Corky Laing vine pentru prima dată în România la Braşov Jazz & Blues Festival


Între 31 octombrie și 3 noiembrie, Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov va avea loc cea de-a șaptea ediție Brașov Jazz & Blues Festival, organizată de Asociația Culturală Fanzin și cofinanțată de Primăria și Consiliul Județean Brașov. Zece formații și peste 30 de artiști din toate colțurile lumii vor fi prezenți la ediția din acest an a festivalului internațional de jazz & blues de la Brașov.

În cele 4 zile de festival vor avea loc concerte la Teatrul Sică Alexandresu, masterclass-uri și întâlniri cu artiștii invitați, iar seara, după festival, la Deane’s Irish Pub & Grill, vor avea loc concerte jam session.

Festival

„Pentru Jazz & Blues Festival, cofinanțarea din partea municipiului Brașov este de 85.000 de lei, pe Ghidul de finanțare pentru proiecte culturale. Este un eveniment bun, care și-a dovedit calitatea de la an la an, din acest motiv l-am și cofinanțat. Sper ca și în acest an, iubitorii de jazz și blues să aibă câteva seri plăcute la care să participe cu prietenii, să se distreze, să rămână cu amintiri plăcute și să-și dorească și ediția de anul viitor“, a declarat primarul George Scripcaru.

„Vreau să felicit asociația Fanzin pentru a șaptea ediție a Jazz & Blues Festival. Festivalul a crescut de la an la an, anul acesta sunt invitate formații din statele Unite, Germania, Olanda, Ungaria și, bineînțeles, România. Berti Barbera îmi place foarte mult, voi fi prezent la spectacolul lui și sper să ajung în toate cele patru seri. Consiliul Județean a alocat 100.000 de lei pentru această ediție a festivalului și îl vom susține și anul viitor. Sper ca brașovenii să vină în număr mare la concertele și evenimentele de la această ediție“, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor.

„Suntem la a șaptea ediție de Brașov Jazz&Blues Festival, avem artiști invitați din SUA, Marea Britanie, Germania, Olanda, Ungaria. Anul acesta invitatul special este vedeta rock Corky Laing, membru al trupei americane Mountain, vom avea doi artiști de blues – BRUCE KATZ (SUA) este unul dintre marii pianişti de blues şi jazz din America, care a şi fost nominalizat de-a lungul carierei de 5 ori la categoria Cel mai bun pianist de blues din America și GILES ROBSON, unul dintre cei mai mari muzicuţişti ai lumii în acest moment, iar dintre artiștii români invitați îi amintim pe Berti Barbera, Nicu Patoi, Florin Giuglea și Cezar Popescu. Ultima seară a festivalului este dedicată jazz-ului internațional,. și pe scenă vor urca Dock In Absolute, un trio din Luxemburg, care combină diferite stiluri de jazz progresiv, clasic și rock, și Kekko Fornarelli – unul dintre cei mai apreciaţi pianişti italieni al ultimului deceniu. Îi așteptăm pe toțâi iubitorii de rock și jazz la festival și îi asigurăm că se vor simți foarte bine“ – Mihaela Oană, Asociația Culturală Fanzin.

„Pe lângă concertele de la Teatrul Sică Alexandrescu, avem și alte activități conexe, workshopuri și întâlniri cu artiștii, la care îi invităm pe toți cei care doresc să cunoască artiștii din festival, dar și jam-sessions în Deane’s Irish Pub & Grill, care cu siguranță vor face deliciul publicului. Avem două zile de jazz și două zile de blues, deschidem cu seara românească și Berti Barbera și Nicu Patoi vor lansa ultimul lor album de blues. Așteptăm toți iubitorii de muzică bună la festival și sperăm că și această ediție va fi un succes“ – Marian Gîlea, președinte al Asociației Culturale Fanzin, organizatorul festivalului

Prima zi a festivalului, joi 31 octombrie,  este dedicată bluesului românesc și  aduce în fața publicului brașovean 2  proiecte de excepți. Berti Barbera & Nicu Patoi deschid festivalul cu un concert de blues care marchează lansarea unui nou album al celor doi – Blue Drops, iar  Equilateral va fi un spectacol al artei muzicale, în care toți cei implicați au valori comune și își împart colegial repertoriul și scena, se prezintă pentru prima dată publicului din Brașov și nu ar trebui să lipsească din agenda niciunui iubitor de concerte și de superlative muzicale. Trei dintre cei mai buni chitariști ai României, Nicu Patoi, Florin Giuglea și Cezar Popescu, alături de alți instrumentiști valoroși precum Adrian Ciuplea, Mihai Ardelean, Răzvan „Lapi” Lupu, Hanes Radu și Berti Barbera, se vor revedea sub forma unui spectacol extraordinar în care chitara, stilul și virtuozitatea vor fi celebrate printr-un spectacol exploziv care poartă sugestiv denumirea de „Equilateral”.

