S-au turnat primii 600 de piloți forați din cei 1.800 pe care se va construi Sala polivalentă


Astăzi a avut loc ședința de management cu toți factorii implicați în proiect, pentru a se analiza stadiul lucrărilor și etapele viitoare

Astăzi, 30 ianuarie, Compania Națională de Investiții –  cea care asigură, în cea mai mare parte, finanțarea proiectului de construire a ,,Complexului Multifuncțional – Sală Polivalentă, municipiul Brașov” – a convocat o ședință de management a proiectului, la care au participat reprezentanți ai Primăriei Brașov, ai constructorului, ai proiectantului și ai firmei care asigură dirigenția de șantier.

Scopul acestei întâlniri a fost analiza stadiului execuției lucrărilor, inclusiv stabilirea etapelor următoare, în conformitate cu programul de execuție a lucrărilor, pentru a se diminua riscul întârzierilor.

Primăria Brașov, care asigură o parte a costurilor de realizare a acestei săli și care este beneficiarul final al investiției, a fost reprezentată de primarul Allen Coliban.

,,Dragi brașoveni, avem informații actualizate de la șantierul viitoarei Săli Polivalente, unde ne-am întâlnit astăzi cu reprezentanții finanțatorului, Compania Națională de Investiții, precum și cu proiectantul, constructorul și cu dirigintele de șantier, pentru a discuta despre progresul acestor lucrări. Suntem în faza în care s-au redus foarte multe dintre necunoscutele legate de teren – pentru că terenul pe care se edifică această construcție este un teren sensibil, cu o pânză freatică acidă – drept pentru care cei 1.800 de piloți forați au necesitat o analiză în detaliu pentru fiecare parte în care aceștia vor fi amplasați. Avem aproximativ o treime deja executați, în curând vor începe lucrările și la partea de fundații pe acești piloți forați. Ceea ce e important de știut este că, din punctul de vedere al neprevăzutului, foarte multe dintre riscuri au fost deja soluționate, calendarul este respectat, iar în perioada următoare vom vedea și lucrările de la suprafață”, a precizat primarul Allen Coliban.

Conform reprezentanților firmei de construcții, până în acest moment s-au realizat lucrări de terasare, care au însemnat aproximativ 20.000 de m.c. de excavare și turnare a unui strat de 75 de cm de piatră spartă și balast, pe o suprafață de 17.000 de m.p. Au fost turnați 646 de piloți forați cu diametre între 500 și 600 de mm și cu o lungime de până la 14 metri. În total, vor fi forați 1.875 de piloți, la o adâncime maximă de 21,5 metri.

După ședința de astăzi urmează ca proiectantul să prezinte în câteva zile o actualizare a soluțiilor pentru acești piloți, având în vedere că în anumite zone s-a constatat că structura terenului este diferită de zonele în care s-a realizat studiul geotehnic inițial. În același timp, și aciditatea apei din pânza freatică este mai mare decât se estimase inițial.

După primirea noilor soluții, va continua forarea piloților, media fiind de 40 pe zi. Având în vedere că se utilizează betoane aditivate pentru sezonul rece, dacă temperaturile nu vor coborî sub -10 grade timp de mai multe zile, lucrările pot continua și în această perioadă.

Conform estimărilor, în aproximativ 30 de zile ar trebui să înceapă lucrările pentru fundația sălii: săpătură, montarea armăturii și turnarea betoanelor.

Durata de construire a sălii este de 36 de luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, respectiv din 16 septembrie 2022.

Valoarea lucrărilor este de 356,7 milioane de lei, din care cea mai mare parte este acoperită de CNI; Primăria Brașov va suporta 3,5% din cheltuieli.

Lucrările sunt realizate, în urma licitației organizate de CNI, de Asocierea MIS Grup SRL (Bistrița), Electrogrup S.A. (Cluj) și Energosteel ART SRL (Brașov), împreună cu Yenigun Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi din Turcia – terț, având ca și subcontractanți: Terratest Geotehnic SA, Loyal Center SRL, Eco Garden Construct SRL; Roland Survey; Saiatest; Generalsting; Dianova Instal; Abcony Serv; Elron Energy CO, KONE Ascensorul SA.

Sala este construită pe terenul fostului stadion municipal și, conform proiectului tehnic, va avea o capacitate de 10.059 de locuri, în condițiile unei utilizări flexibile, fiind destinată competițiilor sportive, concertelor, conferințelor, congreselor, activităților culturale, cu respectarea normelor în domeniu, care să permită omologarea ei la standarde naționale și internaționale și care să asigure organizarea unei mari varietăți de competiții.

În cadrul Sălii polivalente se va realiza și o sală de încălzire, care este de asemenea dotată cu tribune, cu 1.152 locuri, rezultând un număr total de 11.211 locuri. pentru public în întreg complexul.

Descrierea funcțională

Construcția sălii polivalente va permite desfășurarea următoarelor activități:

– sporturi (arena principală și spații anexe): tenis de câmp, tenis de masă, baschet, handbal, fotbal în sală, badminton, volei, floorball (hochei pe podea), box, atletism ușor (în sală), gimnastică, tir sportiv, haltere, scrimă, karate, judo, aikido etc., posibile datorită modularității și mobilității suprafeței de joc și a spațiilor anexe. Terenul de sport va avea un sistem de pardoseală din parchet, demontabil, multisport, agrementată FIBA. Pentru competițiile de handbal, peste pardoseala din parchet se va instala o pardoseală demontabilă din PVC.

– evenimente culturale: concerte de scenă, dans sportiv, competiții internaționale de dans, congrese, simpozioane, vernisaje, adunări religioase, etc

Construcția va fi organizată funcțional pe patru niveluri:

Subsolul (cota -5.70m) este nivelul unde se realizează accesul în incinta de joc a sălii de sport, a sălii de încălzire și la anexele sportivilor (vestiare, sala de antrenament). La același nivel sunt căile de acces la zonele VIP, presă și administrație, conectate cu parcările special rezervate și separate de căile de acces ale publicului. Sub gradene sunt plasate cabine pentru artiști. Adițional, se găsesc spații tehnice, de depozitare, adăpost de protecție civilă, depozite pentru deșeuri și de aprovizionare pentru serviciile publice.

Parterul este nivelul unde se realizează accesul publicului în clădire, cu spații comerciale de închiriat și servicii de bar, acces la grupuri sanitare și distribuția pe verticală a spectatorilor pe cele 8 grupe de scări, până la etajul 1.

Mezaninul (cota +3.62) este dedicat publicului, având spații pentru grupuri sanitare și două zone cu logii pentru acces în exterior, iar la cota +3.30 se află patru săli de conferințe – două de 129 locuri și două de 60 locuri – având ca spații anexă baruri, garderobe și grupuri sanitare. În zona sudică se regăsesc spații tehnice și o zonă de bucătărie care deservește restaurantul de la etajul următor.

Etajul 1 (cota +7.24m) este alocat atât publicului, cât și persoanelor VIP și presei, acestea din urmă beneficiind de o zonă cu acces separat, care este deservită de bar, restaurant și terasă adiacentă unei zone înierbate, necirculabile, aflată peste sala secundară. Atașată zonei de alimentație se află  zona de bucătărie, cu spații de depozitare și spații tehnice.