Brasovcity.ro

Comunicat de presă


23 de proiecte sportive vor fi finanțate, în acest an, de Primăria Brașov. Cinci dintre acestea sunt dedicate sportului de masă, iar celelalte sunt la categoria „Sport de performanță“



În urma contestațiilor depuse, alte două proiecte au intrat pe lista proiectelor finanțate prin Ghidul sportiv

Primăria Brașov a publicat, astăzi, lista cu cele 23 de proiecte sportive care vor fi finanțate în acest an cu fonduri din bugetul local. În urma perioadei de contestații, pe lângă cele 21 de proiecte declarate inițial câștigătoare, comisia de contestații a stabilit că alte două proiecte, de la categoria „Sporturi de performanță mixt“, vor fi finanțate în acest an, prin redistribuirea sumelor rămase disponibile la celelalte 3 categorii (Performanță copii, Sport de masă copii și Sport de masă mixt, n.n.). Suma din bugetul Primăriei pentru finanțarea celor 23 de proiecte sportive este de 2,6 de milioane de lei.

„Brașovul se dezvoltă tot mai mult, inclusiv din punct de vedere sportiv, indiferent că vorbim de sportul de performanță sau de sportul de masă. Cea mai bună dovadă este faptul că, în ultima perioadă, sportivii municipalității au obținut rezultate deosebite, fie câștigarea campionatului, cum este echipa de hochei, fie calificările în ligile naționale la mai multe sporturi. Un alt argument este interesul arătat de comunitatea sportivă pentru implementarea de proiecte dedicate sportului de masă și a celui profesionist, atât la nivel de copii și juniori, cât și la seniori. Cred că avem cel mai mare număr de proiecte sportive de până acum  finanțate de municipalitate. Faptul că am introdus categoria proiectelor dedicate sportului de masă și acum avem deja 5 evenimente sportive declarate câștigătoare arată cât de mare este nevoia de a face sport în rândul brașovenilor. La această categorie, avem trei proiecte dedicate ciclismului la nivel amator, dintre care unul pentru copii, un proiect pentru persoanele cu dizabilități și, nu în ultimul rând, «Brașov Heroes», cursa cu obstacole a comunității. Alte 18 proiecte sunt dedicate sportului de performanță, dintre care 6 sunt pentru cei mici. Primul eveniment va avea loc în 1 iunie și este dedicat micilor bicicliști amatori”, a precizat primarul Allen Coliban.

sut la poarta in handbal

Cele 23 de proiecte declarate câștigătoare acoperă o gamă variată de discipline, atât la nivel de performanță, cât și de masă, de la natație la atletism, karate, fotbal, handbal, baschet, șah, tir sau ciclism.

La categoria „Sportul de masă“ au fost declarate câștigătoare trei proiecte care vizează dezvoltarea ciclismului la nivel de amatori, dintre care unul este pentru cei mici. Un alt proiect de la această categorie este dedicat incluziunii persoanelor cu dizabilități în comunitate, iar cel de al cincilea este deja cunoscuta cursă cu obstacole a comunității, „Brașov Heroes“.

În ceea ce privește sportul de performanță, 6 dintre proiectele câștigătoare sunt pentru promovarea sportului în rândul copiilor și tinerilor. Astfel, municipalitatea va susține dezvoltarea unor sporturi ca handbal, baschet, karate și natație pentru cei mici.

Cele 18 proiecte declarate câștigătoare la categoria „Sport de performanță“, inclusiv pentru seniori, susțin sporturi ca baschet, atletism, fotbal, handbal, karate, dans sportiv sau tir.

Valoarea alocată din bugetul local al municipiului Brașov pentru finanțarea proiectelor din domeniul sportiv este de 2,6 milioane de lei. Capitolul „Sportul de performanță“ va primi 2.193.415 lei, din care 498.640 lei pentru susținerea programelor sportive dedicate exclusiv copiilor și juniorilor. Sportul de masă va fi finanțat cu suma de 414.284 lei, din care 63.000 lei vor finanța un program dedicat copiilor și juniorilor.

„Sportul de performanță“ li se adresează cluburilor sportive pentru selecția, pregătirea și participarea la competiții în vederea obținerii de rezultate deosebite pe plan intern și internațional, dar și pentru organizarea de evenimente publice de interes național și internațional.

„Sportul de masă“ are ca scop dezvoltarea sportului pentru toate categoriile de practicanți, prin organizarea de acțiuni/activități sportive de masă, ca o alternativă a petrecerii timpului liber și a educației pentru mișcare a întregii colectivități.

start intr-un maraton de alergare din piata sfatului

Proiecte sportive declarate câștigătoare

Nr. crt.SolicitantTitlu proiectAria tematică/Linia de FinanțareSuma aprobată (lei)
1Asociația Club Sportiv KIDS Tâmpa 2015 BrașovKids Tâmpa Brașov – performează în fotbalPerformanță Mixt200,000
2Clubul Sportiv Energic Karate BrașovPerformanță – A.C.S. Energic Karate Brașov ediția a II-aPerformanță Mixt132,000
3Clubul Sportiv UniversitarCSU Brașov: Tir Sportiv – Speranță la un viitor.Performanță Mixt168,050.61
4Clubul Sportiv Țara Bârsei 2011 BrașovAtleți spre PerformanțăPerformanță Mixt103,461
5Asociația Clubul Sportiv Cetatea BrașoviatRUNSylvania 10k InternationalPerformanță Mixt141,260
6Asociația Club Sportiv Auto BlicTess Rally Brașov Ediția 52Performanță Mixt200,000
7Asociația Clubul Sportiv Kronstadt CyclingCampionatul Balcanic de Downhill – Up to Postăvaru – Brașov 2023Performanță Mixt200,000
8Asociația Clubul Sportiv Cetatea BrașoviaBrașov Running FestivalPerformanță Mixt141,713
9CS Karate JKA din RomâniaȘi tu poți fi un Karate Wukf 2023 CampionPerformanță Mixt179,000
10Club Sportiv Șah Club BrașovGrand Prix România- Brașov Chess Classic 2023Performanță Mixt88,405
11Asociația Club Sportiv Junior Pro Tenis BrașovBrașov Tennis TrophyPerformanță Mixt36,665
12Asociația Clubul Sportiv ”Pro dance Studio”Excelență prin antrenament: Participarea la competiții internaționale și dezvoltarea abilităților sportivilorPerformanță Mixt104,220
13Asociația Club Sportiv Hyperion BrașovCupa Hyperion – NatațiePerformanță Copii86,200
14Asociația Club Sportiv Transilvania BrașovSusținerea handbalului juvenilPerformanță Copii153,820
15Club Sportiv Avatar BrașovHandbal masculin JunioriPerformanță Copii76,500
16Clubul Sportiv Arte Marțiale Shin-Dojo BrașovPregătire centralizatăPerformanță Copii66,455
17Asociația Baschet Club Galactica BrasovGalactica U15Performanță Copii54,301
18Asociația Club Sportiv Junior Pro Tenis BrașovBrașov CupPerformanță Copii61,364
19Asociația Handbal Club Veraflor BrașovIncluziune și educație prin SportSportul de masă Mixt100,000
20Fundația Comunitară BrașovBucuria Comunității – Eveniment conex Brașov Heroes, cursa cu obstacole a comunitățiiSportul de masă Mixt52,030
21Asociația Cetatea BrașovuluiBikeRace Brașov 2023Sportul de masă Mixt99,370
22Asociația Cetatea BrașovuluiLinia 20Sportul de masă Mixt99,880
23  Club Sportiv JoyBikeBike S Cool Powered by PoianaSportul de Masă Copii63,004.76
Brasovcity.ro

