspirate. am finalizat acestă etapă și acum trecem la următoarea. De astăzi începe și dezinfecția refugiilor RATBv, astfel încât cei care utilizează mijloacele de transport în comun să fie cât mai bine protejați”, a declarat primarul George Scripcaru.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Primăria Brașov a început distribuția de echipamente de protecție pentru medicii de familie


  Primăria Brașov a început distribuția de echipamente de protecție pentru medicii de familie, în urma solicitării Asociației medicilor de familie. Astăzi a avut loc prima etapă de distribuire a echipamentelor de protecție, respectiv 2.000 de perechi de mănuși, 2.000 de măști și pastile necesare pentru producerea a 6.000 de litri de dezinfectant. ,,Am avut o discuție cu președintele Asociației Medicilor de Familie din Brașov și, având în vedere că ei sunt primii care intră în contact cu pacienții, am luat decizia de a le asigura echipamentele necesare de protecție, măști, mănuși și dezinfectant. În funcție de necesități, vom trimite tot ceea ce le este necesar. Le mulțumesc pentru tot ceea ce fac și îi asigurăm de tot sprijinul nostru”, a declarat primarul George Scripcaru. Referitor la acest sprijin, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de familie, dr. Andrea Neculau, a declarat ,,Noi, medicii de familie, suntem primii care intră în contact cu pacienții, suntem în prima linie, suntem expuși, astfel că trebuie să nu luăm toate măsurile necesare. Până acum ne-am descurcat pe cont propriu, deoarece până în prezent Ministerul Sănătății nu a trimis echipamente pentru medicii de familie. Suntem încântați că Primăria Brașov a ținut seama de problema noastră și ne sprijină cu echipamentele de protecție. Materialele de protectie si de dezinfectie primite sunt de mare ajutor în aceste momente și vor fi distribuite în cel mai scurt timp, cu ajutorul Colegiului Medicilor din Brasov, tuturor medicilor de familie. ”. În cadrul aceluiași obiectiv, de a asigura protejarea angajațiilor care intră în contact cu cetățenii, Primăria Brașov asigură echipamentul de protecție necesar pentru șoferii operatorului de transport, pentru polițiștii locali și pentru echipele de intervenție din cadrul primăriei și ai operatorului de termoficare.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  SPCLEP Brașov se organizează în scopul evitării aglomerației în sălile de așteptare,


  Începând cu data de 18.03.2020, având în vedere Decretul nr.195 din 16.03.2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, semnat de Președintele României și în scopul evitării aglomerației în sălile de așteptare ale SPCLEP Brașov, se organizează activitatea de primire a cererilor și documentelor necesare eliberării actelor de identitate și cele privind stabilirea reședinței în municipiul Brașov, respectiv pentru eliberarea documentelor de identitate, precum și soluționarea cererilor pe linie de stare civilă, astfel:
  – se asigură relația cu publicul la serviciile aparținând S.P.C.L.E.P. Brașov, în intervalul orar
  8,00 – 12,00, în zilele lucrătoare de luni până vineri inclusiv. Ultima zi de vineri din lună nu se primesc cereri pentru eliberarea actelor de identitate, însă se eliberează cărțile de identitate și cărțile de identitate provizorii pentru dosarele procesate;
  – se limitează accesul persoanelor la serviciile aflate în relația cu publicul, iar prezența altor persoane care nu justifică motivat interesul de a se adresa lucrătorilor de specialitate este interzisă;
  – la Serviciul Evidența Persoanelor, se preiau cereri pentru eliberarea actelor de identitate la 4 ghișee, prin suplimentarea cu încă 2 stații de lucru, în baza programărilor on-line făcute pe pagina de internet https://extranet.brasovcity.ro/EvidentaPersoanelor/Programare.aspx , iar un ghișeu cu stație de lucru va fi pus la dispoziție pentru soluționarea cererilor cu caracter urgent, pentru situații deosebite, cazuri sociale, etc., prin programare prealabilă la numerele de telefon: 0268/416550 tasta 9 interior 248 sau 0747014803;
  – la Serviciul Stare Civilă se primesc și se soluționează necondiționat/fără limitări cererile privind declararea nașterii și a decesului. Pentru situații de urgență, în intervalul orar 12,00 – 15,30 se apelează numărul de telefon 0268/416550 tasta 9 interior 166 (înregistrări nașteri) sau interior 181 (înregistrare decese) sau 0747010878; În repausul săptămânal, respectiv sâmbăta, se asigură înregistrarea deceselor în intervalul 9,00 – 13,00.
  – depunerea cererilor de eliberare a duplicatelor certificatelor de stare civilă se face după o prealabilă programare făcută la telefon 0268/416550 tasta 9 interior 182 sau 0747010878;
  – depunerea cererilor de transcriere / înscriere a mențiunilor privind modificările intervenite în străinătate în registrele de stare civilă române a certificatelor de stare civilă procurate din străinătate se fac urmare programării telefonice la telefon 0268/416550 tasta 9 interior 251 sau prin programări on-line de pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Brașov, https://extranet.brasovcity.ro/transcrieri/Programare.aspx, pentru cetățenii care solicită transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă ale persoanelor care au redobândit cetățenia română și care nu au avut niciodată domiciliul în România (ex. cetățeni ai Ucrainei, ai Republicii Moldova);
  – pentru obținerea de relații privind depunerea declarației de căsătorie se poate apela numărul de telefon 0268/416550 tasta 9 interior 168;
  – La casieria instituției se vor achita plățile prin numerar sau card bancar, taxele instituite la nivelul serviciului putând fi achitate și prin ordin de plată bancar sau SMS, pentru valorile stabilite.
  – activitatea de primire în audiență la sediul instituției este suspendată.
  Menționăm că potrivit art. 50 din Anexa nr.I privind MĂSURI DE PRIMĂ URGENȚĂ CU APLICABILITATE DIRECTĂ din Decretul nr.195 din 16.03.2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, semnat de Președintele României ”Pe durata stării de urgență, autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsuri pentru organizarea activității astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, contactul direct între persoane, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare”.
  Totodată facem precizarea că potrivit art. 14 din aceeași Anexă se stabilește că ”Se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență”.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Măsuri generale, valabile pe teritoriul național, pentru prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus


  Prin ordonanță militară, au fost luate următoarele decizii:
  Se închid restaurantele și barurile.
  Se interzic concertele și manifestările religioase de grup
  Se opresc zborurile private din și spre Spania.
  Rămân zborurile de transport de mafă, medicale, militare, de urgență.
  La Spitalul Institutului Ana Aslan se va operaționaliza tratarea bolnavilor cu forme ușoare și medii de CoViD.
  Poliția română preia în organizare poliția locală (conform decretului)
  Sistem personale de protecție pentru șoferi de mașini peste 3,5t
  Rezidenții se prezintă până la ora 12:00 pentru includerea la ture în secțiile specialității lor (nu mai fac practică pe secții pe care nu se specializează)
  Rezidenții pentru medicina familiei se prezintă la DSP pentru a fi alocați pe ambulanță sau repartizării în funcție de necesități
  Institutul Național de Sănătate Publică va centraliza și va raporta. către Ministerul Sănătății și Centrului de Comandă și Control la DSU
  Sunt 162 de corturi speciale de triaj, la centrele de frontieră, sau la spitale pentru separarea fluxurilor.
  Aduc cei 36 de elevi din Spania si cei. 40 din Portugalia, cu profesorii. lor, in țară, in. parteneriat cu Ministerul Educației.
  Carantină, izolare la domiciliu pentru cei veniți din diaspora.
  Ministrul a amintit că declarațiile false vor avea dosar penal.
  —————
  NU inchid orașe
  NU e cazul raționalizării de materiale.

   

  INFORMARE DE PRESĂ

  17 Martie 2020, ora 22.00

  (text complet)

  Începând de astăzi, 17 martie, a fost suspendată activitatea de examinare pentru permise de conducere, pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acestei decizii. De asemenea, sunt reduse la maxim activitățile de relații cu publicul ale instituțiilor din subordinea MAI.

  De asemenea, prin ordonanță militară, au fost luate următoarele decizii:

  Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației.
  Este permisă organizarea de către unitățile economice de profil a activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in”, „room-service” sau livrare la client.
  Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise.
  Se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise.
  Organizatorii evenimentelor organizate și desfășurate în spații deschise, ce presupun participarea a maximum 100 de persoane, sunt obligați să dispună măsuri care să asigure distanța de minimum 1 metru între participanți.
  Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 3,5t au obligația ca, în punctul de trecere a frontierei, să aibă asupra lor și să poarte mijloace individuale de protecție, precum dezinfectant, mănuși, mască pentru față și să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinație.
  Conducătorii de autovehicule menționați anterior, care sosesc din „zone roșii” sau „zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2.
  Ansamblele și subansamblele echipamentelor medicale fabricate în România pentru beneficiari din afara teritoriului național nu fac obiectul restricțiilor la export.
  Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura intră în vigoare începând cu data de 18.03.2020, ora 18.00, ora României.
  Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia și din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 23 martie 2020.
  Aceste măsuri nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

  MĂSURI DE ORDINE PUBLICĂ

  În aplicarea măsurilor stabilite prin decretul prezidențial, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, au fost adoptate următoarele decizii, ținând cont de două obiecte majore:

  Ducerea la îndeplinire sarcinile suplimentare ce revin unităților MAI pe linia prevenirii răspândirii coronavirusului;

  Asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică și un răspuns ferm la orice formă de criminalitate, în special a celei care dorește să profite de această stare de urgență.

