Brasovcity.ro

Comunicat de presă


Cetățuia Brașovului și-a redeschis porțile!Sute de brașoveni și turiști au fost prezenți la acest moment important pentru comunitatea noastră. Până pe 17 septembrie, vizitatorii vor avea acces gratuit în cetate. După această dată încep lucrările la acoperiș și fațade

Astăzi, 8 septembrie, primarul Allen Coliban a redeschis porțile Cetățuii Brașovului pentru ca brașovenii și turiștii să se poată bucura, până în 17 septembrie, de acest monument important pentru istoria și identitatea comunității noastre.

Momentul a fost marcat printr-o paradă deschisă de Cimpoierii din Transilvania, Paladinii Terra Medies și Cavalerii Cetăților Bârsei&Terra Ultrasilvana, care a plecat din Piața Sfatului, iar de la primărie, s-au alăturat paradei oficialitățile și bicicliștii.

Cetățuia a fost ,,recucerită” de cavalerii medievali, după care cei prezenți au putut să pășească în interiorul acestui monument istoric, recâștigat de primărie după 7 ani de procese.

,,Iată că am ajuns cu așteptările la un sfârșit, iar brașovenii recâștigă astăzi cetatea. Înseamnă în primul rând o victorie a comunității și vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în a transmite un mesaj că cetatea ar trebui să revină în patrimoniul orașului. Cu siguranță va fi un spațiu public, va fi un spațiu accesibil atât brașovenilor, cât și turiștilor, un spațiu în care să poată să petreacă timp de calitate, de recreere. Chiar dacă vor exista și spații cu destinație de alimentație publică, obiectivul nostru este să avem o latură culturală, în primul rând, și după aceea una comercială. Cu siguranță nu vom face lucruri care să întineze specificul medieval al acestui monument”, a declarat primarul Allen Coliban, la redeschiderea cetății.

allen-coliban-cetatuie

            Momentul deschiderii cetății a fost urmat de concert de muzică veche a grupului Trei Parale, spectacol medieval cu foc al Paladinilor de Terra Medies și se va încheia cu un show de lasere și un concert multimedia contemporan – Silent Shadows.

            Evenimentele dedicate Cetățuii Brașovului, reunite sub titlul „Cetățuia între lumi“, sunt organizate în parteneriat cu Centrul Cultural Apollonia și vor continua și mâine cu concerte, spectacole de teatru, dans, lumini și lasere prezentare de arme și demonstrații de lupte medievale.

,,Un program plin de evenimente culturale și nu numai. În weekendul acesta și în weekendul următor toată lumea este binevenită în Cetate. Va fi deschisă pentru 10 zile, până la finalul săptămânii viitoare. Este începutul unui program de activități pe care îl dorim foarte bogat. Centrul Cultural Apollonia ne ajută în organizarea acestor evenimente și deja avem o expoziție de artă într-una dintre aripile cetății, avem evenimente în zona exterioară a zidurilor, după un concept care reunește trecutul, prezentul și viitorul, în același areal. Vă mulțumesc că sunteți prezenți aici și sper să ne bucurăm cu toții de ceea ce are cetatea noastră de oferit și de această redeschidere, această nouă viață a cetății”, a mai spus primarul Allen Coliban.

După aceste 2 zile de evenimente, Cetățuia va mai rămâne deschisă , gratuit, timp de încă o săptămână, până pe 17 septembrie.

,,Cetățuia între lumi” este un eveniment care face parte din Forumul Orașelor Verzi (FOV) 2023, care se desfășoară la Brașov, între 4-10 septembrie și este cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site-ul www.fovbv.ro.

Vă reamintim că acest monument istoric s-a reîntors în proprietate publică a municipiului Brașov în urma unui proces care a durat 7 ani, deschis de Primăria Brașov, pentru trecerea Cetății Brașovului de pe Dealul Straja, din proprietatea Aro Palace SA, în proprietatea publică a statului român, proces care a fost câștigat de municipalitate la sfârșitul anului trecut.

În luna mai din acest an, Guvernul a aprobat hotărârea prin care monumentul este transmis din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în cea a domeniului public al municipiului.

Într-o primă etapă s-au efectuat lucrări de igienizare în exteriorul și interiorul cetății și urmează cele de punere în siguranță. Lucrările se referă, în principal, la acoperiș și tencuieli.

După finalizarea lucrărilor de punere în siguranță, Cetățuia va fi deschisă publicului larg pentru a vizita zona în interiorul cetății (zona perimetrală).

,,De asemenea, este un început de drum în tot ceea ce înseamnă procesul de reabilitare și punere în siguranță. Avem două demersuri în paralel, un demers pe termen scurt, care să stopeze degradarea, în principal a zidului exterior,  și un demers pe termen lung, de a o renova și a o reda în toată frumusețea ei, ca monument istoric de clasă A”, a explicat primarul Allen Coliban.

Deschiderea tuturor spațiilor se va face după finalizarea proiectului de restaurare, un proiect mult mai amplu, care include o serie de studii, inclusiv cel privind rezistența la cutremur (există un studiu de acum 3 ani, care va trebui actualizat), dar și o analiză a destinației spațiilor existente.

deschidere cetatuie

* Scurt istoric al procesului pentru recuperarea Cetățuii

Primăria Brașov a demarat în 2015 un proces prin care solicita instanței de judecată să constate că acest monument istoric trebuie să fie în domeniul public, fiind bun de interes public, și să îl treacă, din proprietatea Aro Palace SA, în proprietate publică – fie a municipiului, fie a statului. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani și trei instanțe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și Justiție. În acest proces, municipiul Brașov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA și acționarii acestei societăți comerciale, SIF Transilvania și SIF Muntenia – cât și cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăți comerciale, privatizate în anii ’90: Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Interne. Pe perioada procesului, municipiul Brașov a solicitat ca și statul să se alăture demersului său, având în vedere că acest monument a fost proprietatea statului român înainte de a trece în patrimoniul unei societăți comerciale și de a deveni restaurant. În urma recursurilor depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța supremă s-a pronunțat pe 8 noiembrie 2022, confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetățuii.

În dosarul nr. 1886/62/2015, municipiul Brașov a fost inițiator, s-a ocupat de cercetarea documentelor arhivistice și de toate demersurile juridice. Mai mult, a invitat statul român să se alăture efortului procesual, pentru a readuce comunității brașovene un simbol istoric local.

                În luna mai a acestui an, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care monumentul este transmis din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în cea a domeniului public al municipiului.

cetatuie-deschidere

Scurt istoric al Cetății Brașovului de pe Dealul Straja

La începutul secolului XV, pe dealul Schlossberg (Straja), cel pe care azi se află cetatea, departe de zidurile cetății, se găsea un turn de veghe care a fost completat în anul 1524, când a fost clădit din piatră și cărămidă turnul în formă de potcoavă, care-i constituie și azi nucleul.

Poziția sa permitea supravegherea până departe a întregii zone de răsărit, dar și a incintei cetății. Avea scopul de supraveghere a drumului comercial care venea de la Bran și intra în cetate pe Poarta Vămii.

Datorită rigurozității administratorilor de atunci ai orașului, un document al vremii ne spune că, pentru ridicarea turnului, au fost alocați 650 de florini. În timp, extinderea construcției i-a făcut pe localnici să-i spună Cetățuia.

În anul 1529, în timpul luptelor dintre regele Ferdinand și János I pentru tronul Ungariei, cetatea este ocupată și distrusă de armata lui Petru Rareș (n. 1483 – d. 1546, domn al Moldovei).

