Realizări
Primăria Municipiului Brașov
Cinema Modern, noul centru dedicat copiilor
Vezi ca știreAu fost finalizate lucrările pentru noul centru multifuncțional amenajat în urma reabilitării fostului cinematograf Modern. Acesta, pe lângă un cinematograf cu două săli moderne de proiecție, va oferi copiilor și spațiu pentru diferite activități educative sau recreative. Valoarea lucrărilor a fost de 4,57 milioane lei, fonduri asigurate din bugetul local. În cadrul proiectului s-au executat…

Realizări
Cinema Modern, noul centru dedicat copiilor
Au fost finalizate lucrările pentru noul centru multifuncțional amenajat în urma reabilitării fostului cinematograf Modern. Acesta, pe lângă un cinematograf cu două săli moderne de proiecție, va oferi copiilor și spațiu pentru diferite activități educative sau recreative.
Valoarea lucrărilor a fost de 4,57 milioane lei, fonduri asigurate din bugetul local.
În cadrul proiectului s-au executat lucrări de reparaţii capitale a întregii clădiri, cu refuncţionalizarea acesteia în vederea păstrării a două săli de cinematograf, pentru proiecţii de film şi realizarea unor spectacole pentru copii.
Sala mare (fosta sală A, cu 350 locuri) a fost amenajată ca sală de spectacole şi proiecţie film cu o capacitate de maxim 186 locuri.
Sala care până la închiderea clădirii a avut destinaţia de club (fosta sala B) a fost amenajată ca sală de spectacole şi proiecţie film, cu o capacitate de maxim 110 locuri.
În fosta sală de 100 locuri (sala C) a fost amenajat un spaţiu cu destinaţia de vestiar pentru copii, iar în fosta zonă a ecranului va fi amenajat un spaţiu pentru amplasarea centralei termice.


Lucrări executate:
- Desfaceri elemente de compartimentare (portante şi neportante), finisaje, instalaţii electrice, termice, sanitare, ventilaţii,
- Realizarea unor goluri de uşi şi închiderea altora existente,
- Lucrări de consolidare a structurii existente în zona golurilor nou propuse,
- Lucrări de finisaje interioare şi exterioare,
- Lucrări de instalaţii termice, electrice şi sanitare,
- Lucrări de reabilitare termică a clădirii prin realizarea termosistemului la exterior,
- Achiziţie utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale, cu montaj.
Dotări sălile de cinema:
Sistem digital Cinema 2D, Barco Alchemy DP2K-15C
Proiectorul de cinema digital pentru săli de dimensiuni medii este un model compact și complet integrat.
Cipul instrumentelor DLP Cinema® de 0,98 ”DL98, asigură o experiența unui film de primă clasă, cu o luminozitate consistentă a imaginii, contrast bogat și culori vibrante. Barco Alchemy DP2K15C este un proiector plin, compatibil DCI și server media soluție cu stocare la bord.
Producător: BARCO BELGIA
Sistem sonorizare
Producător: Master Audio Italia, Solton&Acoustic Germania
Sistem proiectoare scenă
Producător: Proel Italia


Mansardare Școala Gimnazială nr. 19
Vezi ca știreS-au finalizate lucrările de mansardare a Școlii gimnaziale nr.19, prin care care s-au creat 9 săli de clasă noi și un laborator de informatică. Lucrarea face parte dintr-un program mai amplu de extindere a unităților de învățământ, pentru crearea de noi spații pentru clase, astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții optime.…

Realizări
Mansardare Școala Gimnazială nr. 19
S-au finalizate lucrările de mansardare a Școlii gimnaziale nr.19, prin care care s-au creat 9 săli de clasă noi și un laborator de informatică. Lucrarea face parte dintr-un program mai amplu de extindere a unităților de învățământ, pentru crearea de noi spații pentru clase, astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții optime. Valoarea lucrărilor executate este de 3.143.543,02 lei, TVA inclus, suma fiind asigurată din bugetul local.
Investiția de etajare/mansardare a Școlii Gimnaziale nr. 19 din Municipiul Braşov reprezintă execuția unor lucrări care au constat în realizarea unui nivel suplimentar, peste clădirea școlii, de fapt un nou etaj 3.


Acest nou nivel se compune dintr-o structură de rezistență alcătuită din centuri interioare și exterioare, planșeu flotant din beton armat peste vechiul acoperiș al clădirii, stâlpi și grinzi din beton armat și șarpantă din lemn.
Învelitoarea, termoizolată la interior cu vată minerală, este din tablă, cu sistem de scurgere a apelor pluviale din jgheaburi și burlane noi și cu parazăpezi. Este refăcut întregul sistem de paratrăsnet.
Accesul la mansardă este asigurat prin continuarea între etajul 2 și mansardă a celor două scări ale clădirii.
Întreaga clădire a „noii” școli a fost reabilitată termic pe toate fațadele prin realizarea unui termosistem din polistiren expandat și vată minerală, peste care s-au realizat tencuieli decorative.
În interior s-au executat lucrări de instalații sanitare, fiind create două grupuri sanitare, pentru fete și băieți.
Ferestrele de la acest nivel sunt din tâmplărie PVC cu geam termopan, iar pentru realizarea unei iluminări naturale optime a noilor săli de clasă, în învelitoare și șarpantă s-au montat ferestre de învelitoare tip Velux.
În noul nivel s-au creat încă 9 săli noi de clasă și un cabinet de informatică. Când este cazul, din 2 săli de clasă alăturate se poate crea un spațiu mai amplu, prin retragerea unui perete mai amplu.


Toate spațiile nou create au conexiune la internet. În sălile de clasă pardoselile sunt din parchet laminat, iar holul are pardoseala din covor PVC antistatic și fonoizolant, în grupul sanitar fiind gresie. Pereții și tavanele au un finisaj cu vopsea lavabilă.
Întreaga clădire a școlii este dotată cu un sistem de avertizare și stingere a incendiilor, detectoare de fum în toate spațiile, butoane de alarmare, sirene, indicarea căilor de evacuare, hidranți, fiind construită în acest sens o stație de pompare alipită de clădirea școlii.
Lucrările realizate corespund din punctul de vedere al securității la incendiu, al asigurării sănătății și igienei, al siguranței în exploatare, al protecției împotriva noxelor și zgomotului și al izolării termice.
Pe lângă lucrările aferente obiectivului de investiţii s-au executat şi alte lucrări de amenajare a zonei din jurul şcolii, respectiv asfaltarea aleilor şi a terenului de sport, amenajarea aleilor şi amplasarea de bănci noi, amenajarea zonei verzi, precum şi amenajarea unei platforme pentru depozitarea pubelelor.

Cinema Astra, noul centru multifuncțional al Brașovului
Vezi ca știreAu fost finalizate lucrările de reabilitare a fostului cinematograf Astra, proiect în valoare de 9 milioane de lei, finanțat din bugetul local. În urma lucrărilor de reabilitare au fost create mai multe spații: o sală de cinema cu 124 de locuri și o sală de conferințe cu 130 de locuri. Au fost executate următoarele lucrări…

Realizări
Cinema Astra, noul centru multifuncțional al Brașovului
Au fost finalizate lucrările de reabilitare a fostului cinematograf Astra, proiect în valoare de 9 milioane de lei, finanțat din bugetul local. În urma lucrărilor de reabilitare au fost create mai multe spații: o sală de cinema cu 124 de locuri și o sală de conferințe cu 130 de locuri.
Au fost executate următoarele lucrări :
Lucrări de rezistență
- Realizarea planșeului între sala de cinematograf și sala de conferințe din mansardă.
- Refacerea structurii de rezistență a acoperișului.
- Realizarea scărilor din beton/ metalice interioare și exterioare.
- Realizarea gradenelor pentru sala de cinematograf.