Următoarele două seri ale acestei ediții de festival vor fi dedicate blues-ului internațional. În cele 2 seri vor urca pe scenă artiști din S.U.A, Germania și Marea Britanie. Dorrey Lin Lyles & LK Band (SUA/Germania) ne invită să luăm parte la o experiență muzicală unică, sexy și intoxicantă: un amestec perfect echilibrat de Gospel, Jazz, Soul și Blues. Dorrey Lin Lyles este o performeră excelentă și la Brașov va fi acompaniată de o trupă de instrumentiști excepționali: Lars Kutschke (chitară), Atilla Herr (chitară bass), Heiko Jung (tobe) și Till Sahm (pian). Bruce Katz (SUA) este unul dintre marii pianişti de blues şi jazz din America, care a şi fost nominalizat de-a lungul carierei de 5 ori la categoria Cel mai bun pianist de blues din America.În 2019 a câștigat, alături de Giles Robson, Premiul pentru Albumul Acustic al Anului în cadrul Galei Blues Music Awards in Memphis.

Când mari maeştri ai muzicuţei ca Sugar Blue ori Paul Jones îl descriu pe Giles Robson ca pe unul dintre cei mai mari muzicuţişti ai lumii, atunci e obligatoriu să fie ceva special acolo. Cu un stil unic, acest talent de clasă mondială vrăjeşte, pur şi simplu, orice audienţă. Vocea sa specială şi abilităţile de a-şi stăpâni perfect instrumentele l-au făcut faimos peste tot pe unde a concertat: Anglia, Rusia, Franţa, Olanda, Scoţia, Italia sau Elveţia, atât în show-uri individuale, cât şi în line-up-ul marilor festivaluri europene. Giles Robson este deja un nume important al scenei de blues din UK şi nu numai.

Una dintre revelațiile acestei ediții va fi prezența la Brașov a legendei rock Corky Laing. Corky Laing, membru al trupei rock americane Mountain, are două Discuri de Aur, a fost vicepreședinte al A&R la Polygram, Canada, a fost inclus în Long Island Rock and Roll Hall of Fame, 2004 și a primit Premiul Bonzo Bash Legend (2014). Ajunge pentru prima dată în România, la Brașov Jazz & Blues Festival, cu proiectul Corky Laing Plays Mountain, cu muzica care l-a făcut celebru.

Trupa Mountain a fost înființată în 1968 la New York de către Felix Pappalardi, producătorul trupei Cream. Liderul trio-ului de blues rock MOUNTAIN era chitaristul Leslie West. Uneori, trupa performa și în varianta de cvartet alături de un pianist, așa cum s-a întâmplat și în cazul concertului susținut la faimosul festival Woodstock, din 1969. Sound-ul caracteristic pentru muzica celor de la Mountain este unul puternic de heavy blues rock, cu improvizații inedite de chitară.

Ultima seară a festivalului este dedicată jazzului internațional. Dock In Absolute este un trio din Luxemburg, compus din Jean-Philippe Koch – pian, David Kintziger – bas și Robert Ivanov – tobe. Ei combină diferite stiluri de jazz progresiv, clasic și rock. Muzica lor este variată, puternică și bogată. Trio-ul și-a prezentat muzica la multe festivaluri și evenimente, printre care Festivalul de Jazz din Tokyo, Festivalul Internațional de Jazz din Hong Kong, Festivalul de Jazz din Edinburgh, Festivalul de Jazz din Liverpool, Festivalul de Jazz de la Paris à la Cité, Festivalul Jarasum Int’l Jazz, Jazz Au Chellah, Ottawa Jazz Festival, Festivalul de Jazz May Penza, Festivalul Internațional de Jazz Beishan, Festivalul de Jazz de la Yokohama, Jazz Marathon din Bruxelles, Stuttgart Musikfest, Festivalul Jazz de la Südtirol, Festivalul de Jazz Aglan, etc.Dock In Absolute este propunerea Rabobank Amersfoort Jazz, festival partener Brasov Jazz & Blues Festival.

Seria artiștilor de jazz virtuozi continuă în această ediție cu Kekko Fornarelli – unul dintre cei mai apreciaţi pianişti italieni al ultimului deceniu. Kekko Fornarelli este unul dintre pianiștii cu școală de jazz care a ascultat și multă muzică actuală, cel puțin asta arată albumele lansate până acum, mai ales „Abaton”, lansat în 2018. Fornarelli merge dincolo de gen și formă și ramâne intens pe latura afectivă, capabil să-și descrie viața printr-un limbaj format din emoții și liniște tradusă, autentic și cursiv, surprinzător prin limpezime și efecte sonore. Până la ultimul detaliu, avem un album rafinat, modern, venit de la artiști în totalitate transpuși în propria dimensiune.” Sursa: romania-muzical.ro

Programul festivalul este completat ca în fiecare an de ateliere muzicale, întâlniri cu artiștii prezenți la festival și de o expoziție foto tematică.