Comunicat de presă


Cetățuia s-a întors în proprietatea brașovenilor



Cetățuia Brașovului a revenit oficial în proprietatea orașului, după ce Guvernul a aprobat, astăzi, hotărârea prin care monumentul este transmis din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în cea a domeniului public al municipiului. Odată cu intrarea în vigoare a acestei hotărâri și predarea ei către Municipalitate, putem începe demersurile de punere în siguranță, într-o primă fază, de consolidare și apoi de repunerea în circuitul turistic a acestui simbol al comunității brașovene.

Acest monument istoric s-a reîntors în proprietate publică a municipiu Brașov, în urma unui proces foarte lung, pe o perioadă de 7 ani, deschis de Primăria Brașov, pentru trecerea Cetății Brașovului de pe Dealul Straja din proprietatea Aro Palace SA în proprietatea publică a statului român, proces care a fost câștigat de Municipalitate la sfârșitul anului trecut.

„Este un gest de normalitate, mă bucur pentru că Guvernul României a ținut cont de argumentele invocate de Municipalitate, și mă bucur pentru toată implicarea brașovenilor, pentru fiecare semnătură care a ajutat la acest demers. De astăzi Cetățuia revine în patrimoniul orașului și redevine a brașovenilor. Pentru noi, pentru administrația locală începe demersul de punere în siguranță și sper, în cel mai scurt timp, să putem redeschide porțile pentru vizitatori”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform hotărârii de guvern adoptate astăzi, predarea monumentului istoric se va face în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Scurt istoric al procesului pentru recuperarea Cetățuii

Primăria Brașov a demarat în 2015 un proces prin care solicita instanței de judecată să constate că acest monument istoric trebuie să fie în domeniul public, fiind bun de interes public, și să îl treacă, din proprietatea Aro Palace SA, în proprietate publică – fie a municipiului, fie a statului. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani și trei instanțe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și Justiție. În acest proces, municipiul Brașov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA și acționarii acestei societăți comerciale, SIF Transilvania și SIF Muntenia – cât și cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăți comerciale, privatizate în anii ’90: Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Interne. Pe perioada procesului, municipiul Brașov a solicitat ca și statul să se alăture demersului său, având în vedere că acest monument a fost proprietatea statului român înainte de a trece în patrimoniul unei societăți comerciale și de a deveni restaurant. În urma recursurilor depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța supremă s-a pronunțat pe 8 noiembrie 2022, confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetățuii.

În dosarul nr. 1886/62/2015, municipiul Brașov a fost inițiator, s-a ocupat de cercetarea documentelor arhivistice și de toate demersurile juridice. Mai mult, a invitat statul român să se alăture efortului procesual, pentru a readuce comunității brașovene un simbol istoric local.

Vedere de pe Cetatuia Brasovului

Pe tot parcursul procesului, statul român și-a manifestat intenția ca, la final, municipiul Brașov să primească, în domeniul său public, propria cetate. În acest sens au fost toate pozițiile exprimate în dosar, dar și în demersurile prealabile, demarate în noiembrie 2018, când s-au făcut primele proceduri de adoptare a unei Hotărâri de Guvern, în scopul transferului monumentului simbol al orașului, din domeniul public al statului român, în cel al municipiului Brașov.

Vedere - Cetatuia Brasovului

Brasovcity.ro

Comunicat de presă


46 de proiecte culturale finanțate de Primărie în 2023. Suma alocată este de 5,5 milioane lei



În urma contestațiilor depuse, încă un proiect a intrat pe lista evenimentelor din Ghidul cultural

Primăria Brașov a publicat, săptămâna aceasta, lista cu cele 46 de proiecte culturale care vor fi finanțate în acest an cu fonduri din bugetul local. În urma perioadei de contestații, pe lângă cele 45 de proiecte declarate inițial câștigătoare, comisia de contestații a stabilit că încă unul, de la aria tematică „dans”, întrunește numărul necesar de puncte pentru a primi finanțare. Suma din bugetul Primăriei pentru cele 46 de proiecte este de 5,5 de milioane de lei, cea mai mare sumă alocată de municipalitate proiectelor depuse de operatorii culturali privați.

„De astăzi (10 mai, n.n.) operatorii culturali privați pot semna contractele de finanțare și pot începe implementarea proiectelor. Numărul foarte mare de proiecte depuse, suma alocată, calitatea proiectelor demonstrează, încă o dată, că Brașovul cultural este o realitate. Anul trecut, datorită proiectelor culturale finanțate și a evenimentelor organizate de instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Local, ne-am putut bucura de un oraș plin de evenimente, care au răspuns tuturor așteptărilor. Anul acesta, având în vedere interesul generat de programul de finanțare al municipalității, suma alocată și faptul că am început procedura de selecție mai devreme, cu siguranță brașovenii și turiștii vor avea parte de și mai multe evenimente, iar viața culturală a orașului nostru va fi la cel mai înalt nivel”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Patru dintre proiectele declarate câștigătoare au cea mai mare finanțare, de 250.000 de lei, două dintre ele la aria tematică „Proiecte cu caracter repetitiv“: Brașov Jazz&Blues Festival, al Asociației Culturale Fanzin, aflat la a XI-a ediție, și Festivalul Zilelor Culturale Maghiare din Brașov ,,Țara Bârsei”, al Asociației Maghiarilor din Țara Bârsei, aflat la a XIII-a ediție. Alte două proiecte care au solicitat suma maximă sunt Săptămâna Comediei, ediția a X-a, al Asociației Culturale Fanzin, la aria tematică „Teatru“, și JazzUP Peak Fest, al Asociației CultART, la aria tematică „Intervenție culturală“.