Lucrări de construire
Corp C1.1
- s-a refăcut structura acoperișului și învelitoarei la forma inițială.
- s-a realizat o scară din beton armat;
- s-au realizat pereți de compartimentare din zidarie GVP și gips-carton pe structură ușoară;
- s-au închis golurile existente de pe fațadele către vecinătățile Nord si S-V
Corp C1.2
- s-a refăcut structura acoperișului și învelitoarei la forma inițială.
- s-a realizat un planșeu din beton, pe cofraj metalic, susținut de grinzile metalice existente;
- s-au realizat două scări, în stânga și în dreapta ecranului de proiecție, pentru evacuarea utilizatorilor și accesul către corpul C1.3.
- la nivelul parter și etajul 1 s-au realizat gradene din beton, pe structură metalică.
- la nivelul ultimei gradene, în sala de spectacol, a fost amenajată o cabină de proiecție;
- s-au realizat pereți de compartimentare din zidarie GVP și gips-carton pe structură ușoară;
- s-a refăcut scara metalică elicoidală din parter către subsol.
- Instalatie interioara incendiu,
- Instalatie incalzire interioara,
- Instalatie ventilatie climatizare,
- Sistem proiectie cinema,
- Sistem audio sala spectacole cinema,
- Sistem audio foier,
- Digital signage foier,
- Sistem ticketing,
- Sistem proiectie si sonorizare sala conferinte,
- Sistem efractie,
- Sistem control acces,
- Sistem cctv,
- Sistem detectie incendiu.
Corp C1.3
Pe latura de nord, în curtea interioară, s-a construit o scară metalică exterioară, pentru evacuare persoanelor din sala de conferință.
Pe fațada către stradă, aferentă Corpurilor C1.1 si C1.3, au fost montate două copertine din sticlă, cu sistem de susținere metalic.
La acestea se adaugă instalarea următoarelor sisteme:


Brasov – Smart City
Vezi ca știreModele inteligente de gestionare a orașului în contextul mobilității urbane Managementul modern al serviciilor de utilitate publică: transport public local, management trafic, iluminat public, gestiunea teritoriului Smart City – iluminat inteligent inteliLIGHT® – Telegestiune sistem iluminat public Proiect premiat la concursul organizat de ANFP în 2016 – Bune practici – Inovație si calitate in sectorul…

Realizări
Brasov – Smart City
Modele inteligente de gestionare a orașului în contextul mobilității urbane
Managementul modern al serviciilor de utilitate publică: transport public local, management trafic, iluminat public, gestiunea teritoriului
Smart City – iluminat inteligent
inteliLIGHT® – Telegestiune sistem iluminat public
Proiect premiat la concursul organizat de ANFP în 2016 – Bune practici – Inovație si calitate in sectorul public, Pilonul Reducerea risipei si eficientizarea cheltuirii banului public
- Reţeaua electrică – mai mult decât un simplu mijloc de transport al electricităţii, un adevărat sistem nervos.
- Reţeua electrică – suport pentru multiple aplicaţii în beneficiul comunităţii, prin controlul echipamentelor şi interconectarea senzorilor
- 11.500 stâlpi de iluminat
- 200 posturi de transformare
ARHITECTURA inteliLIGHT®
- Stații încărcare vehicule electrice
- Senzori de temperatură, poluare
- Camere supraveghere
- Butoane panică
Distribuția corpurilor de iluminat/PT
- Semnalare rapidă a oricărei disfuncţionalităti prin emitere alarme avertizare (aplicaţie, e-mail, etc)
- Eficientizarea modului de intervenție la apariția unui defect
- Monitorizare şi control de la distanţă, la nivel de corp de iluminat
- Iluminat public LED
Diminuarea fluxului luminos
- Furnizarea unui ambient luminos confortabil, cu un nivel corespunzător al iluminatului pe timp de noapte
- Diminuarea/mărirea fluxului luminos, în funcție de necesități
Reducere consum energie electrica
- Reducerea consumului de energie electrică prin funcţia de dimming
- Optimizare mentenanță si reduceri pierderi tehnologice
Statii de încărcare vehicule electrice (pilot)
Utilizarea infrastructurii existente: mai putin efort, resurse mai putine implicate si implementare foarte rapidă
- Se poate realiza o retea de statii de incărcare vehicule electrice la nivelul intregului oras;
- Rapid, usor si cu costuri de instalare reduse
- Tehnologie fiabila si probate in implementari reale
- Integrata in platforma smart city
TRECERE DE PIETONI INTELIGENTĂ: SIGURANTA RUTIERĂ
- Detecţia cu senzori a pietonilor angajaţi în trecere
- La detecţia pietonilor, creşte nivelul iluminării verticale, creând un contrast pozitiv.
- Sistemul de semnalizare luminoasă, montat în carosabil, vizibil de la 2 km
Smart City – siguranta publică
MONITORIZARE VIDEO: SIGURANŢA PUBLICĂ
- Dispecerat tehnic
- 191 camere de supraveghere pe domeniul public (artere, intersecții, zone publice)
Servicii electronice eAdministratie
Sistem de management incidente
- Semnalare incident pe harta geospațială
- Rezolvare (peflux de lucru sau pe loc)
- Timp răspuns pe categorii de incidente
- Notificare cetățean
Proiect eAdministratie – Premiul II la concursul organizat de ANFP în 2014 – Bune practici -Inovație si calitate in sectorul public, Pilonul e-Guvernare
Aplicație mobilă de raportare incidente și servicii electronice – integrată cu sistemul CiRM
FII IMPLICAT!


Poți descărca de aici aplicația My Brașov City (disponibilă pentru Android) si poți interacționa direct de pe telefonul mobil.
Banca de date geospațială, funcțională de peste 10 ani!
- Planificare urbană inteligentă
- Hărți tematice
- Schimb electronic de date cu proiectanți, companii de utilități
- Interoperabilitate cu sistemele de taxe si impozite, management documente
Smart City: e-Transport, Mobilitate
Managementul informatizat al sistemului de transport în comun
Proiectul a obținut PREMIUL I la concursul organizat de ANFP în 2016 – Bune practici – Inovație si calitate in sectorul public, Pilonul Reducerea risipei si eficientizarea cheltuirii banului public

- 500 validatoare carduri si bilete
- 225 panouri de informare interioare

Cardul de transport „Practic” nominal si nenominal
Cardul de transport „Rapid” – nenominal