Nucleul fortificației de azi a fost ridicat din piatră prin anul 1550, de trupele habsburgice.

În 1551, regele Ungariei, Ferdinand I de Habsburg, și-a extins influența și asupra Transilvaniei, fapt materializat prin instaurarea unui regim militar în teritoriul controlat de trupele imperiale conduse de generalul Giovanni Battista Castaldo.

Contele de Arco, subaltern al lui Castaldo, a ordonat extinderea fortăreței brașovene între 1552-1554.

În 1611 este amenajat un șanț cu apă și un val de pământ pentru apărarea ansamblului. Cu toate acestea, în 1618, un incendiu provoacă mari stricăciuni, iar construcția este refăcută aproape în întregime în 1625. Doi ani mai târziu, în 1627, începe săparea unei fântâni, iar lucrătorii au străpuns straturile de pământ și calcar până la adâncimea de 81 de metri. Dar acum Cetățuia avea apă.

În 1630, zidurile de apărare sunt completate cu patru bastioane și aceasta este configurația care s-a păstrat până azi.

Fortificația patrulateră cu bastioane italienești în colțuri, deasupra cărora au fost construite turnuri de apărare, a avut o singură intrare accesabilă printr-un pod mobil.

Prin secolul al XVII-lea cetățuia și-a pierdut din importanță și a fost folosită ca depozit, apoi a servit drept cazarma plăieșilor (grăniceri) – în acea vreme dealul s-a numit Dealul Plăieșilor.

În 1688, aici s-au refugiat din fața habsburgilor o parte dintre brașoveni.

În 1690, armatele imperiale s-au stabilit în cetate, și mulți ani la rând au asuprit orașul. Au fost defrișate viile din jurul cetății, pentru a asigura observarea nemijlocită a pantelor dealului.

Cetatea s-a dovedit a fi un adăpost sigur mai ales pe timpul răscoalelor din perioada principelui Rakoczi (1676-1735).

În 1773, Iosif al II-lea (unul dintre fiii Mariei Tereza de Austria, pe care ea l-a asociat la putere în anul 1765) a ordonat refacerea cetății, iar după nouă ani a oferit-o orașului spre cumpărare. Orașul nu a cumpărat-o și o perioadă a funcționat ca închisoare pentru prizonierii turci și francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secție pentru cei cu simptomele bolii.

Cheltuielile mari de întreținere au determinat orașul să dăruiască cetatea Mariei Tereza (împărăteasă a Austriei între anii 1740 și 1780).

În 1817 cetatea a fost vizitată de împărăteasa Carolina Augusta (n. 08.02.1792 – d. 09.02.1873, soția lui Francisc I al Austriei), în 1848 a fost ocupată de oștile lui Josef Bem (n. 14.03.1795 – d. 10.12.1850, general polonez, comandantul armatei revoluționare maghiare în timpul Revoluției de la 1848), iar în 1894 de oștile țarului rus

În timpul revoluției din 1848 a adăpostit revoluționari maghiari care s-au predat în vara lui 1849, după un asalt al trupelor rusești.

În secolul al XIX-lea cetatea și-a pierdut rolul militar – ultimele tunuri din dotare au fost transportate la Alba Iulia, în 1824.

Cu ocazia unor reparații mai ample în anul 1854 a fost amenajată cisterna în sistem venețian din curtea cetății – azi, turiștii cred că dacă aruncă o monedă în fântână și se gândesc la o dorință, aceasta se va îndeplini.

Din punctul de vedere al evidențelor de carte funciară, anterior zilei de 1 decembrie 1918, imobilele ce constituie Cetățuia Straja sau Cetățuia Brașov sunt identificate având ca prim proprietar Trezoreria Regală Ungară, fiind în folosința și gestionarea Guvernului Militar Comun Regal și Imperial.

Din anul 1927, în baza Decretului – Regal nr. 972, aceste imobile devine proprietar statul român.

În baza Legii din 16 mai 1932, Ministerul Armatei a fost autorizat a ceda municipiului Brașov Cetățuia Straja și de a primi în schimbul acesteia Cazarma „Regele Ferdinand I” din Brașov, proprietatea municipiului Brașov (actuala unitate militara de pe str. M. Viteazu).

În urma procedurilor administrative, existente la momentul respectiv, la data de 05 aprilie 1938 s-a încheiat Contractul de schimb între municipiul Brașov și statul român prin Ministerul Apărării Naționale prin care „Statul  Român dă Municipiului Brașov Cetățuia Straja, iar în schimb, Municipiul Brașov dă Statului Român prin Ministerul Apărării Naționale, cazarma „Regele Ferdinand I.

În baza Decretului – Lege nr. 87 publicat în Monitorul Oficial nr. 19/1938, Cetățuia trece în proprietatea Statului Roman, apoi a Ministerului Apărării Naționale, în folosința Ministerului Afacerilor Interne, pentru ca, în anul 1974, printr-un Ordin al Ministrului de Interne, să se înscrie un drept de administrare operativă în favoarea O.N.T. Carpați Brașov.

Începând cu 1975, după primirea imobilelor în administrare, conducerea de partid și de stat din perioada respectiva a „infiltrat” în inima Cetății un restaurant.

În contextul liberalizării regimului juridic al proprietății, în România, este adoptată Legea 15/1990, iar în baza ei este emisă Hotărârea Guvernului 1041/1990 privind înființarea societăților comerciale pe acțiuni în turism.

Brasovcity.ro

Comunicat de presă


Redeschidem Cetățuia Brașovului!După 8 ani, Cetățuia de pe Dealul Straja își redeschide porțile. Până pe 17 septembrie, brașovenii și turiștii vor putea intra în vechea cetate, în „Săptămâna Porților Deschise”. Vineri și sâmbătă, o mulțime de evenimente cavalerești vor anima Dealul Straja și Cetățuia

Așteptarea a luat sfârșit! Vineri, 8 septembrie, la ora 18:00, deschidem Cetățuia Brașovului pentru ,,Săptămâna Porților Deschise”. După ani de zile în care a fost închisă, după ani de procese pentru recuperarea ei în patrimoniul municipalității, a venit momentul să ne bucurăm din nou de unul dintre cele mai importante simboluri ale Brașovului: Cetățuia de pe Dealul Straja. Și pentru a marca acest moment așteptat de toți brașovenii, împreună cu Centrul Cultural Apollonia, am pregătit un program demn de un astfel de eveniment.

„Cetățuia între lumi“* va repune Cetățuia pe harta culturală a orașului, oferind publicului spectacole cavalerești și medievale, teatru și dans, dar și show-uri contemporane, cu DJ, lumini și lasere.

„Dragi brașoveni! Așa cum v-am promis, vineri redeschidem Cetatea Brașovului, după ani și ani de zile. Vineri începe programul de activități care peste weekend, sub coordonarea Centrului Cultural Apollonia, vă va oferi o suită de evenimente vizuale, muzicale, evenimente dedicate celor mici. Vom avea concerte, vom avea show de laser, vom avea expoziție de arme, vom avea spectacole pentru tineri. Toate acestea într-un concept care reunește trecutul, prezentul și viitorul. Vă aștept vineri, începând cu ora 18.00, la redeschiderea cetății. O veți putea vizita, vă veți putea bucura de cultură în perimetrul zidurilor cetății și în afara acestora. Vă aștept cu drag pe toți!“, a lansat invitația primarul Allen Coliban.

