Brasovcity.ro

Comunicat de presă


3.000.000 lei finanțări nerambursabile pentru proiectele din domeniile Copii și Tineri, Mediu, Social, Educație și ComunitatePrimăria Brașov a deschis apelul de proiecte pentru finanțarea pe Ghidul Unic pe cele 5 domenii de intervenție. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 28 martie

Pentru a asigura un sistem facil și transparent de accesare a finanțărilor nerambursabile pe care Primăria Brașov le acordă în baza Legii nr. 350/2005, din acest an acestea se vor acorda prin intermediul „Ghidului unic pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul Municipiului Brașov“.

Astăzi, Primăria Brașov a deschis apelurile de proiecte pentru finanțarea celor 5 domenii  de intervenție prevăzute în Ghidul Unic: Copii și Tineri; Mediu; Social; Educație; Comunitate.

,,Astăzi am deschis liniile de finanțare pentru cele 5 domenii prevăzute în ghidul unic, respectiv finanțarea proiectelor care au ca grup țintă copiii și tinerii, a celor pentru mediu și dezvoltare durabilă, cele din domeniul social, a proiectelor din domeniul educației și, nu în ultimul rând, a proiectelor pentru dezvoltarea unei legături cât mai strânse a comunității brașovene. Ne dorim ca brașovenii să poată beneficia de cât mai multe proiecte de calitate și care să aibă un impact pozitiv asupra lor. Tocmai de aceea, din acest an, oferim finanțări pentru mai multe domenii dedicate și am îmbunătățit modul în care organizațiile care doresc să deruleze astfel de proiecte pot accesa aceste fonduri. În plus, am alocat cel mai mare buget pentru finanțarea acestor proiecte, 3 milioane de lei, iar valoarea maximă alocată fiecărui proiect s-a dublat față de anul trecut, ajungând la 200.000 de lei. Termenul limită pentru depunerea solicitărilor de finanțare este 28 martie”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

joc de copii

Conform ghidului unic de finanțare, Primăria Brașov acordă în acest an granturi pentru următoarele  domenii, astfel:

,,Copii și tineret”, în cadrul acestei componente proiectele pot avea drept grup țintă doar copiii și tinerii, pe următoarele arii de intervenție: Educație în problematica drepturilor civice și drepturilor omului; mediu, respectiv acele proiecte prin care copii și tinerii sunt implicați în protejarea mediului și a luptei împotriva schimbărilor climatice; Sănătate, de la evaluarea stării de sănătate a acestora, la campanii de informare și conștientizare cu privire la consumul de droguri;

,,Mediu și dezvoltare durabilă”, domeniu prin care vor fi finanțate proiectele care vizează mobilitatea și transportul alternativ; managementul deșeurilor; spațiile verzi și reconversia urbană; calitatea aerului și energia regenerabilă;

– „Social“, axă de finanțare prin care vor fi cofinanțate proiectele care vizează următoarele domenii: violența în familie; adulți aflați în situație de risc social; persoane cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare; tineri dezinstituționalizați; sănătatea mintală;

îngrijire persoane în vârstă

– „Educație“, scopul acestui domeniu de finanțare fiind creșterea gradului de participare activă și sistematică a populației de toate vârstele, în următoarele arii de interes: educație pentru participare civică; educație pentru sănătate; învățământ dual; educație alternativă; combaterea discriminării;

– „Comunitate“, domeniu prin care vor fi finanțate proiecte care vizează istoria locală; promovarea Brașovului turistic; încurajarea practicării sportului și a activităților fizice; evenimente și acțiuni în cartiere.

Conform propunerii executivului, supusă dezbaterii publice, vor exista două tipuri de grant pe fiecare dintre domeniile vizate: mici, cu valoare de până la 100.000 de lei, și granturi mari, cu valoarea cuprinsă între 100.001 și 200.000 de lei. Finanțarea nerambursabilă acoperă maxim 90% din valoarea totală a proiectului.

În cazul în care după evaluarea și selecția proiectelor depuse rămân fonduri nealocate, acestea se vor distribui, în ordinea punctajelor obținute, indiferent de tipul de grant sau domeniul de intervenție ales de solicitant.

Municipiul Brașov nu finanțează proiectele multidisciplinare, în sensul în care un proiect trebuie să se adreseze unui singur domeniu de interes.

familie cu bicicleta

Finanțarea proiectelor culturale și sportive sunt reglementate de alte prevederi legale, astfel că acestea au propriile ghiduri de finanțare.