- 30 automate vânzare carduri si bilete
- 47 casierii moderne
- 119 stații dotate cu camere de supraveghere video si panouri electronice informare in timp real
SUBSISTEMUL MANAGEMENT FLOTA
SUBSISTEMUL DE PRIORITIZARE VEHICULE TRANSPORT PUBLIC ÎN INTERSECŢII SEMAFORIZATE
- Integrat cu sistemul de semaforizare pentru asigurarea priorității pentru vehiculele RAT aflate în întârziere
Renovarea clădirilor municipale și a școlilor, utilizând tehnologii de construcții inteligente – Colegiul de Informatică „GRIGORE MOISIL“
Vezi ca știreA fost finalizată investiția „Renovarea clădirilor municipale și a școlilor, utilizând tehnologii de construcții inteligente – lot 2 Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil “, finanțată prin Programul de Cooperare Româno- Elvețian în baza Acordului de Implementare Nr. PCER/A4/RO-CH 10. Au fost executate următoarele lucrări principale: izolarea fațadelor corpurilor de clădire ale colegiului cu vată…

Realizări
Renovarea clădirilor municipale și a școlilor, utilizând tehnologii de construcții inteligente – Colegiul de Informatică „GRIGORE MOISIL“
A fost finalizată investiția „Renovarea clădirilor municipale și a școlilor, utilizând tehnologii de construcții inteligente – lot 2 Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil “, finanțată prin Programul de Cooperare Româno- Elvețian în baza Acordului de Implementare Nr. PCER/A4/RO-CH 10.
Au fost executate următoarele lucrări principale:
- izolarea fațadelor corpurilor de clădire ale colegiului cu vată minerală bazaltică 10 cm, fațadă ventilată, finisaj plăci ceramice și vopsea decorativă;
- vopsea izolatoare la interior în sălile de clase , holuri, laboratoare și cabinete , grupuri sanitare și în toate spațiile de acces;
- înlocuirea ferestrelor de tâmplărie la corpul de legătură și a tâmplăriei exterioare Corp A , corp de legătură și Corp B;
- montarea de pardoseală nouă, din covor PVC, în sălile de clase, holuri și laboratoare;
- montarea de gresie și faianță noi în grupurile sanitare și înlocuirea în totalitate a obiectelor sanitare;
- reabilitarea sistemului de iluminat prin montarea unui sistem complet, cu aparate de iluminat pe surse LED;
- montarea unui sistem automatizat de ventilație cu recuperare de căldură în sălile de clase și laboratoare;
- termo-hidroizolarea planșeului peste ultimul nivel al corpului B și a planșeului corpului de legătură;
- reabilitarea sistemelor de alimentare cu energie electrică, termică și apă;
- refacerea completă a sistemului de scurgere ape pluviale; au fost montat jgheaburi și burlane;
- refacerea șarpantei de lemn cu înlocuirea în totalitate a învelitorii pe corpul vechi de clădire;
- racordarea la rețeaua de termoficare a orașului.
Valoarea lucrărilor realizate: 5.854.631,528 lei, inclusiv TVA
Obiectivul general al proiectului se înscrie în prevederile Acordului-cadru încheiat între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea Programului de Cooperare Elveţiano-Român, respectiv reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse prin îmbunătăţirea mediului înconjurător.
Proiectul a vizat aplicarea celor mai noi şi mai moderne tehnologii pentru reabilitarea a două unităţi de învăţământ, Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil” şi Şcoala Generală nr. 4, contribuind astfel la creşterea eficienţei energetice, reducerea consumurilor de energie şi a emisiilor de CO2.
Cele două investiții au avut ca rezultat principal îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor celor două unităţi de învăţământ, transpusă în următoarele economii de energie:
- economii de energie pentru încălzire (gaze naturale): 461.229 kWh/an, reprezentând 39% consumurile înregistrate în prezent la cele două unităţi de învăţământ;
- economii de energie electrică: 46.215,42 kWh/an, reprezentând 29,4% faţă de valorile înregistrate în prezent.
Valoarea reducerii emisiilor de CO2 este de 126 tone/an.
Reabilitarea Școlii gimnaziale nr. 4
Vezi ca știreLucrările de reabilitare a Școlii gimnaziale nr. 4, proiect finanțat prin programul româno-elvețian, au fost finalizate. Investiția a fost realizată în cadrul proiectului „Renovarea clădirilor municipale şi a şcolilor, utilizând tehnologii de construcţie inteligente în municipiul Braşov”, în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano – Român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene…

Realizări
Reabilitarea Școlii gimnaziale nr. 4
Lucrările de reabilitare a Școlii gimnaziale nr. 4, proiect finanțat prin programul româno-elvețian, au fost finalizate. Investiția a fost realizată în cadrul proiectului „Renovarea clădirilor municipale şi a şcolilor, utilizând tehnologii de construcţie inteligente în municipiul Braşov”, în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano – Român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse (PCER).





Proiectul a vizat aplicarea celor mai noi şi mai moderne tehnologii pentru reabilitarea unităţii de învăţământ, contribuind astfel la creşterea eficienţei energetice, reducerea consumurilor de energie şi a emisiilor de CO2.
Lucrările de reabilitare realizate la Şcoala Generală nr. 4 au constat în lucrări de reabilitare termică prin izolarea pereţilor exteriori cu un strat de polistiren expandat de 10cm, inclusiv soclul şi acoperişul, lucrări de inlocuire a tâmplăriei existente cu elemente performante de vitraj termoizolant low-e şi prevederea acesteia cu fante de circulaţie naturală controlată a aerului între exterior şi interior, dar şi lucrări de recompartimentare a interioarelor conform noilor normative în vigoare. Practic, lucrările de bază ale acestui proiect au constat în:
- Reabilitarea energetică a cladirii
- Înlocuirea tâmplăriei (ferestre şi uşi, ferestrele vor fi prevăzute cu grilă de ventilaţie pentru aportul de aer proaspăt);
- Izolarea faţadei cu polistiren şi vată bazaltică;
- Termo hidroizolaţia terasei;
- Realizarea unui sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură;
- Reabilitarea sistemului de energie electrică (reabilitarea panourilor de distributie), inclusiv instalarea unor sistem automatizate de reglare a consumului de energie electrică, în funcţie de inervalul de lumină naturală de pe parcursul unei zile şi de programul şcolar;
- Reabilitarea sistemului de energie termică (reţeaua de distribuţie a căldurii);
- Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare;
- Înlocuirea lămpilor interioare cu aparate de iluminat pe surse LED;
- Dotarea cu instalaţii pentru prevenirea şi stingerea incendiilor;
- Lucrări de reparaţii la zidării interioare, gletuiri şi vopsitorii lavabile;
- Montarea de pardoseală din plută, cu rezistenţă mare la trafic, făcută din materiale naturale, care nu emană fum în cazul unui incendiu;
- Refacerea completă a sistemului de scurgere a apelor pluviale.
Lucrari efectuate la instalaţia de iluminat:
- Toate corpurile de iluminat existente la Şcoala Generală nr. 4 au fost dezafectate şi înlocuite cu corpuri de iluminat moderne tip LED, cu consum redus de energie şi cu o eficienţă cât mai ridicată, conform standardelor şi normativelor în vigoare. Au fost înlocuite cablurile electrice și întrerupătoarele. A fost suplimentat numărul de prize de energie montate în laboratoarele şcolare.
- A fost prevăzut iluminat de siguranţă, de securitate şi evacuare, marcare hidranţi de incendiu interiori, circulaţie/antipanică realizat cu corpuri de iluminat speciale, de tip luminobloc cu acumulatori, cu autonomie de funcţionare de minim 2h. Pe circuitele de iluminat au fost amplasate relee de programare zilnice sau saptămânale pentru a ajuta la reducerea consumului de energie. Releele sunt programate în funcţie de saptămânile anului, să pornească sau să oprească circuitele de iluminat în funcţie de programul şcolar.
- Au fost montate corpuri de iluminat tip evacuare în următoarele zone: în zona casei scării pe fiecare nivel, căile de evacuare şi schimbările de direcţie, uşile de evacuare interior şi exterior, în grupurile sanitare cu o suprafaţă mai mare de 8mp şi în toaleta persoanelor cu dizabilităţi şi în camera centralelor de detecţie şi semnalizare efracţie+incendiu.
- Au fost montate corpuri de iluminat anti-panică/orientare în zona scărilor la fiecare nivel, în încăperile cu o suprafaţă mai mare de peste 60 mp, pe holurile clădirilor, precum şi in sălile de curs.
- În camera centralelor de detecţie şi semnalizare efracţie + incendiu şi in camera tablului general vor fi montate corpuri de iluminat continuarea lucrului.


