Regulamentul pentru piețe, primele efecte: 11 ,,producători” nu mai vând în piețele brașovene


Este rezultatul inspecțiilor în zonele în care producătorii din piețe își au terenurile agricole. Producătorii din trei județe au fost vizitați de inspectorii municipalității, care au verificat terenurile de pe care își recoltează produsele și documentele existente la primăriile de care aparțin

Aplicarea noului regulament privind organizarea comerțului în piețele publice ale municipiului Brașov, adoptat în luna iunie, produce efecte în ceea ce privește asigurarea accesului producătorilor reali în piețele brașovene. În acest fel, municipalitatea se asigură că brașovenii cumpără produse românești, de calitate, susținând munca micilor producători agricoli.

După intrarea în vigoare a regulamentului, inspectorii Serviciului de Administrare Piețe au verificat producătorii din 3 județe, Brașov, Dolj și Buzău, suprafețele de teren pe care cultivă legumele și fructele, cantitățile care pot fi obținute pe acele suprafețe, precum și care sunt produsele cultivate pe acele terenuri. Totodată, reprezentanții municipalității au verificat și documentele existente la primăriile de care aparțineau respectivele exploatații agricole.

,,Conform Regulamentului de funcționare a piețelor modificat, continuăm controalele efectuate la producătorii care vând în piețele din Brașov. Până acum, am efectuat controale în trei județe de unde provin acești producători, în Dolj, în Buzău și în județul Brașov, și căutăm să vedem autenticitatea produselor pe care aceștia le desfac apoi în piețele brașovene. În urma derulării acestor controale, opt dintre cei care vindeau în piețele din Brașov au renunțat să mai ocupe tarabe, iar altora trei, pe care în urma controalelor i-am identificat cu nereguli, nu li s-a prelungit autorizația de vânzare în piețe”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Până în prezent, au fost verificate aproximativ 50 de gospodării din cele 3 județe, iar în majoritatea situațiilor s-a constatat că legumele și fructele comercializate provin de pe terenurile deținute de cei care le comercializau, iar documentele existente la primării erau conforme.

Au fost și situații în care, în momentul declanșării controalelor, cei care pretindeau că sunt producători au renunțat să mai vândă în piețele din Brașov, înregistrându-se 8 astfel de situații.

În cazul a trei producători, inspectorii de la Serviciul de Administrare Piețe au constatat încălcări grave ale regulamentului, inclusiv fals în declarații, astfel că li s-a retras autorizația pentru vânzarea pe produse agro-alimentare în piețele brașovene. Toți cei trei așa-ziși producători aveau exploatațiile agricole în județul Buzău. Inspectorii au constatat următoarele: cantitățile vândute erau mult mai mari decât cele care puteau fi produse pe terenurile pe care le dețineau, iar completarea carnetului de producător cu privire la cantitățile vândute s-a făcut în fals, ei declarând mult mai puțin decât vindeau zilnic, astfel încât să corespundă cu cantitatea de legume și fructe pe care o puteau produce pe terenurile proprii.

Următorul județ în care inspectorii Serviciului de Administrare Piețe vor face verificări este Dâmbovița, acesta fiind al doilea județ ca pondere a numărului de producători din piețele brașovene, după cei din județul Brașov.  

Vă reamintim că, în luna iunie, s-a aprobat noul regulament privind organizarea comerțului în piețele publice din municipiul Brașov. Prin acest act normativ, municipalitatea se asigură că toate categoriile de producători din domeniul agricol vor avea acces facil în piețe, în paralel cu o verificare mai strictă a calității și autenticității produselor.

Pentru a realiza acest obiectiv, una dintre metodele utilizate este aceea prin care angajații Serviciului de Administrare Piețe verifică, la fața locului, suprafețele de teren pe care se cultivă legumele și fructele, cantitățile obținute, iar în cazul produselor lactate, numărul de animale pe care le dețin. În plus, toate documentele vor fi verificate în original, pentru a nu putea fi contrafăcute.

În cazul în care se constată că produsele comercializate nu au fost recoltate de pe proprietatea celui care le vinde sau când calitatea produselor nu este conformă, pe lângă amendă, comercianților li se retrage dreptul de a vinde în piețele publice din Brașov.

Toate produsele comercializate trebuie să fie obținute în exploatația proprie, dar pot fi comercializate și preparate din legume și fructe, cu condiția ca ingredientele/materiile prime să fie tot din producția proprie, iar manopera să aparțină tot producătorului.

* Singurele piețe agro-alimentare aflate în proprietatea Municipalității sunt: Piața Dacia, Piața Astra, Piața Tractorul, Piața și Hala Star, Piața Bartolomeu. Piața en-gros de la Stupini este proprietate privată.