Construcția sălii polivalente a fost introdusă pe lista sinteză a CNI


Zilele trecute, secretarul de stat în cadrul MLPDA, Mihai Veștea, i-a înmânat primarului George Scripcaru adresa oficială prin care proiectul de construire a Sălii Polivalente a fost inclus în lista proiectelor pe care Compania Națională de Investiții le poate finanța. Astfel, Prin Ordinul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice nr. 3.446 din 15 iulie a fost aprobată includerea obiectivului de investiții ,,Complex multifuncțional – Sala polivalentă, municipiul Brașov, județul Brașov” în Lista sinteză a subprogramului  ,,Săli de sport” al C.N.I.

Reamintim că în timpul unei vizite pe care premierul Ludovic Orban a efectuat-o la Brașov, la sfârșitul lunii iunie, acesta a promis că finanțarea Sălii Polivalente a Brașovului va fi asigurată și cu fonduri guvernamentale. În urma acestui angajament, primarul, însoțit de președintele CJ, Adrian Veștea, și secretarul de stat MLPDA, Mihai Veștea, au avut o discuție cu premierul pentru găsi soluțiile optime de cofinanțare acestei investiții de către Guvern. După această întâlnire, primarul a depus documentația necesară la Compania Națională de Investiții, pentru ca proiectul să poată fi inclus în portofoliu de investiții al CNI.

,,Zilele trecute am primit vestea că ministrul dezvoltării, Ion Ștefan, a aprobat Ordinul prin care Sala Polivalentă a fost inclusă în lista-sinteză a CNI. Este un pas foarte important pentru demararea lucrărilor la această investiție, pentru că dacă nu ești pe această listă, nu poți face pașii procedurali pe mai departe. Urmează o hotărâre de guvern care să aprobe investițiile Companiei Naționale, pe baza acestei liste, iar acest obiectiv foarte important pentru Brașov să fie finanțat. Este o valoare foarte mare, care, dacă va fi suportată de Compania Națională de Investiții, va însemna o scădere a presiunii pe bugetul local foarte importantă. Vorbim aici despre realizarea unui întreg complex și nu doar de construirea unei săli de sport. Sala va fi multifuncțională – pe lângă competițiile sportive de mare anvergură, va permite și organizarea de evenimente – iar zona din jurul sălii va deveni un parc, în care brașovenii și turiștii se pot relaxa sau își pot petrece timpul în mod activ“, a declarat primarul George Scripcaru.

Primăria Brașov a eliberat autorizația de construire pentru aceste obiectiv (AC nr. 189/2020, n.n.), a recepționat proiectul tehnic pentru edificarea construcției, iar după aprobarea în Guvern a investiției, se va putea lansa licitația de lucrări.

 

Descrierea investiției

Conform documentației întocmite de către SC Dico&Țigănaș birou de proiectare SRL, capacitatea Sălii Polivalente este de 11.211 locuri, din care 10.059 locuri în sala principală şi 1.152 locuri în sala secundară (de antrenament).

Suprafața de teren aferentă acestui obiectiv (include construcția și zonele adiacente) este de 148.210 mp.

Valoarea investiției: sala polivalentă + amenajarea întregii zone: 355,3 milioane de lei; valoarea sălii este 279,9 milioane lei.

SALA POLIVALENTĂ (Sala principală) este destinată competițiilor sportive, concertelor, conferințelor, congreselor, activităților culturale, cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea sălii la standarde naționale și internaționale și care să asigure organizarea unei mari varietăți de competiții sportive, concerte și alte activități. În cadrul Sălii Polivalente s-a realizat și o sală de antrenament, care este de asemenea dotata cu tribune pentru public.

Având în vedere natura terenului, rezultată din studiul geotehnic, fundația Sălii Polivalente va fi construită pe o structura de piloți și va fi dezvoltată pe patru nivele:

 Subsolul este nivelul unde se realizează accesul în incinta de joc a sălii de sport și sălii de antrenament și la anexele sportivilor (vestiare). La același nivel sunt căile de acces la zonele VIP, presă și administrație, conectate cu parcările special rezervate și separate de căile de acces ale publicului. Sub gradene sunt plasate cabine pentru sportivi/artiști. Adițional, se găsesc spații tehnice și de aprovizionare pentru serviciile publice. Parcajul subteran va asigura 72 locuri de parcare pentru presă, sportivi, administrație și VIP, dintre care 6 locuri sunt pentru persoane cu dizabilități. La exterior, se vor asigura 10 locuri de parcare auto și 2 locuri pentru autocare în lungul aleii carosabile de pe latura sud-vestică a terenului.