Brasovcity.ro

Comunicat de presă


Mobilitate verde – Primăria a lansat licitația pentru pista de biciclete care va lega cartierele Astra și Valea CetățiiInvestiția face parte din masterplanul velo al Brașovului, obiectivul fiind ca fiecare brașovean să aibă la maxim 250 de metri de locuință o pistă pentru biciclete. Municipalitatea are, în diferite etape, proiecte pentru amenajarea a 80 de kilometri de piste pentru biciclete

Primăria Brașov a lansat, săptămâna aceasta, licitația pentru amenajarea unei piste pentru biciclete care să facă legătura între cartierul Valea Cetății – zona „La Iepure“ –  și cartierul Astra, terminalul RAT Poienelor. Traseul va avea o lungime de 3,94 km și 3 puncte de închiriere/parcare pentru biciclete. Valoarea estimată a lucrărilor este de aproape 5,4 milioane de lei.

,,Am lansat și licitația pentru amenajarea pistei de biciclete care face legătura între cartierele Valea Cetății și Astra, conectându-se cu celălalt traseu, care leagă cartierul Astra de puncte importante din oraș: gara, centrul civic și centrul istoric. Sunt primele două piste din proiectul nostru de a asigura brașovenilor o pistă de biciclete la maximum 250 de metri de locuință sau locul de muncă, astfel încât mobilitatea velo să fie o alternativă reală de transport sigur în interiorul orașului. Cumulat, vorbim de 80 de kilometri de piste care vor lega toate cartierele Brașovului, proiecte aflate în diferite faze de implementare. Transportul cu bicicleta este una dintre soluțiile optime pentru un oraș de dimensiunile Brașovului și avem foarte multe exemple de orașe din Europa care au devenit mult mai prietenoase cu mediul și cu locuitorii lor odată cu dezvoltarea acestui sistem de transport”, a precizat primarul Allen Coliban.

Investiția înseamnă amenajarea unei piste de biciclete pe partea carosabilă, delimitată de traficul rutier prin marcaj longitudinal și profile prefabricate din cauciuc, peste care pot trece, la nevoie, mașinile de intervenție. În zonele unde dimensiunea străzilor nu permite crearea culoarului exclusiv pentru biciclete, traficul se va desfășura în comun cu autovehiculele, pe partea carosabilă, unde se vor amenaja marcaje transversale vizibile, la distanță de maxim 25 metri, dublate de indicatoare rutiere.

piste biciclete

Investiția constă în realizarea infrastructurii integrate pentru ciclism și trafic pietonal cu o lungime cumulată de 3,94 km pe traseul terminal RAT Molidului (capăt zona „La Iepure“), str. Molidului, b-dul Valea Cetății, strada Tâmpei, strada Vasile Alecsandri, str. Carpaților, str. Poienelor, terminal Poienelor. De acolo se poate continua pe traseul 1: sens giratoriu (McDonald’s), bulevardul Saturn, strada Minerva, strada Crinului, strada Micșunelelor, strada Lămâiței, strada Brândușelor, bulevardul Alexandru Vlahuță, bulevardul Gării, bulevardul Victoriei, bulevardul Mihail Kogălniceanu, conexiune cu pista de biciclete care face legătura între Camera de Comerț și Industrie și centrul istoric.

inchiriere biciclete

Vor fi amenajate 3 puncte de închiriere/parcare pentru biciclete, fiecare dotat cu 50 de biciclete și cu rastele pentru parcarea acestora.

Se vor monta 248 de semne de circulație de atenționare și de informare despre existența pe traseu a pistelor de biciclete.

Acest proiect face parte din programul de investiții în mobilitate verde al Primăriei Brașov, prin dezvoltarea infrastructurii necesare mijloacelor de transport ecologice, fie că vorbim de transportul în comun, de transportul velo sau de cel pietonal. În ceea ce privește transportul cu bicicleta, obiectivul asumat de municipalitate este ca, în câțiva ani, fiecare brașovean să aibă la mai puțin de 250 de metri de locuință o pistă de biciclete.

Durata lucrărilor de amenajare și marcare a pistelor pentru biciclete este de maxim 6 luni; durata cât mai scurtă de execuție a lucrărilor este și un factor de evaluare în cadrul procedurii de achiziție.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 5.425.575,63 lei fără TVA.

