Chișinău vrea să urmeze exemplul Brașovului pentru un transport în comun prietenos cu mediul


Transportul în comun al municipiului Brașov este un exemplu de bună practică pentru primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a solicitat astăzi o întâlnire la sediul RATBV cu conducerea Primăriei Brașov și cea a societății de transport.

Întâlnirea a fost una de informare, delegația din Chișinău dorind, pe de o parte, să preia din exemplul Brașovului în materie de organizare a transportului și transformare a flotei într-una „verde“, iar pe de altă parte, să evalueze posibilitatea de a achiziționa o parte dintre autobuzele RATBV scoase la licitație.

„În cursul zilei de astăzi, împreună cu conducerea RATBV, am întâmpinat delegația oficială de la Chișinău, venită în vizită pentru a vedea un exemplu de bune practici implementate cu succes la Brașov privind transportul transportul verde. Obiectivele întâlnirii au fost prezentarea modului în care orașul Brașov a reușit să implementeze transportul verde, precum și modul de funcționare al dispeceratului, iar un alt subiect de discuție a fost acela de a achiziționa de la RATBV autobuzele pe care noi nu le mai folosim. În cadrul vizitei de astăzi am efectuat și o călătorie cu un autobuz electric, împreună cu delegația, pentru a le arăta cum funcționează acest tip de transport la Brașov, fapt de care au fost foarte încântați“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Delegației i-a fost prezentată flota RATBV, dispeceratul integrat, sistemul de încărcare rapidă pentru autobuzele electrice și a fost organizată o călătorie de probă cu un autobuz electric, până la capătul RATBV de pe Independenței.

„Am discutat astăzi aici, la regia dumneavoastră, mai multe subiecte legate de transportul urban din Brașov, am rămas plăcut impresionat de inițiativele de transformare a parcului auto spre un parc ecologic, ceea ce aveți astăzi – autobuzele, troleibuzele – și multe alte lucruri care sunt frumoase, Planul de Mobilitate Urbană care urmează să fie actualizat, benzile dedicate, sistemul de GPS. Este foarte bine că este foarte bine administrat, este administrat eficient. Totodată, ne uităm la parcul auto care este scos la licitație, să vedem dacă putem să folosim unele dintre aceste mașini. Echipa tehnică urmează să determine, pe componenta exclusiv tehnică, dacă vom participa la licitație. Acum am solicitat această discuție pentru a vedea dacă putem corespunde sub raportul standardelor interne“, a declarat primarul general al Chișinăului, Ion Ceban.

Reamintim că, recent, primarul Allen Coliban a semnat contractul de achiziție a 10 autobuze electric-hibride cu Mercedes-Benz Trucks&Buses România, reprezentanța din țara noastră a companiei germane. Valoarea achiziției este de 13,4 milioane lei + TVA, iar cele 10 autobuze vor fi livrate în maxim 12 luni.

În prezent, RATBV utilizează pentru transportul municipal și metropolitan peste 200 de mijloace de transport, între care 35 de autobuze electrice SOR, 26 de troleibuze Solaris, 105 autobuze Menarini Euro 6 clasa C (cele mai puțin poluante autobuze cu motor Diesel din acest moment), 10 troleibuze mai vechi. Flota urmează să fie completată cu încă 25 de autobuze electrice din contractul cu SOR, alte 25 de troleibuze Solaris (contractul este deja semnat) și cele 10 autobuze hibrid Mercedes.

Mâine, 10 martie, RATBV va scoate la licitație, pentru a treia dată, 38 de autobuze vechi – MAN, MAZ și BMC.