Primarul Allen Coliban deschide poarta cetatuiei

Programul complet ale evenimentului, inclus în agenda Forumului Orașelor Verzi, care se desfășoară în această săptămână la Brașov, este următorul:

Vineri, 8 septembrie

Piața Sfatului, ora 17.00: Ecou medieval: Paradă. Cimpoierii din Transilvania și Paladinii de Terra Medies & Terra Ultrasilvana, acompaniați de bicicliști și public, vor parcurge drumul către Cetățuie.

Cetățuia de pe Dealul Straja

Ora 18.00 – Paladinii de Terra Medies & Terra Ultrasilvana: Recucerirea Cetății

Ora 18:30 – Repunem Cetățuia Brașov pe Harta Culturală! Deschiderea porților

Ora 19.30  – Trei parale-Concert inspirat din istoria muzicală românească

Ora 21:00  – Paladinii de Terra Medies -Spectacol medieval cu foc

Ora 21.45  – Silent shadows – Show de lasere și concert multimedia contemporan

Sâmbătă, 9 septembrie

În exteriorul zidurilor cetății:

Ora 11.00 – Crina și păpușile vorbitoare – Spectacol interactiv de teatru și ventrilocie, pentru întreaga familie;

Ora 12.00 – Trupa de dans „One dream“ și solista Bianca Tacea (CCS Brașov);

Ora 12.30 – Paladinii de Terra Medies – prezentare de arme și demonstrație de lupte medievale;

Ora 16.30 – „Stronghold’s Rock“ –4 Tune Quartet – Muzică rock pusă în valoare prin instrumentalul clasic

Ora 17.30 – „ Ana și Dragonul“ – Lumea basmului surprinsă printr-un teatru fantastic, pentru toate vârstele;

Ora 18.30 – Cimpoierii din Transilvania – moment muzical în jurul Cetățuii;

Ora 19.00 – „Incursiuni în Orient” – Trupa medievală Anton Pann, concert de inspirație orientală;

Ora 20.00  – „Electromedieval” – DJ Dan Handrabur – spectacol dinamic de muzică și lumini.

În interiorul zidurilor cetății:

Ora 14.00 – „Români la porțile lumii“  – Teatrul Masca , partea I;

Ora 15.00 Metamorfoze baroc – Duo Kitharsis– recital compoziții celebre din patrimoniul cultural francez, spaniol și italian;

Ora 15.40 – Ora 14.00 – „Români la porțile lumii“  – Teatrul Masca, partea II.

După aceste 2 zile de evenimente, Cetățuia va mai rămâne deschisă , gratuit, timp de încă o săptămână, până pe 17 septembrie.

Vor urma apoi lucrări complexe de consolidare, conform evaluărilor începute deja.

Cetatuie

Reamintim că Primăria a reintrat în posesia Cetățuii de pe Dealul Straja la mijlocul lunii iulie a acestui an, în urma unui proces foarte lung, care a durat 7 ani, deschis de Primăria Brașov și care a fost câștigat de municipalitate la sfârșitul anului trecut.

Municipalitatea a desfășurat o serie de lucrări de igienizare și urmează cele de punere în siguranță. Lucrările se referă, în principal, la acoperiș și tencuieli.

După finalizarea lucrărilor de punere în siguranță, Cetățuia va fi deschisă publicului larg pentru a vizita zona în interiorul cetății (zona perimetrală).

Deschiderea tuturor spațiilor se va face după finalizarea proiectului de restaurare, un proiect mult mai amplu, care include o serie de studii, inclusiv cel privind rezistența la cutremur (există un studiu de acum 3 ani, care va trebui actualizat), dar și o analiză a destinației spațiilor existente.

* „Cetățuia între lumi“ este un eveniment care face parte din Forumul Orașelor Verzi (FOV) 2023, care se desfășoară la Brașov, între 4-10 septembrie și este cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu, câștigător al Galei Premiilor pentru un Mediu Curat (2021) și apreciat cu trofeul Silver pentru campanii de mediu la Romanian PR Award (2022).

Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site-ul www.fovbv.ro.

Cetatuie

Scurt istoric al Cetății Brașovului de pe Dealul Straja

La începutul secolului XV, pe dealul Schlossberg (Straja), cel pe care azi se află cetatea, departe de zidurile cetății, se găsea un turn de veghe care a fost completat în anul 1524, când a fost clădit din piatră și cărămidă turnul în formă de potcoavă, care-i constituie și azi nucleul.

Poziția sa permitea supravegherea până departe a întregii zone de răsărit, dar și a incintei cetății. Avea scopul de supraveghere a drumului comercial care venea de la Bran și intra în cetate pe Poarta Vămii.

Datorită rigurozității administratorilor de atunci ai orașului, un document al vremii ne spune că, pentru ridicarea turnului, au fost alocați 650 de florini. În timp, extinderea construcției i-a făcut pe localnici să-i spună Cetățuia.

În anul 1529, în timpul luptelor dintre regele Ferdinand și János I pentru tronul Ungariei, cetatea este ocupată și distrusă de armata lui Petru Rareș (n. 1483 – d. 1546, domn al Moldovei).

Nucleul fortificației de azi a fost ridicat din piatră prin anul 1550, de trupele habsburgice.

În 1551, regele Ungariei, Ferdinand I de Habsburg, și-a extins influența și asupra Transilvaniei, fapt materializat prin instaurarea unui regim militar în teritoriul controlat de trupele imperiale conduse de generalul Giovanni Battista Castaldo.

Contele de Arco, subaltern al lui Castaldo, a ordonat extinderea fortăreței brașovene între 1552-1554.

În 1611 este amenajat un șanț cu apă și un val de pământ pentru apărarea ansamblului. Cu toate acestea, în 1618, un incendiu provoacă mari stricăciuni, iar construcția este refăcută aproape în întregime în 1625. Doi ani mai târziu, în 1627, începe săparea unei fântâni, iar lucrătorii au străpuns straturile de pământ și calcar până la adâncimea de 81 de metri. Dar acum Cetățuia avea apă.

În 1630, zidurile de apărare sunt completate cu patru bastioane și aceasta este configurația care s-a păstrat până azi.

Fortificația patrulateră cu bastioane italienești în colțuri, deasupra cărora au fost construite turnuri de apărare, a avut o singură intrare accesabilă printr-un pod mobil.

Prin secolul al XVII-lea cetățuia și-a pierdut din importanță și a fost folosită ca depozit, apoi a servit drept cazarma plăieșilor (grăniceri) – în acea vreme dealul s-a numit Dealul Plăieșilor.

În 1688, aici s-au refugiat din fața habsburgilor o parte dintre brașoveni.

În 1690, armatele imperiale s-au stabilit în cetate, și mulți ani la rând au asuprit orașul. Au fost defrișate viile din jurul cetății, pentru a asigura observarea nemijlocită a pantelor dealului.

Cetatea s-a dovedit a fi un adăpost sigur mai ales pe timpul răscoalelor din perioada principelui Rakoczi (1676-1735).

În 1773, Iosif al II-lea (unul dintre fiii Mariei Tereza de Austria, pe care ea l-a asociat la putere în anul 1765) a ordonat refacerea cetății, iar după nouă ani a oferit-o orașului spre cumpărare. Orașul nu a cumpărat-o și o perioadă a funcționat ca închisoare pentru prizonierii turci și francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secție pentru cei cu simptomele bolii.

