Modernizarea Gării Brașov, inclusă în lista de investiții pentru anul 2020 a Companiei Naționale de Căi Ferate


 

 

 

 

*Proiectul vine în completarea investițiilor Primăriei, de amenajare a unui terminal pentru transportul în comun și de reamenajare a zonei dintre gară și bulevardul Gării. CFR are de gând să construiască și o legătură cu Aeroportul Brașov, în care va include și reabilitarea gării Bartolomeu

 

Modernizarea Gării Brașov și reabilitarea zonei adiacente gării au fost incluse în bugetul de investiții ale CFR, alături de gara Bartolomeu. Totodată, CFR va construi și o legătură cu viitorul aeroport internațional Brașov – Ghimbav, pentru transferul rapid al pasagerilor. Acestea sunt cele trei repere importante din discuția pe care primarul George Scripcaru a avut-o sâmbătă, 9 mai, cu directorul general al CFR, Ioan Pintea, ministrul secretar de stat Mihail Veștea și președintele CJ, Adrian Veștea, în legătură cu investiții pe care CFR le-a aprobat deja ca și capitole bugetare și pe care le va derula, din fonduri proprii, în municipiul Brașov, completând astfel proiectele pe care și municipalitatea le are în derulare pentru zona gării.

„Vineri am semnat unul dintre contractele cu finanțare europeană nerambursabilă foarte importante pentru Brașov, respectiv terminalul de transport din zona gării Brașov, care va fi amenajat pentru accesibilitate, fluidizare și tranzitarea orașului de către curse interjudețene, dar și pentru transportul public cu autobuzele RATBV. Pe de altă parte, în zona din fața gării știm bine că avem validat un proiect care se referă la o parcare subterană, cu căi de acces pietonal care să elimine necesitatea traversării Bulevardului Gării pe la suprafață, și cu o dală urbană cu vegetație care va arăta cu totul și cu totul altfel decât în prezent. Ne chinuim de foarte mulți ani să reușim o reabilitare completă a Gării Brașov, atât la interior cât și în zona exterioară. În discuțiile pe care le-am avut sâmbătă cu directorul general CFR Ioan Pintea, acesta ne-a informat că în lista de investiții pe bugetul propriu al CFR a fost aprobată atât amenajarea exterioară, inclusiv până în apropiere de Făget și până la clădirea Poștei – care, să fim serioși, arată și ea foarte foarte rău și vom vorbi și cu Poșta Română să sprijine această investiție și să se apuce și ei de o igienizare și o reparație acolo – cât și cea interioară. Miercuri ne vom întâlni cu proiectanții implicați în acest proiect și cu reprezentanții serviciului de investiții al CFR, pentru a discuta detaliile acestui proiect și corelarea sa cu cele două investiții ale Primăriei Brașov. Interiorul gării Brașov este inclus în această investiție a CFR și va suporta modificările pe care le-am tot discutat cu CFR infrastructură până în acest moment, și sper să preia o serie dintre sugestiile pe care le-am făcut noi în acest sens. De asemenea, o a doua componentă a discuției cu directorul CFR, președintele CJ și ministrul secretar de stat Mihail Veștea este studiul de fezabilitate pentru o legătură din gara Brașov spre aeroport, proiect care cuprinde și gara Bartolomeu, care de asemenea va fi reabilitată. Acestea sunt datele din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții CFR, și vom detalia în următoarea perioadă ce avem de făcut fiecare, astfel încât să parcurgem, cât mai repede toți pașii procedurali necesari“, a declarat primarul George Scripcaru.

Reamintim că Primăria Brașov a încercat în mai multe rânduri, începând cu anul 2007, pe cale oficială, să preia în administrare Gara Brașov, pentru a reabilita clădirea și peroanele, care nu fac deloc cinste Brașovului. În 2016, a existat chiar și o inițiativă civică în acest sens, reluată anul trecut de un partid politic, însă în ciuda miilor de semnături, răspunsurile din partea CFR și Ministerul Transporturilor nu au fost favorabile acestui demers. Totuși, încă de anul trecut au apărut declarații oficiale și asigurări din partea reprezentanților Ministerului Transporturilor privind investiții în reabilitarea gării, rămase deocamdată fără vreun efect vizibil. La finalul anului 2019, primăria a prezentat Consiliului Local o idee de proiect de reabilitare a gării, trimis apoi conducerii CFR. CFR a lansat chiar și două licitații de închiriere a spațiilor din interior, cu obligativitatea renovării acestora, însă la licitații nu s-a prezentat niciun doritor.

În ce privește cele două proiecte ale Primăriei Brașov, cel privind amenajarea terminalului de transport a fost semnat vineri și vor urma etapele implementării acestuia, iar parcarea subterană se află în faza de elaborare a documentației necesare organizării licitației pentru elaborarea studiului de fezabilitate.