Eco-insulele, pe harta digitală a Brașovului


Pentru a asigura un acces mai facil al brașovenilor care locuiesc la bloc spre zonele de colectare a deșeurilor reciclabile, Primăria Brașov și cei doi operatori de salubrizare au lansat hărțile electronice cu amplasarea eco-insulelor din municipiu. Aceste pot fi consultate atât pe portalul www.brasovcity.ro (meniul Caută/În hărți/Harta salubrizării), cât și pe site-urile celor doi operatori (Comprest și Brai-Cata .

Totodată, zilele acestea a fost lansată o campanie de informare, astfel încât brașovenii să știe modul în care se colectează deșeurile reciclabile, zilele în care se ridică acestea, atât la case, cât și de la eco-insule, ce tipuri de deșeuri reciclabile se colectează etc.

„Le-am cerut celor doi operatori să stabilească locații pentru aceste recipiente, să fie localizate toate pe harta interactivă, să avem o evidență clară a lor, iar Poliția Locală împreună cu operatorii și inspectorii Primăriei să le verifice permanent. De asemenea, le-am cerut să stabilească un grafic de colectare pe care să îl facă public, pe site-urile lor dar și prin alte mijloace, astfel încât cetățenii să știe clar acest lucru, iar colectarea să se facă pe tipuri diferite de deșeuri, nu la grămadă. Eco-insulele sunt amplasate astfel încât să deservească un număr optim de locuitori, iar eco-insulele cu acces restricționat ce vor fi achiziționate și instalate în această primăvară vor fi amplasate în apropierea școlilor, pentru că mizăm foarte mult și pe educație, pentru a avea un sistem de colectare bine pus la punct. De asemenea, le-am cerut să aibă o comunicare foarte bună cu cetățenii,pornind de la inscripționarea recipientelor de colectare – nu numai cele de colectare selectivă – cu numele operatorului și datele sale de contact, astfel încât fiecare cetățean să știe unde să apeleze dacă apar probleme și cine se ocupă de zona respectivă. Este o primă etapă, vom vedea impactul și care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm în continuare, astfel încât să nu mai avem o situație bună pe hârtie, care să nu fie așa de bună în practică. Voi propune și Consiliului Local modificarea regulamentului de salubrizare, astfel încât să existe reguli mai stricte și sancțiuni, atât pentru cetățeni, cât și pentru operatorii care nu respectă aceste reguli“, a declarat primarul George Scripcaru.

În acest moment colectarea deșeurilor reciclabile de la blocuri se face prin intermediul a 114 eco-insule, dotate cu recipiente de colectare pentru fiecare fracție reciclabilă (plastic, hârtie etc) și prin intermediul a două eco-insule automatizate cu acces controlat (Răcădău și Scriitorilor).

În săptămânile următoare vor fi amplasate alte 35 de eco-insule cu recipienți tip clopot. În paralel, după aprobarea bugetului, în baza acordului-cadru semnat la sfârșitul anului trecut, Municipalitatea va achiziționa și monta aproximativ 30 de sisteme de colectare deșeuri reciclabile cu acces controlat, automatizate, pe modelul celor deja amplasate în Răcădău și Scriitorilor).

 

PROGRAM COLECTARE SELECTIVA IGLOO TIP CLOPOT 
SC BRAI-CATA SRL & SC COMPREST SA
Sortiment Identificare Ziua din saptamana
Plastic IGLOO ALBASTRU LUNI – MIERCURI – VINERI
Hartie IGLOO GALBEN MARTI – JOI – SAMBATA
Sticla IGLOO VERDE MIERCURI
PROGRAM COLECTARE SELECTIVA CASE:
Sortiment Cartier Ziua din saptamana
HARTIE
PLASTIC
STICLA
Centru, Bartolomeu LUNI
Astra 2, Scriitorilor, Tractorul,
Centru, B-dul Zizinului
MARTI
Centru 2, Stupini MIERCURI
Noua, C. Bucuresti,
Garii, Timis-Triaj
JOI
Poiana Brasov, Florilor, Craiter VINERI
Astra 1, Schei, V. Cetatii
Brasovul Vechi
SAMBATA