Cheltuielile mari de întreținere au determinat orașul să dăruiască cetatea Mariei Tereza (împărăteasă a Austriei între anii 1740 și 1780).

În 1817 cetatea a fost vizitată de împărăteasa Carolina Augusta (n. 08.02.1792 – d. 09.02.1873, soția lui Francisc I al Austriei), în 1848 a fost ocupată de oștile lui Josef Bem (n. 14.03.1795 – d. 10.12.1850, general polonez, comandantul armatei revoluționare maghiare în timpul Revoluției de la 1848), iar în 1894 de oștile țarului rus

În timpul revoluției din 1848 a adăpostit revoluționari maghiari care s-au predat în vara lui 1849, după un asalt al trupelor rusești.

În secolul al XIX-lea cetatea și-a pierdut rolul militar – ultimele tunuri din dotare au fost transportate la Alba Iulia, în 1824.

Cu ocazia unor reparații mai ample în anul 1854 a fost amenajată cisterna în sistem venețian din curtea cetății – azi, turiștii cred că dacă aruncă o monedă în fântână și se gândesc la o dorință, aceasta se va îndeplini.

Din punctul de vedere al evidențelor de carte funciară, anterior zilei de 1 decembrie 1918, imobilele ce constituie Cetățuia Straja sau Cetățuia Brașov sunt identificate având ca prim proprietar Trezoreria Regală Ungară, fiind în folosința și gestionarea Guvernului Militar Comun Regal și Imperial.

Din anul 1927, în baza Decretului – Regal nr. 972, aceste imobile devine proprietar statul român.

În baza Legii din 16 mai 1932, Ministerul Armatei a fost autorizat a ceda municipiului Brașov Cetățuia Straja și de a primi în schimbul acesteia Cazarma „Regele Ferdinand I” din Brașov, proprietatea municipiului Brașov (actuala unitate militara de pe str. M. Viteazu).

În urma procedurilor administrative, existente la momentul respectiv, la data de 05 aprilie 1938 s-a încheiat Contractul de schimb între municipiul Brașov și statul român prin Ministerul Apărării Naționale prin care „Statul  Român dă Municipiului Brașov Cetățuia Straja, iar în schimb, Municipiul Brașov dă Statului Român prin Ministerul Apărării Naționale, cazarma „Regele Ferdinand I.

În baza Decretului – Lege nr. 87 publicat în Monitorul Oficial nr. 19/1938, Cetățuia trece în proprietatea Statului Roman, apoi a Ministerului Apărării Naționale, în folosința Ministerului Afacerilor Interne, pentru ca, în anul 1974, printr-un Ordin al Ministrului de Interne, să se înscrie un drept de administrare operativă în favoarea O.N.T. Carpați Brașov.

Începând cu 1975, după primirea imobilelor în administrare, conducerea de partid și de stat din perioada respectiva a „infiltrat” în inima Cetății un restaurant.

În contextul liberalizării regimului juridic al proprietății, în România, este adoptată Legea 15/1990, iar în baza ei este emisă Hotărârea Guvernului 1041/1990 privind înființarea societăților comerciale pe acțiuni în turism.

Brasovcity.ro

Comunicat de presă


„Am finalizat lucrările la creșa din Tractorul – Coresi. De luni începe înscrierea copiilor“a anunțat primarul Allen Coliban. Este prima creșă construită în acest cartier în ultimii 50 de ani. Ea face parte din cel mai amplu program al unei autorități locale pentru construirea de infrastructură ante și preșcolară

În cursul zilei de astăzi, primarul Allen Coliban și viceprimarul Flavia Boghiu au prezentat cea de a zecea creșă din municipiul Brașov, construită în cartierul Coresi pe str. Camil Petrescu nr. 9B. Aceasta este prima din acest cartier construită după 1989 și face parte din programul municipalității de asigurare a facilităților de învățământ pentru cei mici, mai ales în noile cartiere. De luni, brașovenii care locuiesc în zona nouă a cartierului Tractorul pot depune dosarele de înscriere, la serviciul public ,,Creșa Brașov”, pe str. Apollo nr. 2.

,, Dragi brașoveni, am finalizat lucrările la creșa din zona nouă a cartierului Tractorul, în zona Coresi. Este o creșă cu o capacitate de 5 grupe, 64 de copii, parte a celui mai amplu program de dezvoltare de infrastructură educațională care se desfășoară în România: 5 creșe și 8 grădinițe care sunt acum proiecte în derulare, în municipiul Brașov. Este un proiect care a costat 8 milioane de lei. Lucrările au început anul trecut în luna mai și iată, astăzi, finalizăm aceste lucrări. De luni, 21 august, vor începe înscrierile pentru această creșă. Este o veste bună pentru toți brașovenii, dar mai ales pentru locuitorii cartierului Tractorul, un cartier în care în ultimii 50 de ani nu s-a construit o altă creșă”, a declarat primarul Allen Coliban.

cresa-coresi

Creșa are trei niveluri, demisol, parter și etaj, și se adresează în principal copiilor din zona nouă a cartierului Tractorul. Este una dintre cele două unități de învățământ destinate celor mici din acest cartier, realizate pe un teren donat de un dezvoltator imobiliar, cealaltă fiind grădinița de pe str. Ion Popasu.

Clădirea este amplasată pe un teren cu suprafața de 3.167 de metri pătrați, teren donat municipalității de dezvoltatorul cartierului Coresi, și are dotările necesare pentru a asigura servicii pentru 5 grupe de copii, cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani.

cresa-coresi

Descrierea funcțională a clădirii este următoarea:

La demisol sunt organizate spațiile utilitare pentru funcționarea creșei: bucătărie, depozite pentru alimente separate pe categorii, spălătorie, vestiare pentru personal, dotate cu dușuri și grup sanitar. Bucătăria are o zonă dedicată preparării/tăierii alimentelor, o zonă de bucătărie caldă, bucătărie rece, preparare finală și spălător vase.

La parter sunt sălile pentru cele 5 grupe, holul de acces – care va funcționa ca spațiu de filtrare a copiilor – cabinetul medical, izolatorul și camera de tratament. Copiii vor avea vestiare organizate pe grupe de vârstă, toate luminate și ventilate natural. Fiecare grupă de copii are propriul grup sanitar.

Tot la acest nivel este dispus un oficiu de preparare finală hrană, unde mâncarea este transportată cu liftul,  aranjată în farfurii și distribuită la mese.

Pentru grupa mică, de bebeluși, sunt prevăzute un vestiar și o zonă de schimbat, dotată cu mese de înfășat.

La etaj sunt dispuse spațiile folosite de personalul creșei, educatoare, coordonator personal de specialitate, psiholog/logoped. De asemenea, este prevăzută o sală de întruniri pentru seminarii de pregătire a cadrelor didactice, aceasta putând fi folosită și pentru întâlnirile cu părinții.

Cabinetul psihologului este dotat cu un spațiu de terapie pentru copii.

Pentru a completa necesarul de energie, creșa este dotată cu panouri fotovoltaice.

cresa-coresi

Etapa de înscriere la Creșa nr. 10

De luni, 21 august, și până la sfârșitul acestei luni se desfășoară etapa de înscriere pentru copiii din acest cartier.

