Au fost amenajați primii 200 de metri din traseele de biciclete de pe Postăvarul


Având în vedere că vremea a fost favorabilă derulării lucrărilor, angajații TrailBros au reușit să amenajeze primii 200 de metri din traseele de mountain bike pe care Asociația Club Sportiv NH Bike le realizează în masivul Postăvarul, în cadrul parteneriatului cu Primăria Brașov. În același timp, la sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate pentru celelalte 3 trasee pe care le va amenaja Primăria Brașov, în cadrul programului de investiții.

,,Faptul că vremea ține cu noi ne-a ajutat să realizăm deja primii 200 de metri din traseele de biciclete pe care asociația noastră (NH Bike n.n.) le execută, în parteneriat cu Primăriei Brașov. Sper să reușim să lucrăm cât mai mult până la venirea sezonului rece, astfel încât, în primăvara viitoare, când vom relua lucrările, să fim destul de avansați. Lucrările sunt realizate de cei de la TrailBros, o firmă cu experiență în domeniul amenajării pistelor de mountain bike, astfel încât avem siguranță că vor alege cele mai bune soluții pentru practicanții acestui sport”, a declarat Bogdan Micu, reprezentantul NH Bike.

,,Mă bucur că se lucrează în acest ritm și deja traseele realizate de NH Bike încep să capete formă. Și în cazul celor 3 trasee, realizate de Primăria Brașov, am ajuns într-o fază destul de avansată. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici din ultima ședință Consiliului Local, am depus documentațiile necesare pentru obținerea avizelor, iar după această etapă, de avizare,, având în vedere că avem și proiectul tehnic, putem demara lucrările. Sper ca și la aceste trasee, chiar dacă sunt mult mai complexe decât cele la care a început execuția, lucrările să se desfășoare tot într-un ritm alert, astfel încât, curând, iubitorii acestui sport să aibă la dispoziție 6 trasee de mountain bike, cu diferite nivele de dificultate, ce însumează aproximativ 20 de kilometri lungime”, a precizat George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov.

 

Descriere trasee de mountain bike

Proiect derulat de NH Bike, în parteneriat cu Primăria Brașov

Traseele sunt extrem de asemănătoare unei poteci turistice de drumeție, cum sunt cele existente în Masivul Postăvarul, cu singura diferență, că este permis doar accesul cicliștilor.

Cele 3 trasee vor fi amenajate în Masivul Postăvarul, în zona pârtiilor de schi, în afara fondului forestier.

Rutele pentru biciclete presupun următoarele lucrări:

– curățarea stratului vegetal, în general de maxim 20 de cm, pe o lățime cuprinsă între 1 – 3 metri. În locurile umede și în cele în care stă apa, se vor efectua lucrări de drenaj, lucrările de amenajare afectând doar stratul superficial vegetal,

– bătătorirea pâmântului existent, pe zonele curățate.

Traseele care merg de-a lungul pârtiilor vor fi amenajate la liziera pădurii, în spatele instalațiilor de producere a zăpezii artificiale.

 Proiect derulat de Primăria Brașov

  • Traseul de mountain bike nr. 1– dificil. Are lungimea de 3141.60m şi face legătura între staţia superioară a telegondolei şi staţiile inferioare ale telegondolei şi telecabinei Kanzel. Acesta se desprinde spre dreapta din drumul ce face legătura între staţia superioară a telegondolei şi pârtia Lupului, la 6 m aval de staţia superioară a teleschiului Ruia, merge aproximativ paralel cu acesta, după care intră în pădure.

Traseul de biciclete se prezintă sinuos, fiind alcătuit din 189 curbe circulare cu raze cuprinse 3 m şi 250 m, a căror lungime cumulată de 1940.41m, reprezintă 62% din lungimea totală a pistei.

Curbele cu raze mici vor fi amenajate cu supraînălţare (contrapantă), iar cele cu raze mari se vor amenaja ca în aliniament.

Din punct de vedere al vizibilităţii, putem spune că elementele geometrice ale traseului, condiţiile topografice şi vegetaţia permit asigurarea unei distanţe medii de vizibilitate de 15 m. Pentru menţinerea vizibilitătii în lungul traseului, se vor inspecta periodic traseele de biciclete şi se va îndepărta vegetaţia şi crengile ce intră în gabaritul de liberă trecere a pistei.

Pentru creşterea gradului de dificultate al traseului s-au prevăzut următoarele construcţii  specifice ciclismului montan:

– cinci variante alternative de traseu în lungime totală de 171m, care se deprind şi revin in traseul principal pe anumite sectoare. Pe traseul variantelor alternative 2 şi 3 sunt două drop off-uri naturale cu înălţimea de 1.4-2.1m.

– două tabletop-uri, destinate săriturilor;

– un step up destinat săriturilor în urcare;

– două drop off-uri artificiale pentru sărituri în cădere;

– o pasarelă din lemn;

  • Traseul 2 – ușor.Are lungimea totală de 4070.60m, cu poziţia de start a traseului asemănătoare cu a celorlalte două trasee, şi punctul final, staţia inferioară a telegondolei. Acesta porneşte la 6 m aval de staţia superioară a teleschiului Ruia şi continuă pe drumul de acces la pârtia Lupului. După intersecţia cu axul telescaunului 6CLD, traseul îşi schimbă orientarea şi continuă printr-o succesiune de serpentine orientate pe direcţie nord-vestică, în afara şi interiorul pădurii până în jurul km 3+670, unde intră pe traseul drumului Albastru şi continuă până la staţia inferioară a telegondolei .

Din punct de vedere al amenajării în plan, traseul pistei de biciclete se prezintă sinuos, fiind alcătuit din 199 de curbe circulare, cu raze cuprinse 3 m şi 200 m, a căror lungime cumulată de 2315.39 m, reprezintă 57% din lungimea totală a pistei.

Curbele cu raze mici vor fi amenajate cu supraînălţare (contrapantă), iar cele cu raze mari se vor amenaja ca în aliniament.

Şi în cuprinsul acestui traseu au fost proiectate construcţii specifice, pentru creşterea gradului de dificultate al traseului, după cum urmează:

– două step up-uri;

– un drop off.

  • Traseul 3 – mediu, Are lungimea totala de 3936.16 m, este cel mai  îndepărtat traseu din cele trei trasee.

Acesta se suprapune pe primii 130 m peste traseul 2, după care se desprinde spre stânga și continua in interiorul pădurii, după care traversează drumul existent și reintra in pădure continuând cu un traseu sinuos. Din această lungime, 395.35 m sunt amenajaţi în lungul pârtiei Lupului, pe partea stângă a acesteia.

Traseul pistei de biciclete se prezintă mai putin sinuos decât celelalte doua trasee, fiind alcătuit din 150 curbe circulare cu raze cuprinse 4 m şi 332 m, a căror lungime cumulată de 2004.51 m reprezintă 51% din lungimea totală a pistei.

Curbele cu raze mici vor fi amenajate cu supraînălţare (contrapantă), iar cele cu raze mari se vor amenaja ca în aliniament.

Traseul de mountain bike nu prezintă elemente constructive speciale pentru creștere gradului de dificultate.

 

Foto: TrailBros&NHBike