La categoria proiecte mari, cu finanțare între 150.001 – 250.000 de lei, se mai încadrează și proiectul Bienala Albastră – Bienala Internațională de Artă Vizuală Brașov 2023 – Oximoron, al Asociației Culturale Artessentia, (suma solicitată: 249.409 lei), LibFest – Târgul de cArte și experiențe culturale Brașov, alAsociației Culturale Libris Cultural, (suma solicitată: 244.800,30 lei), ambele la aria tematică „Proiecte cu caracter repetitiv“.

Tot la categoria „Proiecte mari“ au mai fost declarate câștigătoare: TheatrEscape, al Asociației Art Media Events Studio (suma solicitată: 200.000 de lei), aria tematică „Teatru“, Interactive Toolbox, al Asociației 4 Culture (suma solicitată: 200.000 de lei), aria tematică „Dans“, și Dracula Film Festival, ediția a XI-a, al Asociației Culturale Fanzin, (suma solicitată: 185.000 de lei), aria tematică „Arte vizuale“.

Conform ghidului de finanțare, în cazul proiectelor mari, finanțate cu o sumă între 150.001 și 250.000 lei, valoarea minimă de cofinanțare din partea solicitantului este de 25%.

Având în vedere că în urma perioadei de contestații, a fost admis încă un proiect, evenimentul FILAFest – Ediția a II-a, alAsociației pentru Promovarea Copiilor și Tinerilor Talentați, aflat tot la categoria „Proiecte mari“. El va putea primi doar o finanțare parțială, respectiv 105.469,18 lei, față de 249.950 de lei, cât solicitaseră inițial.

            În categoria proiectelor medii, finanțate cu o sumă între 70.001 – 150.000 lei, au fost aprobate 15 proiecte, unele care sunt deja în agenda culturală de mai mulți ani, altele aflate la prima ediție. Cel de al cincisprezecelea proiect care a obținut finanțare în urma perioadei de contestații, este B.A.L. – Brașovul Artistic și Literar.

Nr crtSolicitantTitlu ProiectSuma Solicitată (Lei)Arie tematică 
1ASOCIAȚIA UNIUNEA DE CREAȚIE INTERPRETATIVĂ A MUZICIENILOR DIN ROMÂNIA – UCIMRJazz Bastion Globetrotter150.000,00Muzică 
2ASOCIATIA ENKIDUVezi film la cinema!150.000,00Arte vizuale 
3ASOCIAȚIA RAZĂ DE SPERANȚĂ ÎN INTERVENȚIA ȘI TERAPIA TSAMonumente de Patrimoniu 3D ale Municipiului Brașov149.900,00Arte digitale și noile media 
4ASOCIAȚIA ORICUMCulmea: Film și educație de mediu149.782,00Educație prin cultură 
5ASOCIAȚIA CULTURALĂ EASTWARDS PROSPECTUSAccelerator Brașov. Program de mentorat pentru artiști emergenți149.500,00Arte vizuale 
6S.C. CRN LUX ARS SRLB.A.L. – Brașovul Artistic și Literar149.500,00Dans 
7ASOCIAȚIA TRANSILVANIA ARTS&EVENTSTransilvania Blues Festival-ediția a V-a146.500,00Muzică 
8MUZEUL DE ETNOGRAFIE BRAȘOVMoștenirea Culturală Brașoveană138.923,60Patrimoniu imaterial 
9ASOCIAȚIA CULTURALĂ A MAGHIARILOR DIN DIASPORA TRANSILVĂNEANĂFestivalul Internațional de Teatru Maghiar în Brașov136.295,00Teatru 
10
ASOCIAȚIA MAGHIARILOR DIN ȚARA BÂRSEI
Festivalul Cavalcada Muzicală130.372,00Muzică 
11FUNDAȚIA EUTERPEFestivalul Internațional al Muzicii de Cameră – Marile Serate Muzicale – ediția a VIII-a119.650,00Muzică 
12ASOCIAȚIA PROMUSIC EVENTSBrașov Folk Festival 2023103.106,00Muzică 
13CENTRUL CULTURAL REDUTA BRAȘOVFestivalul Concurs Național pentru Tineri Interpreți de Muzică Populară „Flori în Țara Bârsei“ – ediția a XV-a98.501,00Patrimoniu imaterial 
14ASOCIAȚIA DOCUARTBe-Brașov90.330,00Intervenție culturală 
15CENTRUL CULTURAL REDUTA BRAȘOVCorona Old Music79.456,92Proiecte mari cu caracter repetitiv 

Valoarea minimă a cofinanțării pe care operatorii culturali trebuie să o asigure în cazul acestor proiecte este de minim 20%.

Cea mai mare parte a proiectelor culturale sunt din categoria „proiecte mici”. În cazul acestora, valoarea minimă de cofinanțare este doar de 10%.