 

Programul complet al festivalului:

  • Joi, 31 octombrie, ora 19.00, Seara de blues românesc
  • 19:00 Berti Barbera & Nicu Patoi (Romania): ”Blue Drops” – lansare album
  • 20:00 EQUILATERAL (Romania): Nicu Patoi, Florin Giuglea, Cezar Popescu & friends
  • Preț bilet: 45 lei

 

Vineri, 1 noiembrie, ora 19.00, Seară de blues internațional

  • 19:00 Dorrey Lin Lyles & LK Band (SUA/Germania) – Gospel, R&B, Soul
  • 21:00 Bruce Katz Band (SUA) – Acoustic Album Of The Year Award at Blues Music Awards 2019 in Memphis
  • Preț bilet: 45 lei

Sâmbătă, 2 noiembrie, ora 19.00, Seară de blues internațional

  • 19:00 Giles Robson & Band (Marea Britanie) – Acoustic Album Of The Year Award at Blues Music Awards  2019 in Memphis
  • 21:00 Corky Laing´s MOUNTAIN (Canada/USA) – Long Island Rock and Roll Hall of Fame, 2004 & Bonzo Bash Legend Award (2014)
  • Preț bilet: 45 lei

Duminică, 3 noiembrie, ora 19.00

  • Seară de jazz internațional
  • 19:00 Dock in Absolut (Luxemburg)
  • 21:00 Kekko Fornarelli Trio (Italia)
  • Preț bilet: 45 lei

 

MEET & GREET, foaierul Teatrului Sică Alexandrescu.

  • Intrarea gratuită
  • Joi, 31 octombrie ora 14.00: Equilateral;
  • Vineri, 1 noiembrie, ora 13:00: Bruce Katz & Dorrey Lin Lyles
  • Sambata, 2 noiembrie, ora 13.00: Corky Laing

 

MASTERCLASS, foaierul Teatrului Sică Alexandrescu.

  • Intrarea gratuită
  • Sâmbătă, 2 noiembrie, ora 14.00: Corky Laing
  • Sâmbătă, 2 noiembrie, ora 15.00: Bruce Katz
  • Duminică, 3 noiembrie, ora 12:00: LK Band

JAM SESSION, Deane’s Irish Pub & Grill.

  • Lars Kutschke Band (Germania/Ungaria).
  • Componență: Lars Kutschke (DE) – chitară, Attila Herr (HU) – chitară bass, Till Sahm (DE) – pian, Heiko Jung (DE) – tobe.

Joi, 31 octombrie, ora 22.00 – intrarea liberă

Vineri, 1 noiembrie, ora 23.00 – 15 lei

Sâmbătă, 2 noiembrie, ora 23.00 – 15 lei

Duminică, 3 noiembrie, ora 23.00 – intrarea liberă

Biletele au fost puse în vânzare online pe www.biletebrasov.ro și de la casa de bilete a Teatrului Sică Alexandrescu și la Sala Patria.

Site-ul oficial: www.brasovjazz.ro

Facebook: https://www.facebook.com/Brasovjazz/

Brașov Jazz & Blues Festival este un eveniment organizat de Asociația Culturală Fanzin și cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și Primăria Municipiului Brașov.

Festivalul este prezentat de Raiffeisen Bank.

Mașina festivalului: Honda

Partener culinar: Restaurant Sergiana

Clubul festivalului: Deane’s Irish Pub & Grill

Partener instituțional: Teatrul Sică Alexandrescu

Sponsori: Rădăcini Motors, Optiplaza, Coresi Shopping Resort, Elmas, Zizin Ape Minerale Naturale, Premium Aerotec, Johnny Walker, Sennheiser, Alphaville Arena, Kronospan, Romarg, Hotel Coroana Brașovului, Hotel Gott.

Parteneri media: Magic Fm, Zile și Nopți, Adevărul, Sunete, BizBrasov, fwdBV, Transilvania Express, mytex.ro, Covasna Media, Observatorul de Covasna.

Despre Asociația Culturală Fanzin

Asociația Culturală Fanzin este o organizație non-guvernamentală, care are ca și principal scop organizarea de evenimente culturale la Brașov.

Evenimentele organizate de Asociația Culturală Fanzin sunt: Love Story: festivalul filmelor de dragoste, Săptămâna Comediei: festival național de teatru, Stand’Up Fest: festival național de stand up comedy, Dracula Film Festival: festival de film fantastic și Brașov Jazz & Blues