Studenții de la „Ion Mincu“ au învățat, în practică, urbanism și administrație publică, iar în schimb au prezentat primăriei propuneri de înverzire a orașului


10 studenți de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ au făcut practică aproape două luni la Primăria Brașov. Stagiile de practică reprezintă unul dintre obiectivele parteneriatului pe care Municipalitatea l-a semnat cu această universitate

Săptămâna aceasta a fost ultima din stagiul de pregătire pe care 10 studenți de la Facultatea de Urbanism, din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“  – București, l-au efectuat la Primăria Brașov. În cadrul stagiului, studenții au putut să își aprofundeze cunoștințele  în situații reale de lucru, în cadrul departamentelor de specialitate ale Primăriei Municipiului Brașov, Direcția Arhitect Șef, unde și-au desfășurat practica de specialitate, de la verificarea documentațiilor de urbanism sau analiza dosarului pentru eliberarea autorizației de construire, la ședințele Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism sau gestionarea bazelor de date din sistemul GIS. Pentru a nu rămâne datori comunității brașovene, care le-a fost ,,acasă” începând cu data de 23 martie, studenții au analizat trei cartiere, din punctul de vedere al spațiilor verzi, și au venit cu soluții de înverzire a acestor zone.

,,S-a încheiat stagiul de practică pe care studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» din București l-au avut în Primăria Brașov. Timp de șase săptămâni, zece studenți au venit în primărie pentru a învăța urbanism și administrație publică. Pe lângă aceasta, proiectul practic a presupus ca participanții să vină cu propuneri de înverzire a orașului. Au fost împărțiți în echipe, au mers în cartierele Brașovului, au studiat cartierele Brașovului și au venit cu o prezentare de măsuri de înverzire. Studenții au venit cu propuneri de transformare a anumitor zone din cartierele brașovene în spații verzi, precum și cu măsuri care pot fi replicate la nivelul întregului municipiu, cum ar fi înverzirea refugiilor stațiilor RAT sau folosirea vopselei care să poată absorbi dioxidul de carbon. Este prima oară când Primăria Brașov a primit studenți de la urbanism în stagiu de practică, iar aceasta este doar una dintre etapele parteneriatului pe care primăria îl are cu Universitatea «Ion Mincu»”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Cele trei cartiere pe care echipele de studenți le-au analizat au fost Astra, Florilor și Scriitorilor. Având în vedere importanța Căii București, care reprezintă axa principală de acces dinspre București, aceasta a fost analizată separat.

Chiar dacă spațiul este limitat, astfel încât crearea de noi zone verzi în aceste cartiere se poate face doar cu costuri destul de mari, de exemplu mutarea parcărilor rezidențiale în parcări subterane, studenții au prezentat și soluții care presupun un efort mult mai mic, cum ar fi:

  • refacerea aliniamentelor stradale, pe toată lungimea străzilor studiate. Un exemplu este strada Zorilor, care a ajuns să aibă doar din loc în loc câte un arbore, într-un petic de  pământ, înconjurat de o suprafață mare de asfalt;
  • refacerea terenurilor virane din cartiere, prin plantarea de copaci și arbuști, astfel încât să fie transformate în zone de relaxare;
  • înlocuirea stâlpișorilor de pe trotuare cu jardiniere sau ghivece cu flori;
  • decorarea stâlpilor de iluminat cu plante agățătoare;
  • deschiderea zonelor verzi spre trotuare, acolo unde există o  distanță suficient de mare până la blocurile de locuințe.

Studenții au prezentat și soluții care necesită, pe lângă implicarea Municipalității, și implicarea cetățenilor sau proprietarilor privați:

  • înverzirea refugiilor RATBV, prin acoperișuri verzi;
  • înverzirea acoperișurilor unde există partere evazate, de obicei spații comerciale, cum ar fi cele de pe Calea București (partea stângă, spre centru);
  • realizarea de picturi murale pe blocurile de locuințe, care, prin colorit, înfrumusețează zona, iar prin utilizarea de vopseluri care absorb dioxidul de carbon, contribuie la purificarea aerului.

Toate aceste propuneri au fost discutate cu reprezentanții primăriei, în cadrul unei întâlniri pe care studenții au avut-o la finalul stagiului de pregătire.

Reamintim că în 2 februarie primarul Allen Coliban și reprezentanții Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București (UAUIM) – Facultatea de Urbanism, prorector conf. dr. arh. Simona Munteanu și decan conf. dr. arh. Claudiu Runceanu, au semnat un acord de parteneriat între cele două instituții, acord aprobat de consiliul local prin HCL Nr.727 din 17 decembrie 2021.

„E vorba despre un acord de parteneriat care vizează trei paliere importante: implicarea studenților în an terminal în practică profesională în serviciile de urbanism ale Primăriei Brașov, un al doilea palier, care se referă la formare continuă pentru specialiștii din administrația publică locală – e vorba despre direcțiile de urbanism – și un al treilea, care se referă la programe de studii, și pentru început este vorba despre un program de master în domeniul urbanismului, urmat fiind, în timp, de un program de licență. (…) Urmare a acestui acord de parteneriat, vom începe să consolidăm de fapt curricula acestui program, urmând să continuăm cu etapele acreditării și, în funcție de toate termenele care decurg din aceasta, cât mai curând posibil, vom organiza o admitere la Brașov. Cel mai probabil discutăm despre anul 2023, este puțin probabil ca toate aceste termene să reușească să fie atinse în așa fel încât să dăm admitere în septembrie 2022. Cu siguranță, fiind vorba de un program de studii, va avea nevoie de întreaga de toate aspectele logistice, ceea ce presupune o filială, de fapt, a Facultății de Urbanism la Brașov“, a explica conf. dr. arh. Claudiu Runceanu, la semnarea acestui parteneriat.

Scopul parteneriatului este stabilirea unei colaborări pe termen de 5 ani, pentru consolidarea ofertei educaționale la nivelul Zonei Metropolitane a Municipiului Brașov și a rolului de pol universitar regional al Brașovului și transformarea Brașovului într-un oraș modern, model de referință din punct de vedere al studiilor, institutelor de cercetare, tematicii abordate și infrastructurii create în acest sens. Parteneriatul stabilește cadrul general al acestei colaborări, urmând ca decizii punctuale să fie luate în funcție de evoluția activităților.