În această categorie sunt următoarele proiecte:

Nr crtSolicitantTitlu ProiectSuma Solicitată (Lei)Arie tematică 
1MUZEUL DE ARTĂ BRAȘOVBrașov ArtStories70.000,00Patrimoniu cultural material 
2FUNDAȚIA CĂRTUREȘTIStreet Delivery Brașov 202370.000,00Intervenție culturală 
3ASOCIAȚIA PENTRU PROMOVAREA FILMULUI ROMÂNESC APFRCaravana TIFF Unlimited la Brașov70.000,00Arte vizuale 
4ASOCIAȚIA WHY NOT US – DE CE NU NOILive Music@Street Food Festival Brașov 202370.000,00Muzică 
5HAPPY SHEEP STUDIO SRLCaietul de rețete din piață70.000,00Patrimoniu imaterial 
6ASOCIAȚIA ELECTROPUTERE PLUSGrădina Invizibilă70.000,00Arte digitale și noile media 
7ASOCIAȚIA TEATRUL PARTICULAR BRAȘOVFestivalul Monodramei Independente – ediția a III- a69.999,00Teatru 
8HAPPY SHEEP STUDIO SRLFocus pe Griviței69.980,00Educație prin cultură 
9ASOCIAȚIA ANTITEATRUCrocodil69.897,00Teatru 
10ARPCPS-CENTRUL DE INTEGRARE PENTRU MIGRANȚIZiua Multiculturalității în Brașov, ediția a X-a69.731,00Intervenție culturală 
11CDPL BUSINESS SRLBrașovul literar, ediția a II -a69.720,00Promovarea culturii scrise 
12MUZEUL ,,CASA MUREȘENILOR,, BRAȘOVMuzeele vin la școală66.000,00Educație prin cultură 
13SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNETârgul de Carte Gaudeamus Radio România – ediția Brașov 202365.000,00Promovarea culturii scrise 
14CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILORFestivalul Național Studențesc de Folclor, ediția XVI-a63.000,00Patrimoniu imaterial 
15CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILORFestivalul Regalul Dansului, Ediția A XIII A63.000,00Dans 
16CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILORFestivalul Național Studențesc de Teatru CoolTfest, ediția I63.000,00Teatru 
17FUNDAȚIA ABRACADABRAFestivalul Vacanței: Drumul lui Făt Frumos prin Cetatea Brașovului62.100,00Educație prin cultură 
18UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOVBienala Europeană de Poezie (ediția a VI-a): Us/Noi60.109,00Educație prin cultură 
19ASOCIAȚIA EDITORILOR DIN ROMÂNIASalonul de carte Bookfest – Brașov60.000,00Promovarea culturii scrise 
20VIRTUALIZING REALITY INCORPORATED SRLBrașov – Obiectiv Cultural Virtual – Partea 252.400,00Patrimoniu cultural material 
21UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOVDumitru Șchiopu: Geometria gestului49.569,00Arte vizuale 

Comisia de evaluare a proiectelor culturale a fost formată din 4 specialiști, cu drept de vot, selectați de către Comisia pentru activități științifice, social – culturale, muncă, familie, educative, sportive, agrement, tineret, religie, învățământ, sănătate și protecție socială a Consiliului Local, și 3 consilieri locali, reprezentanți ai tuturor formațiunilor politice cu drept de vot, din cadrul comisiei de specialitate nr. 4 a Consiliului Local.

Comisia de Evaluare și Selecție a fost formată din experții externi Ștefana Mărmureanu, Emilian Mărgărit, Irina Iacob, Corina Cristina Hopîrtean, toți cu experiență în evaluarea de proiecte culturale și în management cultural.

Din comisie au făcut parte și consilierii locali Flavia Boghiu, Alexandra Crivineanu, Cătălin Anton.

Comisia a trebuit să evalueze cele 61 de proiecte declarate eligibile în urma verificării conformității administrative, respectiv eligibilității cererilor de finanțare Inițial au fost depuse 79 de proiecte.

Comisia de contestații a fost formată din doi experți externi, de asemenea cu experiență în domeniul evaluării de proiecte, Rareș Alexandru Crețu și Flavius Bunoiu, și consilierul local Werner Braun.

Viceprimarul Flavia Boghiu a ținut să le mulțumească membrilor comisiilor și angajaților Primăriei care au asigurat activitatea de secretariat.

„În această perioadă, toți cei implicați au trebuit să facă un efort fantastic. Vorbim de mii de pagini de citit, verificat și evaluat, pentru a ne asigura că brașovenii vor avea parte de cele mai bune proiecte pe fiecare arie tematică în parte. Le mulțumesc membrilor celor două comisii, experților externi și colegii mei din Consiliul Local, pentru modul în care s-au implicat în evaluarea acestor proiecte și pentru efortul făcut și, de asemenea colegilor din Primărie,  pentru zecile de ore în care s-au concentrat pe documentațiile depuse”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu. Conform Ghidului de finanțare, finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale s-a aprobat pentru activitățile derulate/desfășurate de la data semnării contractului de finanțare și până la data de 15 noiembrie.

Brasovcity.ro

Comunicat de presă


Brașovul investește 30 de milioane de lei în creșterea siguranței pietonilor, bicicliștilor și șoferilor, dar și în optimizarea traficului



Municipalitatea a semnat contractul pentru realizarea Sistemului Centralizat de Monitorizare și Control al Traficului. Acest proiect include un sistem de prioritizare a traficului cu o componentă dedicată transportului public, dispecerat de monitorizare, semaforizarea a 35 de treceri de pietoni și 3 intersecții, modernizarea semaforizării pentru 44 de intersecții, instalarea a 140 de camere video și a 249 de senzori video

Primăria Brașov a semnat astăzi contractul pentru achiziția serviciilor de proiectare și execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiție „Sistem centralizat de monitorizare și control al traficului în Municipiul Braşov”, investiție prin intermediul căreia municipalitatea își propune prioritizarea transportului public, fluidizarea traficului pentru toți participanții, înființarea unui centru de monitorizare și creșterea siguranței pe drumurile publice.

Contractul a fost semnat cu asocierea dintre Flash Lighting Services (lider) și Urban Scope*. Valoarea acestei achiziții este de aproape 30 de milioane de lei (29.468.500,00 lei fără TVA), proiectul beneficiind de finanțare prin Programul Operațional Regional. Valoarea nerambursabilă a cheltuielilor eligibile este de 98%. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.

„Astăzi am semnat contractul pentru implementarea proiectului de realizare a unui sistem de monitorizare și control al traficului. Acest proiect reprezintă axa principală pentru o mai bună, mai eficientă gestionare a traficului din oraș și pentru creșterea siguranței pe drumurile publice. Punem accent pe transportul în comun, pe creșterea siguranței pietonilor, a bicicliștilor, dar și a șoferilor. Acest proiect include un sistem de prioritizare a traficului, pentru a reduce blocajele, dar și măsuri de creștere a siguranței pietonilor”, a precizat primarul Allen Coliban.