  Astfel:

  Structurile de poliție locale sunt coordonate operațional de Inspectoratele Județene de Poliție, iar în Capitală de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București. Efectivele de poliție locală sprijină poliția națională în măsurile de ordine publică.
  La nivel național sunt constituite echipe mixte de cercetare și documentare și sunt accentuate verificările privind modul în care sunt respectate condițiile de izolare, corectitudinea informațiilor furnizate de cetățenii care intră în România și orice alte aspecte ce țin de asigurarea ordinii publice și eficiența măsurilor de combatere a răspândirii noului tip de coronavirus.
  Parchetul General și Ministerul Afacerilor Interne au organizat în comun activitatea administrativă și programul de intervenție al unităților de parchet și de poliție judiciară, pentru a fi în măsură să fie asigurat un răspuns operativ și ferm în fața oricărei forme de criminalitate.
  Potrivit codului penal, săvârșirea unei infracțiuni profitând de situația prilejuită de starea de urgență reprezintă o circumstanță agravantă. În acest caz, se poate aplica o pedeapsă până la maximul special, iar în unele cazuri chiar se poate adăuga un spor de până la 2 ani închisoare.
  A fost întărită prezența în stradă a structurilor de ordine publică, la nivel național, și aici mă refer la poliție, jandarmerie și poliție de frontieră.
  Dispozitivul de polițiști de frontieră este suplimentat și sunt înăsprite măsurile de verificare la frontieră, atât în punctele de trecere a frontierei, cât și pe fâșia de frontieră.
  Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor și analiză a bazelor de date sunt subordonate operațional Inspectoratelor Județene de Poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pentru creșterea capacității de verificare și scurtarea timpului de răspuns în cazul anchetelor epidemiologice.
  Au fost suspendate exercițiile, simulările, aplicațiile și orice alte activități care pot interfera cu măsurile luate pentru combaterea răspândirii infecției cu noul coronavirus, cu excepția celor cu caracter militar desfășurate în poligoanele de instrucție.
  Au fost stabilite și aplicate planuri de măsuri pentru asigurarea permanenței la unitățile operative și creșterea capacității operaționale a acestora.
  Toate aceste decizii sunt aplicate de structurile Ministerului Afacerilor Interne în strânsă colaborare cu instituțiile partenere din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
  Începând de ieri, odată cu declararea stării de urgență, la nivel național au acționat peste 28.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră, personal al Inspectoratului General de Aviație și al serviciilor publice comunitare.
  Dintre aceștia, peste 10.000 de polițiști și peste 7.000 de jandarmi au desfășurat misiuni ordonate și au asigurat răspunsul la sesizările primite, iar peste 5.000 de pompieri au fost angrenați în misiunile curente privind situațiile de urgență.
  De asemenea, au fost demarate acțiuni în vederea identificării operatorilor economici sau a altor persoane care desfășoară activități ilicite în legătură cu vânzarea produselor de protecție împotriva infectării cu CoVid-19.

  MĂSURI DE ORDIN MEDICAL

  Începând de mâine, 18 martie, rezidenții la specialitățile medicină de urgență, anestezie terapie intensivă, boli infecțioase, vor întrerupe stagiile de practică în toate celelalte secții în care sunt distribuiți și se vor prezenta până la ora 12.00 la centrele de îndrumare pentru includerea în turele și gărzile din secțiile a căror specialitate o urmează.
  Rezidenții în specialitățile medicină de internă și medicină de familie întrerup de asemenea stagiile de pregătire și se vor prezenta la Direcțiile de Sănătate Publică în vederea repartizării la Serviciile Județene de Ambulanță, unitățile de primiri urgențe, camerele de gardă sau secțiile de spital, în funcție de necesități.
  Rezidenții din alte specialități medicale decât cele enumerate până acum vor fi luați în evidență pentru a fi repartizați în funcție de necesități.
  Rezidenții aflați în alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat în vederea luării în evidență și repartizării în funcție de necesități.
  În localitățile unde sunt mai multe spitale, rezidenții vor fi repartizați în funcție de nevoile fiecărei unități spitalicești, în colaborare cu Direcțiile de Sănătate Publică.
  Programul de pregătire pentru obținerea atestatului în medicină de urgență prespitalicească va fi suspendat și cursanții se vor întoarce de urgență la unitățile de unde provin.
  La nivelul fiecărui centru universitar, din cadrul facultăților de medicină, vor fi recrutați studenți, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activitățile din camerele de gardă. Studenții recrutați desfășoară activități de sprijin doar în situația depășirii capacității curente a unităților medicale.
  Recrutări similare se vor face în fiecare județ unde există școli postliceale sanitare, începând cu cei din anul 2. De asemenea, elevi recrutați vor desfășura activități de sprijin doar în cazul depășirii capacității curente a unităților medicale.
  Comitetele județene și locale de urgență se vor asigura de cazarea și hrănirea studenților și elevilor recrutați.

  De asemenea, tot prin ordin al comandantului acțiunii a fost stabilit faptul că Institutul Național de Sănătate Publică este desemnat autoritate responsabilă pentru monitorizarea testării și raportarea integrată a situațiilor generate de noul tip de coronavirus.

  Tot prin ordin al comandantului acțiunii a fost operaționalizat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

  Totodată, au fost instalate 162 de corturi speciale, destinate triajului medical, dar și pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei.

  În același timp, Ministerul Apărării Naționale va construi și operaționaliza un nou corp ce va avea servi ca spital militar de tip ROL II în incinta spitalului Ana Aslan.
  Sursa: Știri oficiale


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Măsuri dispuse de primarul George Scripcaru pentru reducerea riscurilor de răspândire a coronavirusului, pe perioada decretării stării de urgență:


  Măsuri dispuse de primarul George Scripcaru pentru reducerea riscurilor de răspândire a coronavirusului, pe perioada decretării stării de urgență:

  – Reducerea programului de lucru cu publicul în intervalul 8.00-12.00 la Centrul de Informații pentru Cetățeni, Serviciul relațiile cu Asociațiile de Proprietari, Serviciul Autoritate Tutelară, Serviciul de Evidență a Persoanei, Direcția Fiscală, Direcția de Asistență Socială.
  – Tichetele Dar din suflet pentru suflet pentru sărbătorile de Paști se vor distribui pe toată perioada anului.
  – Pe durata stării de urgență, cea mai mare parte a interacțiunii cu cetățenii se va desfășura în mediul electronic, astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, contactul direct între persoane.
  – Primăria Brașov, instituțiile din subordinea CL și societățile aparținând Municipalității vor introduce, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă.
  – Reducerea programului pentru:
  Piețele agroalimentare:
  Luni – Sâmbătă: 8.00-18.00
  Duminică: 8.00-14.00
  Programul de aprovizionare piețe:
  L-S 8.00-9.30 și 16.30-18.00
  D 8.00-9.30 și 13.00-15.00
  Grădina Zoologică: Marți-Duminică – program 10.00-17.00. Menţionăm că Planetariul, Autobuz Virtual Safari, Clădirea Exotică şi Casa maimuţelor din incinta grădinii zoologice, sunt închise.

  – Închiderea Pieței de vechituri din Bartolomeu, a Centrului de Informare turistică din Poiana Brașov și a parcării mutietajate din Poiană.
  – Casieria Direcției Fiscale de pe str. Lungă nr. 14 își va suspenda activitatea începând cu data de 18.03. Activitatea celorlalte casierii se va desfășura conform programului 8.00-12.00.

  Centrul de Informații pentru Cetățeni va asigura activitatea de preluare a solicitărilor direct de la cetățeni pentru următoarele activități
  – Eliberare permise de liberă trecere zilnice pentru zona istorică, centrală și Drumul de poiană;
  – Depunerea documentațiilor în vederea eliberării Autorizațiilor de construire, certificatelor de edificare a construcțiilor, certificatelor de alipire, certificatelor de dezlipire;
  – Depunerea documentațiilor pentru eliberarea Acordurilor de funcționare pentru exercițiile comerciale;
  – Depunerea documentațiilor pentru eliberarea Aprobărilor de săpătură și pentru obținerea Avizelor administratorului drumurilor publice;

  Pentru celelate solicitări, cetățenii pot utiliza comunicarea electronică, fie utilizând aplicațiile de pe portalul brasovcity.ro, cum ar fi cele pentru obținerea certificatului de urbanism, pentru anunțul de începere a lucrărilor, pentru eliberarea LT-urilor sau cea pentru depunerea de sesizări și reclamații, fie utilizând e-mailul cicbv@brasovcity.ro sau faxul 0268-472627.

  Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei:
  -se asigură relația cu publicul la serviciile aparținând SPCLEP Brașov, în intervalul orar 8,00 – 12,00, în zilele lucrătoare de luni până vineri inclusiv. Ultima zi de vineri din lună nu se primesc cereri pentru eliberarea actelor de identitate, însă se eliberează cărțile de identitate și cărțile de identitate provizorii pentru dosarele procesate;
  -se limitează accesul persoanelor la serviciile aflate în relația cu publicul, iar prezența altor persoane care nu justifică motivat interesul de a se adresa lucrătorilor de specialitate este interzisă;
  -la Serviciul Evidența Persoanelor, se preiau cereri pentru eliberarea actelor de identitate la 4 ghișee, prin suplimentarea cu încă 2 stații de lucru, în baza programărilor on-line făcute pe pagina de internet https://extranet.brasovcity.ro/EvidentaPersoanelor/Programare.aspx , iar un ghișeu cu stație de lucru va fi pus la dispoziție pentru soluționarea cererilor cu caracter urgent, pentru situații deosebite, cazuri sociale, etc., prin programare prealabilă la numerele de telefon : 0268/416550 tasta 9 interior 248 sau 0747014803;
  -la Serviciul Stare Civilă se primesc și se soluționează fără limitări cererile privind declararea nașterii și a decesului. Pentru situații de urgență, în intervalul orar 12,00 – 15,30 se apelează numărul de telefon 0268/416550 tasta 9 interior 166 (înregistrări nașteri) sau interior 181
  (înregistrare decese) sau 0747010878;
  -depunerea cererilor de eliberare a duplicatelor certificatelor de stare civilă se face după o prealabilă programare făcută la telefon 0268/416550 tasta 9 interior 182 sau 0747010878;
  -depunerea cererilor de transcriere / înscriere a mențiunilor privind modificările intervenite în străinătate în registrele de stare civilă române a certificatelor de stare civilă procurate din străinătate se fac urmare programării telefonice la telefon 0268/416550 tasta 9 interior 251 sau prin programări on-line de pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Brașov, https://extranet.brasovcity.ro/transcrieri/Programare.aspx, pentru cetățenii care solicită transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă ale persoanelor care au redobândit cetățenia română și care nu au avut niciodată domiciliul în România (ex. cetățeni ai Ucrainei, ai Republicii Moldova);
  -pentru obținerea de relații privind depunerea declarației de căsătorie se poate apela numărul de telefon 0268/416550 tasta 9 interior 168;
  -La casieria instituției se vor achita plățile prin numerar sau card bancar, taxele instituite la nivelul serviciului putând fi achitate și prin ordin de plată bancar sau SMS, pentru valorile stabilite.
  Totodată facem precizarea că potrivit art. 14 din Anexa nr.I privind MĂSURI DE PRIMĂ URGENȚĂ CU APLICABILITATE DIRECTĂ din Decretul semnat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României se stabilește că ”Se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență”.

   


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Decretul privind instituirea stării de urgență la nivelul Municipalității se vor lua următoarele măsuri


  ,,Având în vedere Decretul privind instituirea stării de urgență președintelui României Klaus Iohannis, publicat ieri în Monitorul Oficial nr. 212/16 martie 2020, în perioada următoare, la nivelul Municipalității se vor lua următoarele măsuri:
  1.La nivelul municipiului Brașov se vor lua toate măsurile pentru asigurarea continuității și funcționării tuturor serviciilor de utilitate publică.
  2.Pe durata stării de urgență, vom transfera cea mai mare parte a interacțiunii cu cetățenii în mediul electronic, astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, contactul direct între persoane. Serviciile de Relații cu publicul din cadrul primăriei, al serviciilor din subordinea Consiliului Local și al societăților aparținând Municipalității, vor asigura preluarea doar a documentelor care nu pot fi transmise on-line sau prin poștă sau servicii de curierat.
  3.Primăria Brașov, instituțiile din subordinea CL și societățile aparținând Municipalității vor introduce, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă.
  4.Obligațiile de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, respectiv prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității rezultată din înlocuirea amenzii penale se suspendă pe durata stării de urgență.
  5.Cererile pentru acordarea beneficiilor și prestațiilor sociale vor fi depuse pe cale electronică.
  6.Pe perioada stării de urgență, termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum și a petițiilor se dublează.”
  George Scripcaru,
  Președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Măsuri pentru reducerea riscului de răspândire a Coronavirusului.


  Măsuri pentru reducerea riscului de răspândire a Coronavirusului. În urma discuțiilor avute de primarul George Scripcaru cu reprezentanții firmei care gestionează amenajarea pârtiilor, cu cei care gestionează transportul pe cablu, precum și cu cei ai unităților de cazare din Poiana Brașov, pentru a reduce riscurile răspândirii virusului COVID-19, începând cu data de 19 martie sezonul de schi 2019-2020 este considerat închis. Menționăm că aceeași măsură a fost luată și de alte țări cu traditie în practicarea sporturilor de iarnă din Alpi; Italia, Austria, Elveția, Franța, care au anunțat închiderea totală a zonelor de schi, inclusiv pe ghețari, pentru a elimina motivația deplasărilor în scop turistic. În acest moment cele două cabane din Masivul Postăvarul și-au suspendat activitatea cu publicul. Totodată, mai multe unități hoteliere din Poiană au anunțat deja că își suspendă activitatea.

  Update (18 martie 2020) :

  În ceea ce privește persoanele care mai dețin ski-pass-uri cu puncte, o decizie privind posibilitatea raportării acestor puncte pentru sezonul următor va fi luată de Consiliul Local în momentul în care va aproba modul de derulare a sezonului de schi 2020-2021.


  Format pentru imprimare
 • Comunicate de presă

  Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind decretarea stării de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile.


  România a intrat în stare de urgență. Ce prevede decretul semnat de președintele Klaus Iohannis.
  Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind decretarea stării de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. Pe durata stării de urgență este restrâns exercițiul unor drepturi, însă măsurile se aplică gradual, în funcție de desfășurarea situației. Sunt mai multe măsuri cu aplicabilitate directă și alte măsuri care vor fi luate gradual.

  ACTUALIZARE. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

  Școlile vor fi închise pe perioada stării de urgență. Dacă va fi nevoie, pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.)

  De asemenea, pot fi luate măsuri graduale, dacă situația se agravează, doar după o evaluare a Comitetului pentru Situații de Urgență. Printre ele se numără închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, închiderea graduală a granițelor, sau limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone.

  Președintele României decretează:

  Art.1 – Se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile

  Art.2 – Pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și realizarea managementului consecințelor, raportat la evoluția situației epidemiologice, pe durata stării de urgență este restrâns exercițiul următoarelor drepturi, proporțional cu gradul de realizare al criteriilor prevăzute de art. 4 alin. (4):

  libera circulație;
  dreptul la viață intimă, familială și privată;
  inviolabilitatea domiciliului;
  dreptul la învățătură;
  libertatea întrunirilor;
  dreptul de proprietate privată;
  dreptul la grevă;
  libertatea economică.
  Art. 3 – În scopul prevăzut la art. 2 se stabilesc măsurile de primă urgență cu aplicabilitate directă și imediată prevăzute în anexa nr. 1.

  Art. 4- (1) În scopul prevăzut la art. 2 se stabilesc măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală, prevăzute în anexa nr. 2.

  (2) Măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală prevăzute la pct. 1-7 din anexa nr. 2 se dispun de ministrul afacerilor interne sau de înlocuitorul legal al acestuia, cu acordul prim-ministrului, prin ordonanță militară.

  (3) Măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală, prevăzute la pct. 8 din anexa nr.2 se dispun de către Ministerul Afacerilor Interne, prin ordin al secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență sau înlocuitorul legal al acestuia.

  (4) Măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală se dispun potrivit alin. (2) și (3) potrivit evaluării realizate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cu acordul prim-ministrului, pe baza următoarelor criterii:

  intensitatea transmiterii intracomunitare a COVID-19;
  frecvența apariției unor focare într-o zonă geografică;
  numărul de pacienți critici raportat la capacitatea sistemului sanitar;
  capacitatea și continuitatea asigurării serviciilor sociale și de utilități publice pentru populație;
  capacitatea autorităților publice de a menține și asigura măsuri de ordine și siguranță publică;
  măsurile instituite de alte state cu impact asupra populației sau situației economice a României;
  capacitatea de asigurare a măsurilor pentru punere în carantină;
  apariția altor situații de urgență.
  (5) Conducerea aplicării măsurilor stabilite prin ordonanțele militare sau prin ordinul prevăzut la alin.(3) revine Ministerului Afacerilor Interne.

  Art. 5 – (1) Coordonarea integrată a măsurilor de răspuns cu caracter medical și de protecție civilă la situația de urgență generată de COVID-19 se realizează de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, în colaborare cu Ministerul Sănătății și cu celelalte instituții implicate în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc.

  (2) Măsurile dispuse pentru prevenirea COVID-19 ca urmare a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență sunt aplicabile și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

  Art. 6 – Conducătorii autorităților publice, ai celorlalte persoane juridice, precum și persoanele fizice au obligația să respecte și să aplice toate măsurile stabilite prin prezentul decret și prin ordonanțele emise de ministrul afacerilor interne.

  Art. 7 – Instituțiile sprijină structurile Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea acestuia, în îndeplinirea misiunilor, conform legislației în vigoare.

  Art. 8 – Prezentul decret se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I și intră în vigoare la data publicării.

  Art. 9 – Prezentul decret se transmite Parlamentului în vederea exercitării atribuției prevăzute de art. 93 alin. (1) din Constituție.

