Cea mai mare pictură murală dintr-un centru istoric, gata în aproximativ o săptămână


Lucrarea prin care o nouă operă de artă urbană va înfrumuseța calcanul Mănăstirii Franciscane din Piața Sf Ioan se apropie de final.

„S-a avansat foarte mult în acest proiect, sper ca vremea să ne ajute în continuare și să finalizăm această lucrare, care cred că va arăta foarte bine. Este încă un pas în ceea ce înseamnă o componentă de natură estetică și urbanistică pe o clădire foarte importantă din centrul istoric al Brașovului, și nu este vorba doar de o lucrare de artă, ci și de refacerea unui perete care nu avea un aspect tocmai plăcut. Lucrarea a fost finanțată prin Ghidul pentru proiecte culturale, am alocat aproape 100.000 de lei și chiar i-am încurajat pe cei care au executat lucrarea de acum doi ani să depună proiectul pentru finalizare“, a declarat primarul George Scripcaru.

„Proiectul nostru se numește Artă și poveste murală, și a început în urmă cu doi ani. Este un proiect cofinanțat de Primăria Brașov prin Ghidul de proiecte culturale și este desfășurat de Asociația Carpaterra, în parteneriat cu Mănăstirea Franciscană din Brașov și Depoul de Artă Urbană. Ne-am propus să reparăm calcanul mănăstirii și să-l transformăm într-o pânză a orașului, care să propună publicului noi imagini și noi opere de artă ale artiștilor graficieni în vogă. Acum doi ani, pentru brâul de jos, până la înălțimea de trei metri, l-am avut pe Lucian Sandu Milea, cu o grafică a celor șapte bresle ale Brașovului, iar anul acesta ne-am propus ceva nou, realizat de cei mai în vogă artiști graficieni de la ora actuală, care sunt Alexandru Baciu și Irlo. Mai avem câteva zile până la finalitatea proiectului. Pentru noi a fost un proiect care ne-a dat aripi, am avut o colaborare foarte bună cu Primăria Brașov și cu Mănăstirea Franciscană, ne-am sprijinit reciproc și considerăm că am creat un spațiu foarte cald și atrăgător în mijlocul Cetății Brașov. Am adus arta neconvențională pe un spațiu foarte convențional, cum este calcanul unei mănăstiri franciscane. Noi vrem să aducem permanent noi și noi creații artistice pe acest perete, iar când simțim că lumea s-a plictisit sau a văzut destul o lucrare, să venim cu altceva, și să promovăm alți artiști în vogă de la momentul respectiv“ –  Cătălin Cantor, președintele Asociației Carpaterra.

Suprafața totală a calcanului este de aproximativ 500 de metri pătrați, acum doi ani, în prima fază a proiectului, a fost pictată o suprafață de aproximativ 150 metri pătrați, iar anul acesta în jur de 250 metri pătrați. O a treia lucrare este în discuții, iar la final, va fi cea mai mare pictură murală dintr-un centru istoric din România. „La ora actuală, cea mai mare pictură murală din țară se află în Timișoara, și are 500 de metri pătrați. Zidul nostru complet, la final, va fi de aceeași suprafață, și va fi cu siguranță cea mai mare lucrare murală dintr-un centru istoric, nu numai din România, ci și din zona asta a Europei“, a adăugat Cătălin Cantor.

„La fel cum Iisus a căutat oamenii acolo unde erau ei, am curajul să cred că și Biserica, astăzi, ar trebui să aibă un mesaj pentru oamenii cu care se întâlnește acolo unde sunt ei. Dacă pe oameni nu-i mai găsim în biserică ci în piațeta de lângă mănăstire, atunci mesajul trebuie să le fie oferit acolo. Această mănăstire își îndeplinește un vis din 1972, de când a fost ultima dată renovat acest perete care e un prim mesaj față de oameni. Iată că am avut această oportunitate, iar artiștii au găsit acele lucrări care să aibă un mesaj și din partea mănăstirii noastre. Arta modernă este poate mai dificil de digerat pentru omul de rând, dar sper că mesajele pe care le vor descoperi oamenii aici le va face viața mai frumoasă“, părintele Eugen Fechetă, biserica Sf Ioan.

„Acest proiect este un exemplu de colaborare și bune practici între artiștii din România, locuitorii orașului Brașov și autorități. E nevoie să mutăm arta din galerii și muzee în stradă, iar în acest caz este vorba de peretele mănăstirii franciscane, care este totodată și parte dintr-o piață publică din Brașov. Artiștii au un palmares foarte bogat atât pe plan național cât și internațional, iar de această dată au venit cu un proiect care înglobează temele cu care lucrau de obicei – Irlo cu personaje supranaturale, teme ca înălțarea omului, divinitate, teme mistice, iar Alex Baciu cu fragmentele lui de peisaje foarte bine închegate – dar care cu siguranță ne va surprinde plăcut, așa cum o fac ei de obicei“, Carla Schoppel, curator.

Reamintim că povestea acestui proiect a început în anul 2017, când în urma unui concurs deschis tuturor artiștilor, câștigători au fost desemnați Lucian Sandu Milea și Ana Toma. Aceștia au pictat cele 7 bresle ale vechiului oraș: șelari, țesători, fierari, cojocari, aurari, curelari și scutari, într-o notă personală și plină de culoare. Pictura e devenit rapid o atracție în special pentru tinerii dornici de fotografii spectaculoase, iar piațeta din jurul ei, reabilitată de municipalitate, a prins viață și culoare. Anul acesta, Asociația Carpaterra a obținut un nou grant din partea Primăriei Municipiului Brașov, pentru etapa a doua a proiectului: reabilitarea părții superioare a calcanului și aplicarea unei noi picturi murale. Până în prezent a fost reabilitată clădirea, cu avizul Direcției de Cultură, fiind folosite materiale pe bază de var, iar artiștii Alex Baciu și Irlo realizează două lucrări pe partea din stânga a clădirii, urmând ca o a treia lucrare să fie realizată pe locul rămas liber, dacă vremea va permite, chiar anul acesta.