Obiectivele sistemului centralizat de monitorizare și control al traficului în municipiul Brașov sunt:

  • – gestionarea traficului aferent transportului public, prin implementarea unor măsuri și sisteme tehnice: prioritizarea transportului public și coordonare rutieră, monitorizare și analiză video, echipamente de semaforizare/semnalizare în intersecții și treceri de pietoni, puncte fixe și senzori pentru realizarea măsurătorilor din trafic în zonele aglomerate, senzori de mediu;
  • – realizarea unui centru de monitorizare și control al traficului, în vederea asigurării fluidizării și prioritizării traficului aferent transportului public;
  • – optimizarea utilizării parcărilor prin instalarea de senzori de parcare, inclusiv prin reglementarea politicii parcărilor.

„Prin implementarea acestui proiect, vom semaforiza 35 de treceri de pietoni noi și încă 3 intersecții, la care se adaugă modernizarea semaforizării în alte 44 de intersecții. Printr-un sistem complex de camere și senzori video, vom putea să identificăm rapid blocajele din trafic, iar prin sistemele de semaforizare vom putea asigura creșterea fluenței pe anumite direcții. În plus, vom prioritiza circulația mijloacelor de transport în comun – încă un motiv pentru a alege autobuzul în locul autoturismului propriu. Pentru a putea realiza acest sistem, vom amenaja un dispecerat complex pentru gestionarea traficului, așa cum vedem în toate orașele europene. Proiectul mai conține și o componentă dedicată parcărilor publice, prin intermediul căreia vom gestiona mult mai eficient parcările din zonele aglomerate, iar șoferii vor putea ști, din timp, unde sunt locuri de parcare libere”, a explicat primarul Allen Coliban.

Informații suplimentare

Centrul de Monitorizare și Control Trafic

Centrul de Monitorizare și Control Trafic reprezintă punctul central al sistemului și va fi amenajat într-un fost punct termic, pe strada Hărmanului. Acesta va fi operațional non-stop.

Centrul de Comandă și Control este direct responsabil cu managementul sistemului de trafic, al sistemului de supraveghere video, al sistemului de afișare a informațiilor pentru călători și sistemului ANPR (sistem automat de recunoaștere a numerelor plăcuțelor de înmatriculare), precum și cu managementul rețelei de comunicații.

Clădirea va fi amenajată eficient din punct de vedere energetic: va utiliza un sistem de producere și evacuare a energiei termice dual, de înaltă eficiență, va fi dotată cu panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, iar acoperișul va fi înierbat și dotat cu sistem de irigare automată.

Managementul parcărilor în zonele aglomerate, din proximitatea liniilor de transport public (11 parcări publice monitorizate – 979 de senzori)

Vor fi sisteme moderne de management al parcărilor și dirijare a fluxurilor rutiere prin:

  • – determinarea în timp real a capacității de parcare în oraș;
  • – identificarea locurilor de parcare libere;
  • – informarea rutieră cu privire la locurile de parcare (localizare și inventar în timp real);
  • – soluție modernă de plată și rezervare a parcării.

*Pe lângă cei doi ofertanți, din asociere fac parte și următorii subcontractanți: SolvIT Networks SRL, Altimate, Blue Road, Swarco Traffic Romania, Protehnic Instal Hvac S.R.L., Aua Tech Support, Proconstruct S.R.L.

Brasovcity.ro

Comunicat de presă


Brașov, oraș candidat pentru Capitala Verde Europeană 2025



Primarul Allen Coliban a anunțat, astăzi, depunerea candidaturii Brașovului la cel mai important titlu în domeniul mediului și sustenabilității la nivel european

Primarul Allen Coliban a anunțat astăzi, 5 mai, candidatura Brașovului la titlul de Capitală Verde Europeană din anul 2025, premiu ce oferă recunoaștere orașelor care s-au angajat să atingă obiective ambițioase pentru îmbunătățirea mediului și dezvoltarea durabilă și pot reprezenta un model pentru a inspira alte orașe și pentru a promova cele mai bune practici în celelalte orașe europene.

„În 2020, brașovenii au ales ca Brașovul să devină Capitala Verde a României, iar demersurile noastre din ultimii doi ani și jumătate au adus foarte multe proiecte, foarte multe inițiative în direcția aceasta, a sustenabilității, a unui oraș cu o calitate a vieții crescută și a poziționării drept deschizător de drumuri în implementarea politicilor verzi. Surpriza pe care am avut-o participând la evenimente organizate la nivel european a fost că lucrurile pe care le facem noi la Brașov sunt de fapt modele de bune practici pentru orașe din întreaga Europă. Am participat la conferințe și evenimente în care orașe se lăudau cu transformarea unei clădiri publice sau a unei grădinițe în prosumatori, în producătoare de energie verde; iată că, la Brașov, noi avem 27 de unități de învățământ care sunt prinse într-un proiect finanțare europeană pentru astfel de transformări. Brașovul își dezvoltă propriul parc fotovoltaic și suntem aproape – asta însemnând un nivel de timp mediu, în următorii ani de zile – suntem aproape de a deveni independenți energetic pentru tot ceea ce înseamnă consum pentru sursele publice. Toate aceste lucruri poziționează Brașovul într-o avangardă europeană a orașelor care sunt sustenabile și care implementează politici verzi. Era absolut normal ca aceste ambiții să ne pună pe o hartă a orașelor care concurează pentru acest titlu, de Capitală Verde Europeană”, a declarat primarul Allen Coliban.

Capitala Verde Europeană este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2010, cu scopul de a recunoaște și recompensa eforturile comunităților locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții cetățenilor lor. Premiul este acordat în fiecare an unui oraș care este lider în promovarea unui mediu urban ecologic, mai prietenos cu cetățenii săi.

Procesul de evaluare a aplicațiilor ia în calcul mai mulți indicatori, atât din perspectiva situației prezente, cât și a ultimilor 10 ani și a planurilor pentru viitor:

  • 1. calitatea aerului;
  • 2. calitatea apei;
  • 3. biodiversitate, zone verzi și arii naturale protejate;
  • 4. managementul deșeurilor și economie circulară;
  • 5. zgomot;
  • 6. lupta împotriva schimbărilor climatice;
  • 7. adaptarea la schimbările climatice.