Lucrari efectuate la instalaţia de încălzire:
- A fost refăcută integral prin înlocuirea conductelor de agent termic si a tuturor radiatoarelor cu unele moderne şi eficiente, din oţel.
- Toate conductele instalaţiei interioare de distribuţie a agentului termic au fost izolate termic.


Detalii contracte
SCOALA GINMAZIALA NR. 4
Contract proiectare şi execuţie 89/5113234/2017;
Constructor şi proiectant: SC Aeon Building SRL în asociere cu S.C. M.B. Building & Consulting S.R.L.
Valoarea totală a contractului este de 2.530.272,79 lei fără T.V.A., din care:
- proiectare 128.115,08 lei,
- execuţie 2.402.157,71 lei.
Ordinul de începere a lucrărilor de execuţie: 28.02.2018;
Termenul de finalizare a lucrărilor: aprilie 2019.
Cu ocazia recepției lucrărilor de reabilitare energetică a Școalii gimnaziale nr. 4, dl. George Scripcaru, primarul Municipiului Brasov a declarat:
„Mă bucur că am ajuns în această fază, de semnare a procesului verbal de recepție a lucrărilor, iar constructorul a reușit să respecte termenul pe care și l-a asumat, mai ales că vorbim de un proiect care vizează creșterea calității condițiilor pe care le oferim elevilor din Brașov în unitățile de învățământ aparaținând Municipalității. Din păcate, nu același lucru îl pot spune despre proiectul de la Liceul de Informatică, dar sper ca firma care lucrează acolo să recupereze cât mai mult din întârzieri. Aceste două proiecte, de la școala 4 și de la Liceul de Informatică, au ca scop creşterea eficienţei energetice (şi, implicit, reducerea cheltuielilor cu energia), dar şi reducerea emisiilor poluante, folosind cele mai noi soluţii din domeniu. Sperăm ca aceste proiecte să își dovedească cât mai repede eficiența, pentru ca ele să devină un model de bună practică pe care să îl replicăm, într-o primă fază, la toate unităţile de învăţământ, iar apoi şi la celelalte clădiri aparţinând Municipalităţii sau, de ce nu, şi la blocurile de locuinţe. În următoarea perioadă, conducerea școlii, cu sprijin financiar de la primărie, se va ocupa de partea de mobilier, dotări, astfel încât în luna septembrie, copii din această zonă să poată intra într-o școală cu adevărat nouă”.
Cel mai mare și modern planetariu din țară
Vezi ca știreDate tehnice: Construire clădire Planetariu: 2.432.000 de lei Amenajare Planetariu: 8.205.000 lei, fonduri de la bugetul local. Constructor: SC HAR&H SRL Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 31 iulie 2018. A fost construit un planșeu de beton de peste 300 de m.p., în stil amfiteatru, cu o înclinație de 23,5 grade (aceasta…

Realizări
Cel mai mare și modern planetariu din țară
Date tehnice:
Construire clădire Planetariu: 2.432.000 de lei
Amenajare Planetariu: 8.205.000 lei, fonduri de la bugetul local.
Constructor: SC HAR&H SRL
Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 31 iulie 2018.

- A fost construit un planșeu de beton de peste 300 de m.p., în stil amfiteatru, cu o înclinație de 23,5 grade (aceasta este și axa de înclinare a Pământului), pentru a da senzația de profunzime.
- A fost montată o cupolă specială pentru proiecție, din plăci de aluminiu perforat.
- Au fost instalate 105 scaune, din care două locuri pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități locomotorii.
- Persoanele cu dizabilități beneficiază de acces în sală cu lift și de două locuri speciale pentru cărucioare.
- Au fost instalate două proiectoare pentru planetariu de ultimă generație, SONY, proiecție 4K.
- A fost instalat un sistem de sunet cu 7 canale de sunet, 14 boxe și 2 subwoofer, cu o putere de 19.000 de W.
- Au fost instalate două sisteme de ticketing, unul pentru Planetariu și unul pentru Grădina Zoologică.
- Au fost instalate sistem de climatizare, de detecție incendiu și de supaveghere video.Primarul George Scripcaru a prezentat reprezentanților mass-media Planetariul, cel mai nou obiectiv de educație și de agrement din municipiul Brașov. Acesta va funcționa în cadrul Grădinii Zoologice, dar ca obiectiv separat.


„Mă bucur că astăzi suntem în faza în care putem spune că Brașovul are cel mai mare și modern Planetariu din țară. Vorbim de o investiție de peste 10 milioane de lei, care are rolul de a diversifica modul de petrecere a timpului liber pentru brașoveni și turiști, dar, în același timp, are un rol important în ceea ce înseamnă partea practică a învățământului din Brașov. Sperăm ca acest planetariu să devină o platformă de care să beneficieze elevii din Brașov la predarea lecțiilor, altfel decât în sala de clasă cu o carte în față, fie că vorbim de lecții despre explorarea spațiului sau lecții despre flora și fauna dintr-o anumită parte a globului. În prima ședință a Consiliului Local vom propune și tarifele pentru Planetariu, astfel încât acesta să devină operabil în cel mai scurt timp”, a declarat primarul George Scripcaru.”

