Ca urmare a comunicării Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor, precizăm următoarele:
Potrivit dispozițiilor art. 12 alin. (3) din U.G. nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, cu modificările și completările ulterioare, prin act de identitate se înțelege cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie și buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate;
Prevederile art. 20 alin. (1) lit. d) din O.U.G. nr. 97/2005 stabilesc că la cererea cetățeanului se eliberează o carte de identitate provizorie atunci când acesta solicită emiterea unei cărți de identitate, în unul din cazurile prevăzute la art. 19 alin. (1) lit. a), b) și e)-j);
Termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii cu 15 zile;
Prin excepție, cetățeanul care se află într-o situație deosebită, până la înmânarea noii cărți de identitate, va fi pus în legalitate cu o carte de identitate provizorie pentru motivul ”Alte cazuri” al cărei termen de valabilitate este de 45 zile, potrivit dispozițiilor art. 20 alin. (2) lit. b) din O.U.G. nr. 97/2005.
Depunerea cererii pentru emiterea actului de identitate, se poate face în baza unei programări online SAUa unui bon de ordine emis zilnic de ordonatorul amplasat în incinta serviciului, începând cu ora 8:15.
Liviu Cornel Babeş a fost electrician, talentat artist plastic amator braşovean, devenit erou în 2 martie 1989 când s-a autoincendiat pe Pârtia Bradu din Poiana Braşov, în semn de protest faţă de regimul totalitar din România. Prin gestul său extrem a vrut să atragă atenţia lumii întregi asupra dictaturii comuniste din ţara sa.
În 1996 i-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov ca recunoaştere a sacrificiului făcut pentru cauza libertăţii în condiţii opresive.
În 1997, Liviu Cornel Babeş a fost declarat erou-martir prin lege; în memoria sa a fost dezvelită o placă din bronz pe soclu în curtea Bisericii din Poiana Braşov.
Hans Eckart Schlandt, muzician şi profesor sas – este printre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi organişti din România, din 1965 coordonatorul concertelor de orgă ale Bisericii Negre din Braşov.
Primele lecţii de pian le-a luat de la tatăl său, Walter Schlandt, pianist concertist, profesor de muzică şi dirijor de cor. A început să studieze orga, de la vârsta de 14 ani, cu profesorul Victor Bickerich, iar din 1957 la clasa de orgă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Din 1962 a fost profesor de muzică la Braşov iar în 1965 a obţinut postul de organist şi de dirijor al corului Bisericii Negre. În plin regim totalitar, când muzica religioasă nu era agreată, a reuşit să asigure continuitatea concertelor de muzică sacră în Biserica Neagră, fregventate de un numeros public dornic de a-şi regăsi libertatea spirituală.
Hans Eckart Schlandt a înfiinţat în 1993 Corul de Tineret „Bach”, pe care l-a condus până în 2004, când conducerea a fost prelută de fiul său, Steffen Markus Schlandt.
A susţinut numeroase concerte de orgă în ţară şi în străinătate, a avut o deosebită activitate didactică; concerte de orgă în interpretarea sa au fost înregistrate pe câteva albume muzicale.
Este laureatul unor importante premii: Premiul „Johann-Wenzel-Stamitz” (Mannheim, 2000), Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din România, Premiul „Apollonia Hirscher” (Braşov, 2002), Medalia „Honterus”. Din septembrie 2011 este Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov.
Gernot Nussbächer este un prestigios istoric, arhivar, scriitor de limba germană. A studiat istoria la Universitatea din Cluj. A lucrat la Arhivele Statului din Braşov, la Biblioteca Judeţeană şi la Arhivele Bisericii Negre. Gernot Nussbächer este considerat unul dintre cei mai competenţi specialişti în domeniul arhivisticii.
A publicat zeci de cărţi şi broşuri, sute de articole ştiinţifice, lucrări despre Braşov şi alte localităţi din Transilvania.
În 2009, istoricului Gernot Nussbächer i-a fost decernată Medalia „Honterus”.
Brassaï, (pseudonimul lui Gyula Halász jr., în traducere din maghiară braşovean) a fost un celebru artist fotograf, pictor, sculptor, cineast şi publicist francez de origine maghiară, născut la Braşov. A fost supranumit de prietenul său, scriitorul Henry Miller, „ochii Parisului”.
Brassai a ajuns prima oară la Paris pe când avea 3 ani iar tatăl său preda la Sorbona. După absolvirea Liceului Real din Braşov a studiat la Academia de Arte din Budapesta.
După Primul Război Mondial s-a înrolat în armata roşie maghiară iar din 1920 şi-a reluat studiile la Academia de Arte Frumoase din Berlin-Charlottenburg. În 1924 s-a stabilit definitiv la Paris. Poetul francez Jacques Prévert şi scriitorul american Henry Miller i-au devenit unii dintre cei mai apropiaţi prieteni. Din anul 1929 Gyula Halász a început să fotografieze Parisul în cele mai interesante ipostaze. Primul album, „Parisul, noaptea”, a însemnat primul mare succes. O parte dintre fotografii le-a consacrat celebrităţilor epocii (Salvador Dali, Pablo Picasso, Henri Matisse, Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir…).
A scris 17 cărţi, numeroase articole şi un roman. Brassai a primit numeroase şi importante titluri şi premii internaţionale.
Personalitate multiculturală a sec. XX – Gyula Halász – Brassai a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov, acordat post – mortem
în 2009, pentru strălucita sa contribuţie la patrimoniul cultural al comunităţii braşovene şi internaţionale.
Hans Mattis-Teutsch, braşovean de origine maghiară şi germană a fost pictor, sculptor şi grafician. A studiat la Academia de Arte Decorative din Budapesta şi la Academia Regală din München. În lucrările sale se regăsesc influenţele stilurilor art nouveau, post-impresionism, expresionism abstract, figurativ stilizat şi constructivism. A fost profesor la Liceul Industrial din Braşov. În 1918 s-a alăturat grupării “Abstrakte Gruppe der Sturm” şi a expus la Berlin.
Lucrările sale au fost admirate şi bine primite de criticii de artă încă de la prima expoziţie personală, din 1920, de la Bucureşti. A fost reprezentant activ al avangardei în România, după care s-a orientat spre arta figurativă. Hans Mattis-Teutsch a publicat şi lucrarea „Ideologia artei – stabilitate şi acţiune în creaţia artistică” – expresie a fazei sale artistice realist- socialiste.
În 1944 – 1945 a fondat gruparea artiştilor plastici din Braşov, care a devenit filială a Uniunii Artistilor Plastici, pe care a prezidat-o în câteva rânduri.
Din anul 2006, Liceul de Arte Plastice din Braşov îi poartă numele.
Sextil Puşcariu a fost filolog şi unul dintre cei mai mari lingvişti ai României, istoric literar, pedagog, cronicar muzical şi teatral, conducător de instituţii culturale, publicist şi academician român.
Sextil Puşcariu a studiat la Braşov, la Gimnaziul Românesc (actualul Colegiu Naţional „Andrei Şaguna”), în Germania, la Leipzig, în Franţa, la Paris, în Austria, la Viena. A obţinut titlul de doctor în filosofie al Universităţii din Leipzig, docenţa pentru filologie românească la Universitatea din Viena. A fost profesor din anul 1906, titularul catedrei de limbă şi literatură română şi decanul Facultăţii de Filosofie din Cernăuţi. Iniţiază şi conduce ziarul Glasul Bucovinei (1918), militează pentru unirea Bucovinei cu România. În 1919 refuză postul de ministru al Bucovinei la Bucureşti. Este numit comisar general al Consiliului Dirigent privind organizarea Universităţii Daciei Superioare din Cluj după Unirea Transilvaniei cu România.