„Au mai fost anterior demersuri făcute de orașe românești, singular, punctual, în diverși ani, de a candida pentru acest titlu, însă ele nu au fost continuate, nu au reprezentat un demers susținut pe parcursul mai multor ani. Brașovul are acum o strategie, inclusiv pentru această candidatură. Am depus dosarul în 30 aprilie; atunci când românii se pregăteau de grătare și de 1 Mai, în Primărie, duminică, se lucra la depunerea acestui dosar. A fost o muncă pe parcursul mai multor săptămâni, o muncă susținută, pentru că toate criteriile de evaluare, criteriile tehnice, acoperă un spectru foarte larg. Am avut de răspuns la probleme privind calitatea aerului, managementul deșeurilor, calitatea apei, reziliența și adaptarea la schimbările climatice, capitole foarte importante pentru tot ceea ce reprezintă sustenabilitatea. Răspunsul la aceste capitole l-am dat într-o echipă numeroasă, care a combinat experți din administrație publică cu voluntari, și mă bucur că pe fiecare capitol avem lucruri cu care să ne mândrim”, a precizat primarul Allen Coliban.

Atuurile Brașovului sunt proiectele și măsurile implementate în domeniul mediului și sustenabilității pe care municipalitatea le-a luat în ultimii ani, politicile publice adoptate, angajamentele pe care Brașovul și le-a asumat pentru reducerea poluării și faptul că am devenit un model care să inspire și alte orașe.

De exemplul, Brașovul se poate mândri cu cea mai mare flotă de mijloace de transport în comun verzi din România și, în urma accesării fondurilor prin PNRR, va fi prima flotă de transport 100% electric. 

Un alt punct forte sunt demersurile municipalității de a consuma și produce energie verde: am fost primul oraș din România care, pentru consumul public, utilizează energie verde 100%; avem finanțare pentru construirea unui parc fotovoltaic, care împreună cu panourile fotovoltaice ce vor fi amplasate pe unitățile școlare, va asigura independență energetică Brașovului în proporție de 90%, utilizând energie verde.

La acestea se adaugă demersurile Brașovului privind trecerea către transport alternativ, fiind primul oraș mare care are un Masterplan Velo și mai multe proiecte în derulare: piste de biciclete conforme, astfel încât fiecare brașovean să aibă până în 2026 o pistă la mai puțin de 250 de metri; construirea de park&ride-uri la intrările în oraș; benzi dedicate pentru transportul în comun.

Un alt element important este și angajamentul pe care municipalitatea și l-a asumat, în 2021, privind reducerea emisiilor de carbon cu 55% până în 2030 și ținta de neutralitate a carbonului până în 2050, fiind primul oraș care a semnat Convenția primarilor cu noile ținte.

„Este foarte important de spus că acest titlu nu se acordă doar luând în considerare prezentul, ci un continuum care pornește din trecut, problemele din trecut, felul în care strategiile și măsurile sunt aliniate pentru a răspunde acestor probleme și totodată coerența unei strategii de dezvoltare pe anii următori. Chiar dacă Brașovul s-a confruntat și încă se mai confruntă cu probleme pe mediu, faptul că avem planuri, strategii și măsuri concrete pentru a le redresa constituie puncte forte ale acestei candidaturi. Ori, în tot acest demers este foarte important ca mândria noastră, a brașovenilor, să fie aliniată cu această ambiție de a candida și de a deveni Capitală Verde Europeană. Dincolo de titlul care ne-ar onora, este foarte important să începem acest demers, să fie un demers condus împreună cu comunitatea și un demers din care să câștigăm la nivel de calitate a vieții an de an, prin implementarea măsurilor”, a explicat primarul Allen Coliban.

Procesul de evaluare se desfășoară în 2 pași:

1. Evaluarea tehnică a unui grup de experți.

2. Evaluarea finală a juriului – care ia în calcul opinia tehnică a experților și factorii prezentați de Comisie.

„Din punctul de vedere al procesului, candidatura aceasta trece printr-o fază tehnică, ce se va încheia în luna iunie. În urma primei etape de evaluare, care este efectuată de către experți independenți, se vor califica în finală un număr restrâns de orașe, urmând ca în etapa a doua, care va dura până în luna octombrie, când va fi anunțat câștigătorul pentru Capitală Verde Europeană 2025, să ia în calcul mai multe aspecte, care țin de implicarea comunității, de expunerea internațională, de capacitatea unui oraș de a deveni model la nivel european în privința politicilor verzi”, a completat primarul.

Câștigătorul titlului de Capitală Verde Europeană 2025 va fi anunțat în cadrul ceremoniei de premiere din 5 octombrie 2025 din Talinn (Capitala Verde Europeană 2023).

Brasovcity.ro

Comunicat de presă


132 de străzi în programul de reparații pentru acest an al Primăriei



Primarul Allen Coliban a făcut public graficul de reparații pentru perioada mai – octombrie. Primele străzi pe care s-au executat lucrări majore sunt cele din Bartolomeu și Brașovul vechi

Primarul Allen Coliban a verificat stadiul lucrărilor de reabilitare pe mai multe străzi din municipiu și a anunțat și lista cu cele 132 de străzi care vor fi reabilitate în acest an. Scopul acestui demers este, pe de o parte, o creștere a transparenței la nivelul activității Primăriei Brașov – și, implicit, o informare completă și din timp a cetățenilor – iar pe de altă parte, o invitație adresată brașovenilor de a se implica în monitorizarea programului și calității serviciilor prestate de companiile cu care municipalitatea are contract.

„Odată cu încălzirea vremii și cu deschiderea stațiilor de asfalt am început și reparațiile capitale pe străzi. Avem 132 de străzi prinse în program, le puteți vedea pe abc.brasovcity.ro,  actualizăm această planificare în funcție de feedback-ul primit de la dumneavoastră și de problemele semnalate. Până acum am putut să punem doar plombe; de acum intrăm cu decapare mecanizată și cu turnarea de covor asfaltic nou pe toate cele 132 de străzi prinse în acest program. Foarte important, planificarea ține cont și de lucrările rețeliștilor, pentru a nu lucra de două ori pe aceeași porțiune de stradă. Vă invit să vă implicați fie semnalând probleme, fie consultând graficul de lucrări și urmărind calitatea execuției acestora. Fiecare sesizare ne ajută”, a declarat primarul Allen Coliban.

De săptămâna trecută, după ce au fost pornite stațiile de asfaltare, au început lucrările de reparații majore de reparații străzi, care presupun decapare mecanizată a unor tronsoane de străzi unde au apărut gropi, crăpături, văluriri sau burdușiri, și turnarea de covoare asfaltice pe aceste tronsoane.

