Brașovul pune bazele unui centru de cercetare și performanță sportivă


Primăria Brașov și Comitetul Olimpic și Sportiv Român au pus astăzi bazele unui parteneriat pentru crearea unui centru olimpic pentru sporturile de iarnă, un centru de performanță sportivă care să cuprindă atât partea ce ține de tehnică inginerească – noi tehnologii, materiale și echipament sportiv de ultimă generație, robotică etc – cât și cea care se referă la cercetarea în domeniul medicinei sportive, fizioterapiei, kinetoterapiei, recuperării după efort sau după accidentări. Parteneriatul va consolida efortul Brașovului de a organiza competiții de nivel internațional, de a moderniza și extinde bazele sportive dedicate în special sporturilor de iarnă și de creare și implementare a unei strategii durabile de asigurare a bazei umane pentru viitorii sportivi de performanță, având ca țintă, pe termen mediu, organizarea ediției de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret 2028.

Proiectul face parte dintr-un acord de asociere mai larg, care, potrivit primarului, are obiective comune – păstrarea Brașovului drept capitala sporturilor de iarnă din România,  dezvoltarea Brașovului ca organizator de competiții majore în domeniul sporturilor de iarnă, inclusiv Jocurile Olimpice pentru Tineret 2028.

„Există în acest moment foarte mult interes în zona de cercetare și cercetare aplicată, inclusiv în domeniul sportului. Vedem că performanța la ora actuală nu este posibilă fără zona de aplicare a cercetării în sport. La Brașov, este locul ideal unde putem să construim un centru olimpic pentru sporturi de iarnă, centru olimpic care să aibă toate aceste dimensiuni: pregătirea, monitorizarea, evaluarea atleților, cât și testarea de noi echipamente în acest domeniu, folosirea tehnologiilor pentru managementul performanței, lucruri pe care le vedem în țările evoluate din punct de vedere sportiv și pe care ni le dorim și noi la Brașov. Este un centru de care va beneficia atât înalta performanță, cât și sportul de masă, pentru că toate aceste evoluții tehnologice transpuse în sport fac sportul mai atractiv pentru mai mulți oameni. Parteneriatul pe care îl semnăm astăzi cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român are câteva direcții, pe de o parte obiectivul mare de a organiza Jocurile Olimpice de Tineret din 2028, pe de altă parte așezarea bazelor performanței sportive pe niște piloni solizi, în zona Brașovului, care trebuie să rămână capitala sporturilor de iarnă din România. Iar pe lângă cele două componente amintite, cea de organizare de competiții și cea de cercetare avem nevoie de infrastructură și de un plan coerent, un plan comun, de adaptare și de extindere a infrastructurii existente, astfel încât să putem găzdui eveniment majore, relevante, din sportul de iarnă la nivel internațional“, a declarat primarul Allen Coliban.

„Scopul principal este de a dezvolta aici, la Brașov, un centru olimpic pentru sporturile de iarnă. Pentru a aduce un plus de valoare sporturilor de iarnă, sportivilor și echipelor lor interdisciplinare. Un sportiv nu se creează doar pe pârtia de schi sau pe stadion, este nevoie și de pregătire specifică, analiză, recuperare, studiu în ceea ce privește calitatea materialelor folosite pentru echipament, toate aceste detalii sunt componente ale unui întreg tablou care formează performanța sportivă și nu numai, vorbim aici de performanță umană. Avem și un acord de principiu cu Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, cu Universitatea Politehnică din București, sunt oameni interesați de sport și în primul rând de tehnologie și de performanță umană“, a declarat Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Reamintim că joi, în Poiana Brașov, într-o conferință de presă organizată pentru anunțarea a două evenimente sportive internaționale adresate tineretului – FIS Children Trophy și SES Cup– Small Evolving Ski Nations Race, primarul Allen Coliban a prezentat și conceptul Municipalității pentru transformarea Poienii Brașov într-o destinație turistică pentru toate anotimpurile. În acest context, Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic, a precizat că Brașovul are deja o serie de atuuri pentru a obține organizarea JOT 2028 – tradiții în sporturile de iarnă, organizarea FOTE 2013, infrastructura sportivă existentă și care mai poate fi adăugată sau modernizată, aeroportul – dar și un handicap major, respectiv lipsa autostrăzii care să facă o legătură rapidă în toată zona Văii Prahovei.