A fost primul rector român al Universităţii din Cluj, a întemeiat Muzeul Limbii Române. A făcut parte din delegaţia României la Liga Naţiunilor de la Geneva, a fost reprezentantul României la Institutul Internaţional de Cooperaţie Intelectual de pe lângă Societatea Naţiunilor, membru în Comitetul Internaţional de Lingvistică, a condus Revista „Cultura” din Cluj, a fost director al Institutului român din Berlin, rector al Universităţii Transilvane din Sibiu. Sextil Puşcariu este autorul a peste 400 de lucrări de o mare valoare ştiinţifică, a iniţiat şi a coordonat Dicţionarul limbii române şi Atlasul lingvistic român. Printre lucrărişe sale se află şi „Braşovul de altădată”, o descriere extrem de documentată şi interesantă a oraşului.
În memoria sa, câteva instituţii de învăţământ din ţară îi poartă numele. La Bran i-a fost dedicat un bust din bronz.
Ştefan Octavian Iosif a fost poet şi traducător, membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români. A studiat la Braşov, Sibiu şi Paris. Primele volume de versuri îi sunt publicate la 26 de ani (Patriarhale, Romanţe din Heine). Continuă să publice poezii, traduceri din poeţi germani şi teatru. Împreună cu prietenul său, tânărul scriitor Dimitrie Anghel, publică sub pseudonimul A. Mirea lucrări originale şi traduceri din franceză.
În memoria sa, o stradă din centrul Braşovului îi poartă numele. Un bust care-l reprezintă pe poet este amplasat în Parcul Central al oraşului iar o placă memorială cu efigia poetului aminteşte de casa în care a locuit, pe Strada Prundului.
Gheorghe (George) Dima a fost o personalitate a muzicii româneşti, recunoscută şi în străinătate. Compozitor, dirijor, solist de operă, pianist şi profesor, Dima a studiat muzica la Braşov, Karlsruhe, Viena, Graz, Leipzig. A fost solist de operă la Klagenfurt şi Zürich, profesor de muzică şi dirijor de cor în Braşov şi Sibiu. A fost director al Şcolii de Gimnastică şi Cântări din Braşov şi primul director al Conservatorului din Cluj.
A cules şi a prelucrat folclor, a susţinut conferinţe, a concertat ca solist de operă şi pianist acompaniator. A scris articole şi cronici muzicale. A tradus în limbile română şi germană texte de lieduri, cantate, oratorii, librete de operă.
A primit premiul I al Asociaţiei Mozart Stiftung din Salzburg (1880).
Astăzi, Academia de Muzică din Cluj îi poartă numele. Filarmonica din Braşov s-a numit, din 1946 şi până la sfârşitul secolului trecut, ”Gheorghe Dima”. O stradă din oraşul său natal îi poartă numele.
Nicolae Teclu a fost un celebru chimist român, inventatorul arzătorului de laborator care-i poartă numele, Becul ”Teclu”. A studiat ingineria, arhitectura, chimia. A fost profesor de chimie generală şi chimie analitică la Viena şi a contribuit la dezvoltarea chimiei mondiale. A fost membru al Academiei Române.
A inventat aparate de laborator pentru detectarea metanului şi pentru prepararea ozonului. Nicolae Teclu este printre primii chimişti români recunoscuţi la nivel internaţional. În prezent, instituţii de învăţământ cu profil de chimie din România îi poartă numele. O stradă din Braşov se numeşte ”Nicolae Teclu”.
Ioan Meşotă a fost „unul dintre cei mai distinşi profesori din Braşov – după cum a fost descris într-o Enciclopedie Română. A studiat la Universităţile din Viena şi din Bonn, unde şi-a luat doctoratul în filozofie. Din 1861 a fost profesor la Gimnaziul Superior Românesc din Braşov. Autor de manuale şi promotor al culturii româneşti, Dr. Ioan Meşotă a fost director al Şcoalelor Centrale Române şi membru corespondent al Academiei Române.
În prezent, un colegiu naţional din Braşov îi poartă numele.
Mişu Popp a fost un celebru pictor român, reprezentant al academismului românesc. Fiu de zugrav de biserici, a fost un remarcabil porteritist şi pictor bisericesc. A studiat la Viena. În Braşov a pictat Biserica de pe Tocile; este autorul picturilor din Araci, Râşnov, Satulung. O vreme a pictat biserici în Ţara Românească alaturi de Constantin Lecca.
În 1865 revine la Braşov. Printre cele mai cunoscute lucrări ale artistului sunt portetele personalităţilor istorice, politice, culurale: Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, Andrei Mureşianu.
(n. 1812, Jucu de Jos, comitatul Cluj – d. 1893, Sibiu)
George Bariţ
Personalitate a Brașovului
George Bariţ, scris şi Gheorghe Bariţiu, eminent istoric şi publicist – este întemeietorul presei româneşti din Transilvania. Absolvent al Facultăţii de Teologie, renunţă la preoţie în favoarea carierei didactice. Prima catedră a avut-o la Braşov; i se datorează înfiinţarea învăţământului comercial românesc la Braşov, a Şcolii Naţionale Comerciale.
Este întemeietorul primului ziar românesc din Transilvania, ”Gazeta de Transilvania”. Primul număr a apărut în 12 martie 1838.
De George Bariţ, important revoluţionar paşoptist se leagă şi înfiinţarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA). A fost membru fondator al Societăţii Literare Române, precursoarea Academiei Române. În anul 1893 a devenit preşedinte al Academiei Române. A scris dicţionare, istorie şi teatru.
Câteva instituţii de învăţământ din ţară îi poartă numele iar la Braşov, Biblioteca Judeţeană şi o stradă din Centrul Istoric
Constantin Lecca a fost nu doar un remarcabil portretist, autor al unor compozitii istorice şi picturi bisericeşti ci şi un militant pentru Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor şi Independenţa României. A studiat la Budapesta.
Pictura sa aminteşte de academism dar şi de Biedermeier, şi romantism. A fost primul profesor al pictorului Theodor Aman.
A înfiinţat prima tipografie din Craiova şi prima revistă culturală din Oltenia.
Nu se ştie anul în care Coresi s-a născut la Târgovişte… Autorul primelor cărţi în limba româna s-a stabilit în Şcheii Braşovului după jumătatea secolului XVI şi a excelat ca diacon, traducător şi meşter tipograf. Tiparniţa lui Coresi funcţionează şi astăzi în sala care-i poartă numele, din Muzeul Primei Şcoli Româneşti.
Cu ea a tipărit zeci de cărţi, în sute de exemplare, esenţiale pentru formarea limbii române literare. Câteva dintre ele sunt expuse în Muzeul din Şchei. În predosloviile pe care le-a scris, Coresi a militat pentru introducerii limbii române în biserică.
În Braşov, îi poartă numele o stradă din Centrul Istoric, dar şi noul cartier care se va construi pe locul fostei uzine de tractoare.