Modalitatea de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, în care propunerea financiară reprezintă 40 de puncte, componenta tehnică 30 de puncte, iar durata de execuție a lucrărilor 30 puncte.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 26.02.2024. Traseul 1, Poienelor-Crinului-Gării-Camera de Comerț (6 km) se află în procedura de achiziție.

grup de bicicliști în paradă, în centrul civic
Brasovcity.ro

Comunicat de presă


Brașovul, campion al fondurilor europene – o mare parte dintre proiectele de dezvoltare ale orașului sunt finanțate cu fonduri nerambursabileConform proiectului de buget, prezentat public astăzi de primarul Allen Coliban, doar în acest an, municipalitatea derulează proiecte cu finanțare nerambursabilă în valoare de 900 de milioane de lei. Brașovul își păstrează trendul crescător în ceea ce privește bugetul total și alocările pentru secțiunea de investiții

Primarul Allen Coliban a prezentat, astăzi, 5 februarie, proiectul de buget pentru anul 2024, proiect care se află în dezbatere publică până în data de 9 februarie. Anul acesta, Brașovul are un buget record de aproape 1,9 miliarde de lei, cu 25% mai mare decât cel de anul trecut, la capitolul cheltuieli, buget construit pe venituri de 1,56 miliarde lei, la care se adaugă excedentul de anul trecut, fonduri care se regăsesc la secțiunea de dezvoltare, ce acoperă investițiile municipalității. Este al patrulea an consecutiv în care municipiul reușește să depășească bariera de 1 miliard de lei la capitolul de venituri, anul acesta având o creștere de peste 300 de milioane de lei față de anul trecut.

Cheltuieli buget

Și în acest an proiectul de buget este construit pe dezvoltarea orașului, zona de investiții fiind prioritară în cadrul capitolului de cheltuieli. Cea mai mare parte a finanțării pentru aceste proiecte de investiții sunt fondurile nerambursabile atrase de la Uniunea Europeană sau de la bugetul de stat. De exemplu, doar valoarea proiectelor cu finanțare de la UE aflate în derulare în acest an se ridică la 899,3 milioane de lei.

„Bugetul pentru 2024 propus Consiliului Local este un buget record pe partea de venituri și pe partea de cheltuieli. Am ajuns la aproape 1,9 miliarde de lei pentru proiectele Brașovului. Și acest buget este unul consistent pe capitole precum Transporturi, Cultură, Învățământ, Educație, dar și Mediu. Este un buget care cuprinde toate ambițiile Brașovului și ale brașovenilor în privința proiectelor mari, dar și sume consistente pentru tot ceea ce înseamnă funcționare și gospodărire. Nu există o singură prioritate, în top 5 sunt transporturile, capitolul de locuințe, cultură, învățământ și protecția mediului. Tot capitolul mobilitate are sume consistente, în primul rând pentru cofinanțarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă. Pe de altă parte, avem bugete record și pentru învățământ, pentru tot ceea ce ține nu doar de infrastructură și investiții în infrastructură, cât și pentru reparații și ce ne solicită școlile“, a declarat primarul Allen Coliban.

Prezentare buget - primar Allen Coliban

Primarul a prezentat astăzi  fiecare program de dezvoltare a orașului și proiectele propuse pentru a îndeplini aceste programe.

Pentru acest an, municipiul Brașov are deja în derulare proiecte cu finanțare europeană în valoare de 900 de milioane de lei, cărora li se vor adăuga proiectele finanțate din surse ale bugetului de stat, prin Compania Națională de Investiții sau Administrația Fondului pentru Mediu.

Printre proiectele care se vor încheia sau se derulează în acest an sunt și: finalizarea lucrărilor de construire a căminului pentru elevii din învățământul dual, a terminalului RATBV de la gara Brașov, a parcului fotovoltaic, a nocturnei de pe pârtiile Lupului inferior și Drumul albastru, a traseelor pentru biciclete care leagă cartierele Răcădău, Astra, Florilor, zona gării cu centrul civic. Printre proiectele aflate în diferite faze de implementare sunt 6 grădinițe noi: Noua, Stupini, Tractorul (Socec, Coresi), Astra, Bartolomeu; 4 creșe noi: Tractorul (Socec, Coresi), Stupini, Bartolomeu; Campusul pentru învățământ dual, Sala Polivalentă, Park & Ride-ul din Bartolomeu, skate-parkul de sub pasajul Fartec și sania de vară.

