O firmă din Brașov va construi căminul de 9 etaje pentru elevii de la Școala Profesională Germană Kronstadt


Luni, 7 septembrie, Primăria Brașov a anunțat câștigătorul licitației pentru construirea căminului de cazare pentru elevi la Școala Profesională Germană Kronstadt, acesta este o companie din Brașov, S.C. Atlant Buliding SRL Brașov. Valoarea achiziției este de 20.152.714,02 lei fără TVA, fondurile fiind asigurate din bugetul local.

,,Mă bucur pentru că, astăzi, pot să anunț că s-a finalizat licitația privind construcția căminului pentru elevi de la Școala Profesională Kronstadt. Este o investiție majoră în domeniul învățământului în municipiul și județul Brașov, de 20 de milioane de lei, din bugetul municipiului Brașov. Este un cămin pentru 306 elevi, cu săli de pregătire pentru elevi și profesori, cu cantină și alte săli anexe. A durat mult licitația, pentru că este un proiect complex, dar acum am ajuns în faza în care putem să dăm ordinul de începere a lucrărilor și pentru acest proiect, important pentru sistemul de învățământ din județul Brașov, dar, în primul rând, pentru cei peste 300 de elevi care vor avea un loc unde să fie cazați, unde să ia masa, unde să se pregătească în timpul zilei. Acest cămin va întregi campusul de pregătire a elevilor în învățământul tehnic dual, realizat de Primărie în parteneriat cu firme din zona metropolitană. Ca și la precedentele investiții, partenerii noștri privați vor asigura dotarea acestui cămin, pe principiul ,,pentru fiecare leu investit de Municipalitate, firmele vor investi tot un leu”. Doresc să le mulțumesc acestor firme, pentru că fără sprijinul lor învăţământul dual ar fi rămas doar în faza de intenţie. Odată cu construirea acestui cămin putem spune că Braşovul are, nu doar cel mai avansat program de educaţie în sistem dual, ci şi cele mai bune condiţii pe care le oferă tinerilor care vor deveni viitori angajaţi ai companiilor braşovene“, a declarat primarul George Scripcaru.
,, Construirea acestui cămin este un lucru foarte important pentru municipiu și județ. Din datele pe care le avem, acolo sunt școlarizați elevi din 19 județe, iar această școală a devenit un model pentru învățământul dual și profesional. Ca atare, trebuie susținut acest învățământ, din toate punctele de vedere, didactic și administrativ, iată și al cazării elevilor. Această perioadă este una complexă, astfel încât cazarea elevilor, serviciile de cantină sunt foarte importante pentru dezvoltarea acestui sistem de învățământ”, a declarat Ovidiu Tripșa, inspectorul școlar general


Detalie procedură:
Câștigător:
– SC ATLANT BUILDING SRL, cu terț susținător S.C. AEON Building, ambele din Brașov;
Valoarea ofertei: 20.152.714,02 lei + TVA;
Termen de execuție a lucrărilor: 24 de luni;
Garanția lucrărilor: 60 de luni de la finalizarea lucrărilor.

Detalii tehnice:
Lucrări ce se vor executa:
Pe terenul studiat, se va construi o clădire cu destinaţia cămin cazare elevi, împreună cu funcţiunile complementare acesteia (circulaţii, spaţii de depozitare, spaţii tehnice, sala de mese, oficiu catering, sala de aşteptare, sală studii, vestiare personal).
Se propune realizarea unei construcții noi cu un regim de înățime P+9E, cu suprafaţa construită de 947,4 mp şi suprafaţa desfaşurată de 5221 mp (Hmax. =32m). Funcțiunea propusă: cămin cazare elevi.
POT existent =26.2 % POT propus =33 %
CUT existent =0.57 CUT propus =0.93
Funcțiunile spațiilor propuse sunt:
– PARTER – funcțiuni complementare funcțiunii principale de cazare: sală așteptare, sală studiu, oficiu catering, linie autoservire, sală de mese, grupuri sanitare pe sexe, depozit lenjerie pat, cabinet medical, cu izolator, grup sanitar izolator, cameră centrală de incendiu, centrală termică, 2 lifturi.
– ETAJELE 1-9 – conțin 80 camere (cu grup sanitar propriu), cazare pentru 306 elevi

Directiva 2010/31/UE, care a intrat în vigoare în iulie 2010, prevede că până la 31 decembrie 2020, toate clădirile noi trebuie să aibă un consum de energie aproape egal cu zero.
În acest sens s-a propus implementarea în noua clădire a unor măsuri care contribuie la o eficienţă energetică ridicată:

1. Faţada ventilată placată cu panouri din fibrociment:
– Mai buna izolare termică, atât iarna (20 cm vată minerală bazaltică), cât și vara (stratul de aer ventilat răceşte faţada);
– Rezistenţă mai mare în timp, cu o mentenanţă scăzută;
– Îndeplinește condițiile de siguranţă la incendiu;
– Asigură o estetică deosebită a clădirii, iar aceasta devine reper volumetric al zonei și reper de bună construire, conform standardelor și metodelor actuale;
– Geam tripan (geam termopan cu trei foi de sticlă) și tâmplărie cu grad ridicat de izolare și mai ales etanșare cu anvelopanta clădirii

2. Terase înverzite:
Asigură izolare termică mai bună a spațiilor peste care sunt amplasate (vara pământul udat controlat prin BMS menține temperatura scăzută la interior);
Nu reflectă căldura spre fațadele adiacente;
Aspect plăcut de la nivelul camerelor spre spațiul verde de pe terasă (nu se vede doar o hidroizolație termică);
Recuperează o parte din zona verde pierdută prin amplasarea clădirii noi.