In imagine: Statuia lui Coresi din curtea Bisericii Sf. Nicolae
Johannes Honterus, născut Austen a fost cel mai de seamă umanist sas, reformator religios al saşilor din Transilvania, fondatorul gimnaziului săsesc din Braşov, actualul Liceu „Johannes Honterus”. A studiat la Viena, a predat la Cracovia (Polonia), a scris cărţi, a deprins arta tiparului la Basel, unde şi tipăreşte în 1532 harta Ţării Bârsei.
Din 1533 se întoarce la Braşov unde înfiinţează una dintre primele tipografii din Transilvania şi publică mai multe lucrări. Se ocupă de educaţia tinerilor, întemeiază şcoală, bibliotecă, dezvoltă activităţi culturale. A fost ales prim preot evanghelic al Bisericii Negre. Personalitate marcantă a epocii sale, s-a bucurat încă din timpul vieţii de un renume internaţional. Astăzi îi poartă numele comunitatea evanghelică a Bisericii Negre (Honterusgemeinde), curtea în care se află celebrul monument, statuia sa, creată în secolul XIX de sculptor german Haro Magnussen şi liceul.
Horia Andreescu este un prestigios dirijor român. A studiat la Conservatorul din Bucureşti, Academia de Muzică din Viena, la Trier şi München (cu dirijorul Sergiu Celibidache). A fost dirijor la Orchestra Filarmonicii din Ploieşti, dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, a fost mulţi ani director al formaţiilor muzicale Radio, dirijor rezident la Orchestra Naţională Radio, profesor asociat al Universităţii Nationale de Muzică Bucureşti, a dirijat mari orchestre din lume. Este fondatorul Orchestrei de Cameră „Virtuozii” din Bucureşti.
Horia Andreescu a primit importante premii şi titluri: premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane la Berlin, în 1997 Uniunea Criticilor Muzicali îl numeşte „Dirijorul anului”, a primit Premiul Comitetului Naţional UNESCO Pentru Dezvoltare Culturală (2002), Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce (2006).
Ion Ţiriac este un fost jucător profesionist de tenis român, fost hocheist, iar în prezent un influent om de afaceri în Germania şi România.
A fost membru al echipei de hochei pe gheaţă a României, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Innsbruck şi la Campionatele Mondiale.
În 1970, a câştigat împreună cu Ilie Năstase Turneul de Tenis de la Roland Garros. Alături de Ilie Nastase, Guillermo Villas şi Adriano Panatta a câştigat şi alte numeroase turnee internaţionale de tenis, inclusiv Campionatului Mondial de Tenis, Sao Paolo (1974). Ţiriac a fost component al echipei României în Cupa Davis între 1959 şi 1978. 9 ani a fost managerul lui Boris Becker, tenisman de clasă mondială. Între anii 1998 – 2004, a fost preşedinte al Comitetului Olimpic Român.
(n. 24 februarie 1938, Braşov, d. 2020, București)
Alexandru Surdu
Personalitate a Brașovului
Alexandru Surdu a fost un filosof român, profesor de filosofie şi membru al Academiei Române, preşedinte al Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române, director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române.
Alexandru Surdu a fost elev al Liceului „Andrei Şaguna” din Braşov, absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1958-1963). Lucrarea de licenţă, notată cu zece a fost hotărâtoare pentru repartiţia la Institutul de Filosofie al Academiei Române. Din 1964 a fost cercetător la Centrul de Logică al Academiei Române.
A colaborat cu celebri filosofi români şi străini, a publicat sute de lucrări, a participat la cele mai importante reuniuni de specialitate, este laureatul a prestigioase premii, începând cu 1975 când primeşte un premiu al Academiei.
După 1990 Alexandru Surdu a ocupat postul de redactor şef al „Revistei de filosofie” şi „Revue roumaine de philosophie”, din 1992 devine preşedinte al Despărţământului Central-Braşov al Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, Astra şi director al revistei „Astra” din Braşov, este primit ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Braşov.
În 1996 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru critică, istorie literară şi eseu „Octav Şuluţiu”. În anul 2004 a fost distins cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de cavaler. În 2009 i-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov pentru contribuţia sa la istoria logicii, logica tradiţională şi simbolică, fundamentele ştiinţelor, filosofia artei şi istoria filosofiei.
Andrei Mureşianu a fost poet şi revoluţionar paşoptist din Transilvania. A studiat filozofia şi teologia la Blaj. Din 1838 vine la Braşov unde lucrează ca profesor şi redactor la Revista “Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, colaborând cu eminenţi cărturari, printre care vărul său, Iacob Mureşianu şi prietenul său, George Bariţ.
În luna mai 1848 scrie poezia “Un răsunet”, pentru care alege o melodie cunoscută în toate provinciile româneşti, “Din sânul maicii mele” compoziţie atribuită lui George Ucenescu.
Aşa s-a născut “Deşteaptă-te Române”, imnul Revoluţiei de la 1848, ”Marseilleza românilor” – cum numea Bălcescu acest cântec, devenit în 1989 Imnul României.
Andrei Mureşianu, numit de poetul naţional Mihai Eminescu “Preot deşteptării noastre, semnelor vremii profet !” – este acum patron spiritual al mai multor licee şi şcoli din România.
În memoria sa, la Braşov există o statuie lângă Teatrul Dramatic
CONSILIUL LOCAL
Consiliul local are initiativă și hotărăște, în condițiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepția celor care sunt date prin lege în competenta altor autorități publice, locale sau centrale. În cadrul acestei secțiuni, punem la dispoziția dumneavoastra informațiile și documente publice care sunt în competența Consiliului Local al Municipiului Brașov
23 de proiecte sportive vor fi finanțate, în acest an, de Primăria Brașov. Cinci dintre acestea sunt dedicate sportului de masă, iar celelalte sunt la categoria „Sport de performanță“
joi, 25 mai 2023
În urma contestațiilor depuse, alte două proiecte au intrat pe lista proiectelor finanțate prin Ghidul sportiv
Primăria Brașov a publicat, astăzi, lista cu cele 23 de proiecte sportive care vor fi finanțate în acest an cu fonduri din bugetul local. În urma perioadei de contestații, pe lângă cele 21 de proiecte declarate inițial câștigătoare, comisia de contestații a stabilit că alte două proiecte, de la categoria „Sporturi de performanță mixt“, vor fi finanțate în acest an, prin redistribuirea sumelor rămase disponibile la celelalte 3 categorii (Performanță copii, Sport de masă copii și Sport de masă mixt, n.n.). Suma din bugetul Primăriei pentru finanțarea celor 23 de proiecte sportive este de 2,6 de milioane de lei.
„Brașovul se dezvoltă tot mai mult, inclusiv din punct de vedere sportiv, indiferent că vorbim de sportul de performanță sau de sportul de masă. Cea mai bună dovadă este faptul că, în ultima perioadă, sportivii municipalității au obținut rezultate deosebite, fie câștigarea campionatului, cum este echipa de hochei, fie calificările în ligile naționale la mai multe sporturi. Un alt argument este interesul arătat de comunitatea sportivă pentru implementarea de proiecte dedicate sportului de masă și a celui profesionist, atât la nivel de copii și juniori, cât și la seniori. Cred că avem cel mai mare număr de proiecte sportive de până acum finanțate de municipalitate. Faptul că am introdus categoria proiectelor dedicate sportului de masă și acum avem deja 5 evenimente sportive declarate câștigătoare arată cât de mare este nevoia de a face sport în rândul brașovenilor. La această categorie, avem trei proiecte dedicate ciclismului la nivel amator, dintre care unul pentru copii, un proiect pentru persoanele cu dizabilități și, nu în ultimul rând, «Brașov Heroes», cursa cu obstacole a comunității. Alte 18 proiecte sunt dedicate sportului de performanță, dintre care 6 sunt pentru cei mici. Primul eveniment va avea loc în 1 iunie și este dedicat micilor bicicliști amatori”, a precizat primarul Allen Coliban.