,,Încep înscrierile pentru locurile de la creșa nouă din Coresi. Începând de luni, 21 august, părinții pot depune dosarele pentru evaluare. Toată etapa de înscriere și procedura de contestații se va finaliza pe 22 septembrie, după care îi vom putea primi pe cei mici în noua creșă din cartierul Coresi”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

            Depunerea dosarelor de înscriere se va face în perioada 21-31 august, în urma unei programări, la sediul ,,Creșa Brașov”, str. Apollo nr. 2, în intervalul orar 09:00-17:00 (luni-joi), respectiv 09:00 – 16:00 (vineri). Detalii puteți afla și pe site-ul serviciului, https://www.cresebrasov.ro.

Pe lângă criteriile generale de departajare stabilite prin metodologia aprobată de Ministerul Educației*, se vor aplica o serie de criterii specifice astfel încât să se poată face o departajare clară și transparentă a fiecărui dosar depus.

Printre criteriile specifice** aprobate în acest an sunt: vârsta copilului – copii peste 2 ani primesc un punctaj mai mare, domiciliu – cei care locuiesc aproape de creșe primesc 5 puncte, la fel ca în cazul celor în care ambii părinți lucrează sau copiii aflați în situații vulnerabile.

În anul școlar 2023 -2024, în Brașov sunt funcționale 10 creșe, cu un număr total de 1.134 de locuri.

Primăria Brașov are în derulare, în diferite faze, alte proiecte pentru construirea de creșe: Tractorul – pe str. Ioan Socec (depoul de tramvaie); Bartolomeu – Avantgarden, pe str. Lebedei și în Stupini, pe str. Fundăturii.

cresa coresi

*****

* Criteriile generale stabilite de Ministerul Educației, cuprinse în Metodologia – cadru de înscriere a copiilor antepreșcolari în unitățile de învățământ cu personalitate juridică (art. 23, Regulamentul de înscriere al copiilor în creșele aflate în structura Creșei Brașov):

 • a) copilul are vârsta de 2 ani împliniți până la sfârșitul anului calendaristic în curs;
 • b) domiciliul copilului/locul de muncă al unuia dintre părinți/al reprezentantului legal este situat în apropierea unității de învățământ unde părintele/reprezentantul legal depune cererea de înscriere;
 • c) ambii părinți ai copilului/părintele unic/reprezentantul legal ai/al copilului lucrează/părintele prezintă adeverință de reîntoarcere la serviciu, în termen de 30 de zile de la începutul anului școlar sau părintele copilului nu beneficiază de indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului; situațiile în care părintele/reprezentantul legal face dovada existenței unei activități de tip PFA/S.R.L. se asimilează cu cea a părinților/ reprezentanților legali care lucrează;
 • d) cel puțin unul dintre părinți/reprezentantul legal al copilului urmează o formă de învățământ la zi;
 • e) existența unui document care dovedește că beneficiază de tutelă sau de o măsură de protecție specială stabilită în condițiile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
 • f) existența unui document care dovedește că este în grija unui singur părinte (familie monoparentală);
 • g) cel puțin unul dintre părinți/părintele unic/reprezentantul legal al copilului se încadrează în una dintre situațiile: (i) pensionat în conformitate cu prevederile legale; (ii) cu certificat de handicap; (iii) șomer, în căutarea unui loc de muncă, cu documente doveditoare de la agenția pentru ocuparea forței de muncă;
 • h) părintele/reprezentantul legal al copilului are un alt copil minor aflat în întreținere (până la nivelul clasei a IV-a a învățământului primar) și/sau un alt copil înmatriculat în unitatea de învățământ respectivă în anul școlar pentru care se face înscrierea.

** Criteriile specifice de departajare, aprobate de Consiliul de Administrație al Creșei Brașov (art. 23, Regulamentul de înscriere al copiilor în creșele aflate în structura Creșei Brașov):

1). vârsta copilului (conform certificatului de naștere)

 • a). între 0 și 12 luni = 1 punct
 • b). între 12 și 18 luni = 2 puncte
 • c). între 18 și 24 luni = 3 puncte
 • d). între 24 și 30 luni = 4 puncte
 • e) între 30 și 36 luni = 5 puncte

2). domiciliul copilului/locul de muncă al unuia dintre părinți este situat în apropierea unității de învățământ unde părintele depune cererea de înscriere

 • a). până la 500 m = 5 puncte
 • b). între 500 m și 1 km = 4 puncte
 • c). între 1 km și 1,5 km = 3 puncte
 • d). între 1,5 km și 2 km = 2 puncte
 • e). între 2 km și 2,5 km =1 punct.

Măsurarea distanței se va realiza prin intermediul aplicației Google Maps pe cale pietonală.

3). activitatea părinților/reprezentanților legali:

 • a). pentru fiecare părinte/reprezentant legal care lucrează = 5 puncte
 • b). pentru fiecare părinte/reprezentant legal care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului = 3 puncte
 • c). pentru fiecare părinte/reprezentant legal care nu lucrează sau nu poate face dovada că lucrează = 1 punct

4). cel puțin unul dintre părinți/reprezentantul legal al copilului urmează o formă de învățământ la zi = 4 puncte

5). existența unui document care dovedește că beneficiază de tutelă sau de o măsură de protecție specială stabilită în condițiile Legii nr. 272/2004 = 5 puncte

6). familie monoparentală – existența unui document care dovedește că este în grija unui singur părinte = 10 puncte 7). pentru fiecare părinte/reprezentant legal al copilului care se încadrează în una dintre situațiile:

 • • pensionat în conformitate cu prevederile legale = 2 puncte
 • • cu certificate de handicap = 2 puncte
 • • șomer, în căutarea unui loc de muncă, cu documente doveditoare de la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă= 2 puncte.

8). părintele/reprezentantul legal al copilului are un alt copil minor aflat în întreținere (până la nivelul clasei a IV-a a învățământului primar) și/sau un alt copil înmatriculat în unitatea de învățământ respectivă în anul școlar pentru care se face înscrierea, calculat astfel:

 • • 1 copil= 1 punct
 • • 2 copii = 2 puncte
 • • 3 copii și mai mulți de 3 copii = 3 puncte

9). categoriile vulnerabile, aflate în situații de risc – se atașează ancheta socială/planul de servicii întocmit de D.A.S. Brașov sau Direcția Generală pentru Protecția Copilului, hotărâri judecătorești sau acte medicale, după caz. Sunt categorii vulnerabile, aflate în situații de risc:

 • a). copilul cu dizabilități/ probleme de dezvoltare psiho-motorii= 5 puncte
 • b). copilul aflat în plasament în familie =5 puncte
 • c). copil adoptat/ aflat în procedura de adopție =5 puncte
 • d). copil provenit din zona conflictului armat din Ucraina= 2 puncte. Părinții ucraineni (cel puțin unul dintre ei) trebuie să facă dovada unui loc de muncă

10). părintele/reprezentantul legal are calitatea de angajat al Creșei Brașov = 3 puncte.