Sala de sport la SPGK
Vezi ca știreSala de sport la SPGK Sală de sport nouă și un proiect concret pentru căminul-internat al SPGK La Școala Profesională Germană Kronstadt (SPGK), primarul a inaugurat – alături de Dan Grigoriu, reprezentantul DWK Fit For Future (asociația care reprezintă mediul de afaceri în parteneriatul dual pentru SPGK), de Daniela Țucanu, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean și…

Realizări
Sala de sport la SPGK
Sala de sport la SPGK
Sală de sport nouă și un proiect concret pentru căminul-internat al SPGK
La Școala Profesională Germană Kronstadt (SPGK), primarul a inaugurat – alături de Dan Grigoriu, reprezentantul DWK Fit For Future (asociația care reprezintă mediul de afaceri în parteneriatul dual pentru SPGK), de Daniela Țucanu, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean și de Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov – sala de sport a unității de învățământ, reabilitată de municipalitate.
O surpriză pe care oficialitățile le-au pregătit-o elevilor este căminul-internat al cărui proiect a fost prezentat tot în cadrul ceremoniei de deschidere a anului școlar. „După discuții cu partenerii noștri, am decis că soluția cea mai bună este construcția de la zero a căminului internat, investiție care va fi suportată din bugetul local. Conceptul le aparține partenerilor noștri din cadrul SPGK, construcția va fi realizată de noi, iar dotările vor fi asigurate de către partenerii noștri, așa cum am făcut și în cazul celorlalte investiții de aici. Luna aceasta, după ce proiectul va primi avizele comisiei de circulație și a celei de urbanism, voi propune consiliului local să aprobe bugetul necesar proiectului Cămin Internat SPGK“, a declarat primarul George Scripcaru.
Clădirea, pe nouă niveluri, va dispune de locuri pentru cel puțin 300 de elevi, va fi amplasată în stânga sălii de sport (locul de joacă existent urmând să fie amenajat în alt amplasament din zonă) și va avea toate facilitățile și dotările unui cămin pentru elevi de nivel european.
„Școala Profesională Kronstadt este prima în sistem dual din Brașov și a devenit model de bună practică în toată România. Mă bucur că a produs lucruri concrete, că reușește să le ofere elevilor o meserie, un loc de muncă și un punct de plecare în viață. Ca primar mă mândresc cu ea și doresc să multiplicăm cât mai mult acest exemplu. Vă asigur de tot sprijinul municipalității pentru această școală, în acest parteneriat care s-a dovedit unul de succes, și le doresc un an școlar bun tuturor elevilor, părinților și profesorilor”, a concluzionat primarul.
În finalul ceremoniei, reprezentanții partenerilor implicați în proiectul SPGK au semnat câte o cărămidă, pentru a oficializa construcția căminului-internat. Toate cărămizile vor fi integrate, la loc vizibil, în noua construcție.
Sală de sport Şcoala Profesională Germană Kronstadt
Valoare: 1.395.462,03 lei + TVA.
Lucrări executate:
- reabilitarea termică a pereţilor exteriori,
- reabilitare tâmplărie exterioară,
- reabilitarea terasei.
- lucrări de demontare a instalaţiilor şi a echipamentelor, montate aparent pe faţade/terasă unităţii de învaţământ, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică.
- lucrări de refacere a finisajelor anvelopei,
- reparaţii tencuieli interioare,
- zugrăveli interioare,
- înlocuire uşi interioare,
- înlocuire pardoseală sală de sport cu o pardoseală de poliuretan turnată.
- înlocuire gresie, faianţă în grupurile sanitare,
- pardoseală PVC de trafic greu la vestiare, holuri, vestiar profesori.
Centrul de Agrement din Poiana Braşov
Vezi ca știreProiectul „Amenajare zonă turistică Poiana Braşov – amenajare spaţii agrement şi divertisment” a fost finanţat, până la sfârşitul anului 2015, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul – Poli de creştere.…

Realizări
Centrul de Agrement din Poiana Braşov
Proiectul „Amenajare zonă turistică Poiana Braşov – amenajare spaţii agrement şi divertisment” a fost finanţat, până la sfârşitul anului 2015, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul – Poli de creştere. Lucrările realizate în anul 2016 au fost suportate de la bugetul local.
„Mă bucur că am reuşit să finalizăm această investiţie înainte de începerea sezonului de iarnă, astfel că turiştii şi braşovenii care vor veni în vacanţa de iarnă vor avea foarte multe opţiuni de petrecere a timpului liber. Pentru noi dezvoltarea staţiunii Poiana Braşov reprezintă o prioritate, iar investiţiile Municipalităţii în această staţiune reflectă acest lucru, de la infrastructura pentru schi, acces în Poiană, crearea de locuri de parcare, până la acest centru de agrement unde turiştii vor putea să joace bowling, biliard, vor avea la dispoziţie un perete de căţărare, dar şi un spaţiu de joacă pentru copii cu toate dotările necesare”, a declarat primarul George Scripcaru.
Descriere proiect:
Suprafaţa centrului de agrement şi divertisment nou creat (mp):
- suprafaţă totală clădire (mp): 4.748,21
- suprafaţă construită (mp): 2.297,29
- suprafaţă desfăşurată totală clădire (mp): 5.250,00
din care:
- un club de bowling, având capacitatea de 180 de persoane, care include: 8 piste profesioniste de bowling, 3 mese biliard,
- o sală jocuri pentru copii care conţine: jocuri electronice, simulatoare, mese de minihochey, minibaschet, minifotbal, minicurling şi două piste de minibowling,
- o sală de căţărare cu suprafaţa de 250 mp, având pereţi de escaladă pentru trei tipuri de dificultate şi capacitatea de 10 persoane simultan,
- o sală minigolf cu 9 module, având capacitatea de 50 de persoane,
- o sală multifuncţională cu capacitatea de 246 persoane,
- un spaţiu expoziţional de 345 mp,
- două spaţii de recreere.
Suprafaţă exterioară amenajată: 12.702,71 m.p., care conţine un loc de joacă pentru copii cu leagăne, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi, complex cu două turnuri şi tobogane, tiroliene, 3 complexe de escaladă pentru copii. La acestea se adaugă 1.015 mp. de alei carosabile şi parcări, inclusiv pentru persoane cu dizabilităţi, 2.446 mp. de alei pietonale şi 5.010,77 mp. de zone verzi şi gradene.
Contract de finanţare nr. 3028/06.04.2012
Valoare totala proiect: 31.016.522,80 lei cu TVA,
Valoare finanţare nerambursabilă: 11.799.303,40 lei cu TVA
Durata de implementare proiect: 54 de luni şi 24 de zile
Constructor:
1. S.C. VALVE INTERNAŢIONAL S.A. BRĂILA în asociere cu S.C. NILITEN S.L.U. SPANIA (perioada aprilie 2013-martie 2014), după intrarea în insolvenţă a acestei firme, contractul a fost reziliat şi a fost organizată o nouă licitaţie.
2. SC Energoconstruct 97 SRL (decembrie 2014-septembrie 2016).
DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BRAȘOV
EȘTI O PERSOANĂ CARE ARE NEVOIE DE AJUTOR SAU CUNOȘTI O ASTFEL DE PERSOANA?
PENTRU CUMPARATURI ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ SUNĂ LA:
DISPECERAT PRIMĂRIA BRAȘOV
UN VOLUNTAR VINE LA TINE!
EȘTI O PERSOANĂ VĂRSTNICĂ, NEDEPLASABILĂ, FĂRĂ SUSȚINĂTORI SAU ALTĂ FORMĂ DE AJUTOR, BOLNAV CRONIC SAU PERSOANĂ CU DIZABILITĂȚI?
DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ BRAȘOV ÎȚI ACORDĂ SPRIJIN! SUNĂ LA:
TELVERDE DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ
Comunicate de presă
Timp de două săptămâni, brașovenii au trimis zeci de propuneri de completare a proiectului de buget. Unele se regăsesc în proiect, pentru altele vor fi demarate studii de oportunitate
Sorin Toarcea
Purtător de cuvânt - Primăria Municipiului Brașov