Cele 23 de proiecte declarate câștigătoare acoperă o gamă variată de discipline, atât la nivel de performanță, cât și de masă, de la natație la atletism, karate, fotbal, handbal, baschet, șah, tir sau ciclism.
La categoria „Sportul de masă“ au fost declarate câștigătoare trei proiecte care vizează dezvoltarea ciclismului la nivel de amatori, dintre care unul este pentru cei mici. Un alt proiect de la această categorie este dedicat incluziunii persoanelor cu dizabilități în comunitate, iar cel de al cincilea este deja cunoscuta cursă cu obstacole a comunității, „Brașov Heroes“.
În ceea ce privește sportul de performanță, 6 dintre proiectele câștigătoare sunt pentru promovarea sportului în rândul copiilor și tinerilor. Astfel, municipalitatea va susține dezvoltarea unor sporturi ca handbal, baschet, karate și natație pentru cei mici.
Cele 18 proiecte declarate câștigătoare la categoria „Sport de performanță“, inclusiv pentru seniori, susțin sporturi ca baschet, atletism, fotbal, handbal, karate, dans sportiv sau tir.
Valoarea alocată din bugetul local al municipiului Brașov pentru finanțarea proiectelor din domeniul sportiv este de 2,6 milioane de lei. Capitolul „Sportul de performanță“ va primi 2.193.415 lei, din care 498.640 lei pentru susținerea programelor sportive dedicate exclusiv copiilor și juniorilor. Sportul de masă va fi finanțat cu suma de 414.284 lei, din care 63.000 lei vor finanța un program dedicat copiilor și juniorilor.
„Sportul de performanță“ li se adresează cluburilor sportive pentru selecția, pregătirea și participarea la competiții în vederea obținerii de rezultate deosebite pe plan intern și internațional, dar și pentru organizarea de evenimente publice de interes național și internațional.
„Sportul de masă“ are ca scop dezvoltarea sportului pentru toate categoriile de practicanți, prin organizarea de acțiuni/activități sportive de masă, ca o alternativă a petrecerii timpului liber și a educației pentru mișcare a întregii colectivități.
Proiecte sportive declarate câștigătoare
Nr. crt.
Solicitant
Titlu proiect
Aria tematică/Linia de Finanțare
Suma aprobată (lei)
1
Asociația Club Sportiv KIDS Tâmpa 2015 Brașov
Kids Tâmpa Brașov – performează în fotbal
Performanță Mixt
200,000
2
Clubul Sportiv Energic Karate Brașov
Performanță – A.C.S. Energic Karate Brașov ediția a II-a
Performanță Mixt
132,000
3
Clubul Sportiv Universitar
CSU Brașov: Tir Sportiv – Speranță la un viitor.
Performanță Mixt
168,050.61
4
Clubul Sportiv Țara Bârsei 2011 Brașov
Atleți spre Performanță
Performanță Mixt
103,461
5
Asociația Clubul Sportiv Cetatea Brașovia
tRUNSylvania 10k International
Performanță Mixt
141,260
6
Asociația Club Sportiv Auto Blic
Tess Rally Brașov Ediția 52
Performanță Mixt
200,000
7
Asociația Clubul Sportiv Kronstadt Cycling
Campionatul Balcanic de Downhill – Up to Postăvaru – Brașov 2023
Performanță Mixt
200,000
8
Asociația Clubul Sportiv Cetatea Brașovia
Brașov Running Festival
Performanță Mixt
141,713
9
CS Karate JKA din România
Și tu poți fi un Karate Wukf 2023 Campion
Performanță Mixt
179,000
10
Club Sportiv Șah Club Brașov
Grand Prix România- Brașov Chess Classic 2023
Performanță Mixt
88,405
11
Asociația Club Sportiv Junior Pro Tenis Brașov
Brașov Tennis Trophy
Performanță Mixt
36,665
12
Asociația Clubul Sportiv ”Pro dance Studio”
Excelență prin antrenament: Participarea la competiții internaționale și dezvoltarea abilităților sportivilor
Performanță Mixt
104,220
13
Asociația Club Sportiv Hyperion Brașov
Cupa Hyperion – Natație
Performanță Copii
86,200
14
Asociația Club Sportiv Transilvania Brașov
Susținerea handbalului juvenil
Performanță Copii
153,820
15
Club Sportiv Avatar Brașov
Handbal masculin Juniori
Performanță Copii
76,500
16
Clubul Sportiv Arte Marțiale Shin-Dojo Brașov
Pregătire centralizată
Performanță Copii
66,455
17
Asociația Baschet Club Galactica Brasov
Galactica U15
Performanță Copii
54,301
18
Asociația Club Sportiv Junior Pro Tenis Brașov
Brașov Cup
Performanță Copii
61,364
19
Asociația Handbal Club Veraflor Brașov
Incluziune și educație prin Sport
Sportul de masă Mixt
100,000
20
Fundația Comunitară Brașov
Bucuria Comunității – Eveniment conex Brașov Heroes, cursa cu obstacole a comunității
Cetățuia Brașovului a revenit oficial în proprietatea orașului, după ce Guvernul a aprobat, astăzi, hotărârea prin care monumentul este transmis din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în cea a domeniului public al municipiului. Odată cu intrarea în vigoare a acestei hotărâri și predarea ei către Municipalitate, putem începe demersurile de punere în siguranță, într-o primă fază, de consolidare și apoi de repunerea în circuitul turistic a acestui simbol al comunității brașovene.
Acest monument istoric s-a reîntors în proprietate publică a municipiu Brașov, în urma unui proces foarte lung, pe o perioadă de 7 ani, deschis de Primăria Brașov, pentru trecerea Cetății Brașovului de pe Dealul Straja din proprietatea Aro Palace SA în proprietatea publică a statului român, proces care a fost câștigat de Municipalitate la sfârșitul anului trecut.
„Este un gest de normalitate, mă bucur pentru că Guvernul României a ținut cont de argumentele invocate de Municipalitate, și mă bucur pentru toată implicarea brașovenilor, pentru fiecare semnătură care a ajutat la acest demers. De astăzi Cetățuia revine în patrimoniul orașului și redevine a brașovenilor. Pentru noi, pentru administrația locală începe demersul de punere în siguranță și sper, în cel mai scurt timp, să putem redeschide porțile pentru vizitatori”, a declarat primarul Allen Coliban.
Conform hotărârii de guvern adoptate astăzi, predarea monumentului istoric se va face în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.
