Brașovul are cel mai performant teren de baschet destinat sportului de masă


Lucrările la noul teren de baschet din Parcul Schaeffler (Livada Poștei) au fost finalizate. Suprafața de joc este certificată la nivelul Federației Internaționale de baschet, ceea ce face din acest teren unul care respectă rigorile baschetului profesionist, dar care poate fi utilizat de orice brașovean.

Reabilitarea a fost realizată cu sprijinul financiar al firmei Schaeffler România, în cadrul parteneriatului pe care firma îl are cu Primăria Brașov, pentru dotarea și întreținerea parcului. Valoarea sponsorizării acordate de această firmă este de 197.320 lei.

„Mă bucur că proiectul nostru de reabilitare a bazelor sportive din cartiere, dedicat sportului de masă, este susținut de unul dintre cei mai importanți agenți economici din Brașov, Schlaeffer România, care ne-a fost partener de-a lungul timpului în dotarea și întreținerea parcului din Livada Poștei. După ce, în această toamnă, Primăria a modernizat la standarde de ultimă generație, șapte terenuri de sport destinate iubitorilor de fotbal, baschet și tenis, iată că acum tinerii brașoveni vor avea la dispoziție cel mai modern teren de baschet destinat sportului de masă. Odată cu deschiderea terenului, acesta va beneficia și de o instalație de iluminat modernizată, care va oferi posibilitatea iubitorilor de baschet să facă mișcare pe o perioadă mai lungă de timp, atunci când lumina zilei nu mai e suficientă“, a declarat primarul George Scripcaru, la finalizarea lucrărilor.

„Considerăm că o companie responsabilă social este o companie care se implică activ în viața comunității din care face parte, iar parcul Schaeffler se află în mijlocul comunității brașovene. Astfel, ne bucurăm că am reușit în acest an să facem o nouă investiție, prin care să contribuim la un stil de viață activ și sănătos pentru brașoveni. Această investiție va rezona cu un public variat prin activități sportive în aer liber, pe noul teren de baschet, foarte modern, reconstruit prin această sponsorizare. Promitem să nu ne oprim aici!“, a declarat Sorin Poteraș, administrator Schaeffler Romania.

Înainte de începerea lucrărilor, la prima inspecție tehnică a rezultat că terenul vechi s-a surpat și a alunecat, motiv pentru care era necesară o refacere a fundației. Prin urmare, a fost stabilizat terenul amplasamentului și au fost refăcute infrastructura și planeitatea stratului de bază, fiind necesară înălțarea unei laturi a terenului cu 90 cm față de nivelul de dinaintea lucrărilor. Stratul de bază al terenului este din beton armat, turnat peste o fundație de balastru. Suprafața totală a platformei a fost și ea modificată, de la 16×12 metri, la 20×11 metri. Stratul final este realizat din module de polipropilenă de 30×30 cm și grosime de 1,58 cm, așezate în straturi suprapuse. Panourile au aspectul unei plase cu ochiuri hexagonale, realizate astfel pentru a împiedica acumularea apei. Polipropilena are rezistență la radiații UV și, în cazul unei utilizări corespunzătoare, ar trebui să dureze 8-10 ani. Suprafața de joc se distinge coloristic de suprafața inactivă, care o înconjoară.

Sistemul este o noutate la Brașov, fiind folosit pentru prima dată în oraș la realizarea unui teren de sport în aer liber, deși în alte state este tot mai utilizat de echipe mari, membre ale Federației Internaționale de Baschet. Materialul suprafeței de joc ajută jucătorul să își mențină echilibrul, controlându-și mai ușor pivotările, și atenuează căderile. Suprafața de joc este certificată FIBA (Federația Internațională de Baschet), IAAF (Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism) și ITF (Federația Internațională de Tenis). Terenul este desigur completat cu două panouri noi, de asemenea certificate internațional, cu dimensiunile de 183 X 107 cm. Inelele sunt montate la înălțimea de 3.05 metri.

Terenul va beneficia și de „nocturnă“, astfel încât sportivii să poată utiliza terenul și seara, mai ales în zilele cu temperaturi foarte ridicate.

Lucrările au inclus de asemenea un sistem de drenaj al apelor meteorice și împrejmuirea cu un gard nou, de 6 metri înălțime.

Reamintim că în acest an, primăria a modernizat, cu fonduri proprii, șapte terenuri de sport, destinate destinate iubitorilor de fotbal, baschet și tenis, cu toate dotările specifice fiecărui sport. Lucrările au vizat zona Aleii de sub Tâmpa, parcul de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și parcul de pe strada Soarelui.