
INFORMARE PROIECT
Descrierea proiectului
“PLANIFICARE STRATEGICĂ ȘI DIGITALIZAREA SERVICIILOR SOCIALE AFLATE ÎN COMPETENȚA DIRECȚIEI DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ BRAȘOV”
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 (POCA), Cod SIPOCA 1185/MySMIS 2014+ 154612
Contract de finanţare nr. 705 din 09.05.2022 modificat cu Actul adiţional nr.1/08.06.2023
Beneficiar
MUNICIPIUL BRAșOV – lider de parteneriat;
DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ BRAȘOV – partener
Obiectivul general
Obiectivul general al proiectului îl constituie Cresterea capacității administrative la nivelul Municipiului Brașov prin introducerea unor mecanisme de planificare strategică și digitalizarea serviciilor sociale aflate în competența Direcției de Asistență Socială Brașov (DAS Brașov).
Obiectivele specifice ale proiectului
- Îmbunătățirea procesului decizional, a planificării strategice și a execuției bugetare prin achiziția de studii și cercetări necesare actualizării strategiei sectoriale DAS Brașov.
Actualizarea strategiei sectoriale DAS se va realiza în baza următoarelor studii:
-
- a) Studiu privind posibilele asezari informale si accesul la locuința a grupurilor vulnerabile;
- b) Studiu privind sanatatea si accesul la serviciile de asistența medicala/ medico-socială;
- c) Studiu privind educația si accesul la serviciile de educație si formare pe toată durata vieții;
- d) Studiu privind stadiul de dezvoltare a serviciilor sociale din municipiul Brașov.
În cadrul studiului privind posibilele asezări informale, se vor realiza baze de date privind numărul de persoane care locuiesc în asezările informale, imobilele ocupate și tipologia lor, baze de date privind grupurile de persoane vulnerabile (persoane vârstnice, cu dizabilitați, copii si familie, victime ale violenței domestice, persoane fără adăpost, persoane dependente de alcool și droguri, victimele traficului de persoane, migranți, persoane care ies din regimul de detenție); harta nevoilor sociale în urma evaluării cartierelor municipiului Brașov; harta zonelor vulnerabile din punct de vedere al accesului la serviciile de sănătate; propuneri pentru îmbunătățirea accesului la servicii de integrare/ incluziune socială.
- Implementarea unitară a managementului calității prin certificarea Sistemului de management al calității ISO 9001 la nivelul DAS Brașov.
Planul de acțiune pentru prioritizarea si etapizarea implementării managementului calității 2016-2020 prevede implementarea de sisteme unitare de management al calității aplicabile administrației publice, de către o serie de autorități si instituții publice a căror dezvoltare a capacității administrative este considerată prioritară în Acordul de Parteneriat al României cu Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020. Între acestea, sunt menționate ”autoritățile si instituțiile publice locale de la nivelul municipiilor”, categorie în care se înscriu Municipiul Brașov si Direcția de Asistență Socială, subordonată Consiliului Local Brașov.
În cadrul proiectului, se va realiza certificarea Sistemului de managementul calitații ISO 9001 la nivelul Direcției de Asistența Socială, îndeplinind totodată măsura pe termen lung prevăzută în Hotărârea nr. 1723/14 octombrie 2004 republicată, de a ”implementa sistemul de management al calitații, respectiv al procesului de certificare a calitații serviciilor – ISO 9001, pentru serviciile catre cetațeni”.
De asemenea, vor fi instruite 35 de persoane din cadrul DAS, în vederea îmbunătățirii cunostințelor si competențelor acestora în domeniul managementului calității și procedurilor de lucru.
- Optimizarea procedurilor administrative în domeniul serviciilor sociale oferite de DAS Brașov, în scopul reducerii birocrației pentru cetățeni.
Îndeplinirea acestui obiectiv specific va oferi o soluție informatică – Platforma integrata pentru servicii electronice partajate în domeniul asistenței sociale, care va furniza digital fluxurile de lucru în cadrul DAS Brasov si a instituțiilor partenere din domeniul asistenței sociale (platforma de servicii/licența de utilizare pusa la dispoziție prin acord de colaborare).
Dezvoltarea si implementarea sistemului de lucru informatic în domeniul serviciilor sociale cuprinde:
-
- a) o componentă front-office, respectiv implementarea la nivelul DAS Brasov a unei aplicații informatice pentru solicitările transmise de cetățeni, privind beneficiile si serviciile de asistență socială;
- b) servicii back-office care să asigure administrarea electronică a documentelor create, primite sau întocmite pentru uz intern, precum si optimizarea procedurilor si fluxurilor de lucru în domeniul serviciilor sociale, prin transferul complet în mediu digital a datelor si informațiilor care sunt utilizate, optimizarea fluxurilor de lucru și introducerea semnăturii digitale.
Rezultate așteptate
- Mecanisme și proceduri standard implementate la nivel local pentru fundamentarea deciziilor și planificarea strategică pe termen lung – corespunzator obiectivul specific 1 al proiectului;
- Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale din municipiul Brașov 2023 – 2033 actualizată și aprobată;
- Sisteme de management al performanței și calității corelate cu Planul de acțiune în etape -implementat în administrația publică locală – corespunzator obiectivului specific 2 al proiectului;
- Sistemul de management al calității ISO 9001, certificat la nivelul DAS Brașov.
- Proceduri simplificate pentru reducerea birocrației pentru cetățeni la nivel local, corelate cu Planul integrat de simplificare a procedurilor administrative pentru cetățeni implementate – corespunzator obiectivului specific 3 al proiectului;
- Platformă integrată pentru servicii electronice partajate în domeniul asistenței sociale (platforma web, arhivare electronică, fluxuri de lucru cu documente, registratura electronică și management arhivă fizică de documente), care va furniza digital fluxurile de lucru în cadrul DAS Brașov și în cadrul instituțiilor partenere din domeniul asistenței sociale (platforma de servicii/ licența de utilizare pusă la dispoziție prin acord de colaborare);
- Cunoștințe și abilități ale personalului din autoritățile și instituțiile publice locale îmbunătățite, în vederea sprijinirii măsurilor / acțiunilor vizate de Obiectivul Specific 2.1 – corespunzător obiectivului specific 2 al proiectului;
- 35 de persoane din cadrul DAS instruite în vederea îmbunătățirii cunoștințelor și competențelor acestora în domeniul managementului calității și procedurilor de lucru.
Perioada de implementare
19 luni (09 mai 2022– 09 decembrie 2023)
Sursa de finanțare
Fondul Social European, Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA) Axa prioritară 2 – Administrație publică și sistem judiciar accesibile şi transparente, Obiectivul specific 2.1. Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP.
Valoarea proiectului
Valoarea totală a proiectului (100% eligibil): 4.105.031,28 lei
Valoarea cofinanțării din Fondul Social European – maximum 98%: 4.022.930,66 lei, din care:
– 2.746.738,90 lei – maximum 98% din valoarea eligibilă a cheltuielilor efectuate de liderul de parteneriat;
– 1.276.191,76 lei – maximum 98% din valoarea eligibilă a cheltuielilor efectuate de partener.
Valoarea finanțării naționale: 82.100,6256 lei
Date de contact
dtise@brasovcity.ro
dasbv@dasbv.ro
„Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020”
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.