3. Sistem ventilație cu recuperare de căldură:
Consumuri scăzute de energie pentru încălzire;
Calitate crescută a aerului în cameră, fără a pierde căldura, cum se întâmplă la aerisirea simplă, prin deschiderea ferestrelor camerelor. Principiul de funcționare: În momentul în care, în timpul iernii, se deschid ferestrele pentru aerisire se pierde și căldura din camere. Recuperarea de căldură presupune ca aerul viciat cald din camera trece printr-un schimbător de căldură, care încălzește aerul proaspăt rece de afară. Astfel pierderea de căldură este minimă, recuperatorul având un randament de aproximativ 80%).
Ventilarea băilor și camerelor cu aport de aer proaspăt și recuperare de căldură se realizează cu un sistem cu distribuție orizontală, centralizat pentru fiecare etaj.

4.Sistem de preparare a apei calde cu panouri solare
Prepararea apei calde menajere se va face cu ajutorul unui sistem alcătuit din:
– 7 panouri solare, 3.03 m.p. captare;
– grup solar cu pompe și schimbător de căldură în plăci;
– 1 boiler de 1000 litri cu două serpentine, alimentat cu agent termic de la panourile solare și cazan.
Acest ansamblu este amplasat în camera centralei termice de la parter. În cadrul sistemului de preparare a apei calde menajere s-a prevăzut și o instalație de recirculare .

5. Utilizarea BMS (building management system)
– Toate instalaţiile din cladire (termice, electrice, ventilatie) se pot supraveghea centralizat şi regla în funcţie de numarul exact de utilizatori.
Control al calităţii aerului proaspăt cu ajutorul BMS (building management system) – comanda centralizată a tuturor echipamentelor
Senzori de inundabilitate în pardoseală, în vederea controlării deversării de apă accidental sau nefolosirii corespunzătoare a obiectelor sanitare.

6. Sistem de iluminat modern cu LED, control prin BMS și senzori
– Instalația de iluminat artificial interior este realizată cu aparate de iluminat echipate cu surse LED, acest sistem de iluminat propune o diminuare semnificativă a consumului de energie electrică comparativ cu sistemele de iluminat clasice;
– Instalația de iluminat artificial interior aferentă camerelor de cazare va fi controlată prin intermediul sistemului BMS, astfel încât în lipsa persoanelor în cameră, iluminatul va fi decuplat de la tensiune asigurându-se o economie suplimentară de energie electrică;
– Instalația de iluminat aferentă coridoarelor va fi controlată prin intermediul unor senzori de mișcare / prezență, astfel încât în lipsa persoanelor din aceste spații, iluminatul va fi decuplat de la tensiune asigurându-se o economie suplimentară de energie electrică;
– Se va realiza un iluminat artificial exterior pentru punerea în valoare a fațadei construcției cu profile de aluminiu cu bandă LED.
– La realizarea instalației de iluminat artificial interior se va ține cont de respectarea parametrilor cantitativi și calitativi pentru asigurarea unui mediu luminos confortabil în funcție de destinația fiecărui spațiu.

7. Sistem de control acces și videointerfonie
– Pentru un plus de securitate și pentru restricționarea accesului persoanelor neautorizate în clădire / în camerele de cazare / pe nivelurile de clădire, a fost prevăzut un sistem modern de control acces centralizat;
– Pentru a facilita accesul vizitatorilor în interiorul obiectivului, pentru a realiza controlul și trierea persoanelor cunoscute sau străine a fost prevăzut un sistem de videointerfonie.

8. Sistem de supraveghere vido cu circuit închis
– Pentru un plus de securitate, complementar sistemelor de detecție și semnalizare efracții si respectiv sistemelor de control acces, se va prevedea un sistem modern de supraveghere video cu circuit închis – acesta asigură preluarea de imagini din zonele perimetrale ale obiectivului, zonele de acces în obiectiv și căile de circulație, respectiv din zonele cu importanță însemnată din cadrul acestuia.

9. Sistem de sonorizare și conferințe audio
– Pentru sala de așteptare și respectiv pentru sala de studiu, se propune implementarea unui sistem de sonorizare și conferințe audio – acesta permite susținerea diverselor evenimente festive / conferințe de studiu în condiții optime;
– De asemenea, pentru organizarea diverselor evenimente festive se propune un sistem de muzică ambientală în sala de mese, dotat cu sursă de semnal audio cu tunner FM și USB/SD card.

10. Sistem de distribuție semnal internet wireless
– Majoritatea dispozitivelor electronice moderne sunt prevăzute cu receivere WI-FI, se propune realizarea unei instalații WI-FI pentru distribuția semnalului WI-FI în clădire.

11. Drum de acces secundar
– Având în vedere ca accesul în incinta complexului şcolar se face în partea opusă a parcelei de teren iar accesul spre clădirea căminului a maşinilor de aprovizionare cu mâncare, lenjerie, salvare, pompieri etc., s-ar fi făcut prin traversarea terenului de sport, a fost necesară crearea unui nou drum de acces în partea de SUD a parcelei. Astfel toate funcţiunile conexe necesare bunei activităţi a căminului de elevi vor fi deservite de acest nou drum cu o lungime de 57 m şi o lăţime de 6 m.
Asigurarea utilităţilor
Lucrările includ alimentarea cu gaze naturale şi alimentarea cu energie electrică din postul de transformare, grup electrogen, rezervă apă pentru stingerea incendiilor şi un drum de acces secundar necesar accesului de marfă şi mai ales accesului maşinilor de pompieri, staţie pompare şi ridicare presiune.