Din punct de vedere tehnic, poate începe pregătirea pârtiilor. Încă nu se știe dacă sau în ce condiții vor fi deschise domeniile schiabile din România


Lucrările de pregătire a pârtiilor și de verificare a echipamentelor și utilajelor de producere a zăpezii artificiale, precum și a celor de transport pe cablu, se apropie de final. În maxim două săptămâni vor fi făcute probele la instalațiile de producere a zăpezii artificiale, și a celor pentru transportul pe cablu. Cele 6 ratrack-uri, aflate în proprietatea Primăriei Brașov sunt funcționale, iar lucrările de delimitare și marcare a pârtiilor sunt, de asemenea, în curs de finalizare.

,,Mă bucur să vă anunț că suntem pe ultima linie în privința pregătirilor pentru sezonul de schi. Cred că în maximum două săptămâni vom face ultimele probe de presiune și de verificare a instalațiilor de produs zăpadă artificială, astfel încât să putem produce zăpadă imediat ce vor apărea temperaturi negative care să ne permită acest lucru.  Mașinile de amenajat pârtiile sunt și ele pregătite pentru sezonul care urmează. Deci, vești îmbucurătoare!”, a declarat Dorin Drăgoi, reprezentantul firmei care gestionează întreținerea domeniului schiabil (Comprest SA).

 Din păcate, la acest moment nu există informații oficiale despre deschiderea domeniilor schiabile, în contextul evoluției pandemiei. Din păcate, nu se știe nici dacă pârtiile vor fi deschise, nici care vor fi regulile care vor fi aplicate, pe pârtii și mai ales în mijloacele de transport pe cablu, în cazul în care se va lua această decizie.

,,Deși din punct de vedere tehnic putem începe pregătirile sezonului de schi, din păcate nu suntem în cea mai bună situație din punctul de vedere al evoluției pandemiei, ceea ce va afecta, cu siguranță, decizia de a deschide pârtiile de schi din România și regulile aplicabile pe domeniile schiabile. Schiul este un sport individual, nu se pune problema de a nu se respecta distanțele de siguranță, însă problema apare la transportul pe cablu. În această perioadă se discută, la nivelul asociației transportatorilor pe cablu, despre măsurile care ar trebui adoptate pentru a crește siguranța turiștilor care utilizează acest tip de transport, astfel încât stațiunile de schi să fie deschise și în această iarnă. Operatorul de transport pe cablu din Poiană a început deja pregătirile pentru a putea gestiona, în condiții de siguranță sanitară, transportul schiorilor în acest sezon. Având în vedere că teleschiul este cel mai sigur sistem de transport pe cablu în contextul pandemiei, Ana Teleferic a început demersurile pentru redeschiderea teleschiurilor Ruia și Kanzel, pe lângă cele două, Bradul și Stadion, care au funcționat în fiecare an. În cazul telescaunelor se va limita numărul schiorilor, astfel încât să se păstreze distanța necesară, de exemplu 3 persoane în telescaunul Ruia, care are 6 locuri, și 2 persoane la telescaunul Lupului, care are 4 locuri. În cazul telegondolei, accesul va fi limitat la 4 persoane per cabină și toate cabinele vor circula cu geamurile deschise. Cele două telecabine vor circula cu o treime din numărul maxim de pasageri. Purtarea măștii va fi obligatorie atât în zonele de așteptare, cât și în interiorul cabinelor. Sunt măsurile la care ne gândim. Sperăm ca trendul crescător al îmbolnăvirilor cu COVID să se reducă spre finalul anului, pentru a avea siguranța că putem deschide domeniul schiabil și a face toate pregătirile necesare. Este o problemă cu care se confruntă toate stațiunile de schi din Europa. Lipsa sezonului de schi și a turiștilor în perioada aceasta înseamnă, pentru toate stațiunile montane, pierderi economice însemnate. Dacă vrem să schiem, trebuie să respectăm cu strictețe toate regulile, mai ales cele simple: spălatul pe mâini, menținerea distanței, purtarea măștii” , a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Brașov.

Pregătiri sezon de schi:

  • Până la această dată s-au finalizat lucrările de revizie a instalațiilor de produs zăpadă artificială, până la sfârșitul lunii vor fi făcute probele de presiune.
  • au efectuat reviziile mașinilor de amenajat pârtiile, iar,înacest moment, avem funcționale toate cele 6 ratrack-uri.
  • Aproape s-a finalizat montarea plaselor de protecție, de-a lungul pârtiilor, și montarea marcajelor.
  • Lacul de acumulare este plin în proporție de 85% și, în acest moment, se află în proces de umplere, procedură care va fi finalizată în jurul datei de 15 noiembrie.
  • În perioada caldă s-a făcut decolmatarea rigolelor, iar zonele din pârtii care s-au erodat din cauza ploilor, pe Drumul Roșu, au fost acoperite cu un strat antierozional, pământ vegetal și au fost însămânțate.
  • Mai trebuie montate saltelele de protecție pe lăncii și amplasate tunurile mobile de-a lungul pârtiilor.

 

Foto credit: Costi Hodas