*** În cazul în care există situații de baraj și după aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare, se vor aplica următoarele criterii în ordinea de mai jos :

 • 1). Copil cu dosar în așteptare în anul școlar 2022-2023 = 2 puncte
 • 2). Copil cu frate/soră minor/ă care urmează o formă de învățământ (preșcolar, școlar – până la nivelul clasei a IV-a) în proximitatea creșei = 2 puncte. Dovadă pentru acest criteriu este adeverința de la unitatea de învățământ aflată în proximitatea creșei.
Brasovcity.ro

Comunicat de presă


Primăria a lansat licitația pentru construirea Spitalului de pneumoftiziologie și boli infecțioaseEste primul spital public din regiune care va fi construit de la zero după ’89 și reprezintă cea mai mare investiție din județ finanțată prin PNRR, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 100 de milioane de euro

Proiectul primăriei de a crește calitatea serviciilor oferite în sistemul public de sănătate din municipiul Brașov și în întreaga regiune a ajuns la o etapă importantă, cea de licitație a lucrărilor de proiectare și construire a Spitalului de pneumoftiziologie și boli infecțioase, care, alături de Spitalul regional, vor constitui ,,Orașul medical” (Medical city), care se va amenaja în zona CATTIA, a anunțat primarul Allen Coliban. Finanțarea pentru acest proiect, în valoare de aproape 100 de milioane de euro, este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, fiind cea mai importantă investiție din județul nostru, cel puțin ca valoare.

,,Mă bucur să vă anunț că am lansat licitația pentru proiectare și execuție a Spitalului de Pneumo și Infecțioase, un spital care în 30 de luni de la contractare va fi realitate. Există un termen de 6 luni pentru finalizarea proiectării și 24 de luni pentru construcție. Este un proiect important pentru Brașov, cel mai mare proiect de investiții din județ finanțat din fonduri PNRR, aproximativ 100 de milioane de euro pentru acest obiectiv. Este primul spital public pe care îl construim după 1990 și reprezintă o nevoie acută a actului medical din Brașov, care a fost cu atât mai evidentă în pandemie, pentru că ambele infrastructuri, și cea de pneumo, și cea de infecțioase, au fost suprasolicitate. În prezent acestea funcționează în spații improprii – o fostă baie comunală, respectiv foste vile turistice. Este o infrastructură de care Brașovul are nevoie, într-o locație ușor accesibilă, în proximitatea centurii și lângă viitorul spital regional, astfel încât să avem un concept de medical city (oraș medical, n.n.) modern și funcțional în Brașov”, a declarat primarul Allen Coliban.

allen coliban spital pneumo

Proiectul urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului, lângă viitorul spital regional. Spitalul se va construi pe un teren cu o suprafață totală de 76.781 mp și va fi compus din patru corpuri, cu o suprafață totală desfășurată de 40.695,5 m.p.

Spitalul va avea un număr 279 de paturi, din care 242 în regim spitalizare continuă, 15 la terapie intensivă și 22 pentru structura de spitalizare de zi, putând fi suplimentate până la 324 în cazuri de necesitate.

spital pneumo randare

Regimul maxim de înălțime va fi S+P+4E, în cazul corpului A, care adăpostește sectorul de spitalizare continuă pentru secțiile de boli infecțioase, recuperare respiratorie și îngrijiri paliative (etajele 1 și 2), respectiv pneumologie (etajele 3 și 4).

            Corpul B are regim de înălțime S+P+2+etaj tehnic și cuprinde, la etajele superioare (1 și 2), secția de Boli infecțioase digestive, boli infecțioase copii și un etaj 3 parțial, cu spații tehnice.

            Corpurile A și B cuprind, la nivelul parterului, zonele de spitalizare de zi, un centru de diagnostic și tratament, birouri administrative.

            Corpurile C și D, cu regim de înălțime S+P+1+etaj tehnic parțial, adăpostesc compartimentul ATI și blocul operator la etajul 1, o terasă verde flancată de corpurile de spitalizare și un etaj tehnic parțial. La nivelul parterului se regăsesc zonele ambulatorii, publice și de învățământ.

spital pneumo randare

Spitalul va fi împărțit pe următoarele specialități medicale: două secții de pneumologie pentru adulți; o secție pneumologie pentru copii; o secție clinică de boli infecțioase pentru adulți; o secție de boli infecțioase pentru copii; un compartiment HIV/SIDA adulți; un compartiment îngrijiri paliative; un compartiment de recuperare medicală respiratorie; un compartiment de cardiologie; un compartiment de chirurgie toracică; o secție de anestezie și terapie intensivă.

Proiectul include și amenajarea a 276 locuri (79 locuri de parcare la nivelul parcajului subteran si 197 locuri de parcare la sol) și a 12.313,5 m.p. de zone verzi.

În prezent, Spitalul de Boli Infecțioase Brașov funcționează într-o clădire construită în anul 1957, situată pe strada Mihai Viteazu nr. 9, ce nu mai răspunde cerințelor actuale de calitate. Clădirea ridică probleme în adoptarea de noi tehnologii necesare din punct de vedere al actului medical și al îngrijirii pacienților, din cauza limitărilor fizice ale clădirilor (spațiu insuficient pentru integrarea unor sisteme HVAC, echipamente medicale, etc) și nu permite integrarea optimă, din punct de vedere epidemiologic, a circuitelor intra-spitalicești. Totodată, numărul de paturi asigurat este subdimensionat față de nevoile actuale din teritoriu, spitalul deservind atât județul Brașov, cât și județele limitrofe.

spital pneumo randare

Pavilioanele în care funcționează Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov au fost construite între anii 1920 și 1923 și prezintă un grad avansat de uzură, nefiind în acord cu cerințele actuale de confort, până în prezent fiind efectuate doar reabilitări parțiale.

Detalii licitație pentru proiectare și execuție pentru realizarea obiectivul de investiții „Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase:

 • Valoare achiziție: 389.131.226,67 lei
 • – durata de realizare a documentației necesare și de execuție a lucrărilor: 30 luni, din care 6 luni pentru realizarea serviciilor de proiectare și maxim 24 de luni pentru execuție
 • – criterii de atribuire: cel mai bun raport calitate – preț
 • – Propunerea financiară – Pondere în cadrul procesului de evaluare – 40%,
 • – Componenta tehnică – Organizarea și metodologia: 24%;
 • – Componenta tehnică -Durata de realizare a activităților din cadrul contractului: 10%;
 • – Componenta tehnică -Experiența experților cheie: 26%.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este de 18.08.2023, ora 15.00 Fondurile nerambursabile sunt asigurate prin Pilonul V: Sănătate și reziliență instituțională, Componenta 12: Sănătate, Investiția: I2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, Investiția specifică: I2.1 – Infrastructură spitalicească publică nouă.

Brasovcity.ro

Comunicat de presă


Primăria a preluat Cetățuia BrașovuluiMunicipalitatea a început lucrările de igienizare și urmează cele de punere în siguranță. În paralel se lucrează la expertiza tehnică pentru lucrările de consolidare. Primarul Allen Coliban le promite brașovenilor că va deschide porțile cetății la începutul lunii septembrie

Primăria a preluat Cetățuia Brașovului, după ce, la sfârșitul lunii mai, Guvernul a aprobat hotărârea prin care monumentul este transmis din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în cea a domeniului public al municipiului.

În prima etapă s-au executat lucrările de îndepărtare a vegetației crescute necontrolat în interiorul cetății și vor începe cele de punere în siguranță a zidurilor. În următoarele săptămâni se vor elabora studiul istoric și cel de parament (tencuieli), necesare pentru punerea în siguranță a monumentului istoric, apoi, în august, se va solicita avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice pentru executarea lucrărilor, având în vedere că este vorba despre un monument de categoria 1.

Din septembrie vom demara procedurile de punere în siguranță, lucrări care se referă, în principal, la acoperiș și tencuieli.

La începutul lunii septembrie, cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, primăria vrea să deschidă porțile cetății pentru brașoveni și turiști, a anunțat primarul Allen Coliban.