Primele cartiere în care au început lucrările sunt: Bartolomeu Nord, Brașovul Vechi și Șchei.

Astfel, Valdek Impex, compania cu care municipalitatea are contract pentru reparații străzi Lotul 1, a început lucrările de reabilitare pe străzile Grigore Ureche – carosabil și unul dintre trotuare, Ecaterina Teodoroiu – carosabil și trotuare, Abatorului – carosabil și trotuare, Bogdan Vodă – trotuare, Ion-Heliade Rădulescu – trotuare, bretele de legătură sub pasajul Fartec.

!!!! Pentru executarea lucrărilor de turnare covor asfaltic va fi restricționată circulația pe str. Ecaterina Teodoroiu (pe tronsonul dintre intersecția cu str. Abatorului și Calea Feldioarei) și str. Abatorului.

Pe lotul II, de care se ocupă asocierea dintre SC RECON SA și SC RS Activ, au început lucrările de decapare mecanizată și turnare covor asfaltic pe str. Bazaltului (RS Activ), iar compania RECON execută lucrări de consolidare a unui tronson din str. Fântâniței și, după obținerea avizului de la Poliția Rutieră, va începe lucrări de reparații pe str. Egalității.

În baza evaluării făcute de inspectorii Primăriei, dar și în urma sesizărilor primite de la cetățeni, pentru anul 2023 s-au stabilit 132 de străzi pe care sunt necesare intervenții, de la decapare mecanizată (frezare, n.n.) și reparații îmbrăcăminți asfaltice, la turnare covoare asfaltice, refacere pavaj și reparații trotuare. Aceste lucrări sunt corelate și cu intervențiile deținătorilor de rețele, astfel încât lucrările pe o anumită stradă să se facă o singură dată și într-un timp cât mai scurt, atât de rețeliști, cât și de firmele care execută lucrările de reparații străzi.

Primăria Brașov a dat deja ordinul de începere a lucrărilor pentru reparații pe următoarele străzi:

Lotul 1: str. Grigore Ureche; str. Ecaterina Teodoroiu; str. Abatorului; str. Fântânii; str. Ion Heliade Rădulescu; str. Bogdan Vodă.

Lotul 2: str. Cireșului; str. Cărămidăriei; str. Bazaltului; str. Livada Vulturului; str. Traian Demetrescu; str. Egalității; str. Fântâniței.

În acest an, Consiliul Local a aprobat, prin bugetul municipiului, alocarea sumei de 23 de milioane de lei pentru asigurarea serviciilor de reparații și întreținere străzi, trotuare și alei.

Informațiile referitoare la programul de reparații străzi pot fi consultate pe site-ul dedicat, https://abc.brasovcity.ro/asfalt.

Lucrările de întreținere și reparații străzi sunt împărțite în două loturi, astfel:

Lotul I, SC Valdek Impex:

– Străzile din partea nordică, delimitate de str. Zizinului, Toamnei, M. Kogălniceanu, Iuliu Maniu (sector Hidromecanica – str. Al.I.Cuza), str. Al. I. Cuza, Avram Iancu, str. Stadionului (sector str. Avram Iancu – str. Lungă), Calea Făgărașului.

În Lotul I se includ toate elementele geometrice ale străzilor Zizinului, Toamnei, M. Kogălniceanu, inclusiv intersecțiile.

Lotul II, asocierea dintre SC RECON SA și SC RS Activ:

– Străzile din partea sudică, delimitate de str. Zizinului, Toamnei, Kogălniceanu, Iuliu Maniu (sector Hidromecanica – Al. I.Cuza), Al. I.Cuza, Avram Iancu, Stadionului (sector Avram Iancu – str. Lungă), Calea Făgăraşului.

În Lotul II se includ toate elementele geometrice ale străzilor: Iuliu Maniu (sector Hidromecanica – str. Al. I. Cuza), str. Al. I. Cuza, Avram Iancu, Stadionului (sector str. Avram Iancu – str. Lungă), Calea Făgărașului, inclusiv intersecțiile.