Parterul este nivelul unde se realizează accesul în clădire pentru public, cu spații comerciale de închiriat și servicii de bar, acces la grupuri sanitare și distribuția pe verticală a spectatorilor pe cele 8 grupe de scări, până la etajul 1.

Mezaninul este dedicat publicului, având spații pentru grupuri sanitare, trei zone cu logii pentru acces în exterior, patru săli de conferințe – două de 129 locuri și două de 60 locuri, baruri, garderobe, logii pentru fumători. În zona sudică se regăsesc spații tehnice și o zona de bucătărie pentru serviciul de restaurant de la etajul următor.

Etajul 1 este alocat atât publicului cat și persoanelor VIP și presei, acestea din urmă beneficiind de o zonă cu acces separat, care este deservita de bar, restaurant și terasă adiacentă unei zone înierbate, necirculabilă, peste sala de antrenament. Atașate zonei de alimentație sunt propuse o bucătărie, spații de depozitare și spații tehnice.

 

Echipare edilitară

Clădirea se va racorda la rețelele edilitare din zonă, respectiv apă, canalizare pluvială şi menajeră, energie electrică, gaz metan.

Sunt asigurate cerințele pentru prevenirea și stingerea incendiilor: senzori de detecție fum și incendiu, instalație hidranți interiori și instalație de sprinklere, rezerva de apă pentru incendiu.

Sunt asigurate toate cerințele legate de accesul, circulația și dotările necesare persoanelor cu handicap locomotor, conform normativelor în vigoare.

Eficiența energetică

Au fost implementate soluții tehnice nepoluante care să asigure o performanță energetică cât mai bună: pompe de căldură, panouri fotovoltaice, panouri solare. Încălzirea, răcirea, controlul umidității, filtrarea aerului, aportul de aer proaspăt vor fi asigurate de instalații complexe de ventilație, compuse din pompe de căldură cu sonde geotermale, cazane pe gaz și răcitoare cu apă.

 

Descrierea funcțională:

Construcția Sălii polivalente va permite desfășurarea următoarelor activități:

– sporturi (arena principală şi spații anexe): tenis de câmp, tenis de masă, baschet, handbal, fotbal în sală, badminton, volei, floorball, box, atletism ușor (în sală), gimnastică, tir sportiv, atletică grea (haltere), scrimă, karate, judo, aikido şi alte sporturi, posibile datorită modularității şi mobilității suprafeței de joc şi a spațiilor anexe. Terenul de sport va avea un sistem de pardoseală din parchet demontabil, multisport, agrementat FIBA pentru practicarea sporturilor internaționale. Pentru competițiile de handbal, peste pardoseala din parchet se va instala o pardoseală demontabilă din PVC.

– evenimente culturale: concerte de scenă, dans sportiv, competiții internaționale de dans, adunări religioase, congrese, simpozioane, vernisaje etc

Amenajări exterioare:

Se vor realiza amenajări exterioare cuprinzând zone verzi, alei pentru circulația pietonală și carosabilă, zone de acces, promenade, zone de odihnă destinate pietonilor, servicii etc.

Se vor amenaja drumuri noi de acces pentru toate autovehiculele, în funcție de necesități.

Spatiile verzi vor fi plantate cu arbuști și vor fi realizate taluzări sau umpluturi menite să realizeze o legătură cât mai facilă între clădire și amenajarea exterioară. În lateral se va folosi taluzul ca amfiteatru exterior prin terasare.

Se va amplasa și un „totem“ pe latura nordică a amplasamentului, în cea mai buna vizibilitate fata de sistemul de circulație adiacent, cu marcare printr-un obiect architectural înrudit ca formă cu designul Sălii Polivalente, echipat cu ecrane led.

Pe alocuri vor fi amenajate zone umbrite cu locuri de odihnă, întrucât sunt distanțe mari între punctele principale de pe teren. Amenajarea exterioară va conține astfel zone de staționare propice pentru relaxare și vârstnici, cât și zone de tranzit și mișcare pentru activități și locuri de joacă pentru copii. Zonele care delimitează limita proprietății și a zonelor carosabile vor fi plantate specific pentru estomparea poluării sonore.