Știri pe larg
Primăria Municipiului Brașov
Comisia de Circulație a avizat azi proiectul Sălii Polivalente
miercuri, 30 oct. 2019 / ȘtiriAstăzi (30 octombrie n.n.), Comisia de circulație a avizat proiectul de construire a Sălii Polivalente, prezentat de către biroul de arhitectură Dico&Țigănaș, în cadrul contractului pe care acest birou îl are cu Primăria Brașov, pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic în vederea construcției Complexului Multifuncţional – Sală Polivalentă Braşov, pe terenul fostului Stadion Municipal. Valoarea acestui contract este de 3.250.000 lei fără TVA, bani alocați din bugetul local al municipiului Brașov.
„Astăzi (30 octombrie), proiectanții de la Dico și Țigănaș (Casa de arhitectură Dico și Țigănaș, n.n.) au prezentat în comisia de circulație propunerea lor de sistematizare a circulației din zona sălii polivalente. A fost o discuție aplicată, plecând de la modul în care deschiderea sălii va influența traficul din zonă, soluții pentru evitarea blocajelor, precum și modul în care această investiție este corelată, din punct de vedere al circulației, cu dezvoltările preconizate în această zonă. Ei au venit cu o propunere care nu doar că asigură un impact redus al circulației, odată cu darea în funcțiune a sălii polivalente, ci chiar ar putea reduce valorile de trafic actuale, în perioadele de vârf. Astfel, conform propunerii lor, zona din jurul terminalului RAT, care, în acest moment, are sens de circulație unic, va avea dublu sens, în zona de intersecție cu viitorul Park&Ride se va amenaja un sens giratoriu, în jurul zonei va exista o alee perimetrală, pentru asigurarea accesului sportivilor și invitaților, iar parcarea pentru spectatori se va face în viitoarea parcare multietajată de lângă terminalul RAT. În felul acesta, pe lângă sala polivalentă, asigurăm și o zonă generoasă pentru pentru petrecerea timpului liber, inclusiv cu piste de biciclete, astfel încât acest spațiu să fie atractiv și atunci când nu sunt evenimente în sală. Până la jumătatea lunii noiembrie, sper să avem finalizat studiul de fezabilitate, pe care îl voi înainta Consiliului Local, după care va fi realizat proiectul tehnic, astfel încât în bugetul de anul viitor să avem prevăzute fondurile necesare demarării lucrărilor de construire a sălii”, a declarat primarul George Scripcaru.
Conform conceptului de arhitectură realizat de Casa de arhitectură Dico și Țigănaș, Sala Polivalentă înseamnă mai mult decât construcția unei clădiri multifuncționale pentru sport, cu peste 10.000 de locuri. Conceptul propune reamenajarea unei suprafețe mult mai mari, cu zone verzi, zone de promenadă, zone de recreere și de odihnă, amfiteatru în aer liber, locuri de joacă pentru copii, piste de biciclete și role și facilități sportive puse la dispoziția publicului (terenuri de baschet, tenis, volei, fotbal în aer liber etc). Privită dinspre Șoseaua Cristianului, polivalenta se va afla în spatele unui imens parc de aproape 150.000 mp, iar arhitectura a fost gândită în așa fel încât să se înscrie în peisaj, urmărind curbele de nivel ale Dealului Șprenghi și armonizând peisajul natural cu cel construit, sala fiind ea însăși gândită ca o completare a reliefului natural.
În încălzirea și ventilarea sălii, precum și pentru asigurarea unei părți din energia electrică, proiectanții au luat în calcul instalații fotovoltaice și sisteme cu recuperare de căldură, precum și alte soluții prietenoase cu mediul, care au ca scop reducerea populării, dar și a costurilor de funcționare. Clădirea va integra un sistem automatizat de management (BMS), care va monitoriza și optimiza permanent funcționarea instalațiilor.
La finalul prezentării din Comisia de Circulație, primarul a avut o discuție cu proiectanții de la acest birou de arhitectură cu privire la modernizarea Stadionului Tineretului. Referitor la această investiție, primarul a precizat: ,,Având în vedere experiența celor de la Dico și Țigănaș, care au făcut proiectele pentru mai multe stadioane nou-construite în România (Cluj Arena, stadionul de la Craiova și Târgu-Jiu și stadionul de rugby din București, care va fi folosit și pentru campionatul european de fotbal n.n.) i-am rugat să efectueze o vizită și la Stadionul Tineretului, pentru o primă analiză legată de modernizarea sa. După ședință, împreună cu directorul Direcției Administrare Infrastructură Sportivă, Emilian Cernica, au mers la stadion și au făcut o primă constatare legată de problemele cu care se confruntă această bază sportivă. Au promis că la viitoarea vizită vor veni cu o serie de propuneri concrete legate de etapele pe care trebuie să le parcurgem pentru a avea un stadion la standarde europene”.
Reamintim că Dico & Țigănaș este unul dintre cele mai importante birouri de arhitectură din România, cu un portofoliu de 344 de proiecte, care includ facilități sportive, clădiri de birouri, clădiri industriale, spații comerciale, ansambluri rezidențiale sau locuințe unifamiliale. În domeniul sportiv, în portofoliul firmei se află Stadionul CFR, Cluj Arena și BT Arena din Cluj-Napoca, Stadionul Târgu Jiu, Stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova (toate finalizate), Stadionul Național de Rugby din București (în construcție), și Polivalentele Brașov și Bistrița, ambele în faza de proiectare.
Detalii despre proiect: http://bit.ly/Polivalenta
Foto: http://bit.ly/2K71veg
Portofoliu proiectant: https://dicositiganas.ro/