Astăzi s-a predat amplasamentul fostului stadion Carpați, pentru începerea lucrărilor. Într-un an de zile, FRF va monta gazonul pe terenul de fotbal


Miercuri, 9 septembrie, în prezența primarului George Scripcaru s-a făcut predarea de amplasament pentru fostul stadion Carpați, unde va fi amenajat un nou complex sportiv, cu facilități pentru fotbal, atletism și sporturi de sală.
Complexul sportiv va avea un teren de fotbal artificial (printr-un proiect derulat în parteneriat cu Federația Română de Fotbal), o pistă de alergare omologată cu 8 culoare, tribună cu 500 de locuri și o sală de sport în care se vor putea desfășura competiții oficiale. Termenul de realizare a lucrărilor este de 21 de luni, dar conform contractului pe care Municipalitatea îl are cu Federația Română de Fotbal, infrastructura terenului de fotbal trebuie pregătită într-un an, astfel încât FRF să poată monta gazonul artificial pe acest teren, în cadrul unui proiect sprijinit de forul european de fotbal, UEFA.
,,Astăzi (9 septembrie, n.n.) a fost predat amplasamentul pentru modernizarea bazei sportive Carpați. Aici vom amenaja un complex sportiv care va conține un teren de fotbal, tribune, pistă de alergare omologată, cu 8 culoare, și o sală de sport, competițională, omologată pentru meciuri la nivel de seniori, cu toate dotările necesare, vestiare, săli de pregătire, birouri, sală de mese. Terenul de fotbal va fi amenajat printr-un parteneriat cu Federația Română de Fotbal, care va finanța, cu o sumă consistentă, suprafața de joc artificială. FRF derulează un proiect împreună cu administrațiile publice locale, printre care și Brașovul, pentru amenajarea unor astfel de terenuri de fotbal. Am discutat cu cei de la FRF, cu președintele federației, cu foarte mult timp în urmă, am pregătit toată documentația necesară, am făcut toți pașii procedurali, astfel că acum suntem în grafic cu acest proiect și putem beneficia de finanțarea nerambursabilă. Lucrăm cu o firmă serioasă, care a demonstrat acest lucru și la alte investiții derulate în municipiul Brașov, de exemplu la cinema Popular, unde suntem într-o fază finală, la fosta Bancă Săsească, clădirea de pe Republicii colț cu Michael Weiss, unde, de asemenea, această firmă lucrează foarte bine. Sunt convins că și aici lucrurile se vor derula la fel și sunt încrezător că, în curând, aici vom avea o imagine nu doar pe planșă, ci și fizic, pe teren, cu tot ceea ce este prevăzut să se construiască în acest proiect foarte important pentru sportul din Brașov. În felul acesta redăm încă o bază sportului brașovean, pentru a fi utilizată, atât de către elevii de la Liceul Sportiv, cât și de celelalte cluburi brașovene, așa cum se întâmplă și la Stadionul Metrom, pe care îl vom moderniza, la Stadionul Tineretului și, sper cât mai curând posibil, la viitoarea Sală Polivalentă”, a declarat primarul George Scripcaru.

Firma care va realiza aceste lucrări este SC Romconstruct Grup Ploiești, care a câștigat licitația organizată de Direcția de Administrare Infrastructură Sportivă, cu o ofertă în valoare de 28.075.394,80 lei+TVA.
„Astăzi am semnat și am preluat amplasamentul și deja ne-am format echipele de proiectare, am început să ne organizăm, să meargă treaba cât mai repede, astfel încât să ne încadrăm în timpul prevăzut în contract și chiar să finalizăm lucrările înainte de termen. Ca și detalii tehnice, față de cele spuse de domnul primar, vom avea un teren de fotbal cu gazon sintetic, ceea ce este un lucru nou, comparativ cu celelalte baze sportive, cu un sistem de nocturnă, cu o tribună cu 500 de locuri, acoperită, o sală de sport de 1.900 de m.p., care va acoperi toate necesitățile sportivilor, vestiar, chiar și o zonă de cafenea, și o pistă de atletism cu 8 culoare, cu suprafață de tartan“, a declarat Alexandru Datcu, reprezentant Romconstruct Grup.