Scurt istoric al procesului pentru recuperarea Cetățuii
Primăria Brașov a demarat în 2015 un proces prin care solicita instanței de judecată să constate că acest monument istoric trebuie să fie în domeniul public, fiind bun de interes public, și să îl treacă, din proprietatea Aro Palace SA, în proprietate publică – fie a municipiului, fie a statului. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani și trei instanțe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și Justiție. În acest proces, municipiul Brașov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA și acționarii acestei societăți comerciale, SIF Transilvania și SIF Muntenia – cât și cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăți comerciale, privatizate în anii ’90: Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Interne. Pe perioada procesului, municipiul Brașov a solicitat ca și statul să se alăture demersului său, având în vedere că acest monument a fost proprietatea statului român înainte de a trece în patrimoniul unei societăți comerciale și de a deveni restaurant. În urma recursurilor depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța supremă s-a pronunțat pe 8 noiembrie 2022, confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetățuii.
În dosarul nr. 1886/62/2015, municipiul Brașov a fost inițiator, s-a ocupat de cercetarea documentelor arhivistice și de toate demersurile juridice. Mai mult, a invitat statul român să se alăture efortului procesual, pentru a readuce comunității brașovene un simbol istoric local.
Pe tot parcursul procesului, statul român și-a manifestat intenția ca, la final, municipiul Brașov să primească, în domeniul său public, propria cetate. În acest sens au fost toate pozițiile exprimate în dosar, dar și în demersurile prealabile, demarate în noiembrie 2018, când s-au făcut primele proceduri de adoptare a unei Hotărâri de Guvern, în scopul transferului monumentului simbol al orașului, din domeniul public al statului român, în cel al municipiului Brașov.
46 de proiecte culturale finanțate de Primărie în 2023. Suma alocată este de 5,5 milioane lei
vineri, 12 mai 2023
În urma contestațiilor depuse, încă un proiect a intrat pe lista evenimentelor din Ghidul cultural
Primăria Brașov a publicat, săptămâna aceasta, lista cu cele 46 de proiecte culturale care vor fi finanțate în acest an cu fonduri din bugetul local. În urma perioadei de contestații, pe lângă cele 45 de proiecte declarate inițial câștigătoare, comisia de contestații a stabilit că încă unul, de la aria tematică „dans”, întrunește numărul necesar de puncte pentru a primi finanțare. Suma din bugetul Primăriei pentru cele 46 de proiecte este de 5,5 de milioane de lei, cea mai mare sumă alocată de municipalitate proiectelor depuse de operatorii culturali privați.
„De astăzi (10 mai, n.n.) operatorii culturali privați pot semna contractele de finanțare și pot începe implementarea proiectelor. Numărul foarte mare de proiecte depuse, suma alocată, calitatea proiectelor demonstrează, încă o dată, că Brașovul cultural este o realitate. Anul trecut, datorită proiectelor culturale finanțate și a evenimentelor organizate de instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Local, ne-am putut bucura de un oraș plin de evenimente, care au răspuns tuturor așteptărilor. Anul acesta, având în vedere interesul generat de programul de finanțare al municipalității, suma alocată și faptul că am început procedura de selecție mai devreme, cu siguranță brașovenii și turiștii vor avea parte de și mai multe evenimente, iar viața culturală a orașului nostru va fi la cel mai înalt nivel”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Patru dintre proiectele declarate câștigătoare au cea mai mare finanțare, de 250.000 de lei, două dintre ele la aria tematică „Proiecte cu caracter repetitiv“: Brașov Jazz&Blues Festival, al Asociației Culturale Fanzin, aflat la a XI-a ediție, și Festivalul Zilelor Culturale Maghiare din Brașov ,,Țara Bârsei”, al Asociației Maghiarilor din Țara Bârsei, aflat la a XIII-a ediție. Alte două proiecte care au solicitat suma maximă sunt Săptămâna Comediei, ediția a X-a, al Asociației Culturale Fanzin, la aria tematică „Teatru“, și JazzUP Peak Fest, al Asociației CultART, la aria tematică „Intervenție culturală“.
La categoria proiecte mari, cu finanțare între 150.001 – 250.000 de lei, se mai încadrează și proiectul Bienala Albastră – Bienala Internațională de Artă Vizuală Brașov 2023 – Oximoron, al Asociației Culturale Artessentia, (suma solicitată: 249.409 lei), LibFest – Târgul de cArte și experiențe culturale Brașov, alAsociației Culturale Libris Cultural, (suma solicitată: 244.800,30 lei), ambele la aria tematică „Proiecte cu caracter repetitiv“.
Tot la categoria „Proiecte mari“ au mai fost declarate câștigătoare: TheatrEscape, al Asociației Art Media Events Studio (suma solicitată: 200.000 de lei), aria tematică „Teatru“, Interactive Toolbox, al Asociației 4 Culture (suma solicitată: 200.000 de lei), aria tematică „Dans“, și Dracula Film Festival, ediția a XI-a, al Asociației Culturale Fanzin, (suma solicitată: 185.000 de lei), aria tematică „Arte vizuale“.
Conform ghidului de finanțare, în cazul proiectelor mari, finanțate cu o sumă între 150.001 și 250.000 lei, valoarea minimă de cofinanțare din partea solicitantului este de 25%.
Având în vedere că în urma perioadei de contestații, a fost admis încă un proiect, evenimentul FILAFest – Ediția a II-a, alAsociației pentru Promovarea Copiilor și Tinerilor Talentați, aflat tot la categoria „Proiecte mari“. El va putea primi doar o finanțare parțială, respectiv 105.469,18 lei, față de 249.950 de lei, cât solicitaseră inițial.
În categoria proiectelor medii, finanțate cu o sumă între 70.001 – 150.000 lei, au fost aprobate 15 proiecte, unele care sunt deja în agenda culturală de mai mulți ani, altele aflate la prima ediție. Cel de al cincisprezecelea proiect care a obținut finanțare în urma perioadei de contestații, este B.A.L. – Brașovul Artistic și Literar.
Nr crt
Solicitant
Titlu Proiect
Suma Solicitată (Lei)
Arie tematică
1
ASOCIAȚIA UNIUNEA DE CREAȚIE INTERPRETATIVĂ A MUZICIENILOR DIN ROMÂNIA – UCIMR
Jazz Bastion Globetrotter
150.000,00
Muzică
2
ASOCIATIA ENKIDU
Vezi film la cinema!