  Domeniul ordine publică
  Poliția Locală se subordonează operațional Ministerului Afacerilor Interne.
  Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor se subordonează operațional unităților teritoriale de poliție, care stabilesc activitățile de sprijin pe care acestea le execută.
  Serviciile voluntare de pompieri (situații de urgență) se subordonează operațional unităților teritoriale pentru situații de urgență, care stabilesc responsabilitățile și modul de acțiune al acestora.
  Serviciile publice de ambulanță se subordonează operațional inspectoratelor pentru situații de urgență.
  (1) Ministerul Apărării Naționale sprijină, la cerere, Ministerul Afacerilor Interne pentru asigurarea pazei și protecției unor obiective/zone, transportul de efective, materiale și tehnică pentru îndeplinirea misiunilor specifice, triaj epidemiologic, asistență medicală și alte misiuni în funcție de evoluția situației. Instituțiile din cadrul Sistemului național de ordine publică și securitate națională suplimentează, la nevoie, efectivele și tehnica pentru intervenție, prevăzute în planuri, în funcție de evoluția situației.
  Instituțiile din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională pot angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal din sursă externă sau cadre care au trecut în rezervă, cărora le-au încetat raporturile de serviciu.
  Pentru ca efectivele instituțiilor din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională să fie mereu la dispoziție în scopul intervenției în cazuri reale generate de pandemia de COVID-19, pe perioada stării de urgență, se suspendă exercițiile, simulările, aplicațiile și orice alte activități care pot interfera cu măsurile luate de autoritățile competente destinate prevenirii și combaterii răspândirii infecțiilor cu COVID-19, cu excepția celor cu caracter militar desfășurate în poligoanele de instrucție.
  Domeniul economic
  Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19.
  Pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, autoritățile publice centrale pot rechiziționa unități de producție materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.
  Autoritățile publice centrale precum și entitățile juridice în care statul este acționar majoritar, pot achiziționa în mod direct materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.
  Beneficiarii fondurilor europene afectați de adoptarea măsurilor de urgență prevăzute în prezentul decret pot decide, împreună cu autoritățile de management/organismele intermediare, să suspende contractele de finanțare încheiate conform legii.
  Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, certificate de situație de urgență în baza documentelor justificative.
  Se vor dispune măsuri pentru asigurarea continuității în aprovizionare, respectiv extracție, producție, procesare, transport, distribuție, furnizare, mentenanță întreținere și reparații a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate necesare funcționării corespunzătoare a sistemului energetic național, precum și asigurarea continuității funcționării acestuia și a tuturor serviciilor de utilitate publică.
  Se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență.
  Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.), în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență.

  Domeniul sănătății
  În structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială se poate angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal contractual medical, personal auxiliar, farmaciști, personal de laborator și alte categorii de personal contractual necesare.
  Prelungirea aplicabilității actelor normative, cu valabilitate până la data de 31 martie 2020, privind acordarea serviciilor medicale și medicamentelor în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, programe naționale de sănătate – preventive și curative, pe perioada stării de urgență, cu modificarea prevederilor, în caz de necesitate, după cum urmează:
  a) serviciile medicale pentru tratarea cazurilor COVID-19 și complicațiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS);
  b) serviciile medicale și medicamentele pot fi acordate și validate și fără semnarea cu cardul național de asigurări sociale de sănătate și fără termen de raportare în 3 zile lucrătoare de la data acordării serviciilor;
  c) decontarea pentru unitățile sanitare cu paturi aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, a sumelor contractate și decontate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau bugetul Ministerului Sănătății, indiferent de numărul de cazuri realizate sau după caz la nivelul activității efectiv realizate în condițiile în care acesta depășește nivelul contractat;
  d) decontarea serviciilor medicale în unitățile sanitare din asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic la nivelul activității efectiv realizate, cu maximum 8 consultații/oră;
  e) prescrierea de medicamente de către medicii de familie, inclusiv a medicamentelor restricționate din Lista de medicamente, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, pentru pacienții cronici.
  În cazul achiziției de medicamente de către unitățile sanitare pentru tratarea pacienților cu COVID-19, prețurile medicamentelor pot depăși prețurile maximale aprobate de Ministerul Sănătății.
  Pe perioada stării de urgență, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, pot fi suspendați din funcțiile de conducere conducătorii unităților sanitare, direcțiilor de sănătate publică, caselor de asigurări de sănătate, serviciilor de ambulanță, precum și autorităților și instituțiilor publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor. Nu este necesar ca persoanele desemnate să exercite temporar aceste funcții să fie funcționari publici.
  Pe perioada stării de urgență se pot realiza transferuri între bugetele Ministerului Sănătății și Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (în ambele sensuri) precum și între diferitele linii de buget ale Ministerului Sănătății sau Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate în funcție de necesități.
  Influențele financiare determinate de creșterile salariale pentru personalul medical și nemedical din unitățile sanitare publice și cele care au ca asociat unic unitățile administrativ teritoriale se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate – Titlul VI – Transferuri între unități ale administrației publice.
  Valoarea procentului aferent contribuției clawback pentru trimestrul I al anului 2020 se plafonează la valoarea trimestrului IV al anului 2019.
  Pentru serviciile medicale, medicamente, investigații paraclinice acordate în perioada stării de urgență, sumele angajate nu vor fi limitate la cele aprobate pentru trimestrul I al anului 2020.
  Decontarea concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină pentru COVID-19 va fi realizată cu prioritate prin asigurarea de sume suplimentare în bugetul FNUASS la nivelul necesar.
  Pe perioada stării de urgență, modificările de structură din cadrul unităților sanitare se vor aviza de către direcțiile de sănătate publică locale în funcție de necesitați.
  Pe perioada stării de urgență, prin ordin al ministrului sănătății se pot introduce noi programe de sănătate și servicii medicale destinate prevenirii și combaterii COVID-19.
  Se autorizează prescripțiile de tratamente „off – label” în cazul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, după ce aceste tratamente sunt avizate de către comisia de politică a medicamentului din cadrul unității sanitare respective.
  (1) Asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea de către direcțiile de sănătate publică de materiale necesare în perioada pandemiei se realizează prin transferuri de la Ministerul Sănătății, urmând ca achiziția să se realizeze de către direcțiile de sănătate publică prin procedură de achiziție directă.
  (2) Asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea de către unitățile sanitare de materiale și medicamente necesare în perioada pandemiei se realizează prin transferuri de la Ministerul Sănătății, urmând ca achiziția să se realizeze de către unitățile sanitare prin procedură de achiziție directă.
  (3) Ministerele cu sistem de sănătate propriu pot face achiziții directe pentru unitățile sanitare proprii atât din bugetele ministerelor de resort cât si din cele ale unităților sanitare.
  (1) Prin ordin al ministrului sănătății se stabilesc măsurile de sprijinire a persoanelor izolate la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19.
  (2) Măsurile de sprijin se pun în aplicare de autoritățile administrației publice locale.
  (3) Cheltuielile necesare se asigură prin transfer între bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, și bugetele locale.
  Domeniul muncii și protecției sociale
  Guvernul poate sprijini angajatorii și angajații afectați de efectele crizei COVID-19, prin derogări de la prevederile legale în vigoare.

  Prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale se stabilesc măsuri de protecție socială pentru angajați și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau oprită total sau parțial prin decizii ale autorităților publice, pe perioada stării de urgență.

  Pe perioada stării de urgență, prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei și al ministrului transporturilor, după caz.

  Personalul prevăzut la alin. (1) are dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 19/2020, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege.

  Instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, autoritățile administrative autonome, regiile autonome, societățile și companiile naționale și societățile la care statul ori o unitate administrativ- teritorială este acționar unic sau majoritar, societățile cu capital privat, introduc, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului.

  Pe durata stării de urgență, are loc suspendarea efectuării controalelor la angajatori, de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu excepția controalelor dispuse de către Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a celor dispuse de Inspecția Muncii pentru punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, a celor necesare pentru a da curs sesizărilor prin care se reclamă săvârșirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social și pentru cercetarea accidentelor de muncă.

  Se menține valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective pe perioada stării de urgență.

  Pe perioada stării de urgență se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă.

  Prin excepție de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, persoana îndreptățită își păstrează stimulentul de inserție, în situația pierderii locului de muncă ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19.

  Cererile pentru acordarea beneficiilor și prestațiilor sociale pot fi depuse inclusiv pe cale electronică.

  Certificatele de încadrare a copilului într-un grad de handicap și atestatele de asistent maternal eliberate de comisia pentru protecția copilului, precum și certificatele de încadrare în grad și tip de handicap eliberate de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a căror valabilitate expiră în perioada de urgență declarată, își prelungesc valabilitatea până la încetarea stării de urgență.

  Certificatele de acreditare a furnizorilor de servicii sociale și licențele serviciilor sociale, provizorii și de funcționare, a căror valabilitate expiră în perioada de urgență declarată, își prelungesc valabilitatea până la încetarea stării de urgență.

  Domeniul Justiței
  Prescripțiile și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență instituite potrivit prezentului decret, dispozițiile art. 2532 pct. 9 teza a II – a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziții legale contrare nefiind aplicabile.

  (1) Pe durata stării de urgență, activitatea de judecată continuă în cauzele de urgență deosebită. Lista acestor cauze se stabilește de colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru cauzele de competența acesteia și, respectiv, de colegiile de conducere ale curților de apel pentru cauzele de competența lor și pentru cauzele de competența instanțelor care funcționează în circumscripția lor teritorială, putând fi, după împrejurări, actualizată. Consiliul Superior al Magistraturii dă îndrumări, în vederea asigurării unei practici unitare, colegiilor de conducere ale instanțelor menționate cu privire la modul de stabilire a cauzelor care se judecă pe durata stării de urgență.

  (2) Pe durata stării de urgență, pentru judecarea proceselor prevăzute la alin. (1), instanțele judecătorești, ținând seama de împrejurări, pot fixa termene scurte, inclusiv de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi.

  (3) În procesele prevăzute la alin. (1), când este posibil, instanțele judecătorești dispun măsurile necesare pentru desfășurarea ședinței de judecată prin videoconferință și procedează la comunicarea actelor de procedură prin telefax, poștă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului actului și confirmarea primirii acestuia.