Totodată, primăria așteaptă și răspunsurile de la ministerul sănătății cu privire la finanțarea celor două spitale, cel regional și cel de pneumoftiziologie și infecțioase, spitale pe care ministerul s-a angajat să le susțină. Pentru spitalul pneumo, ministrul Alexandru Rafila chiar a promis că va fi realizat cu un împrumut de la Banca Europeană de Investiții, după ce a obținut finanțare prin PNRR, iar Ministerul Sănătății l-a scos de pe lista proiectelor finanțate

proiect Spitalul de pneumoftiziologie și infecțioase

Municipalitatea va continua și în acest an atragerea de fonduri nerambursabile, cu prioritate finanțările prin Programul Operațional Regional, o componentă aparte fiind proiectele de regenerare a zonelor verzi pentru construirea de parcuri.

Ca și în anii trecuți, axele de dezvoltare ale orașului propuse de primarul Allen Coliban sunt următoarele: Brașovul educat; Brașovul sănătos și cu grijă pentru toți; Brașovul pietonilor, bicicliștilor și al traficului relaxat; Brașovul verde și curat;  Brașovul dezvoltat armonios; Brașovul cultural; Brașovul prosper; Brașovul sportiv; Brașovul administrat corect.

Cheltuieli capitol mobilitate

Proiectul de buget este în dezbatere publică. Până în 9 februarie, brașovenii își pot exprima punctul de vedere cu privire la propunerea executivului, pe infopublice@brasovcity.ro. De asemenea, până în data de 6 februarie, ora 14.00, se pot înscrie, pe https://buget2024.brasovcity.ro/, la dezbaterea care va avea loc în data de 6 februarie, ora 16.00.

înscriere dezbatere publică
Brasovcity.ro

Comunicat de presă


Pentru a crește calitatea proiectelor cu finanțare nerambursabilă și impactul pozitiv asupra brașovenilor, lansăm Ghidul unic de finanțareDin acest an, proiectele din domeniile copii și tineret, mediu, social, educație și comunitate vor fi finanțate printr-un singur ghid. Proiectul a fost pus în dezbatere publică; brașovenii pot face propuneri de modificare și completare până în data de 5 februarie

Pentru a asigura un sistem facil și transparent de accesare a finanțărilor nerambursabile pe care Primăria Brașov le acordă organizațiilor de drept public sau privat care derulează proiecte din domeniile copii și tineret, mediu, social, educație și comunitate, cu impact direct asupra cetățenilor municipiului, am pus în dezbatere publică, astăzi, „Ghidul unic pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul Municipiului Brașov conform legii 350/2005“.

Principala calitate a acestui ghid este unificarea sistemului de finanțare pe care Primăria Brașov îl alocă în baza prevederilor Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general. Odată cu aprobarea și intrarea lui în vigoare, organizațiile care vor să deruleze proiecte cu finanțare nerambursabilă pentru cetățenii municipiului Brașov vor avea la dispoziție aceleași condiții de finanțare, indiferent de domeniile pentru care vor să acceseze fondurile puse la dispoziție de municipalitate.

O a doua modificare importantă este creșterea valorii finanțărilor, la maxim 200.000 de lei pentru un proiect, indiferent de zona sa de adresabilitate.

,,Ne dorim ca brașovenii să poată beneficia de cât mai multe proiecte de calitate și care să aibă un impact pozitiv asupra lor. Tocmai de aceea, ne-am propus să oferim finanțări pentru mai multe domenii dedicate comunității și să îmbunătățim modul în care finanțăm organizațiile care doresc să deruleze astfel de proiecte. Am creat un instrument unic prin care se pot accesa granturile municipalității, stabilite în baza Legii 350/2005. În acest fel ne asigurăm că finanțările pe care le acordăm, indiferent de domeniul de aplicare, vor duce la o creștere a calității vieții pentru noi toți, iar modul în care se accesează aceste fonduri este unul transparent. Așteptăm propunerile voastre până în data de 5 februarie, pentru a prezenta Consiliului Local cea mai bună formulă de finanțare ”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Conform proiectului aflat în dezbatere, ghidul prevede oferirea de granturi pentru mai multe domenii, astfel:

copii-si-tineret

,,Copii și tineret”, în cadrul acestei componente proiectele pot avea drept grup țintă doar copiii și tinerii, pe următoarele arii de intervenție: Educație în problematica drepturilor civice și drepturilor omului; mediu, respectiv acele proiecte prin care copii și tinerii sunt implicați în protejarea mediului și a luptei împotriva schimbărilor climatice; Sănătate, de la evaluarea stării de sănătate a acestora, la campanii de informare și conștientizare cu privire la consumul de droguri;

mediu

,,Mediu și dezvoltare durabilă”, domeniu prin care vor fi finanțate proiectele care vizează mobilitatea și transportul alternativ; managementul deșeurilor; spațiile verzi și reconversia urbană; calitatea aerului și energia regenerabilă;

– „Social“, axă de finanțare prin care vor fi cofinanțate proiectele care vizează următoarele domenii: violența în familie; vârstnici aflați în situație de risc social; persoane cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare; tineri dezinstituționalizați; sănătatea mintală;

social

– „Educație“, scopul acestui domeniu de finanțare fiind creșterea gradului de participare activă și sistematică a populației de toate vârstele, în următoarele arii de interes: educație pentru participare civică; educație pentru sănătate; învățământ dual; educație alternativă; combaterea discriminării;

comunitate

– „Comunitate“, domeniu prin care vor fi finanțate proiecte care vizează istoria locală; promovarea Brașovului turistic; încurajarea practicării sportului și a activităților fizice; evenimente și acțiuni în cartiere.

Conform propunerii executivului, supusă dezbaterii publice, vor exista două tipuri de grant pe fiecare dintre domeniile vizate: mici, cu valoare de până la 100.000 de lei, și granturi mari, cu valoarea cuprinsă între 100.001 și 200.000 de lei.

În cazul în care după evaluarea și selecția proiectelor depuse rămân fonduri nealocate, acestea se vor distribui, în ordinea punctajelor obținute, indiferent de tipul de grant sau domeniul de intervenție ales de solicitant.

Având în vedere că finanțarea proiectelor culturale și sportive sunt reglementate de alte prevederi legale, acestea vor avea propriile ghiduri de finanțare.

Brașovenii pot trimite propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ pe e-mail infopublice@brasovcity.ro, către Primăria Braşov, Biroul Informații Publice și Mass-Media, sau prin intermediul Centrului de Informații pentru Cetățeni (program Luni-Joi, 8.00- 14.00,Vineri de la 8.00-13.00).

Brasovcity.ro

Comunicat de presă


Singurul colegiu din Regiunea Centru care furnizează calificări pe domeniul aeronautic a fost renovat și dotat pe bani europeniProiectul a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de peste 10 milioane de lei, adică 95% din valoarea totală

Primarul Allen Coliban a prezentat astăzi, alături de directorul instituției de învățământ și de dirigintele de șantier, rezultatele proiectului „Eficientizare Energetică a Clădirilor Publice din Municipiul Brașov – Colegiul Tehnic Transilvania, Corp A“, proiect realizat cu finanțare nerambursabilă acordată prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

„Suntem la finalul unui proiect european, o finanțare europeană pentru eficientizarea energetică a Colegiului Tehnic Transilvania, renovarea Corpului A, care acoperă nu doar renovarea și modernizarea clădirii, cât și dotările aferente, dotări de care vor beneficia cei 505 elevi și 58 de cadre didactice în formarea profesională în domenii precum tehnicieni în aeronautică, dar și frizeri, coafori, bucătari și așa mai departe. Sunt meserii de care atât sistemul educațional local din Brașov, cât și piața forței de muncă locală, au mare nevoie. Mă bucur că avem un final al acestui proiect cu finanțare europeană în proporție de peste 95%“, a declarat primarul Allen Coliban, în conferința de final de proiect.

conferinta de presa

Obiectivul proiectului a fost eficientizarea energetică, reabilitarea și modernizarea clădirii corpului A aparținând Colegiului Tehnic Transilvania și dotarea cu echipamente și alte dotări necesare procesului de învățământ pentru cei 505 elevi ai colegiului.

Colegiul Tehnic Transilvania dupa reabilitare si dotare

„Lucrările au presupus izolarea fațadei cu vată bazaltică, precum și măsuri de securitate la incendiu, compartimentări, reabilitare, finisaje, precum și refacerea instalațiilor. Constructorul a respectat graficul de execuție, s-a încadrat în termene“, a declarat David Bogdan Florian, diriginte de șantier.