150.000,00
Arte vizuale
3
ASOCIAȚIA RAZĂ DE SPERANȚĂ ÎN INTERVENȚIA ȘI TERAPIA TSA
Monumente de Patrimoniu 3D ale Municipiului Brașov
149.900,00
Arte digitale și noile media
4
ASOCIAȚIA ORICUM
Culmea: Film și educație de mediu
149.782,00
Educație prin cultură
5
ASOCIAȚIA CULTURALĂ EASTWARDS PROSPECTUS
Accelerator Brașov. Program de mentorat pentru artiști emergenți
149.500,00
Arte vizuale
6
S.C. CRN LUX ARS SRL
B.A.L. – Brașovul Artistic și Literar
149.500,00
Dans
7
ASOCIAȚIA TRANSILVANIA ARTS&EVENTS
Transilvania Blues Festival-ediția a V-a
146.500,00
Muzică
8
MUZEUL DE ETNOGRAFIE BRAȘOV
Moștenirea Culturală Brașoveană
138.923,60
Patrimoniu imaterial
9
ASOCIAȚIA CULTURALĂ A MAGHIARILOR DIN DIASPORA TRANSILVĂNEANĂ
Festivalul Internațional de Teatru Maghiar în Brașov
136.295,00
Teatru
10
ASOCIAȚIA MAGHIARILOR DIN ȚARA BÂRSEI
Festivalul Cavalcada Muzicală
130.372,00
Muzică
11
FUNDAȚIA EUTERPE
Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră – Marile Serate Muzicale – ediția a VIII-a
119.650,00
Muzică
12
ASOCIAȚIA PROMUSIC EVENTS
Brașov Folk Festival 2023
103.106,00
Muzică
13
CENTRUL CULTURAL REDUTA BRAȘOV
Festivalul Concurs Național pentru Tineri Interpreți de Muzică Populară „Flori în Țara Bârsei“ – ediția a XV-a
98.501,00
Patrimoniu imaterial
14
ASOCIAȚIA DOCUART
Be-Brașov
90.330,00
Intervenție culturală
15
CENTRUL CULTURAL REDUTA BRAȘOV
Corona Old Music
79.456,92
Proiecte mari cu caracter repetitiv
Valoarea minimă a cofinanțării pe care operatorii culturali trebuie să o asigure în cazul acestor proiecte este de minim 20%.
Cea mai mare parte a proiectelor culturale sunt din categoria „proiecte mici”. În cazul acestora, valoarea minimă de cofinanțare este doar de 10%.
În această categorie sunt următoarele proiecte:
Nr crt
Solicitant
Titlu Proiect
Suma Solicitată (Lei)
Arie tematică
1
MUZEUL DE ARTĂ BRAȘOV
Brașov ArtStories
70.000,00
Patrimoniu cultural material
2
FUNDAȚIA CĂRTUREȘTI
Street Delivery Brașov 2023
70.000,00
Intervenție culturală
3
ASOCIAȚIA PENTRU PROMOVAREA FILMULUI ROMÂNESC APFR
Caravana TIFF Unlimited la Brașov
70.000,00
Arte vizuale
4
ASOCIAȚIA WHY NOT US – DE CE NU NOI
Live Music@Street Food Festival Brașov 2023
70.000,00
Muzică
5
HAPPY SHEEP STUDIO SRL
Caietul de rețete din piață
70.000,00
Patrimoniu imaterial
6
ASOCIAȚIA ELECTROPUTERE PLUS
Grădina Invizibilă
70.000,00
Arte digitale și noile media
7
ASOCIAȚIA TEATRUL PARTICULAR BRAȘOV
Festivalul Monodramei Independente – ediția a III- a
69.999,00
Teatru
8
HAPPY SHEEP STUDIO SRL
Focus pe Griviței
69.980,00
Educație prin cultură
9
ASOCIAȚIA ANTITEATRU
Crocodil
69.897,00
Teatru
10
ARPCPS-CENTRUL DE INTEGRARE PENTRU MIGRANȚI
Ziua Multiculturalității în Brașov, ediția a X-a
69.731,00
Intervenție culturală
11
CDPL BUSINESS SRL
Brașovul literar, ediția a II -a
69.720,00
Promovarea culturii scrise
12
MUZEUL ,,CASA MUREȘENILOR,, BRAȘOV
Muzeele vin la școală
66.000,00
Educație prin cultură
13
SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România – ediția Brașov 2023
65.000,00
Promovarea culturii scrise
14
CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR
Festivalul Național Studențesc de Folclor, ediția XVI-a
63.000,00
Patrimoniu imaterial
15
CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR
Festivalul Regalul Dansului, Ediția A XIII A
63.000,00
Dans
16
CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR
Festivalul Național Studențesc de Teatru CoolTfest, ediția I
63.000,00
Teatru
17
FUNDAȚIA ABRACADABRA
Festivalul Vacanței: Drumul lui Făt Frumos prin Cetatea Brașovului
62.100,00
Educație prin cultură
18
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOV
Bienala Europeană de Poezie (ediția a VI-a): Us/Noi
60.109,00
Educație prin cultură
19
ASOCIAȚIA EDITORILOR DIN ROMÂNIA
Salonul de carte Bookfest – Brașov
60.000,00
Promovarea culturii scrise
20
VIRTUALIZING REALITY INCORPORATED SRL
Brașov – Obiectiv Cultural Virtual – Partea 2
52.400,00
Patrimoniu cultural material
21
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOV
Dumitru Șchiopu: Geometria gestului
49.569,00
Arte vizuale
Comisia de evaluare a proiectelor culturale a fost formată din 4 specialiști, cu drept de vot, selectați de către Comisia pentru activități științifice, social – culturale, muncă, familie, educative, sportive, agrement, tineret, religie, învățământ, sănătate și protecție socială a Consiliului Local, și 3 consilieri locali, reprezentanți ai tuturor formațiunilor politice cu drept de vot, din cadrul comisiei de specialitate nr. 4 a Consiliului Local.
Comisia de Evaluare și Selecție a fost formată din experții externi Ștefana Mărmureanu, Emilian Mărgărit, Irina Iacob, Corina Cristina Hopîrtean, toți cu experiență în evaluarea de proiecte culturale și în management cultural.
Din comisie au făcut parte și consilierii locali Flavia Boghiu, Alexandra Crivineanu, Cătălin Anton.
Comisia a trebuit să evalueze cele 61 de proiecte declarate eligibile în urma verificării conformității administrative, respectiv eligibilității cererilor de finanțare Inițial au fost depuse 79 de proiecte.
Comisia de contestații a fost formată din doi experți externi, de asemenea cu experiență în domeniul evaluării de proiecte, Rareș Alexandru Crețu și Flavius Bunoiu, și consilierul local Werner Braun.
Viceprimarul Flavia Boghiu a ținut să le mulțumească membrilor comisiilor și angajaților Primăriei care au asigurat activitatea de secretariat.
„În această perioadă, toți cei implicați au trebuit să facă un efort fantastic. Vorbim de mii de pagini de citit, verificat și evaluat, pentru a ne asigura că brașovenii vor avea parte de cele mai bune proiecte pe fiecare arie tematică în parte. Le mulțumesc membrilor celor două comisii, experților externi și colegii mei din Consiliul Local, pentru modul în care s-au implicat în evaluarea acestor proiecte și pentru efortul făcut și, de asemenea colegilor din Primărie, pentru zecile de ore în care s-au concentrat pe documentațiile depuse”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu. Conform Ghidului de finanțare, finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale s-a aprobat pentru activitățile derulate/desfășurate de la data semnării contractului de finanțare și până la data de 15 noiembrie.
Brașovul investește 30 de milioane de lei în creșterea siguranței pietonilor, bicicliștilor și șoferilor, dar și în optimizarea traficului
luni, 8 mai 2023
Municipalitatea a semnat contractul pentru realizarea Sistemului Centralizat de Monitorizare și Control al Traficului. Acest proiect include un sistem de prioritizare a traficului cu o componentă dedicată transportului public, dispecerat de monitorizare, semaforizarea a 35 de treceri de pietoni și 3 intersecții, modernizarea semaforizării pentru 44 de intersecții, instalarea a 140 de camere video și a 249 de senzori video
Primăria Brașov a semnat astăzi contractul pentru achiziția serviciilor de proiectare și execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiție „Sistem centralizat de monitorizare și control al traficului în Municipiul Braşov”, investiție prin intermediul căreia municipalitatea își propune prioritizarea transportului public, fluidizarea traficului pentru toți participanții, înființarea unui centru de monitorizare și creșterea siguranței pe drumurile publice.