  (4) Amânarea judecării cauzelor prevăzute la alin. (1) poate fi dispusă la cerere, în situația în care partea interesată se află în izolare la domiciliu, în carantină sau spitalizată în contextul pandemiei de COVID-19. Când instanța respinge cererea de amânare a judecății în considerarea necesității de a soluționa cauza în contextul instituirii prezentei stări de urgență, va amâna, la cererea părții sau din oficiu, pronunțarea în vederea depunerii de concluzii scrise.

  (5) Activitatea de executare silită continuă numai în cazurile în care este posibilă respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, în scopul ocrotirii drepturilor la viață și la integritate fizică ale participanților la executarea silită.

  (6) În temeiul prezentului decret, judecarea proceselor civile, altele decât cele prevăzute la alin. (1) se suspendă de plin drept pe durata stării de urgență instituite prin acesta, fără a fi necesară efectuarea vreunui act de procedură în acest scop.

  (7) Termenele de exercitare a căilor de atac în cauzele prevăzute la alin. (6), aflate în curs la data instituirii prezentei stări de urgență, se întrerup, urmând a curge noi termene, de aceeași durată, de la data încetării stării de urgență. În cauzele prevăzute la alin. (6) în care au fost declarate căi de atac până la data emiterii prezentului decret, dosarele se înaintează instanței competente după încetarea stării de urgență.

  (8) După încetarea stării de urgență, judecarea proceselor prevăzute la alin. (6) se reia din oficiu. În termen de 10 zile de la încetarea stării de urgență, instanța de judecată va lua măsuri pentru fixarea termenelor de judecată și citarea părților.

  (1) Activitatea de urmărire penală și cea a judecătorilor de drepturi și libertăți se desfășoară numai cu privire la:

  a) cauzele în care s-au dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele cu persoane vătămate minori;
  b) actele și măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum și cele privind audierea anticipată;
  c) cauzele în care urgența se justifică prin scopul instituirii stării de urgență la nivel național, alte cauze urgente apreciate ca atare de către procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală.
  (2) Procesele penale aflate în curs pe rolul instanțelor de judecată, inclusiv cele aflate în procedură în camera preliminară, se suspendă de drept pe durata stării de urgență, cu excepția celor de la alin.(1) lit. c) apreciate ca atare de judecător sau instanța de judecată, precum și a următoarelor cauze: cele privind infracțiunile flagrante, cele în care au fost dispuse măsuri preventive, cele referitoare la contestații împotriva măsurilor asiguratorii, cele privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, cele ce cuprind măsuri de protecție a victimelor și a martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele privind infracțiuni contra securității naționale, cele privind acte de terorism sau de spălare a banilor;

  (3) În termen de 10 zile de la încetarea stării de urgență, judecătorul sau instanța de judecată va lua măsuri pentru fixarea termenelor de judecată și efectuarea actelor de procedură;

  (4) Acordul de comunicare în cauzele penale a actelor procedurale prin poștă electronică se prezumă, iar organele judiciare vor solicita, acolo unde este cazul, de urgență, telefonic indicarea adreselor de poștă electronică pentru comunicarea respectivelor acte;

  (5) Termenele de comunicare a soluțiilor, de formulare și soluționare a plângerilor, altele decât cele reglementate de alin. (1), se întrerup, urmând ca de la data încetării stării de urgență să înceapă să curgă un nou termen, de aceeași durată. Termenele de exercitare a căilor de atac în cauzele penale, cu excepția celor judecate potrivit prezentului decret, se întrerup, urmând ca de la data încetării stării de urgență să înceapă să curgă un nou termen, de aceeași durată. Fac excepție cele judecate potrivit prezentului decret.

  (6) Ascultarea persoanelor private de libertate se face prin videoconferință la locul de deținere sau în spații corespunzătoare din punct de vedere sanitar, fără a fi necesar acordul persoanei private de libertate .

  (7) Se suspendă de drept organizarea licitațiilor publice în cadrul procedurilor de valorificare a bunurilor mobile indisponibilizate în procesele penale.

  (8) Pe durata stării de urgență, în cauzele în care nu se efectuează acte de urmărire penală sau procesul penal este suspendat potrivit prezentului decret, prescripția răspunderii penale se suspendă.

  Pe durata stării de urgență, prevederile art. 42 se aplică în mod corespunzător și în procedurile de competența Inspecției Judiciare.

  (1) Pe durata stării de urgență, activitatea Oficiului Național al Registrului Comerțului și a oficiilor registrelor comerțului de pe lângă tribunale continuă în ceea ce privește înregistrarea mențiunilor privind persoanele juridice și persoanele fizice înregistrate în registrul comerțului și se derulează prin mijloace electronice, în baza cererii de înregistrare a mențiunilor și a documentelor anexate la aceasta în formă electronică, având încorporată, atașată sau logic asociată semnătura electronică extinsă.

  (2) Copiile de pe înregistrările efectuate și de pe actele prezentate de solicitanți, informațiile despre datele înregistrate și certificatele constatatoare se eliberează pe cale electronică.
  (3) Activitatea de asistență pentru efectuarea procedurilor necesare înregistrării prin mijloace electronice în registrul comerțului, din cadrul oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale, precum și activitatea de publicare și de furnizare a Buletinului procedurilor de insolvență se realizează prin mijloace electronice.

  În executarea pedepselor și a măsurilor educative neprivative de libertate, executarea supravegherii prin prezentarea persoanei la serviciul de probațiune, primirea vizitelor consilierului de probațiune, precum și obligațiile de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, de a urma un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională, de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială, respectiv prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității rezultată din înlocuirea amenzii penale se suspendă pe durata stării de urgență. Pentru situațiile în care termenul de supraveghere, durata supravegherii sau durata măsurii educative neprivative de libertate s-a împlinit în timpul stării de urgență, în raportul final se face mențiune despre imposibilitatea obiectivă de executare.

  (1) În executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizită intimă, exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, cât și recompensele constând în permisiunea de ieșire din penitenciar se suspendă.

  (2) Pentru menținerea legăturii cu mediul suport se majorează durata și numărul de convorbiri pentru persoanele condamnate aflate în regimul de maximă siguranță, la maximum 45 minute pe zi, iar pentru persoanele condamnate aflate în regim închis, semideschis, deschis, regim provizoriu sau pentru cei care nu au regimul stabilit, la maximum 75 minute pe zi. Dreptul deținuților la convorbiri on-line, indiferent de situația disciplinară și periodicitatea legăturii cu familia, se suplimentează corespunzător numărului de vizite la care au dreptul conform regimului de executare.

  (3) Persoanele condamnate clasificate în regimul semideschis și deschis pot executa pedeapsa în camere de deținere permanent închise și asigurate.

  (4) Pentru minorii privați de libertate care nu au un reprezentant legal, medicul curant al locului de deținere acționează ca reprezentantul legal, exclusiv pentru acordarea asistenței medicale și a măsurilor de prevenție.

  (5) În completarea obligațiilor prevăzute în Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, polițistul de penitenciare este obligat să participe la toate activitățile desfășurate în conformitate cu dispozițiile superiorilor, cu respectarea timpului legal de odihnă, timpul lucrat suplimentar în această împrejurare fiind compensat exclusiv cu timp liber corespunzător.

  (6) Pe perioada stării de urgență, în raport de necesitățile și situația operativă existente la nivelul unității penitenciare unde este încadrat sau al altei unități din poliția penitenciară, polițistului de penitenciare i se pot modifica, fără acordul său, locul și/sau felul muncii.

  Domeniul afaceri externe
  Pe perioada stării de urgență, Ministerul Afacerilor Externe îndeplinește următoarele atribuții:

  a) va menține funcțiile și atribuțiile sale conform HG nr. 16/2017 privind organizarea și funcționarea MAE, cu modificările și completările ulterioare și va asigura, prin misiunile diplomatice ale României, reprezentarea României în cadrul tuturor reuniunilor care vor fi organizate pe durata menținerii stării de urgență în România, în special la nivelul Uniunii Europene, Consiliului Europei, NATO, ONU, indiferent de domeniul vizat de reuniune;
  b) va notifica Secretarului General al ONU și Secretarului General al Consiliului Europei măsurile adoptate prin decretul de instituire a stării de urgență care au ca efect limitarea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale, în conformitate cu obligațiile internaționale ce revin României;
  c) va asigura comunicarea exclusivă cu misiunile diplomatice și oficiile consulare acreditate în România, precum și cu reprezentanțele/birourile organizațiilor internaționale din România, sens în care autoritățile competente vor furniza toate informațiile necesare;
  d) va asigura respectarea normelor dreptului internațional relevante în contextul aplicării dispozițiilor prezentului decret în situația în care membrii misiunilor diplomatice/oficiilor consulare/ reprezentanțelor/ birourilor organizațiilor internaționale vor fi testați pozitiv cu COVID-19;
  e) va menține comunicarea cu misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate pentru transmiterea oricăror instrucțiuni și informări necesare în contextul aplicării prezentului decret, sens în care autoritățile competente vor furniza MAE informațiile necesare;
  f) va dispune măsurile necesare în condițiile în care membrii misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României vor intra în auto-izolare sau carantină conform legii din statele de reședință în cazul testării pozitive cu COVID-19 a unuia sau a unor membrii ai misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României (inclusiv membrii de familie), inclusiv din perspectiva asigurării continuității drepturilor acestora (salariale sau de orice altă natură).
  Alte măsuri
  – Pe durata stării de urgență, cursurile din toate unitățile și instituțiile de învățământ se suspendă.

