Închiderea primelor două celule de la depozitul ecologic, la câteva luni de finalizare


Firma Fin Eco, proprietarul depozitului ecologic de deșeuri, a prezentat astăzi stadiul lucrărilor de închidere a celulelor 1 și 2 ale depozitului.

„Este o investiție de aproximativ 3 milioane de euro, care constă în impermeabilizarea și închiderea celulelor 1 și 2. Stadiul lucrării este, la acest moment, de aproximativ 80% din punct de vedere fizic, fiind în curs lucrările de terasare. În acest moment lucrăm la finalizarea remodelării celulelor. După finalizarea excavației, va trebui să completăm și să așternem un strat de pământ cu o grosime de 50 cm, pentru regularizarea suprafețelor, în vederea instalării celor trei tipuri de geomembrană care vor impermeabiliza celula. Concret, micșorăm suprafața celulelor și din acest motiv am coborât șapte metri față de cota inițială, prin excavarea deșeului existent, îl taluzăm, îl acoperim cu pământ și montăm membranele. Investiția se va finaliza cu captarea biogazului din corpul celulelor, transportul său către o faclă unde va fi ars, astfel încât va fi eliminat orice miros și orice alt inconvenient. Conform graficului, finalizarea lucrărilor este la sfârșitul lunii mai. Dacă avem vreme bună, în aproximativ trei săptămâni terminăm partea de remodelare, care este cea mai consumatoare de timp, iar la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie vom avea montate instalațiile de captare și ardere“ Bogdan Mitache, șef șantier, reprezentantul firmei care execută lucrările.

„Lucrările se desfășoară conform normativelor în vigoare referitoare la mediu, care impun închiderea celulelor 1 și 2. Termenul inițial era la sfârșitul anului, însă conform solicitării Primăriei Brașov, constructorul a scurtat acest termen la șase luni, cu începere de la 1 martie. Având în vedere că vremea permite acest lucru, constructorul derulează deja aceste lucrări și sperăm să fie finalizate până la jumătatea anului“, a declarat viceprimarul Laszlo Barabas.

Graficul de execuție cuprinde următoarele lucrări:

  1. Terasamente deșeu celula 1 și 2 în vederea modelării grosiere (excavații în trepte,  drumuri de acces, taluzuri cu panta de 1:3, însumând aproximativ 122.000 m3
  2. Așternerea pământului de regularizare/sterilizare, cu strat în grosime de 50 cm, însumând aproximativ 22.500 m3.
  3. Impermeabilizarea depozitului, inclusiv realizarea straturilor drenante și testarea acestora. Constă în așternerea unor membrane geocompozite cu rol de captare și drenare a apelor, respectiv impermeabilizarea biogazului. În total, cele 3 straturi însumează aproximativ 135.000 mp.
  4. Așternerea pământului de recultivare – 85 cm;
  5. Peste cele trei geocompozite, se așterne un strat de pământ cu rol de recultivare, având o grosime de 85 cm, și care însumează aproximativ 30.000 metri cubi.
  6. Așternerea pământului vegetal, în grosime de 15 cm, însumând aproximativ 5.500 metri cubi, care va acoperi o suprafață de aproximativ 36.000 metri pătrați
  7. Execuție foraje și puțuri de captare a biogazului, pe ambele celule. S-au realizat un număr de 15 foraje noi pe celula 2 pentru captarea biogazului din depozit, iar în etapa următoare vor fi montate 51 de puțuri, corespunzătoare numărului de foraje realizate pe cele două celule.
  8. Montarea conductei de transport biogaz (diametru 90 mm), pentru fiecare puț de captare a biogazului. Aceste conducte vor fi branșate la sub-stațiile amplasate perimetral. În total se vor monta aproximativ 4.000 m de conductă, pentru cele 51 de puțuri, care vor fi preluate de 7 sub-stații.
  9. Montare conductă transport biogaz (diametru 200 mm, aproximativ 1 km lungime totală), care va prelua gazul din substații și în va transporta la instalația de ardere.
  10. Montare instalație ardere biogaz, cu o capacitate de 1.750 metri cubi/oră. Această capacitate este una dintre cele mai mari din țară și va asigura captarea și arderea biogazului pentru toate cele 6 celule ale depozitului ecologic zonal Brașov, pe măsură ce acestea se vor umple și vor fi închise.
  11. Reprofilare drum perimetral de acces  inițial, după realizarea lucrărilor de închidere a celulelor. Drumul perimetral prevăzut în documentația tehnică a fost realizat pentru a facilita accesul auto în incinta depozitului și are o lungime de aproximativ 800 m.
  12. Execuție rigolă perimetrală la baza depozitului. Rigola perimetrală are o lungime de aproximativ 750 m și are rolul de a prelua și dirija apele pluviale acumulate.