30 de picturi ale artistului Lucian Cioată au fost donate municipalității


Pictorul Lucian Cioată a donat municipiului Brașov 30 dintre cele mai noi picturi ale sale, la finalul expoziției pe care a găzduit-o, în ultima lună, Galeria 9, din clădirea Teatrului Sică Alexandrescu, aflată în custodia Asociației Culturale Artessentia. Dorința artistului este ca picturile sale să facă contribuie la fomndul de artă al unui viitor Muzeu de Artă Contemporană la Brașov, înființat de municipalitate, după cum a mărturisit artistul în timpul întâlnirii cu primarul Allen Coliban.

„Am donat 30 de lucrări primăriei Brașov, în vederea organizării acestei instituții, Muzeu de artă Contemporană. Atat este ideea, în mare, a persoanei mele. Și mă bucur de deschiderea pe care primăria a avut-o vizavi de idea mea de a dona și de a colabora, de a ajuta, pentru un fond de artă muzeală contemporană“, a spus artistul.

Lucrările pictorului Lucian Cioată, reunite sub titlul „Câmpuri“ – „nu câmpuri cu flori, ci câmpuri mentale“, cum a ținut chiar artistul să lămurească – au fost expuse la Brașov într-un „Dialog” cu lucrările fiicei sale, Maria Cioată, reunite sub titlul ,Metamorfoze“.

„La finalul expoziției găzduite în ultima lună de Brașov, a artiștilor Lucian și Maria Cioată, tată și fiică, am avut surpriza și bucuria de a primi ca donație o parte dintre lucrările expuse. Vreau să-i mulțumesc pe această cale domnului Lucian Cioată pentru acest gest, gest care este un punct de pornire pentru tot ceea ce va înseamna artă modernă, artă vizuală, la Brașov, în viitor. Avem nevoie de spații, avem nevoie de expoziții, avem nevoie de a aduce și de a oferi brașovenilor artă contemporană, artă de calitate, iar acest gest este un prim pas în acest sens“, a declarat primarul Allen Coliban.

Lucrările vor intra în patrimoniul municipalității după îndeplinirea tuturor formalităților legale.

Pictorul Lucian Cioată s-a născut la Piteşti, Argeş, la data de 27 iunie 1940. Este artist plastic, profesor, publicist. A urmat Şcoala Medie Nr. 3, Piteşti (1959), Institutul Pedagogic, Bucureşti (1964), are specializare in desen la clasa profesorului Marin Predescu. Îsi incepe activitatea profesională la Cooperativa Muncitoarea, Topoloveni, Argeş, apoi continuă la Galeria de Artă Piteşti, Muzeul Judeţean Argeş, la Fondul Plastic, Bucureşti, este şef catedră la Universitatea Humanitas, Bucureşti. A contribuit la înfiinţarea: Galeriei de Artă a Muzeului Judeţean Argeş (1971), Galeriei de Artă Naivă Piteşti (1971), Filialei Piteşti a Uniunii Artiştilor Plastici (1975). În 2004 a primit Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de cavaler. Lucrările sale au fost prezentate publicului în expoziții personale din țară dar și la saloane internaționale. Ultima expoziție în străinătate a fost în 2019, la Salonul Art Box de la New York. Lucrările sale se află în muzee și colecții din Ungaria, fosta Cehoslovacie, Polonia, Franța, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda, Finlanda, Olanda, SUA, Cuba, Columbia, Chile, Canada, Australia etc

Maria Cioată s-a născut în 1969, la Pitești. A absolvit Liceul de Artă Nicolae Tonitza și Universitatea Națională de Artă din București, coordonată de profesorii Costel Badea și Alexe Florian. După absolvirea secției de ceramică și sticlă în 1997, participă constant la expoziții, bienale și simpozioane de artă. A fost invitată să participe la toate expozițiile de grup din Germania, Portugalia, Italia, Finlanda, Bulgaria, S.U.A. Câștigă premiul 1 la Bienala Internațională de Artă Contemporană-Florența Italia; Mențiune de onoare – “Concorso internationale della ceramica d’arte cita di Goaldo Tadino” și Premiul Internațional al Națiunilor – Tribut către Tiziano.