  Pe durata stării de urgență, autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsuri pentru organizarea activității astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, contactul direct între persoane, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare.

  (1) Autoritățile și instituțiile publice stabilesc măsurile care se impun pentru asigurarea desfășurării optime a activității, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, urmărind cu prioritate asigurarea prevenției și reducerea riscului de îmbolnăvire.

  (2) Dispozițiile alin. (1) se aplică și organelor de conducere ale profesiilor de avocat, notar public, executor judecătoresc, precum și ale celorlalte profesii.

  (3) Organele de poliție, jandarmerie sau alți agenți ai forței publice, după caz, sunt obligați să sprijine îndeplinirea promptă și efectivă a măsurilor prevăzute la alin.(1).

  (1) La propunerea ministerelor și autorităților publice locale, Ministerul Afacerilor Interne, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, analizează și face propuneri de folosire a unor resurse materiale și umane în vederea sprijinirii populației afectate, precum și satisfacerii cererilor de produse și servicii destinate nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, inclusiv prin scoaterea, în condițiile legii, a unor materiale din rezervele de stat sau de mobilizare.

  (2) În aplicarea alin. (1), autoritățile împuternicite de lege pregătesc și efectuează rechiziții de bunuri și chemarea persoanelor fizice pentru prestări de servicii în interes public în scopul rezolvării problemelor materiale de orice natură și asigurarea forței de muncă.

  În perioada stării de urgență, drepturile prevăzute la art. 35 alin. (2) – (8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare, se acordă fără a se ține cont de obligativitatea încadrării în limita de 3% prevăzută la alin. (4) și (5) ale aceluiași articol și fără a ține cont de plafonul maxim de ore anual stabilit la alin. (6) al aceluiași articol.

  (1) Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii privați contribuie la campania de informare publică privind măsurile adoptate și activitățile desfășurate la nivel național.

  (2) În situația propagării unor informații false în mass-media și în mediul on-line cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire, instituțiile și autoritățile publice întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect și obiectiv populația în acest context.

  (3) Furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

  (4) În situația în care eliminarea la sursă a conținutului prevăzut la alin. (3) nu este fezabilă, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să blocheze, imediat, accesul la respectivul conținut și să informeze utilizatorii.

  (5) La decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conținutul care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire și este transmis într-o rețea de comunicații electronice de către persoanele de la alin. (3) care nu se află sub jurisdicția legislației naționale.

  În perioada stării de urgență pot fi depășite normele de dotare și consum prevăzute de reglementările în vigoare, dacă această depășire se datorează efectelor evoluției COVID-19 și măsurilor de protecție și prevenire.

  Pe perioada stării de urgență, termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum și a petițiilor se dublează.

  Guvernul României efectuează, în regim de urgență, rectificarea bugetară, în vederea asigurării resurselor financiare necesare.

  MĂSURILE DE PRIMĂ URGENȚĂ CU APLICABILITATE GRADUALĂ
  Este vorba de acele măsuri care nu se vor aplica decât dacă situația o impune. Măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală se dispun potrivit evaluării realizate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cu acordul prim-ministrului, pe baza următoarelor criterii:

  intensitatea transmiterii intracomunitare a COVID-19;
  frecvența apariției unor focare într-o zonă geografică;
  numărul de pacienți critici raportat la capacitatea sistemului sanitar;
  capacitatea și continuitatea asigurării serviciilor sociale și de utilități publice pentru populație;
  capacitatea autorităților publice de a menține și asigura măsuri de ordine și siguranță publică;
  măsurile instituite de alte state cu impact asupra populației sau situației economice a României;
  capacitatea de asigurare a măsurilor pentru punere în carantină;
  apariția altor situații de urgență.
  Măsurile care ar putea fi luate dacă situația o impune:

  Izolarea și carantina persoanelor provenite din zonele de risc, precum și a celor care iau contact cu acestea; măsuri de carantinare asupra unor clădiri, localități sau zone geografice;
  Închiderea graduală a punctelor de trecere a frontierei de stat;
  Limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone ori între anumite ore, precum și ieșirea din zonele respective;
  Interzicerea graduală a circulației rutiere, feroviare, maritime, fluviale sau aeriene pe diferite rute și a metroului;
  Închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;
  Asigurarea pazei și protecției instituționale a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național;
  Identificarea și rechiziționarea de stocuri, capacități de producție și distribuție, de echipamente de protecție, dezinfectanți și medicamente utilizate/utilizabile în tratarea COVID-19;
  Limitarea activității spitalelor publice la internarea și rezolvarea cazurilor urgente:- urgențe de ordin I – pacienți internați prin Unități de primiri urgențe/Compartimente de primiri urgențe care își pot pierde viața în 24 de ore; urgențe de ordin II – pacienți care trebuie tratați în cadrul aceleiași internări (odată diagnosticați nu pot fi externați); pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, respectiv diagnosticați cu COVID-19.

  Sursa: digi24.ro


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Alte măsuri pentru reducerea riscului de răspândire a coronavirusului.


  Alte măsuri pentru reducerea riscului de răspândire a coronavirusului. Având în vedere decizia Comitetului Local pentru Situații de Urgență privind amânarea procedurilor de atribuire a locurilor de parcare rezidențiale, începând cu data de 17.03.2020 activitatea de primire a oricăror solicitări care vizează locurile de parcare rezidențiale (cereri, modificări de locuri, informații), precum și cea de eliberare legitimații de parcare pentru persoanele cu dizabilități, se vor desfășura exclusiv electronic. Toate solicitările, însoțite de documentele aferente scanate sau fotografiate, vor fi trimise pe adresa de e-mail: nicolae.baila@brasovcity.ro. În această după-amiază se va face o analiză cu privire la solicitările care pot fi depuse on-line sau pentru care există deja aplicații pe portalul primăriei brasovcity.ro, astfel încât activitatea de relații cu publicul în mod direct să fie redusă la minim.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Sedința Comitetului Local pentru Situații de Urgență


  După ce, în cursul dimineții, primarul George Scripcaru a avut discuții cu prefectul Mihai Catalin Vasîi, cu șeful IJP Brașov, chestor de poliție Valentin Flucuș, cu inspectorul șef al IJJ Brașov, colonel Cristian – Elly Paliștan și directorul Poliției Locale, Nicolae Aldea, acesta a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, pentru a aproba o serie de măsuri necesare reducerii riscului apariției virusului COVID-19 (Coronavirus).

  • CLSU a aprobat achiziția tuturor echipamentelor și materialelor necesare pentru funcționarea în condiții optime a centrelor de carantină. Personalul medical din cadrul Direcției de Asistență Socială (cel care deservea unitățile școlare) va asigura serviciile medicale în cadrul acestor centre de carantină. Paza centrelor va fi asigurată și de Poliția Locală.
  • Procedurile de atribuire pentru locurile de parcare rezidențiale, care trebuiau să înceapă în data de 6 aprilie, vor fi amânate pentru o dată comunicată ulterior.
  • Începând cu data de 16 martie, Centrul de Agrement din Poiana Brașov își suspendă activitatea cu publicul până în data de 31 martie.
  • RATBv, operatorul de transport,  va implementa o serie de măsuri ce vizează limitarea contactelor călătorilor cu angajații, cu bancnotele și cu aparatele poziționate în zone cu flux mare de călători. Începând de mâine, 14 martie 2020, va fi restricționat accesul în mijloacele de transport public de călători pe prima ușă, atât pentru urcare, cât și pentru coborâre, în cazul mijloacelor de transport care nu au cabina închisă pentru șofer. Tot de mâine, șoferii RATBV nu vor mai vinde bilete de hârtie în niciun autobuz de pe vreun traseu. În cel mai scurt timp posibil, va fi introdusă în planul tarifar posibilitatea de a achiziționa abonament(e) lunar(e) prin intermediul aplicației 24pay, cu ajutorul telefonului mobil și a QR codurilor amplasate în mijloacele de transport. RATBV recomandă folosirea cât mai mult cu putință a titlurilor de călătorie electronice (carduri) și încărcarea lor online.

  Totodată, primarul George Scripcaru a precizat că a avut o discuție cu ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, căruia i-a solicitat să facă demersurile necesare pentru amânarea termenului de plată a impozitelor locale pentru sfârșitul lunii aprilie sau, în cazul în care situația se prelungește, chiar până la sfârșitul lunii iunie.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Alte măsuri pentru reducerea riscului de apariție a coronavirusului. Date de interacțiune on-line cu primăria, SPCLEP și Direcția Fiscală


  • În intervalul 16-17 martie toate unitățile de învățământ vor fi dezinfectate, în intervalul orar 8.00-18.00, conform unui program transmis prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean.
  • Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei va prelua, începând cu data de 16 martie, doar solicitările on-line. În acest moment a fost majorat numărul programărilor on-line și toți operatorii vor asigura activitatea pentru acest tip de programări. Pentru situații urgente, la Biroul Informații se depune cerere motivată și, în funcție de posibilități, se fac programări și la ghișeu.