Comunicat de presă
Timp de două săptămâni, brașovenii au trimis zeci de propuneri de completare a proiectului de buget. Unele se regăsesc în proiect, pentru altele vor fi demarate studii de oportunitate
vineri, 16 apr. 2021Miercuri, 14 aprilie, a fost data limită până la care brașovenii au putut transmite propuneri de completare sau modificare a proiectului de buget. În perioada celor 15 zile de dezbatere publică, 78 de brașoveni au trimis peste 100 de propuneri pentru a fi incluse în proiect. Dacă unele sunt deja incluse în buget și se află în diferite faze de implementare sau elaborare, pentru altele este necesară elaborarea unor studii, astfel încât implementarea lor să răspundă nevoilor reale a cetățenilor dintr-o anumită zonă.
Principalele propuneri au vizat amenajarea de noi zone verzi și terenuri de sport în cartierele Brașovului, soluțiile de mobilitate prietenoase cu mediul, reabilitarea clădirilor istorice, modernizarea și optimizarea domeniului schiabil și, nu în ultimul rând, rezolvarea unor probleme de mediu, fie în ceea ce privește identificarea surselor de poluare și implementarea unor soluții de reducere a acesteia, fie în privința colectării selective a deșeurilor. La acestea s-au adăugat mai multe propuneri ale locuitorilor din Stupini, de la modernizarea străzilor, la extinderea rețelelor de utilități și construirea unei creșe.
În întâlnirea publică, on-line, pe care primarul Allen Coliban a avut-o cu brașovenii, acesta a făcut o serie de precizări și a lămurit o serie de aspecte cu privire la propunerile primite în cadrul perioadei de dezbatere.
Potrivit primarului, multe solicitări și foarte multe sugestii de la cetățeni au venit pentru amenajarea de noi parcuri și de noi spații verzi, însă majoritatea lor, dacă nu chiar toate, au vizat terenuri private, pe care municipalitatea nu poate investi bani publici. „Ce pregătim la Brașov este o replică a soluției aplicate deja la Cluj-Napoca. Ca prim pas de fundamentare, este prevăzut un studiu de oportunitate pe amenajarea de spații verzi, studiu care să acopere întregul municipiu, astfel încât să nu existe vreun dubiu de ce alegem o zonă prioritar față de alta. Acest studiu ne va arăta, pe de o parte, care sunt zonele cu cel mai mare deficit de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, ne va identifica totodată oportunitățile de amenajare – indiferent că vorbim de terenuri publice sau terenuri private – și va avea inclusiv o primă fundamentare a costului necesar procesului de expropriere sau de achiziționare pentru respectivele terenuri, astfel încât să avem la nivelul municipiului o imagine de ansamblu și o prioritizare a acestor investiții. După care, odată avută partea de oportunitate studiată, vine partea tehnică, de amenajare efectivă a fiecărui obiectiv, a fiecărui parc nou, dar și partea de decizie în consiliul local. Pentru 2021 este important să terminăm acest studiu de oportunitate, pentru că este singurul pas și cel mai important în a putea demara procesul de amenajare, astfel încât să nu pierdem ulterioare litigii în instanță“, a explicat primarul. Partea de studii de oportunitate este estimată să fie gata până la sfârșitul verii, iar apoi, la o rectificare bugetară, vor fi alocate fonduri pentru rezolvarea problemelor juridice și exproprierilor, dacă este cazul.

În ceea ce privește propunerile de implementare a unor soluții verzi de mobilitate urbană, primarul a făcut o trecere în revistă a proiectelor care se regăsesc în bugetul propus pentru anul 2021, aflate în faza de implementare sau proiectare, toate cu finanțare atrasă. Pe lângă achiziția de mijloace de transport ecologice, în faza de implementare mai sunt cele două trasee de biciclete, Poienelor – gară – Centrul civic și Răcădău – Poienelor, benzile dedicate pentru mijloacele de transport în comun, „Calea verde“, aflată în fază de proiectare și care presupune amenajarea de piste de biciclete, zone pietonale și benzi dedicate pentru transportul electric care să lege cartierele Brașovului cu zonele de interes din oraș, și, nu în ultimul rând, introducerea trenului metropolitan, care va fi depus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență și va cuprinde întreaga zona metropolitană care are acces la calea ferată. Prin implementarea acestui ultim proiect, chiar dacă el vizează întreaga zonă metropolitană, principalii beneficiari vor fi tot brașovenii, deoarece se va reduce traficul auto, fie prin accesul acestora, cu trenul, către companiile din zona metropolitană, fie prin utilizarea acestui mijloc de transport de către cetățenii localităților din zona metropolitană care vin la Brașov, în locul autoturismelor proprii, generatoare de poluare și care aglomerează traficul.
În legătură cu propunerile care vizau construirea de parcări multietajate, în special rezidențiale, primarul a explicat că există posibilitatea de a le finanța tot prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu condiția ca acestea parcări să elibereze și să creeze spațiu verde între blocuri. „Iar în acest sens, primul pas pentru a avea proiecte finanțabile ar fi să avem o strategie, o politică nouă de parcări, care să studieze la nivelul întregului oraș nevoia, să fundamenteze nevoia pe zone și pe cartiere și să identifice, să propună locuri în care asemenea parcări pot fi amenajate. Pe masă și în portofoliul de proiecte al Primăriei există o astfel de inițiativă, un prim astfel de proiect, undeva în zona Spitalului Județean – Calea București“, a concluzionat Allen Coliban.
Brașovenii mai pot consulta proiectul de buget pe anul 2021 pe site-ul primăriei: https://buget2021.brasovcity.ro/, iar în ședința consiliului local din data de 22 aprilie, primarul va prezenta propunerea finală în fața legislativului, pentru aprobare.
Brașovenii se implică în a decide cum va arăta orașul lor peste 15 ani. La o lună de la lansarea consultării publice, un număr triplu de brașoveni, față de estimările firmei de proiectare, au completat chestionarul legat de problemele orașului. Până pe 26 aprilie, brașovenii mai pot completa acest chestionar pe site-ul primăriei
Sorin Toarcea
Purtător de cuvânt - Primăria Municipiului Brașov