Au fost instalate sisteme alternative de producerea energiei electrice/termice pentru consum propriu (instalație de preparare apă caldă cu panouri solare alcătuită din: 8 panouri solare montate pe acoperiș, boiler de acumulare), au fost înlocuite centrală termică și au fost refăcute instalațiilor de încălzire. A fost realizată o instalație producere a anergiei energie electrice pentru iluminat cu panouri solare fotovoltaice formată din 36 panouri montate pe acoperiș, cu o putere instalată de 10,8 KW, capabilă să furnizeze 12Mwh anual.

Colegiul Tehnic Transilvania dupa reabilitare si dotare

A fost realizat un sistem de ventilare cu recuperare de căldură și au fost montate  sisteme de management energetic integrat, precum și sisteme de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu. A fost refăcută instalația de hidranți interiori, a fost realizată o instalație iluminat de siguranță, și instalații de semnalizare, alarmare și alertare în caz de incendiu, iar biblioteca și sala de lectură au fost dotate cu sistem de desfumare (trape de fum).

Colegiul Tehnic Transilvania dupa reabilitare si dotare

Au fost create facilități pentru persoanele cu dizabilități (rampe în zona ușilor de acces în clădire, amenajare grup sanitar adaptat, scară interioară echipată cu platforme elevatoare rabatabile).

Colegiul Tehnic Transilvania dupa reabilitare si dotare

Proiectul și-a propus ca, odată cu efectuarea lucrărilor de reabilitare și eficientizare energetică să se realizeze și modernizarea Colegiului Tehnic prin dotarea cu mobilier a sălilor de curs și a laboratoarelor, în concordanță cu standardele de pregătire modernă impuse pentru învățământul preuniversitar:

  • – mobilier, echipamente și softuri specifice pentru laboratoarele de chimie, fizică, măsuri mecanice, mecatronică, electromecanica, mecanică, informatică;
  • – mobilier, echipamente și softuri specifice pentru sălile de clasă;
  • – mobilier, echipamente și softuri specifice pentru cabinetul de estetică, cabinetul fonic si cabinetul de aeronautică.
Colegiul Tehnic Transilvania dupa reabilitare si dotare

Recepția la terminarea lucrărilor în data de 04.10.2022, iar în decembrie 2023 s-a finalizat achiziționarea dotărilor din cadrul proiectului.

„Este un proiect valoros atât la propriu cât și la figurat și valoarea de investiție este foarte mare, dar și ceea ce s a obținut în urma proiectului, în primul rând pentru elevii școlii, de la reabilitarea clădirii până la dotările care au fost primite în cadrul acestui proiect. Am început să lucrăm în proiect în 2019, ceea ce a însemnat că ne-am adaptat cerințele privind mobilierul școlar care a fost achiziționat, pentru că inițial am gândit bănci de două persoane, după aceea am cuprins și partea cu pandemia și atunci a trebuit să ne adaptăm, să fie pentru câte un singur elev, și după aceea tot ce înseamnă dotări IT, tablele inteligente, programele care au fost achiziționate, laptopurile, calculatoarele care au venit în școală, dotările pentru domeniul aeronautic, pentru că noi suntem singura școală care furnizează calificări pe domeniul aeronautic la nivelul Regiunii Centru“, a declarat Daniela Felegean, directorul Colegiului Tehnic Transilvania.

Colegiul Tehnic Transilvania are o tradiție de 90 de ani și pregătește absolvenți în specializările: tehnicieni aviație, tehnicieni instalații de bord avion, tehnicieni proiectanți CAD, tehnicieni mecatroniști, lăcătuși construcții structuri aeronave, frizeri, coafori, manichiurişti, pedichiuriști, mecanici auto.

Colegiul Tehnic Transilvania dupa reabilitare si dotare

Date proiect „Eficientizare Energetică A Clădirilor Publice Din Municipiul Brașov – Colegiul Tehnic Transilvania, Corp A” – Cod Smis :128399

  • Valoarea totală a proiectului: 11.622.679,27 lei
  • Finanțarea nerambursabilă: 10.740.122,27 lei
  • Perioada de implementare : 04.09.2017 – 31.12.2023
  • Durata de execuție lucrări: 15 luni

Finanțarea din acest proiect a fost acordată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 Sprijinirea dezvoltării urbane durabile Prioritatea de investiții 4.4 – Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare; Obiectiv Specific 4.5 – Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă.