  Direcția Fiscală solicită contribuabililor să utilizeze, pe cât posibil, serviciile on-line. Având în vedere măsurile dispuse pentru prevenirea infectării cu coronavirus, pentru a evita aglomerația în sala de așteptare de la Centrul de Informații pentru Cetățeni și casieria din cadrul Direcției Fiscale Brașov recomandăm tuturor cetățenilor:

  Comunicarea pe adresa de email dirfiscala@dfbv.ro sau la nr. de fax 0268410540 a:

  1. Declarațiilor privind stabilirea impozitelor și taxelor pentru clădire, teren, mijloc de transport, promovare turistică, taxă salvamont, însoțite de documente justificative;
  2. Cererilor pentru eliberarea certificatelor de atestare fiscală însoțite de copia actului de identitate (în cazul persoanelor fizice) sau de copie după CUI și copia actului de identitate a reprezentantului persoanei juridice. Eliberarea certificatelor de atestare fiscală se va realiza, în funcție de solicitarea contribuabilului, la sediul Direcției Fiscale Brașov sau prin poștă, cu confirmare de primire. Contribuabilii care au cont pe brasovcity.ro pot obtine certificatele de atestare fiscală semnate electronic.
  3. Rapoartelor de evaluare;
  4. Solicitărilor pentru emiterea sistării popririi;
  5. Sau orice alte solicitări în materie fiscală (la care se vor anexa documente justificative).

  Pentru a afla documentele necesare pentru declararea clădirilor, terenurilor și/sau mijloacelor de transport vă rugăm să accesați site-ul www.dfbv.ro/acte necesare/persoane fizice sau /persoane juridice (în funcție de situație)

  Plata on-line:

  Vă informăm că plata impozitelor și taxelor locale se poate realiza și  On line cu cardul bancar pe site-urile brasovcity.ro , ghiseul.ro (cu respectarea Legii 207/ 2015 privind Codul de procedurǎ fiscalǎ, art.11 Secretul fiscal)

  Pentru obţinerea unui cont electronic pe site-ul  www.brasovcity.ro, se parcurg urmǎtorii paşi:

  • Dacǎ sunteţi în posesia “Deciziei de impunere” emisǎ de Direcţia Fiscalǎ Braşov, aveţi afişat în colţul din dreapta-sus o cheie unicǎ de activare. Utilizaţi link-ul:
  • https://extranet.brasovcity.ro/Utilizatori/ContNouCetatean.aspx
  • Introduceți în formularul “Activare cont”
  • Cheia unică de securitate înscrisă pe decizia de impunere, in dreapta sus pe pagină (exemplu: MD23-H123-JB23),
  • CNP-ul (sau CUI-ul) dumneavoastră, necesar pentru validare,
  • Apasati butonul “Validare” pentru a trece automat la formularul urmator.
  • Completaţi datele dumneavoastră personale in formularul “Doresc cont”, inclusiv adresa de e-mail
  • Salvati, trimiteti formularul.

  În urma parcurgerii corecte a paşilor de mai sus, veţi primi pe adresa de e-mail, datele de autentificare (nume utilizator și parolă); identificarea contribuabilului are loc prin trimiterea deciziei de impunere la adresa de domiciliu.

  • Dacǎ NU sunteţi în posesia deciziei de impunere, accesaţi link-ul:
  • https://extranet.brasovcity.ro/default.aspx -> “Doresc cont”
  • Completaţi datele din formularul afişat (câmpurile marcate cu * sunt obligatorii)
  • După ce aţi completat toate datele solicitate apăsaţi butonul „Trimite cererea”. Veţi primi ulterior pe adresa Dumneavoastră de e-mail, furnizată la completarea formularului, un mail pentru confirmare înscrierii. Pentru validarea contului nou creat vă rugăm să urmaţi instructiunile din e-mail.

  Pentru obţinerea unui cont electronic pe site-ul www.ghiseul.ro, se parcurg urmǎtorii paşi:

  • Se acceseazǎ site-ul www.ghiseul.ro
  • Se alege “Solicitǎ date de acces” şi se completeazǎ datele din formularul afişat (CNP-ul şi cardul bancar); identificarea contribuabilului se face dupǎ cardul bancar
  • Trebuie deschis câte un cont pentru fiecare coproprietar (inclusiv soţul sau soţia)
  • În maxim 5 zile lucrǎtoare se vor vedea în contul dumneavoastrǎ de pe ghiseul.ro, sumele datorate la Direcţia Fiscalǎ Braşov.

  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Măsuri pentru reducerea riscului de apariție a virusului COVID-19 (noul coronavirus)


  În cursul zilei de ieri, primarul a convocat o ședință cu directorii, șefii de servicii și conducătorii serviciilor publice și ai societăților din subordinea Consiliului Local, pentru a prezenta măsurile necesare pe care fiecare instituție trebuie să le ia pentru a asigura, în continuare, serviciul de relații cu publicul, dar și pentru ca angajații să fie protejați.

  Toate instituțiile din subordinea Consiliului Local care au servicii cu publicul vor avea program între orele 8.30-14.30, cu pauze pentru igienizarea birourilor. La intrarea în centrele de relații cu publicul vor exista soluții de dezinfecție a mâinilor și covorașe cu dezinfectant pentru picioare. Funcționarii publici vor avea la dispoziție mănuși, măști și soluții de dezinfecție.

  ,,Facem un apel la brașoveni să folosească serviciile municipalității doar în situațiile în care acest lucru nu suportă amânare. Îi rog să verifice înainte dacă aceste servicii sunt asigurate electronic și să aleagă această cale. Dacă prezența lor este necesară personal la aceste instituții, îi rugăm să respecte indicațiile personalului, să își dezinfecteze mâinile și picioarele, să păstreze o distanță adecvată, atât față de funcționar, cât și față de ceilalți cetățeni. Având în vedere evoluția situației, am dat dispoziție pentru achiziționarea tuturor materialelor necesare, atât pentru centrele de carantină, cât și pentru angajații din instituțiile și societățile din subordinea Consiliului Local. O parte dintre materialele necesare centrelor și angajaților sunt deja achiziționate. Pentru achiziția dotărilor necesare celor două centre am apelat la un important retailer de mobilă, care în 24 de ore ne-a și livrat produsele comandate. Aceste măsuri le-am luat cu un rol preventiv, pentru a fi pregătiți pentru orice scenariu. Cred că, în această perioadă, cel mai important este să ne păstrăm calmul, să respectăm măsurile de igienă, să evităm locurile aglomerate și, în cazul în care venim din anumite zone considerate cu risc sau intrăm în contact cu persoane din aceste zone, să respectăm procedurile legale de autoizolare și carantină și, în același timp, să îi protejăm pe toți ceilalți din jurul nostru”, a declarat primarul George Scripcaru.

  Pentru dotarea celor două centre de carantină, Primăria Brașov a achiziționat: 200 de pilote, 200 de perne,  200 de cearceafuri elastice, 200 de cearceafuri simple, 50 de prosoape de mâini, 350 de prosoape de baie, 100 de combinezoane, 600 de perechi de mănuși chirurgicale, 10 cutii cu pastile dezinfectante, 147 de cutii cu dezinfectant de mâini .

  În perioada următoare vor mai ajunge la aceste centre: 145 dispersoare cu senzor, 225 buc gel mâini, 21 cutii pastile dezinfectant pentru suprafețe., 400 de perechi de pijamale, 200 de perechi de papuci, 200 de tuburi de pastă de dinți, 200 de periuțe dinți, 10.000 de măști, 10.000 de perechi de mănuși, 500 de combinezoane și 500 de ochelari de protecție.


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Noi măsuri de evitare a răspândirii coronavirus în municipiul Brașov


  Primarul George Scripcaru a făcut astăzi un nou apel către brașoveni să-și reducă deplasările la primărie sau la alte instituții publice, în contextul măsurilor pentru evitarea răspândirii coronavirus.

  „Facem un apel la brașoveni să amâne, pe cât posibil, obținerea de avize, autorizații, acte de stare civilă care presupune prezența la sediul Primăriei sau al instituțiilor din subordinea Consiliului Local, să utilizeze cât mai mult comunicarea, plățile și obținerea documentelor on-line. De asemenea, am luat decizia de a solicita Consiliului Local prelungirea termenului pentru plata impozitelor locale cu încă o lună, perioadă în care se va acorda și bonificația obișnuită de 5%, astfel încât brașovenii care nu pot efectua plăți on-line să poată amâna plata acestora”, a declarat primarul.

  Și programul de lucru cu publicul al Primăriei, dar și al Direcției Fiscale, au fost modificate.

  Centrul de Informații pentru Cetățeni și Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei. Până în data de 31 martie programul de relații cu publicul al Centrului de Informații pentru Cetățeni va fi de Luni-Joi, de la 8.30 la 11.30 și de la 12.00 la 14.30, iar vinerea 8.30-12.30. La evidența persoanelor, programul cu publicul este Luni-Joi, 8.30-14.30, iar vineri de la 8.30-12.30. La acestea se adaugă pauze aferente dezinfecției. Această decizie a fost luată pentru a nu risca închiderea totală a acestor instituții.

  Până în data de 31 martie programul de relații cu publicul al Direcției Fiscale va fi de Luni-Joi, de la 8.30 la 11.30 și de la 12.00 la 14.30, iar vinerea 8.30-12.30. La acestea se adaugă pauze aferente dezinfecției.

  De asemenea, primarul a luat decizia de a amenaja două centre de carantină, pe teritoriul municipiului Brașov. ,,În urma discuțiilor pe care le-am avut cu prefectul Mihai Catalin Văsii, am luat decizia de a amenaja două centre de carantină, cu 31 de camere în total, în cazul în care vor apărea situații care să impună izolarea unor persoane pentru care este necesară luarea acestor măsuri. În următoarele ore vom face o igienizare si dezinfecție a acestor spații, după care le vom pune la dispoziția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”, a spus primarul George Scripcaru.

