Bugetul Brașovului pe 2020, un buget dedicat dezvoltării


Primarul George Scripcaru a prezentat astăzi publicului brașovean proiectul de buget al Municipiului Brașov pe anul 2020. Prezentarea a avut loc în sala de conferințe a  CATTIA (Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri), începând de la ora 14.00, și a fost transmisă live pe canalul de YouTube al Primăriei Municipiului Brașov. Pentru a încuraja cetățenii să ajungă la dezbatere, RATBV a suplimentat autobuzele liniei 24, mărind frecvența mijloacelor de transport, în intervalul orar aferent întâlnirii.

„Azi am prezentat forma finală a proiectului de buget al Municipiului Brașov pe anul 2020, care cuprinde și o serie de sume pe care le-am primit ulterior proiectului publicat inițial. Noi am detaliat fiecare aspect din punct de vedere financiar încă din momentul în care am publicat proiectul spre dezbatere publică, iar astăzi am lămurit o serie de aspecte cu cetățenii. Ca și structură, este un buget mai mare decât anul trecut, iar suma alocată investițiilor este mult mai mare decât anul trecut. Avem foarte mulți bani alocați investițiilor față de ani trecuți, sume care provin din venituri proprii, fonduri accesate prin programe cu finanțare nerambursabilă – fie ele guvernamentale sau pe axele de finanțare europene – precum și din acordul de finanțare cu BERD. De asemenea, capitolul educație este, practic, cel mai bugetat capitol din structura de investiții a bugetului Municipiului Brașov în acest an“, a declarat primarul George Scripcaru.

Proiectul bugetului Municipiul Brașov pentru 2020 este orientat către finalizarea obiectivelor de investiții inițiate, demararea unor proiecte noi de investiții,  implementarea proiectelor finanțate cu fonduri nerambursabile,  identificarea de surse alternative de finanțare pentru proiecte de dezvoltare locală, asigurarea serviciilor publice eficiente furnizate către cetățeni și de crearea premiselor pentru proiecte de dezvoltare viitoare.

Din totalul bugetului local, secțiunea de dezvoltare are alocate fonduri de peste 455,6 milioane lei, adică 43,42% din total.

Municipiul Brașov nu înregistrează arierate sau plăți restante la data de 31 decembrie 2019 și are un grad de îndatorare de 2,14%, în condițiile în care limita maximă prevăzută de lege este de 30%.

 

177 de proiecte primite prin platforma de bugetare participativă

 

La finalul sesiunii de depunere a proiectelor propuse de cetățeni prin intermediul platformei de bugetare participativă, au fost înregistrate 177 de propuneri. Acestea vor fi analizate de o comisie specială și o serie vor fi finanțate, în limita celor 100.000 de euro pentru fiecare proiect. Bugetul alocat acestor proeicte este de 2 milioane de lei, dar primarul spune că există și posibilitatea ca o parte dintre proiectele fezabile care nu se încadrează în bugetul total să fie preluate de municipalitate și finanțate pe alte capitole bugetare.

„Referitor la bugetarea participativă, am închis sesiunea de propuneri, vom analiza fiecare propunere, să vedem care se încadrează sub aspectul criteriilor pe care le-am publicat, și va fi făcută o selecție. Am propus două milioane de lei care vor finanța componenta de bugetare participativă. Celelalte idei sau propuneri înaintate vor fi preluate și vom încerca să le includem, dacă este posibil, pe capitole bugetare din structura bugetului total de venituri și cheltuieli, în funcție de domeniu. Mă bucur că au fost atât de multe propuneri, 177 în total, și ne dorim să avem cât mai multe dintre ele în selecția finală. Am emis dispoziția de primar prin care am stabilit comisia care va analiza aceste propuneri, în următoarea perioadă aceasta își va desfășura activitatea și vom face publice informații din fiecare etapă“, a precizat primarul Brașovului.

Puteți consulta proiectul inițial de buget, supus dezbaterii publice, aici: https://www.brasovcity.ro/index.php?ck=31#PROIECTBUGET

Prezentare buget 2020