Proiect-pilot de măsurare a parametrilor meteorologici și de calitate a aerului în Brașov


Primăria municipiului Brașov a prezentat astăzi un proiect-pilot de monitorizare a condițiilor meteorologice și calității aerului care face din Brașov al treilea oraș din Europa, după Zurich și Basel, care testează și implementează un astfel de sistem.

Proiectul este realizat în parteneriat cu un grup de studenți de la două universități – Transilvania Brașov și ISBA Freiburg – împreună cu firma care deține și manageriază aplicația Meteoblu, și cu firma de iluminat a orașului. În plus, la CATTIA va funcționa și un laborator urban de tehnologii inteligente, care în primă fază va testa rezultatele din proiectul-pilot, iar ulteror va dezvolta noi proiecte ce vor putea fi aplicate în Brașov.

În prima fază, proiectul constă în montarea a două stații meteo în Brașov, care au fost deja amplasate pe bulevardul Eroilor și respectiv în Piața Sfatului, ale căror date sunt prelucrate de aplicația Meteoblue și afișate pe portalul Primăriei, în timp real. Potrivit specialiștilor, datele preluate de aplicație au o întârziere mai mică de 15 minute față de starea exactă a vremii, iar aplicația permite nu numai afișarea situației exacte, de moment, ci și predicții meteo, avertizări, grafice etc, toate facilitățile și setările fiind disponibile direct de pe portalul primăriei, gratuit (Aplicația poate fi accesată din subsolul paginii principale a portalului www.brasovcity.ro sau AICI)

„Este un proiect de city-climate, un proiect de mediu pe un concept foarte larg și care poate avea o influență foarte mare în planificarea orașului. După cum se știe, climatul orașului poate diferi de condițiile generale ale zonei în care se află, diferențele maxime de temperatură pot fi de până la zece grade celsius în timpul nopții și cinci grade în timpul zilei, iar factorii care influențează acest lucru sunt foarte diverși: mașini, albedoul clădirilor, zonele verzi etc. A cunoaște aceste date este foarte important pentru strategia de dezvoltare a unui oraș. Brașovul este al treilea oraș din lume care implementează acest proiect, după Zurich, în mai anul trecut, și Basel, unde l-am implementat în septembrie“, a declarat David Eftinca, unul dintre studenții participanți la proiect, care lucrează și în cadrul Meteoblue.

Faza a doua a proiectului-pilot constă în montarea unor senzori de calitate a aerului, care vor măsura corect și exact situația existentă. Senzorii sunt modulari și pot acoperi întreaga sferă de informații relevante pentru calitatea aerului (emisiilor de CO2, CO, NOx, Pm 2,5, PM10, SO2, benzen etc)

„Foarte multe persoane au începuit să ia în discuție această problemă a calității aerului în Municipiul Brașov, tot mai mulți tineri discută această problemă; noi ne bucurăm că Primăria Brașov a fost de acord să devenim parteneri în acest proiect-pilot și că prin intermediul senzorilor vom avea măsurători corecte și exacte din punctele din oraș unde acești senzori vor fi amplasați“, a spus și Rareș – Andrei Davidescu, reprezentantul echipei de studenți de la Universitatea Transilvania, care participă la proiect.

„Este un proiect pilot, am amplasat două astfel de echipamente în municipiul Brașov, și îl vom extinde în toate cartierele. Proiectul are două componente, una referitoare la parametri meteorologici, iar cealaltă referitoare la parametri care se referă la calitatea aerului. Pentru cele două locații-pilot au fost montați senzorii meteorologici și în aproximativ o lună de zile vor fi montați și cei de măsurare a calității aerului. Ulterior, proiectul va fi extins la nivelul întregului municipiu, în fiecare cartier în parte, în funcție de necesități. Este un parteneriat cu studenți de la două universități, și mă bucur că este așa, iar finanțarea este pe alocația bugetară destinată achiziției de echipamente de măsurare a calității aerului, la care se adaugă laboratoarele mobile achiziționate de Primărie, ce vor fi exploatate în parteneriat cu garda de Mediu și Agenția de protecție a mediului“, a spus primarul George Scripcaru.

„Stațiile meteo și senzorii de calitate a aerului vor fi instalați în aceleași locații, iar acolo unde este nevoie și există poluare, numărul senzorilor va fi mai mare și vom îndesi această rețea, care va oferi informații reale, în puncte precise din oraș. De asemenea, la CATTIA va funcționa un laborator urban care va fi dotat cu toate echipamentele necesare, iar împreună cu studenții și companii partenere vom testa cele mai inovative tehnologii, care ulterior vor trece de o etapă de validare, iar cele mai bune practici vor fi implementate la nivelul municipiului“, a explicat Gabriela Vlad, directorul executiv al Direcției Tehnologii Informaționale și Servicii Electronice din cadrul Primăriei Municipiului Brașov.

Beneficiile proiectului sunt informațiile meteorologice și de calitate a aerului precise: temperatura, umiditatea și presiunea atmosferică, viteza și direcția vântului, cantitatea de precipitații, probabilitatea precipitațiilor, nivelul de radiații UV, umezeala (indicele de confort termic), fazele lunii, răsăritul și apusul soarelui (MEZ), emisii de CO2, CO, NOx, Pm 2,5, PM10, SO2, benzen etc. Datele permit apoi analize și diagnoze diverse, precum diagnosticarea insulelor de căldură în municipiu pentru planificare urbană, analize pentru trafic, diagnosticare surse de poluare si evoluția parametrilor măsurați. În plus, datorită modularității sistemelor și implementării rețelei smart-city în cadrul proiectului de telegestiune a sistemului de iluminat public derulat în perioada 2014-2015, montarea senzorilor nu mai necesită infrastructură suplimentară, aceștia putând fi atașați de stâlpii de iluminat public și alimentați fie prin panouri solare, fie direct din rețeaua electrică a sistemului de iluminat.