„Am terminat zilele trecute procesul de predare primire cu Ministerul Finanțelor. Cetatea este acum în patrimoniul municipiului. Am început lucrările de pregătire astfel încât să eliminăm din vegetația spontană și, totodată, am actualizat expertiza pentru punerea în siguranță. Sunt două etape pe care le avem în vedere: punerea în siguranță, etapă care ar trebui să dureze câteva luni de zile, și, totodată, lucrările mai ample de consolidare. Pentru prima etapă de punere în siguranță avem expertiza actualizată, urmează să avem, luna aceasta, studiile, și, în luna august, să intrăm în avizarea Ministerului Culturii. Sunt pași obligatorii, pe care ne propunem să-i facem în cel mai scurt timp cu putință, iar în luna septembrie, cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, vrem să avem o primă săptămână a porților deschise, astfel încât toți brașovenii și turiștii care vizitează Brașovul să se bucure de ceea ce are cetatea de oferit”, a declarat primarul Allen Coliban.

allen coliban cetatuie

După finalizarea lucrărilor de punere în siguranță, Cetățuia va fi deschisă publicului larg pentru a vizita zona in interiorul cetății (zona perimetrală).

Deschiderea tuturor spațiilor se va face după finalizarea proiectului de restaurare, un proiect mult mai amplu, care include o serie de studii, inclusiv cel privind rezistența la cutremur (există un studiu de acum 3 ani, care va trebui actualizat), dar și o analiză a destinației spațiilor existente.

,,Destinația fiecărui spațiu o vom decide tot după ce avem toate expertizele care vor analiza și partea aceasta, ce poate fi amenajat și în ce condiții. În primul rând, Cetățuia va fi un obiectiv turistic și un obiectiv care să ofere posibilitatea de recreere și totodată de organizare de evenimente pentru brașoveni”, a precizat primarul Allen Coliban.

Vă reamintim că acest monument istoric s-a reîntors în proprietate publică a municipiului Brașov în urma unui proces foarte lung, care a durat 7 ani, deschis de Primăria Brașov, pentru trecerea Cetății Brașovului de pe Dealul Straja, din proprietatea Aro Palace SA, în proprietatea publică a statului român, proces care a fost câștigat de municipalitate la sfârșitul anului trecut.

Cetațuia, vedere aeriană

Scurt istoric al procesului pentru recuperarea Cetățuii

Primăria Brașov a demarat în 2015 un proces prin care solicita instanței de judecată să constate că acest monument istoric trebuie să fie în domeniul public, fiind bun de interes public, și să îl treacă, din proprietatea Aro Palace SA, în proprietate publică – fie a municipiului, fie a statului. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani și trei instanțe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și Justiție. În acest proces, municipiul Brașov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA și acționarii acestei societăți comerciale, SIF Transilvania și SIF Muntenia – cât și cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăți comerciale, privatizate în anii ’90: Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Interne. Pe perioada procesului, municipiul Brașov a solicitat ca și statul să se alăture demersului său, având în vedere că acest monument a fost proprietatea statului român înainte de a trece în patrimoniul unei societăți comerciale și de a deveni restaurant. În urma recursurilor depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța supremă s-a pronunțat pe 8 noiembrie 2022, confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetățuii.

În dosarul nr. 1886/62/2015, municipiul Brașov a fost inițiator, s-a ocupat de cercetarea documentelor arhivistice și de toate demersurile juridice. Mai mult, a invitat statul român să se alăture efortului procesual, pentru a readuce comunității brașovene un simbol istoric local.

Pe tot parcursul procesului, statul român și-a manifestat intenția ca, la final, municipiul Brașov să primească, în domeniul său public, propria cetate. În acest sens au fost toate pozițiile exprimate în dosar, dar și în demersurile prealabile, demarate în noiembrie 2018, când s-au făcut primele proceduri de adoptare a unei Hotărâri de Guvern, în scopul transferului monumentului simbol al orașului, din domeniul public al statului român, în cel al municipiului Brașov.

poarta deschisa cetatuie

****

Scurt istoric al Cetății Brașovului de pe Dealul Straja

La începutul secolului XV, pe dealul Schlossberg (Straja), cel pe care azi se află cetatea, departe de zidurile cetății, se găsea un turn de veghe care a fost completat în anul 1524, când a fost clădit din piatră și cărămidă turnul în formă de potcoavă, care-i constituie și azi nucleul.

Poziția sa permitea supravegherea până departe a întregii zone de răsărit, dar și a incintei cetății. Avea scopul de supraveghere a drumului comercial care venea de la Bran și intra în cetate pe Poarta Vămii.

Datorită rigurozității administratorilor de atunci ai orașului, un document al vremii ne spune că, pentru ridicarea turnului, au fost alocați 650 de florini. În timp, extinderea construcției i-a făcut pe localnici să-i spună Cetățuia.

În anul 1529, în timpul luptelor dintre regele Ferdinand și János I pentru tronul Ungariei, cetatea este ocupată și distrusă de armata lui Petru Rareș (n. 1483 – d. 1546, domn al Moldovei).

Nucleul fortificației de azi a fost ridicat din piatră prin anul 1550, de trupele habsburgice.

În 1551, regele Ungariei, Ferdinand I de Habsburg, și-a extins influența și asupra Transilvaniei, fapt materializat prin instaurarea unui regim militar în teritoriul controlat de trupele imperiale conduse de generalul Giovanni Battista Castaldo.

Contele de Arco, subaltern al lui Castaldo, a ordonat extinderea fortăreței brașovene între 1552-1554.

În 1611 este amenajat un șanț cu apă și un val de pământ pentru apărarea ansamblului. Cu toate acestea, în 1618, un incendiu provoacă mari stricăciuni, iar construcția este refăcută aproape în întregime în 1625. Doi ani mai târziu, în 1627, începe săparea unei fântâni, iar lucrătorii au străpuns straturile de pământ și calcar până la adâncimea de 81 de metri. Dar acum Cetățuia avea apă.

În 1630, zidurile de apărare sunt completate cu patru bastioane și aceasta este configurația care s-a păstrat până azi.

curtea interioara inainte de curatenie
curtea interioara dupa curatenie

Fortificația patrulateră cu bastioane italienești în colțuri, deasupra cărora au fost construite turnuri de apărare, a avut o singură intrare accesabilă printr-un pod mobil.

Prin secolul al XVII-lea cetățuia și-a pierdut din importanță și a fost folosită ca depozit, apoi a servit drept cazarma plăieșilor (grăniceri) – în acea vreme dealul s-a numit Dealul Plăieșilor.

În 1688, aici s-au refugiat din fața habsburgilor o parte dintre brașoveni.

În 1690, armatele imperiale s-au stabilit în cetate, și mulți ani la rând au asuprit orașul. Au fost defrișate viile din jurul cetății, pentru a asigura observarea nemijlocită a pantelor dealului.

Cetatea s-a dovedit a fi un adăpost sigur mai ales pe timpul răscoalelor din perioada principelui Rakoczi (1676-1735).

În 1773, Iosif al II-lea (unul dintre fiii Mariei Tereza de Austria, pe care ea l-a asociat la putere în anul 1765) a ordonat refacerea cetății, iar după nouă ani a oferit-o orașului spre cumpărare. Orașul nu a cumpărat-o și o perioadă a funcționat ca închisoare pentru prizonierii turci și francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secție pentru cei cu simptomele bolii.