Descrierea investiției
Teren de fotbal (gazon sintetic)
Dimensiuni: 106 x 72 m.
Suprafață: 7632 mp.
Suprafața de joc: gazon sintetic.
Soluția tehnică prezentată a fost aplicată în mai multe proiecte din România pe sol lutos și mlăștinos, fără a exista probleme în decursul anilor. Cel mai vechi proiect de acest tip, construit în urmă cu 9 ani, este terenul sintetic din Complexul Sportiv Steaua.
Instalație iluminat tip nocturnă pentru terenul de fotbal
Conform Regulamentului UEFA privind infrastructura stadioanelor, în ceea ce privește stadioanele din categoria 2 (cu o capacitate între 200 şi 1500 de locuri) este necesară asigurarea unei instalații de iluminat a terenului pentru disputarea meciurilor în nocturnă (în plus, instalația este necesară pentru a permite meciurile televizate). Pentru iluminarea terenului de fotbal se vor monta patru stâlpi de 30 de metri, câte unul în fiecare colț al terenului, pe care vor fi amplasate instalațiile de iluminat.
Pistă de atletism cu 8 culoare (suprafață tip tartan)
Pentru a fi omologată pentru competiții oficiale, pista de alergare trebuie să fie de minim 400 m lungime, cu 4-8 culoare de alergare. Pistele pentru alergare de viteză trebuie să aibă 100 m lungime, respectiv 110 m la garduri. În situația realizării unei piste de alergare de dimensiuni oficiale, aceasta poate fi utilizată atât pentru proba de alergare de viteză cât și în probele de alergare cu garduri.
Parametri proiectați:
Număr culoare de alergare: 8;
Lățime culoar alergare: 1,00 m;
Lungime culoar interior: 400,00 m;
Lungime culoar exterior: 450,00 m;
Tartanul este suprafaţa ideală pentru execuţia pistelor de atletism. Acesta este o mixtură de răşină poliuretanică şi granule din cauciuc, cu elasticitate mare şi cu o înaltă rezistenţă la intemperii, radiaţii UV, ape meteorice, frecare cu pantofii sport, etc. Tartanul nu se deformează, nu îşi schimbă culoarea, ci îşi menţine proprietăţile indiferent de condiţii. Este un produs ecologic datorită materialului de înaltă calitate din care este realizat, precum şi a tehnologiei de fabricare, care respectă reglementările şi standardele tehnice în vigoare.
Tartanul ajută sportivii în eforturile lor de a atinge performanţe de top şi reduce riscurile de vătămare în cazul unei căzături. Pistele de alergare din tartan sunt extrem de durabile şi rezistente la intemperii. Prin utilizarea acestui material, funcţionalitatea pistei de alergare este menţinută pe parcursul câtorva decenii, iar sistemul poate fi instalat şi utilizat în toate climatele. Este permeabil la apă, rezistent la radiaţiile UV, dovedindu-se suprafeţe durabile pe tot parcursul anului. Pistele de alergare din tartan îndeplinesc şi corespund tuturor standardelor europene impuse.

Tribuna
Tribuna sportivă este alcătuită din 10 tronsoane a câte 50 de locuri rezultând o capacitate totală de 500 locuri. Fiecare tronson va fi structurat pe câte 5 rânduri, fiecare cu 10 locuri. În sens longitudinal, între rânduri se va realiza câte o scară de acces cu lățimea de 1,20 m. Din punct de vedere constructiv tribuna va avea infrastructura realizată din fundații din beton armat. Suprastructura va fi realizată din confecții metalice.

Sală de sport
Sala de sport va fi compusă din două corpuri de clădire alipite structural, hala sălii de sport cu o suprafață de joc de 20×44 metri, cu pardoseală de lemn, și corpul anexă, realizat pe lungimea sălii, cu o lățime de 6 m și parțial extinse pe lățimea sălii. Sala de Sport este prevăzută cu 184 de locuri, din care: 138 de locuri pentru public, pe 3 gradene, 6 locuri pentru oficiali, 28 de locuri pentru jucători și 12 pentru rezerve și antrenori. La acestea se adaugă un vestiar pentru antrenori și un depozit de materiale sportive. Clădirea anexă este prevăzută la parter și are 4 vestiare pentru sportivi, 4 vestiare pentru antrenori, un vestiar pentru arbitri și un vestiar pentru personalul sălii, o sală de ședințe, un birou pentru oficiali, două grupuri sanitare, garaj, centrală termică. La etaj vor fi amenajate o sală de mese, două grupuri sanitare, 4 birouri și o magazie. În sala de sport va fi montată o instalaţie de detecţie şi alarmare la incendiu.