Comunicat de presă
Brașovenii se implică în a decide cum va arăta orașul lor peste 15 ani. La o lună de la lansarea consultării publice, un număr triplu de brașoveni, față de estimările firmei de proiectare, au completat chestionarul legat de problemele orașului. Până pe 26 aprilie, brașovenii mai pot completa acest chestionar pe site-ul primăriei
joi, 15 apr. 2021Lansată în urmă cu aproape o lună, în cadrul procesului de actualizare a Planului Urbanistic General, consultarea publică a cetățenilor pentru identificarea problemelor cu care se confruntă municipiul Brașov din punctul de vedere al dezvoltării urbanistice a arătat că brașovenii sunt foarte interesați cu privire la modul în care se va dezvolta orașul lor în următorii 15 ani. Deși firma de proiectare Synergetics, cu care municipalitatea are contract pentru actualizarea PUG-ului, estimase un număr de aproximativ 400 de repondenți în perioada de consultare, 19 martie- 26 aprilie, deja, în data de 12 aprilie, 1.281 de brașoveni își exprimaseră punctul de vedere cu privire la nevoile, viziunea și propunerile de soluții ale cetățenilor acestui oraș.
„Deși încă suntem în plină desfășurare a etapei de consultare a populației în cadrul procesului de actualizare a PUG-ului, pot spune că implicarea brașovenilor în acest proces este de apreciat. Numărul celor care deja au răspuns la chestionarul privind identificare problemelor cu care se confruntă municipiul Brașov este triplu față de cât își stabilise ca țintă firma de proiectare. Este cea mai bună dovadă că brașovenilor le pasă de cum va arăta orașul nostru peste 15 ani. Le mulțumesc tuturor celor care au completat acest chestionar și îi invit și pe ceilalți brașoveni să completeze acest chestionar, până în data de 26 aprilie. Este foarte important ca felul în care se va dezvolta Brașovul să fie fundamentat pe voința cetățenilor, iar ei să se simtă acasă în orașul lor“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Chestionarul, care poate fi completat până în 26 aprilie, cuprinde 39 de întrebări care vizează toate aspectele care îi fac pe brașoveni să locuiască aici, să-și aleagă un anumit cartier, dar și modalitatea în care anumite așteptări sunt îndeplinite, sau cum se raportează la alte cartiere ale orașului. Sunt întrebări care vizează evenimentele culturale, potențialul turistic, avantajele și dezavantajele Brașovului, problemele orașului pe termen mediu și lung și soluțiile propuse pentru aceste probleme, domeniile prioritare de alocare a banilor publici, evaluarea serviciilor edilitare și altor avantaje sau dezavantaje din cartierul în care locuiesc, zonele de interes din Brașov.
În ceea ce privește consultarea investitorilor și a profesioniștilor – celelalte două categorii care au fost implicate în consultarea publică alături de cetățeni – au fost realizate ghidurile pentru focus-grupuri și urmează stabilirea datelor la care vor avea loc acestea.
În paralel, au fost realizate chestionarele, care urmează a fi definitivate și disponibile pe platforma online în luna mai, după analizarea și interpretarea rezultatelor focus-grupurilor, în cadrul cărora vor fi fost identificate categorii de probleme și nevoi specifice, suplimentare.
În momentul de față, actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Brașov se află în etapa de elaborare a studiilor de fundamentare, în cadrul căreia sunt realizate o serie de analize, printre care și analiza socio-demografică și economică. Aceasta etapă cuprinde identificarea problemelor cu care se confruntă Municipiul Brașov.
În această etapă, consultarea publică se realizează prin intermediul unor chestionare online (câte un chestionar specific pentru fiecare dintre cele 3 categorii de public: Cetățeni, Profesioniști, Investitori), dar și prin intermediul unor focus-grupuri și al unor webinarii care vor fi organizate pentru profesioniști și investitori.
Graficul elaborării PUG Brașov:
- Etapa 1 – Sinteza și diagnoza PUG actual, elaborarea studiilor de fundamentare și formularea diagnosticelor – general și prospectiv;
- Etapa 2 – Formularea propunerilor de actualizare; elaborarea formei preliminare a PUG Brașov;
- Etapa 3 – Obținerea avizelor și a acordurilor pentru forma actualizată a PUG Brașov;
- Etapa 4 – Definitivarea Planului Urbanistic General al Municipiului Brașov;
- Etapa 5 – Predarea și integrarea Planului Urbanistic General în Sistemul Informațional Geografic – GIS.
PUG Brașov este realizat de de Asocierea dintre Synergetics Coroporations SRL (lider) și Quattro Design SRL, ambele din București.Valoarea acestui contract este de 3.400.000 de lei + TVA, respectiv 4.046.000 de lei cu tot cu TVA. Termenul de finalizare este sfârșitul anului 2023.

Brașovenii s-au întâlnit, on-line, cu conducerea Primăriei pentru a dezbate proiectul de buget pe anul 2021. Primarul și cei doi viceprimari, împreună cu aparatul executiv, au răspuns la întrebările brașovenilor și au aflat care sunt propunerile acestora
Sorin Toarcea
Purtător de cuvânt - Primăria Municipiului Brașov

Comunicat de presă
Brașovenii s-au întâlnit, on-line, cu conducerea Primăriei pentru a dezbate proiectul de buget pe anul 2021. Primarul și cei doi viceprimari, împreună cu aparatul executiv, au răspuns la întrebările brașovenilor și au aflat care sunt propunerile acestora
miercuri, 14 apr. 2021Marți, 13 aprilie, primarul Allen Coliban, împreună cu viceprimarii Flavia Boghiu și Sebastian Rusu, s-a întâlnit, on-line, cu brașovenii, pentru a dezbate proiectul de buget, pentru a le răspunde la întrebări și pentru a primi, pe lângă propunerile transmise în scris, alte propuneri de completare sau modificare a proiectului de buget venite din partea cetățenilor.
În urma propunerilor venite de la brașovenii care s-au înscris pentru a participa la această întâlnire au fost stabilite cele 5 teme ale discuției: Reabilitarea centrului istoric; Spații verzi și parcuri; Sport – Corona, baze sportive, sportul de masă; Mobilitate urbană – piste de biciclete, trenul metropolitan, parcări; „Diverse“.
În prima parte a întâlnirii primarul a prezentat pe scurt care sunt principiile și prioritățile pe care a fost construit acest buget, dar și care constrângerile pe care le are Municipalitatea în elaborarea lui.
„Vreau să subliniez trei aspecte pe care le consider foarte importante pentru proiectul de buget pe anul 2021. În primul rând că valoarea, dimensiunea lui, este cea mai mare de până acum. Am atins acel echilibru, țintit de toate administrațiile locale responsabile, între secțiunea de funcționare și secțiunea de dezvoltare, adică să avem suficienți bani pentru investiții comparativ cu ceea ce cheltuim în mod curent și sumele record pe zona de atragere de fonduri europene, iar dacă ne uităm la principalele trei direcții, principalele trei capitole care însumează aproximativ 48 % din acest buget, se regăsesc în zona «Brașov capitală verde», partea de educație și partea de sănătate și social“, a declarat primarul Allen Coliban.