Brasovcity.ro

Comunicat de presă


Comisia de Circulație a avizat favorabil proiectul de amenajare a parcului de pe fosta platformă IUS-LubrifinProiectul propus de primarul Allen Coliban se întinde pe o suprafață de aproape 9 hectare și ar deveni cel mai mare parc al Brașovului

Cel mai mare parc al Brașovului propus pentru a fi amenajat pe fosta platformă industrială IUS – Lubrifin – Lemexim a trecut astăzi de o etapă importantă, cea a avizului de circulație. Astfel, membrii comisiei au considerat că propunerea de amenajarea a unui nou parc în centrul orașului respectă, din perspectiva conexiunilor rutiere și pietonale, toate condițiile pentru a fi amenajat. Acest aviz face parte din Studiul de fezabilitate pe care Municipalitatea îl elaborează în această perioadă pentru amenajarea unui parc de aproximativ 9 hectare, situat între străzile Hărmanului – Brândușelor –Toamnei. În luna iunie a acestui an a expirat Planul Urbanistic Zonal care reglementa această zonă și prevedea construirea de blocuri și facilități conexe, astfel că Primăria Brașov, chiar în condițiile în care terenul necesar pentru amenajarea acestui parc este privat, are șanse foarte mari să amenajeze această suprafață și să o transforme într-o zonă de relaxare pentru brașoveni.

„Unul dintre obiectivele noastre este de a le oferi brașovenilor zone de relaxare, cu spații verzi întinse, mulți arbori, facilități de agrement, domeniu în care Brașovul nu a mai făcut nimic în ultimii zeci de ani. Avem proiecte în zonă Cetățuii, în Bartolomeu Nord, în Tractorul și cel de pe fosta platformă Lubrifin – IUS. Acesta din urmă este un proiect de suflet pentru mine, mai ales că atât de mulți brașoveni și-au exprimat susținerea pentru acest proiect, într-o zonă cu o densitate mare de blocuri. Astăzi am obținut încă un aviz necesar finalizării SF-ului, cel de circulație. Mai avem de obținut câteva avize și, la începutul anului viitor, voi prezenta Consiliului Local propunerea de amenajare a acestui parc, cu toate datele tehnice și financiare necesare. Ne-am pregătit pentru două scenarii de realizare a acestui parc, astfel încât să luăm în calcul și o colaborare cu dezvoltatorii, o colaborare care ar putea să scurteze foarte mult din timpul necesar acestei intervenții, acestei amenajări, și totodată să scadă costurile pentru municipalitate”, a precizat primarul Allen Coliban.

Terenul pe care se va construi parcul

Conform proiectului Studiului de fezabilitate, spațiul parcului a fost împărțit în mai multe zone:

  • Un nucleu central, cu zonă de întâlnire și odihnă, un amfiteatru, care va permite și organizarea de evenimente, un turn de observație, cu platforma de observare (birdwatch), un mic lac și o zonă pentru Yoga;
  • Parcul va mai cuprinde mai multe terenuri de sport, un skatepark, o zonă pentru practicarea parkour-ului, o zonă de fitness pentru seniori, loc de joacă pentru copii și o roată panoramică.
  • Brașovenii se vor mai putea bucura de o grădină cu flori, o zonă cu hamace, iar câinii se vor putea plimba în cele 3 zone dedicate, amenajate în funcție de talia patrupedelor.

Amenajarea parcului are la bază un studiu de oportunitate, aprobat de Consiliul Local, care stabilește inclusiv care sunt „zonele roșii”, sau cele cu o densitate foarte mare de populație și care nu dispun de astfel de zone de recreere. Fosta platformă industrială de pe strada Hărmanului ar asigura un spațiu de agrement pentru plimbări, liniște, aer curat pentru brașovenii din mai multe cartiere: Astra, Scriitorilor, Centrul Civic, Florilor, Craiter.

Municipalitatea are două variante pentru a deveni proprietarul terenului necesar amenajării parcului, fie prin expropriere, fie dezvoltatorii din acea zonă să își arate disponibilitatea de a colabora, astfel încât în pe această parcelă să fie un amenajat cel mai mare un parc din Brașov. După obținerea tuturor avizelor și finalizarea studiilor, Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici vor fi supuși aprobării Consiliului Local.

Proiect parc