Contractul a fost semnat cu asocierea dintre Flash Lighting Services (lider) și Urban Scope*. Valoarea acestei achiziții este de aproape 30 de milioane de lei (29.468.500,00 lei fără TVA), proiectul beneficiind de finanțare prin Programul Operațional Regional. Valoarea nerambursabilă a cheltuielilor eligibile este de 98%. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.
„Astăzi am semnat contractul pentru implementarea proiectului de realizare a unui sistem de monitorizare și control al traficului. Acest proiect reprezintă axa principală pentru o mai bună, mai eficientă gestionare a traficului din oraș și pentru creșterea siguranței pe drumurile publice. Punem accent pe transportul în comun, pe creșterea siguranței pietonilor, a bicicliștilor, dar și a șoferilor. Acest proiect include un sistem de prioritizare a traficului, pentru a reduce blocajele, dar și măsuri de creștere a siguranței pietonilor”, a precizat primarul Allen Coliban.
Obiectivele sistemului centralizat de monitorizare și control al traficului în municipiul Brașov sunt:
– gestionarea traficului aferent transportului public, prin implementarea unor măsuri și sisteme tehnice: prioritizarea transportului public și coordonare rutieră, monitorizare și analiză video, echipamente de semaforizare/semnalizare în intersecții și treceri de pietoni, puncte fixe și senzori pentru realizarea măsurătorilor din trafic în zonele aglomerate, senzori de mediu;
– realizarea unui centru de monitorizare și control al traficului, în vederea asigurării fluidizării și prioritizării traficului aferent transportului public;
– optimizarea utilizării parcărilor prin instalarea de senzori de parcare, inclusiv prin reglementarea politicii parcărilor.
„Prin implementarea acestui proiect, vom semaforiza 35 de treceri de pietoni noi și încă 3 intersecții, la care se adaugă modernizarea semaforizării în alte 44 de intersecții. Printr-un sistem complex de camere și senzori video, vom putea să identificăm rapid blocajele din trafic, iar prin sistemele de semaforizare vom putea asigura creșterea fluenței pe anumite direcții. În plus, vom prioritiza circulația mijloacelor de transport în comun – încă un motiv pentru a alege autobuzul în locul autoturismului propriu. Pentru a putea realiza acest sistem, vom amenaja un dispecerat complex pentru gestionarea traficului, așa cum vedem în toate orașele europene. Proiectul mai conține și o componentă dedicată parcărilor publice, prin intermediul căreia vom gestiona mult mai eficient parcările din zonele aglomerate, iar șoferii vor putea ști, din timp, unde sunt locuri de parcare libere”, a explicat primarul Allen Coliban.
Informații suplimentare
Centrul de Monitorizare și Control Trafic
Centrul de Monitorizare și Control Trafic reprezintă punctul central al sistemului și va fi amenajat într-un fost punct termic, pe strada Hărmanului. Acesta va fi operațional non-stop.
Centrul de Comandă și Control este direct responsabil cu managementul sistemului de trafic, al sistemului de supraveghere video, al sistemului de afișare a informațiilor pentru călători și sistemului ANPR (sistem automat de recunoaștere a numerelor plăcuțelor de înmatriculare), precum și cu managementul rețelei de comunicații.
Clădirea va fi amenajată eficient din punct de vedere energetic: va utiliza un sistem de producere și evacuare a energiei termice dual, de înaltă eficiență, va fi dotată cu panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, iar acoperișul va fi înierbat și dotat cu sistem de irigare automată.
Managementul parcărilor în zonele aglomerate, din proximitatea liniilor de transport public (11 parcări publice monitorizate – 979 de senzori)
Vor fi sisteme moderne de management al parcărilor și dirijare a fluxurilor rutiere prin:
– determinarea în timp real a capacității de parcare în oraș;
– identificarea locurilor de parcare libere;
– informarea rutieră cu privire la locurile de parcare (localizare și inventar în timp real);
– soluție modernă de plată și rezervare a parcării.
*Pe lângă cei doi ofertanți, din asociere fac parte și următorii subcontractanți: SolvIT Networks SRL, Altimate, Blue Road, Swarco Traffic Romania, Protehnic Instal Hvac S.R.L., Aua Tech Support, Proconstruct S.R.L.
Brașov, oraș candidat pentru Capitala Verde Europeană 2025
vineri, 5 mai 2023
Primarul Allen Coliban a anunțat, astăzi, depunerea candidaturii Brașovului la cel mai important titlu în domeniul mediului și sustenabilității la nivel european
Primarul Allen Coliban a anunțat astăzi, 5 mai, candidatura Brașovului la titlul de Capitală Verde Europeană din anul 2025, premiu ce oferă recunoaștere orașelor care s-au angajat să atingă obiective ambițioase pentru îmbunătățirea mediului și dezvoltarea durabilă și pot reprezenta un model pentru a inspira alte orașe și pentru a promova cele mai bune practici în celelalte orașe europene.
„În 2020, brașovenii au ales ca Brașovul să devină Capitala Verde a României, iar demersurile noastre din ultimii doi ani și jumătate au adus foarte multe proiecte, foarte multe inițiative în direcția aceasta, a sustenabilității, a unui oraș cu o calitate a vieții crescută și a poziționării drept deschizător de drumuri în implementarea politicilor verzi. Surpriza pe care am avut-o participând la evenimente organizate la nivel european a fost că lucrurile pe care le facem noi la Brașov sunt de fapt modele de bune practici pentru orașe din întreaga Europă. Am participat la conferințe și evenimente în care orașe se lăudau cu transformarea unei clădiri publice sau a unei grădinițe în prosumatori, în producătoare de energie verde; iată că, la Brașov, noi avem 27 de unități de învățământ care sunt prinse într-un proiect finanțare europeană pentru astfel de transformări. Brașovul își dezvoltă propriul parc fotovoltaic și suntem aproape – asta însemnând un nivel de timp mediu, în următorii ani de zile – suntem aproape de a deveni independenți energetic pentru tot ceea ce înseamnă consum pentru sursele publice. Toate aceste lucruri poziționează Brașovul într-o avangardă europeană a orașelor care sunt sustenabile și care implementează politici verzi. Era absolut normal ca aceste ambiții să ne pună pe o hartă a orașelor care concurează pentru acest titlu, de Capitală Verde Europeană”, a declarat primarul Allen Coliban.
Capitala Verde Europeană este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2010, cu scopul de a recunoaște și recompensa eforturile comunităților locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții cetățenilor lor. Premiul este acordat în fiecare an unui oraș care este lider în promovarea unui mediu urban ecologic, mai prietenos cu cetățenii săi.
Procesul de evaluare a aplicațiilor ia în calcul mai mulți indicatori, atât din perspectiva situației prezente, cât și a ultimilor 10 ani și a planurilor pentru viitor:
1. calitatea aerului;
2. calitatea apei;
3. biodiversitate, zone verzi și arii naturale protejate;
4. managementul deșeurilor și economie circulară;
5. zgomot;
6. lupta împotriva schimbărilor climatice;
7. adaptarea la schimbările climatice.