Lista străzilor incluse în programul de reparații în 2023 – Lotul 1

Nr. crt.CartierDenumireLucrări propuse
1BartolomeuEcaterina Teodoroiu
(300m din Feldioarei, 300m din Buzesti)
Reparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
2BartolomeuGheorghe DojaReparaţii cu decapare mecanizata trotuare
3BartolomeuI.H.RadulescuReparaţii cu decapare mecanizata trotuare
4BartolomeuGrigore UrecheReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
5BartolomeuBogdan VodaReparaţii cu decapare mecanizata trotuare
6BartolomeuFuioruluiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
7FlorilorLamaiteiReparatii cu decapare mecanizata carosabil
8Tractorul13 Decembrie
(tronson Independentei – cap linie RAT)
Reparaţii trotuar
9GariiMihail KogalniceanuReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare + parcari
10GariiGrivitei
(tronson 13 Decembrie – A.Vlaicu)
Reparatii cu decapare mecanizata carosabil
11GariiGrivitei
(tronson A.Vlaicu – Calea Feldioarei)
Reparatii cu decapare mecanizata carosabil
12GariiGrivitei
(tronson Codrii Cosminului – T.Vladimirescu)
Reparaţii trotuar
13GariiPictor Stefan LuchianReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare (nr. 1-39)
14GariiȚebea (E. Racoviță – 1 Mai)Reparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
15Garii1 MaiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
16GariiCodrii CosminuluiReparatii cu decapare mecanizata carosabil
17GariiAna IpatescuReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
18GariiMiron CostinReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
19GariiPetru MaiorReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
20GariiGheorghe LazarReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
21Mihai ViteazulBisericii Romane
(tronson str. A.Iancu – str.Mihai Viteazul)
Reparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
22Mihai ViteazulDr. Alexandru DavilaReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
23Mihai ViteazulDr. CantacuzinoReparaţii cu decapare mecanizata carosabil
24Mihai ViteazulDr. Iacob FelixReparaţii cu decapare mecanizata carosabil
25Mihai ViteazulDr. Toma IonescuReparatii cu decapare mecanizata carosabil
26Mihai ViteazulDr. Victor BabesReparatii cu decapare mecanizata carosabil
27Mihai ViteazulSitei (Dr. Alexandru Davila – M.Viteazul)Reparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
28Mihai ViteazulTr. GrozavescuReparaţii cu decapare mecanizata carosabil
29Mihai ViteazulMihai ViteazulReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
30Mihai ViteazulNicopole
(tronson str. Avram Iancu – M.Viteazul )
Reparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
31Mihai ViteazulPlevneiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
32StupiniBaciuluiReparatii cu decapare mecanizata carosabil
33StupiniMerilorReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
34StupiniTarguluiReparatii cu decapare mecanizata carosabil
35StupiniNicovaleiReparatii cu decapare mecanizata carosabil
36StupiniAlbinelor (de la nr.20 la 22G)Reparatii cu decapare mecanizata carosabil
37StupiniFânuluiReparatii cu decapare mecanizata carosabil
38StupiniFantaniiReparatii cu decapare mecanizata carosabil
39StupiniSurlasuluiReparatii cu decapare mecanizata carosabil
40TractorulIon C. BratianuReparaţii cu decapare mecanizata carosabil
41TractorulAdrian PaunescuReparaţii carosabil (strat uzura)
42TractorulStefan BaciuReparatii cu decapare mecanizata carosabil
43TractorulConstructorilorReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
44TractorulOltetReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
45TractorulTurnuluiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil
46TractorulCamil Petrescu – Cartier CoresiTurnare asfalt strat de uzura
47TractorulIndependentei (Păcii – Gen.Mociulschi)Reparatii cu decapare mecanizata carosabil
48TractorulGen. Mociulschi
(Independentei – Axente Banciu)
Reparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
49TractorulAluminiului (50m din I.Socec,
100m din Bronzului)
Reparaţii cu decapare mecanizata carosabil
50Tractorul1 Decembrie 1918
(Independentei – I.Socec)
Reparaţii cu decapare mecanizata carosabil
51TriajDedaReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
52TriajFiliasiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
53TriajPascaniReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
54TriajTeiusReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
55TriajUngheniReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
56TriajCiceuReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
57TriajUrziceniReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
58TriajTimis TriajReparatii cu decapare mecanizata carosabil
59CraiterCeferistilorReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
60CraiterFlorilorReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
61CraiterDaciaReparaţii cu decapare mecanizata carosabil
62CraiterPavilioanele CFRReparaţii cu decapare mecanizata carosabil
63CraiterLocomotiveiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
64BartolomeuStadionului la VamaReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
65TriajHarmanului (nr.67 zona Mega Image)Reparații trotuar

Lista străzilor incluse în programul de reparații în 2023 – Lotul 2

Nr. crt.CartierDenumireLucrări propuse
1AstraTraianReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
2 AstraUranusReparatii cu decapare mecanizata carosabil
3 AstraCarpaţilorReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
4 AstraZorilorReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
5 AstraParauluiReparatii cu decapare mecanizata carosabil
6 AstraSitaruluiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
7 AstraVulturuluiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
8 AstraLivada VulturuluiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
9AstraCalea Bucuresti (zona RECON)Reparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
10AstraCocoruluiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
11AstraHermann OberthReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
12AstraAurelianReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
13AstraOctavian AugustusReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
14AstraSfinţii ArhangheliReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
15AstraMierleiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
16AstraCiprian PorumbescuReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
17 AstraCalea Bucuresti(zona RSACTIV)Reparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
18 Astra SaturnReparatii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
19AstraPoienelorReparatii trotuare
20AstraNeptunReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
21AstraApollo Reparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
22Uzina 2Drumul CernatuluiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
23Brasovul VechiDe MijlocReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
24Brasovul VechiNicopoleReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
25Brasovul VechiBisericii RomaneReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
26Brasovul VechiScoliiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
27Brasovul VechiCampuluiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
28Brasovul VechiPictor AndreescuReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
29Brasovul VechiCaramidariei/BazaltuluiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
30Brasovul VechiIslazReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
31Brasovul VechiBobalnaReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare + pavaj
32Brasovul Vechi CariereiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil +zid de sprijin
33Brasovul VechiBucegiReparatii cu decapare mecanizata
34Brasovul VechiIoan ClopotelReparatii cu decapare mecanizata
35Brasovul VechiHoriaReparatii cu decapare mecanizata
36Brasovul Vechi Lunga – S.G. Calea FagarasuluiReparatii cu decapare mecanizata
37Brasovul VechiMemorandumuluiReparaţii cu decapare mecanizata trotuare
38Brasovul VechiCalea FagarasuluiReparatii cu decapare mecanizata
39CentruIzvorul ReceReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
40CentruBd. Eroilor – 15 NoiembrieReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
41CentruCastanilor si intersectie cu 15 NoiembrieReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
42CentruAgriselorReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
43CentruRosiorilorReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
44CentruKarl LehmanReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
45ScheiInvatatorilorReparatii cu decapare mecanizata carosabil
46ScheiDupa InisteReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
47ScheiTraian DemetrescuRefacere pavaj
48ScheiPiatra MareRefacere pavaj
49ScheiFundatura TiblesReparatii pavaj
50ScheiPetofi SandorReparatii cu decapare mecanizata
51ScheiEgalitatiiReparatii cu decapare mecanizata si rigola
52ScheiPodul CretuluiReparaţii zid de srijin
53ScheiTrotusReparatii pavaj
54ScheiVasile SaftuReparatii cu decapare mecanizata carosabil
55ScheiConstantin BrancoveanuReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
56ScheiPrunduluiReparatii cu decapare mecanizata carosabil
57ScheiCasteluluiReparatii cu decapare mecanizata carosabil
58Valea CetatiiValea CetatiiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
59Valea CetatiiMunciiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
60Valea CetatiiCerneiReparatii trotuare
61Valea CetatiiParcul Trandafirilor(Crisului)Reparatii alei
62Valea CetatiiMoliduluiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil
63Darste – NouaCiresuluiReparatii cu decapare mecanizata carosabil+solutionare scurgere ape
64Darste – NouaLacul Noua(str. Murelor)Reparatii trotuare/alei
65Darste – NouaNuculuiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
66Darste – NouaPrunuluiReparaţii cu decapare mecanizata carosabil + trotuare
67Poiana BrasovDN 1E intre Poiana BV – Rasnov (Valea Sticlariei)Reparatii cu decapare mecanizata carosabil