   


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Astăzi a avut loc o nouă ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență


  Astăzi a avut loc o noua ședinta a Comitetului Local pentru Situații de Urgență în vederea luării măsurilor pentru reducerea riscurilor de apariție de infecție cu CoVid-19 (CoronaVirus) în Municipiul Brașov, care a adoptat următoarea hotărâre:

  În conformitate cu art.7 , Cap. III, lit. a) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al C.L.S.U., a fost convocată o şedinţă extraordinară cu următoarea ordine de zi:

  • Privind aprobarea unor măsuri splimentare de combatere a coronavirusului și transpunerea Hotărârii nr. 6 din 09.03.2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență;
  • Informarea privind situația existentă la nivel național, referitoare la cazuri de infecție cu CoVid-19 (CoronaVirus), în vederea gestionării posibilelor cauze de infecție pe teritoriul UAT Brașov;
  • Măsuri ce trebuie luate de CLSU pentru protecția populației Mun. Brașov pentru prevenirea răspândirii epidemiei de gripă produsă de CoVid-19 (CoronaVirus).

  Având în vedere prevederile art. 8 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al C.L.S.U.,

  HOTĂRĂŞTE:

  Art. 1. Se aprobă suspendarea activității desfășurate cu copii în cele 8 creșe din subordinea Serviciului Public de Administrare Creșe Brașov în scopul de prevenție, pentru perioada 11 – 22.03.2020, cu posibilitate de prelungire în funcție de evoluția situației la nivel național, corelat cu suspendarea procesului de învățâmânt în unitățile școlare;

  Art. 2. Se instituie obligația ca toate instituțiile publice din subordinea Consiliului local și  unitățile de învățământ să asigure la toalete materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape de hârtie, uscătoare de mâini), dezinfectia frecventă a clanțelor de uși, precum și a suprafețelor expuse (mese, birouri, holuri, etc.);

  Art. 3. Se aprobă suspendarea activității cu public în perioada 11 – 31.03.2020 la instituțiile de cultură (Teatrul Sică Alexandrescu, Teatrul de Operă, Teatrul pentru copii Arlechino, Filarmonica Brașov), cu posibilitate de prelungire, în funcție de avizul Direcției de Sănătate Publică;

  Art. 4. Se aprobă suspendarea activității cu public în perioada 11 – 22.03.2020 la obiectivul Planetariu și autobuzul virtual, precum accesul în clădirea exotică din cadrul Grădinii Zoologice Brașov, cu posibilitate de prelungire, în funcție de evoluția situației la nivel național, corelat cu suspendarea procesului de învățâmânt în unitățile școlare;

  Art. 5. Se aprobă suspendarea activității cu public în perioada 11 – 22.03.2020, la următoarele obiective din cadrul Direcției de Asistență Socială Brașov:

  – Centrul de zi pentru copii aflați în situații de risc ”Astra”

  – Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice

  – Centrul de zi de socializare și petrecerea timpului liber tip club

  – Centrul servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulator ”Sfântul Nicolae”

  Interzicerea accesului aparținătorilor și vizitatorilor în:

  – Căminul pentru persoane vârstnice

  – Centrul de tip ”Respiro” pentru persoane vârstnice

  Art. 6. Pentru reducerea gradului de aglomerație din transportul public, în vederea prevenirii răspindirii virusului CoVid-19 (CoronaVirus), se aprobă suplimentarea numărului de vehicule la liniile 1, 7, 8, 25, 31, 34 și 36. Măsura presupune un vehicul suplimentar la fiecare linie menționată mai sus, în intervalul orar de vârf din zilele lucrătoare și se aplică până la data de 22.03.2020, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evolutia situației;

  Art. 7. Se intensifică activitatea de informare publică în spațiile publice cu aflux de persoane, în vederea conștientizării populației cu privire la importanța respectării măsurilor de sănătate publică dispuse;

  Art. 8. Se aprobă suspendarea accesului publicului în bazele sportive aflate în administrarea Direcției Administrare Infrastructură Sportivă Brașov (Sala sporturilor, Pationarul olimpic, Bazinul olimpic, stadionale: Carpați, Metrom și Tineretului) în scopul de prevenție, pentru perioada 11 – 22.03.2020, cu posibilitate de prelungire în funcție de evoluția situației la nivel național, corelat cu suspendarea procesului de învățâmânt în unitățile școlare;

  Preşedintele

  Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Braşov

  Primarul Municipiului Braşov

  George Scripcaru


  Format pentru imprimare
 • Măsuri împotriva coronavirus

  Măsuri dispuse de Primăria Brașov pentru prevenirea infectării cu coronavirus!


  Primarul George Scripcaru a comunicat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, o serie de măsuri care vor fi luate în perioada următoare, în baza Hotărârii nr. 6/09.03.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență:

  • Dezinfecţia zilnică pentru prevenirea îmbolnăvirii populaţiei cu boli respiratorii, viroze şi combaterea gripei în toate imobilele de interes public, a tuturor mijloacelor de transport în comun şi a terminalelor RATBV.
  • În perioada suspendării cursurilor la unitățile școlare (11-22 martie), se va derula cea de a doua etapă de dezinfecție la toate unitățile de învățământ din municipiul Brașov.
  • Dezinfectarea frecventă a suprafeţelor expuse (holuri, căi de acces a publicului, sălile de şedinte, mesele şi birourile, a aparaturii electronice şi clanţelor uşilor);
  • Asigurarea covoraşelor impregnate cu dezinfectant la intrările în instituţie;
  • Amplasarea de dispensere pentru dezinfecţia mâinilor;
  •  Afişarea măsurilor de protecţie personală;
  • Instruirea personalului pentru dezinfecţia meselor, birourilor;
  • Limitarea accesului în clădirea Primăriei a cetățenilor, excepție face Centrul de Informații pentru Cetățeni.

  „Sunt mai mult acțiuni preventive, atât pentru cetățeni cât și pentru personalul care are legătură cu publicul, sunt activități de dezinfecție, a spațiilor de lucru și inclusiv a autobuzelor RATBV, în anumite perioade ale zilei, în pauze sau după program. Le solicit public cetățenilor să utilizeze cât mai mult portalul www.brasovcity.ro pentru a depune documentații în relația cu Primăria sau cu alte instituții și să evite pe cât posibil interacțiunea directă cu personalul. Aceste reguli vor fi aplicate și de celelalte servicii din subordinea Primăriei sau a Consiliului Local, precum și de instituțiile sportive sau de cultură. (…) În acest moment nu s-a luat o decizie în ce privește activitatea acestora, dar toate instituțiile care au program cu publicul vor fi nevoite să aplice același timp de măsuri. Directorii și persoanele din conducerea acestor instituții vor lua deciziile necesare“, a declarat primarul George Scripcaru.

  Recomandări

  • Recomandăm tuturor cetăţenilor utilizarea comunicării online, inclusiv pentru depunerea actelor;
  • Folosirea telefonului pentru obţinerea de informaţii 0268-405.000 (tasta 9 pentru a ieși din meniul robotizat) sau a e-mail-ului contact@brasovcity.ro;
  • Evitarea locurilor aglomerate, ca de exemplu sălile de așteptare de la Serviciul de Evidență a Persoanei sau de la Centrul de Informații pentru Cetățeni;
  • Evitarea accesului cu copii în aceste zone aglomerate;
  • Respectarea măsurilor de protecţie personală.

  Creșele, închise la fel ca și celelalte unități de învățământ

  Astăzi, viceprimarul Costel Mihai a semnat decizia de suspendare a activității creșelor din municipiul Brașov pe perioada suspendării cursurilor la unitățile de învățământ (11-22 Martie). Grădinițele, școlile și liceele vor fi închise în aceeași perioadă, în baza deciziei Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

  Spectacolele Operei Brașov sunt și ele suspendate, a anunțat conducerea instituției, banii platiți pentru bilete urmând a fi restituiți.

  La Zoo Brașov, conducerea a decis să nu suspende activitatea, însă a instituit măsurile de dezinfecție și protecție necesare.

  Pentru informații actualizate referitoare la evenimentele publice (spectacole, concerte, evenimente sportive etc), vă rugăm să consultați paginile oficiale ale organizatorilor.

   

   


  Format pentru imprimare
 • Comunicate de presă

  HOTĂRÂREA nr 5 din 09.03.2020 a CJSU Brașov, privind măsurile adoptate în legătură cu prevenirea răspândirii Coronavirus


 • Măsuri împotriva coronavirus

  Campanie de informare pentru prevenirea CoronaVirus


  Măsurile necesare pentru prevenirea apariției și răspândirii virusului CoVid-19 (CoronaVirus). au fost discutate astăzi în ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență, prezidată de viceprimarul Laszlo Barabas.

  Comitetul Local a stabilit următoarele:

  • continuarea campaniei de dezinfecție în unitățile de învățământ;
  • demararea unei campanii de dezinfecție a mijloacelor de transport în comun;
  • dezinfecția spațiilor din terminalele RAT și a autogării internaționale de la Stadionul Municipal;
  • demararea unei campanii de informare derulată de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, din cadrul Primăriei Brașov, Crucea Roșie și RAT BV.

  Campania de informare se va derula prin  lecții de igienă la unitățile de învățământ; distribuirea de fluturași informativi în spațiile publice și la blocurile de locuințe, afișe informative postate în toate clădirile publice aparținând Municipalității, inclusiv în instituțiile de cultură și în zonele comerciale, difuzarea unui clip informativ pe LCD-urile din mijloacele de transport în comun.

  Toate aceste măsuri au un rol preventiv, în Brașov nefiind comunicat în acest moment niciun caz de îmbolnăvire cu acest virus.


  Format pentru imprimare