„Au mai fost anterior demersuri făcute de orașe românești, singular, punctual, în diverși ani, de a candida pentru acest titlu, însă ele nu au fost continuate, nu au reprezentat un demers susținut pe parcursul mai multor ani. Brașovul are acum o strategie, inclusiv pentru această candidatură. Am depus dosarul în 30 aprilie; atunci când românii se pregăteau de grătare și de 1 Mai, în Primărie, duminică, se lucra la depunerea acestui dosar. A fost o muncă pe parcursul mai multor săptămâni, o muncă susținută, pentru că toate criteriile de evaluare, criteriile tehnice, acoperă un spectru foarte larg. Am avut de răspuns la probleme privind calitatea aerului, managementul deșeurilor, calitatea apei, reziliența și adaptarea la schimbările climatice, capitole foarte importante pentru tot ceea ce reprezintă sustenabilitatea. Răspunsul la aceste capitole l-am dat într-o echipă numeroasă, care a combinat experți din administrație publică cu voluntari, și mă bucur că pe fiecare capitol avem lucruri cu care să ne mândrim”, a precizat primarul Allen Coliban.
Atuurile Brașovului sunt proiectele și măsurile implementate în domeniul mediului și sustenabilității pe care municipalitatea le-a luat în ultimii ani, politicile publice adoptate, angajamentele pe care Brașovul și le-a asumat pentru reducerea poluării și faptul că am devenit un model care să inspire și alte orașe.
De exemplul, Brașovul se poate mândri cu cea mai mare flotă de mijloace de transport în comun verzi din România și, în urma accesării fondurilor prin PNRR, va fi prima flotă de transport 100% electric.
Un alt punct forte sunt demersurile municipalității de a consuma și produce energie verde: am fost primul oraș din România care, pentru consumul public, utilizează energie verde 100%; avem finanțare pentru construirea unui parc fotovoltaic, care împreună cu panourile fotovoltaice ce vor fi amplasate pe unitățile școlare, va asigura independență energetică Brașovului în proporție de 90%, utilizând energie verde.
La acestea se adaugă demersurile Brașovului privind trecerea către transport alternativ, fiind primul oraș mare care are un Masterplan Velo și mai multe proiecte în derulare: piste de biciclete conforme, astfel încât fiecare brașovean să aibă până în 2026 o pistă la mai puțin de 250 de metri; construirea de park&ride-uri la intrările în oraș; benzi dedicate pentru transportul în comun.
Un alt element important este și angajamentul pe care municipalitatea și l-a asumat, în 2021, privind reducerea emisiilor de carbon cu 55% până în 2030 și ținta de neutralitate a carbonului până în 2050, fiind primul oraș care a semnat Convenția primarilor cu noile ținte.
„Este foarte important de spus că acest titlu nu se acordă doar luând în considerare prezentul, ci un continuum care pornește din trecut, problemele din trecut, felul în care strategiile și măsurile sunt aliniate pentru a răspunde acestor probleme și totodată coerența unei strategii de dezvoltare pe anii următori. Chiar dacă Brașovul s-a confruntat și încă se mai confruntă cu probleme pe mediu, faptul că avem planuri, strategii și măsuri concrete pentru a le redresa constituie puncte forte ale acestei candidaturi. Ori, în tot acest demers este foarte important ca mândria noastră, a brașovenilor, să fie aliniată cu această ambiție de a candida și de a deveni Capitală Verde Europeană. Dincolo de titlul care ne-ar onora, este foarte important să începem acest demers, să fie un demers condus împreună cu comunitatea și un demers din care să câștigăm la nivel de calitate a vieții an de an, prin implementarea măsurilor”, a explicat primarul Allen Coliban.
Procesul de evaluare se desfășoară în 2 pași:
1. Evaluarea tehnică a unui grup de experți.
2. Evaluarea finală a juriului – care ia în calcul opinia tehnică a experților și factorii prezentați de Comisie.
„Din punctul de vedere al procesului, candidatura aceasta trece printr-o fază tehnică, ce se va încheia în luna iunie. În urma primei etape de evaluare, care este efectuată de către experți independenți, se vor califica în finală un număr restrâns de orașe, urmând ca în etapa a doua, care va dura până în luna octombrie, când va fi anunțat câștigătorul pentru Capitală Verde Europeană 2025, să ia în calcul mai multe aspecte, care țin de implicarea comunității, de expunerea internațională, de capacitatea unui oraș de a deveni model la nivel european în privința politicilor verzi”, a completat primarul.
Câștigătorul titlului de Capitală Verde Europeană 2025 va fi anunțat în cadrul ceremoniei de premiere din 5 octombrie 2025 din Talinn (Capitala Verde Europeană 2023).
Despre Brașov
Municipiul Braşov sau Kronstadt adică "Orașul Coroanei" (reşedinţa judeţului Brașov) este situat la 25gr30' longitudine estică şi 45gr45' longitudine nordică cu o altitudine medie de aproximativ 600 m. Braşovul este situat în inima României, în curbura arcului Carpatic și beneficiază din plin de influenţa istoriei.
Așezat la poalele muntelui Tâmpa cu o altitudine de 967 m și totodată la graniţa de nord a Carpaţilor Orientali, este destinaţia turistică favorită în România.
La doar 13 km de Brașov, sus în munţii Postăvarul, se găseşte cea mai frumoasă staţiune de iarnă, Poiana Braşov. Aici, sporturile de iarnă, în principal schiul şi snowboardul, aduc în sezonul de iarnă mii de turişti din toată Europa. Plimbările cu sania trasă de cai, cu ski-jetul sau patinajul, sunt doar câteva dintre activităţile disponibile în Poiana Braşov.
Climă și relief
Clima este temperat continentală, caracterizându-se prin nota de tranziţie între clima temperată de tip oceanic şi cea temperată de tip continental.
Aflat in curbura arcului Carpatic în vecinătatea Brașovului veți găsi variate forme de relief. Astfel, la vest de Brașov se găsesc Carpaţii Meridionali cu cele mai importante masive: Făgăraş cu vârful Moldoveanul 2543 m, Piatra Craiului cu vârful La Om 2239 m, la sud de Brașov, muntele Postăvarul cu vârful Cristianul Mare 1802 m, masivul Bucegi cu vârful Omu 2 07 m, la sud-est de Brașov, muntele Piatra Mare cu vârful Piatra Mare 1844 m, la est de Brașov masivul Ciucaş cu vârful Ciucaş 1956 m, şi o parte a munţilor Întorsura Buzăului. Relieful împrejurimilor Brașovului conţine şi o regiune de coline subcarpatice, depresiuni cu aspect de şes – Ţara Bârsei şi Ţara Făgăraşului.
Natura înconjurătoare
În apropierea Brașovului veți găsi 2 parcuri naţionale (Piatra Craiului şi Bucegi) precum și alte 30 de arii protejate printre care și muntele Tâmpa. Suprafeţele protejate au 27313,7 ha, reprezentând circa 7 la sută din suprafaţa judeţului Brașov.
Apele de munte şi de şes sunt populate cu specii diferite de peşti (păstrăv, lipan, mreană).
Pădurile abundă în specii de amfibieni, reptile, păsări (şorecarul comun şi încălţat, barza albă şi neagră, potârnichea, cocoşul de munte, acvila) şi mamifere (capra neagră, ursul, căpriorul, mistreţul, râsul).