Cheltuielile mari de întreținere au determinat orașul să dăruiască cetatea Mariei Tereza (împărăteasă a Austriei între anii 1740 și 1780).

În 1817 cetatea a fost vizitată de împărăteasa Carolina Augusta (n. 08.02.1792 – d. 09.02.1873, soția lui Francisc I al Austriei), în 1848 a fost ocupată de oștile lui Josef Bem (n. 14.03.1795 – d. 10.12.1850, general polonez, comandantul armatei revoluționare maghiare în timpul Revoluției de la 1848), iar în 1894 de oștile țarului rus

În timpul revoluției din 1848 a adăpostit revoluționari maghiari care s-au predat în vara lui 1849, după un asalt al trupelor rusești.

În secolul al XIX-lea cetatea și-a pierdut rolul militar – ultimele tunuri din dotare au fost transportate la Alba Iulia, în 1824.

Cu ocazia unor reparații mai ample în anul 1854 a fost amenajată cisterna în sistem venețian din curtea cetății – azi, turiștii cred că dacă aruncă o monedă în fântână și se gândesc la o dorință, aceasta se va îndeplini.

Din punctul de vedere al evidențelor de carte funciară, anterior zilei de 1 decembrie 1918, imobilele ce constituie Cetățuia Straja sau Cetățuia Brașov sunt identificate având ca prim proprietar Trezoreria Regală Ungară, fiind în folosința și gestionarea Guvernului Militar Comun Regal și Imperial.

Din anul 1927, în baza Decretului – Regal nr. 972, aceste imobile devine proprietar statul român.

În baza Legii din 16 mai 1932, Ministerul Armatei a fost autorizat a ceda municipiului Brașov Cetățuia Straja și de a primi în schimbul acesteia Cazarma „Regele Ferdinand I” din Brașov, proprietatea municipiului Brașov (actuala unitate militara de pe str. M. Viteazu).

În urma procedurilor administrative, existente la momentul respectiv, la data de 05 aprilie 1938 s-a încheiat Contractul de schimb între municipiul Brașov și statul român prin Ministerul Apărării Naționale prin care „Statul  Român dă Municipiului Brașov Cetățuia Straja, iar în schimb, Municipiul Brașov dă Statului Român prin Ministerul Apărării Naționale, cazarma „Regele Ferdinand I.

În baza Decretului – Lege nr. 87 publicat în Monitorul Oficial nr. 19/1938, Cetățuia trece în proprietatea Statului Roman, apoi a Ministerului Apărării Naționale, în folosința Ministerului Afacerilor Interne, pentru ca, în anul 1974, printr-un Ordin al Ministrului de Interne, să se înscrie un drept de administrare operativă în favoarea O.N.T. Carpați Brașov.

Începând cu 1975, după primirea imobilelor în administrare, conducerea de partid și de stat din perioada respectiva a „infiltrat” în inima Cetății un restaurant.

În contextul liberalizării regimului juridic al proprietății, în România, este adoptată Legea 15/1990, iar în baza ei este emisă Hotărârea Guvernului 1041/1990 privind înființarea societăților comerciale pe acțiuni în turism.

restaurant cetate

În baza acestor acte normative, O.N.T. Carpați Brașov se transformă în S.C. Postăvarul S.A. Brașov.

Prin Ordinul Ministerului Turismului nr. 154/26.04.1991 emis de Secretarul de stat, șef al Departamentului Turismului, imobilele prevăzute în lista anexă, între care la poziția nr. 10 este menționat și imobilul în speță sub denumirea „Complex Cetate“ din Str. Cetății nr. 5, sunt trecute în proprietatea societății comerciale “Postăvarul” S.A., societate care ulterior s-a privatizat, devenind S.C. Aro Palace S.A.

Brasovcity.ro

Comunicat de presă


Save the date: Cel mai mare eveniment dedicat sustenabilității de mediu, FOV, revine între 4 și 10 septembrie la BrașovCel mai important eveniment în domeniul sustenabilității și al politicilor de mediu din România, Forumul Orașelor Verzi, va avea loc la Brașov, în perioada 4 – 10 septembrie, a anunțat primarul Allen Coliban.

            Cea de-a treia ediție reunește experți, reprezentanți ai autorităților locale și naționale, companii, ONG-uri și cetățeni care aleg acțiunea și accelerează tranziția către orașe mai verzi, mai sustenabile.

            Forumul Orașelor Verzi (FOV 2023) este cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu, câștigător al Galei Premiilor pentru un Mediu Curat (2021) și apreciat cu trofeul Silver pentru campanii de mediu la Romanian PR Award (2022).

            Cea de-a treia ediție propune: Conferință Internațională de Politici de Mediu, Salon Expozițional al  Soluțiilor Verzi și Timp liber – activități pentru publicul larg.

imagini activități FOV2022

            Sub tema „Schimbăm perspectiva. Îmbrățișăm transformarea. Alegem acțiunea. Împreună.”, ediția din acest an aduce în prim-plan cele mai recente inovații și perspective în domeniul sustenabilității, oferind oportunități valoroase de networking și schimb de cunoștințe. Participanții vor avea șansa de a interacționa cu experți din diverse domenii, precum planificarea urbană sustenabilă, mobilitatea verde, energiile regenerabile, economia circulară și multe altele.

            ”Vă invit să alegem acțiunea ca principalul nostru element diferențiator și să ne reunim în orașului de la poalele Tâmpei, Brașov, pentru a schița idei de proiecte, pentru a găsi soluții la problemele noastre comune, pentru a sta la aceeași masă, lideri ai orașelor, lideri guvernamentali, experți în politici publice și experți de mediu, toți reuniți sub o misiune comună: schimbăm perspectiva, îmbrățișăm transformarea, alegem acțiunea și împreună accelerăm tranziția către orașe mai verzi, mai sustenabile”, a declarat primarul Allen Coliban.

imagini activități FOV2022

            Peste 300 reprezentanți locali ai orașelor din țară și din Europa, peste 20 experți în politici publice de mediu, companii private și CEOs, cât și localnici brașoveni și turiști sunt așteptați la Brașov să ia parte la  sesiuni de networking, workshopuri facilitate de experți, mese rotunde pe niveluri de leadership și domenii de interes, facilitate strategic, schimburi de experiență și prezentări de modele de bune practici.

imagini activități FOV2022

            FOV 2023 aduce o oportunitate pentru mediul de business privat, organizarea Salonului Expozițional de Soluții Verzi, o expoziție care va reuni o varietate de companii ce oferă servicii, produse și soluții sustenabile. 

            Pentru a afla mai multe despre Forumul Orașelor Verzi și pentru a vă înregistra, vizitați website-ul oficial al conferinței, www.fovbv.ro. Acolo veți găsi informații complete despre program, speakeri și modalități de participare.

—–-

imagini activități FOV2022

Despre Forumul Orașelor Verzi (FOV):

            Forumul Orașelor Verzi este un eveniment anual dedicat sustenabilității și transformării urbane. Scopul său este de a promova schimbări pozitive în mediul urban prin intermediul dialogului, educației și colaborării între actorii relevanți. FOV oferă o platformă inspirațională și educativă pentru a explora cele mai bune practici, soluții inovatoare și tehnologii verzi. Conferința adună experți, reprezentanți ai autorităților locale și naționale, companii, ONG-uri și cetățeni interesați de sustenabilitate și protecția mediului. Pentru mai multe informații, accesați www.fovbv.ro.

imagini activități FOV2022