OAMENI: Brașovul, un oraș curat și dezinfectat! Cine sunt cei care fac curat?


Brașovul este în plin proces de curățenie de primăvară și de campanie de dezinfecție a străzilor și trotuarelor. Este o perioadă complicată, în care oamenii sunt sfătuiți să stea în casă cât mai mult timp, să își ia toate măsurile de protecție, să se spele pe mâini cât mai des și să se dezinfecteze. Cu toate acestea, în fiecare zi, pe străzile din Brașov sunt aproape 200 de oameni care ne curăță, ne spală și ne dezinfectează orașul. Unii mătură fiecare stradă, fiecare trotuar, alții spală și dezinfectează trotuarele cu un furtun cu presiune, alții conduc mașinile cu sistem de măturare mecanică sau cele cu sistem de spălare și dezinfecție automatizat.

Unii locuiesc în Brașov, alții în localitățile din jur. Vin în fiecare zi la serviciu, își iau echipamentele de protecție și apoi ies pe străzi, cu toate că începe să le fie tot mai frică de coronavirus, mai puțin pentru ei, mai mult pentru familiile lor.

Pentru mulți dintre noi, ei trec neobservați, îi vedem în fiecare zi, dar parcă privirea noastră trece dincolo de ei, parcă sunt transparenți. Ne place să avem un oraș curat, iar în perioada aceasta ne dorim străzile să strălucească de curățenie și să miroasă a detergent și a dezinfectant, dar nu observăm oamenii care fac acest lucru posibil.

Pentru puțini dintre brașoveni, acești oameni sunt cei care fac ca Brașovul să fie mai sigur  în această perioadă de criză și de luptă împotriva coronavirusului. Sunt acei brașoveni care se opresc lângă lucrătorii de la salubritate și le mulțumesc pentru efortul și, mai ales, pentru riscul pe care și-l asumă.

 

Sorin Anghel, 35 de ani, conduce o autocisternă pentru dezinfecție stradală. Mașina are o capacitate de 10.000 de litri de spumă activă și clor. Într-un cartier ca Tractorul, de exemplu, doar pentru străzile secundare, este nevoie de două încărcături pentru a asigura dezinfecția, în condițiile în care mașina se deplasează cu 10km/h.

„În rezervor avem spumă activă și clor, pentru a curăța străzile și a le dezinfecta. Mașina este dotată cu o pompă foarte mare, care bagă apă sub presiune în niște duze care se află în spate și cu ajutorul lor se spală străzile. Acum suntem în cartierul Tractorul, pe strada 1 Decembrie, iar astăzi traseul cuprinde străzile Olteț, Octavian Goga, Bronzului, Aluminiului, Ioan Socec, Turnului, Nicolae Labiș etc. Este necesar, pentru a distruge virusul acesta din praful de pe marginea străzii“, ne-a declarat Sorin Anghel.

Despre munca sa spune că este destul de periculoasă, dar „dacă luăm măsurile de prevenție, șansele să nu ne infectăm sunt mai mari“. Are mănuși, mască, combinezon de protecție, se ferește să își atingă fața cu mâinile și se spală pe mâini cât mai des. Mesajul său către brașoveni este „să fie un pic mai atenți decât erau înainte. Mai multă igienă decât înainte, și să stea mai mult în casă, pentru binele lor! “.

Virgil Brumar are 34 de ani, locuiește în Budila și este unul dintre oamenii care în fiecare zi mătură străzile Brașovului. „Activitatea noastră este de a mătura pe stradă, să luăm mizeria de pe jos. Muncim zilnic opt ore, iar în funcție de câte mizerie e pe stradă și de cât de lungă este, facem cam două-trei străzi într-o zi. Lumea trece pe lângă noi, dar mai sunt și care ne mulțumesc că facem curat excelent. De coronavirus mi-e puțin teamă, că la știri aflăm că în fiecare zi moare câte unul sau mai mulți. Eu mă protejez, cu mănuși, cu mască, mă dezinfectez cu dezinfectant, iar când ajung acasă mă spăl pe mâini cu săpun. Am trei copii, ei nu mai merg la școală acum, îmi e puțină teamă pentru ei, dar îi ținem foarte mult în casă“, spune omul.

Celor doi și tuturor celor care asigură curățenia în oraș, Primăria Brașov dorește să le spună: ,,Vă mulțumim, oameni inimoși ai Brașovului”.

Programul de curățenie și dezinfecție stradală pentru acest weekend.

11.04.2020

  • Program spălat și dezinfectat carosabil LOT 1: cartierele Astra și Noua;
  • Program spălat și dezinfectat carosabil LOT 2: cartierele Gării, Florilor, Timis-Triaj;
  • Program măturare mecanică LOT 1: cartierele Șchei, Centru, Astra, V. Cetății, Noua;
  • Program măturare mecanică LOT 2: cartierele Brașovul vechi, Gării, Tractorul, Florilor, Bartolomeu, Timiș- Triaj;
  • Program măturare manuală LOT 1: cartierul Noua;
  • Program măturare manuală LOT 2: cartierul Timiș- Triaj și cimitirul municipal.

12.04.2020 – Program spălat și dezinfectat carosabil LOT 1 și LOT 2

  • Trotuare/ Alei/ Parcări adiacente piețelor agroalimentare: Piața Bartolomeu, Piața STAR, Piața Tractorul, Piața Dacia, Piața Astra.
  • Trotuare și parcări adiacente spitalelor: Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Neurologie, Spitalul Clinic de Urgență;
  • Program maturare mecanică LOT 1: cartierele Șchei, Centru, Astra, V. Cetății, Noua
  • Program maturare mecanică LOT 2: cartierele Brașovul Vechi, Gării, Tractorul, Florilor, Bartolomeu,Timiș-Triaj.