După prezentarea primarului, participanții au putut interveni în direct pentru a adresa întrebări și propuneri, dar au avut și posibilitatea de a transmite a le transmite în scris, prin intermediul chat-ului. Primarul și ceilalți reprezentanții ai primăriei au răspuns fiecărei întrebări și au notat propunerile primite pentru a evalua posibilitatea de a le introduce în proiectul de buget.
Pe fiecare subiect discutat în cadrul întâlnirii, pe lângă întrebări, brașovenii au venit și cu propuneri concrete, unele care țin de proiectul de buget, altele care ar putea fi implementate prin acte normative separate.
În cadrul capitolului centrului istoric, principala propunere a participanților a fost legată de reabilitarea fațadelor, indiferent dacă sunt publice sau private, dar și de organizarea unor evenimente artistice permanente, care să dea viață centrului istoric.
În legătură cu spațiile verzi și parcurile, propunerile s-au concentrat pe identificarea de soluții pentru amenajarea de spații verzi în toate cartierele, dar și de reglementare a obligației pentru dezvoltatorii imobiliari de a prevedea și amenaja spații verzi care să poată fi utilizate de locatari.
În ceea ce privește secțiunea de sport, pe lângă discuțiile legate de alocare de fonduri, unul dintre participanți a solicitat continuarea programului de transformare a terenurilor virane din cartiere în terenuri cu facilități pentru sport, astfel încât brașovenii să aibă acces facil la aceste baze sportive.
Unul dintre capitolele care au trezit mult interes este cel legat de mobilitate urbană. Mulți dintre participanți au venit cu propuneri ce pot fi incluse în strategia de transformare a Brașovului în capitala verde a României, care este una dintre cele trei direcții prioritare de dezvoltare a municipiului. Propunerile au vizat subiecte ca reducerea tarifelor pe transportul în comun, pentru a îl face mai atractiv, sau amenajarea de parcări pe termen lung, în interiorul cartierelor, pentru a-i face pe cetățeni să utilizeze mașina mai rar, dar și să aibă un loc de parcare pe perioada când nu o utilizează.
,,Problema parcărilor de reședință: sunt zone ale orașului unde pur și simplu nu sunt suficiente locuri de parcare, iar asta conduce la frustrări, certuri, amenzi, nervi și supra-aglomerare. Fizic nu este loc pentru crearea de mai multe locuri de parcare. Plus de asta, eu, ca unul ce aș prefera transportul comun și nu am neapărat nevoie de mașină în fața blocului, aș folosi-o doar în weekend, pentru plecări la țară, de exemplu. Care ar fi o soluție? Cea mai bună variantă o consider aceea de a crea parcări zonale sau de cartier, unde șoferii își pot lăsa mașina liniștiți câteva zile pe săptămână – când ei aleg să circule cu autobuzul și nu au nevoie de ea – pe baza unui abonament anual, la un preț accesibil”, a propus Ioan Bucur.

O altă temă din capitolul de Mobilitate a fost cea referitoare la transportul cu bicicleta, pistele care vor fi amenajate, inclusiv propunerea primarului de amenajare a unor parcări pentru biciclete în apropierea blocurilor. La acestea s-au adăugat discuții legate de sisteme de monitorizare a locurilor de parcare publice, a traficului, inclusiv cel pietonal, autobuze pentru elevi pentru școala din cartier.
Alte propuneri ale participanților au vizat măsuri de reducerea a poluării, de la achiziția unei stații-laborator mobile de măsurare a gradului de poluare, pentru a identifica principalele surse de poluare, la reducerea de impozite pentru clădirile verzi, sau construirea unei centrale pe biomasă sau biogaz.
- a discutat și despre programe de finanțare pentru tineri, bugetarea participativă, spații pentru artiști – ateliere și/sau spații expoziționale.
Atât primarul, cât și ceilalți reprezentanți ai Municipalității, au discutat, împreună cu participanții, fiecare propunere făcută, unele regăsindu-se deja între obiective Primăriei, altele urmând a fi analizate din perspectiva alocării de fonduri. De exemplu, în cazul centrului istoric, primarul a vorbit atât despre înființarea Fundației monumentelor istorice, care va gestiona inclusiv reabilitarea fațadelor, cât și despre concursul de proiecte pentru refacerea Pieței Sfatului.
În ceea ce privește sportul, Allen Coliban le-a promis participanților că în următoarele săptămâni le va prezenta strategia de dezvoltare a sportului școlar, care include și organizarea unor competiții între școli (,,Brașoviada”), și dezvoltarea sportului pentru familie.
Referitor la capitolul mobilitate, reprezentanții primăriei au făcut o trecere în revistă a proiectelor aflate în curs de implementare sau pregătite pentru accesarea de fonduri (inclusiv piste de biciclete, sisteme de monitorizare a traficului sau a locurilor de parcare publice libere), iar în zilele următoare vor face o analiză și a propunerilor primite, indiferent dacă este vorba de propuneri care trebuie incluse în buget sau sunt proiecte care vor trebui analizate și bugetate.
Brașovenii pot consulta proiectul de buget pe anul 2021 pe site-ul primăriei: https://buget2021.brasovcity.ro/, iar în ședința consiliului local din data de 22 aprilie, primarul va prezenta propunerea în fața legislativului, pentru aprobare.
În urma propunerilor venite de la cetățeni, Primăria Brașov modifică proiectul de Ghid cultural. Principalele modificări: contribuția municipalității crește de la 75 la sută la 90 la sută și este introdusă o nouă arie tematică, „Intervenție culturală“
Sorin Toarcea
Purtător de cuvânt - Primăria Municipiului Brașov

Comunicat de presă
În urma propunerilor venite de la cetățeni, Primăria Brașov modifică proiectul de Ghid cultural. Principalele modificări: contribuția municipalității crește de la 75 la sută la 90 la sută și este introdusă o nouă arie tematică, „Intervenție culturală“
marți, 13 apr. 2021Municipalitatea a luat decizia de a modifica proiectul Ghidul de finanțare a proiectelor culturale, pentru a include zecile de propuneri făcute de cetățeni sau reprezentanți ai unor organizații culturale în perioada de dezbatere publică a proiectului de ghid.
Pe lângă sugestiile care vizau o mai bună clarificare a termenilor, propunerea care a fost susținută de majoritatea celor care au participat la procesul de dezbatere publică a fost cea referitoare la contribuția Municipalității, care în forma inițială era de 75%. Având în vedere precizările operatorilor culturali, dar și analiza modului și condițiilor în care evenimentele culturale se vor putea derula, conducerea primăriei a luat decizia de a implementa propunerea primită, respectiv de a majora contribuția Municipalității la 90% din totalul proiectului.
O altă propunere importantă care va fi inclusă în proiectul prezentat consiliului local este cea referitoare la completarea listei ariilor tematice cu o nouă categorie, denumită „Intervenție culturală“, respectiv activarea unor zone urbane neutilizate în prezent, dar care au potențial pentru derularea unor evenimente sau activități socio-culturale.
„În urma propunerilor pe care le-am primit din partea cetățenilor și operatorilor culturali pe proiectul de Ghid de finanțare nerambursabilă 2021, o parte dintre acestea au fost incluse în varianta cu care mergem în consiliul local. Prima și cea mai importantă este creșterea contribuției Primăriei, care va fi de 90%, în loc de 75%, cum era în varianta inițială. De asemenea, a fost introdusă și o altă arie tematică, și anume «intervenția culturală». Prin intervenție culturală ne dorim să identificăm acele spații din oraș, spații care acum nu sunt folosite pentru asta, în care să se poată desfășura activități socio-culturale, evenimente sau alte acțiuni care să aducă viață în cartiere. Ne bucură interesul pe care l-au manifestat organizatorii de evenimente și operatorii culturali pentru acest ghid. Ne dorim ca până la sfârșitul acestei luni să avem o discuție cu potențialii aplicanți, pentru a le oferi consiliere și a-i ajuta astfel să aplice la finanțarea nerambursabilă oferită prin intermediul acestui ghid“, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Începând din acest an finanțările se vor acorda pe categorii de activități culturale, astfel încât concurența între proiectele operatorilor culturali să se facă în cadrul aceleiași arii tematice. Cele 11 categorii sunt: arte vizuale și arhitectură; muzică; teatru; dans; artă digitală și noile media; educație culturală; patrimoniu cultural material; patrimoniu imaterial; promovarea culturii scrise; intervenție culturală; proiecte mari cu caracter repetitiv. Această nouă abordare a modului de finanțare a proiectelor culturale s-a făcut având ca model programul de finanțare derulat de Administrația Fondului Cultural Național.
O altă noutate față de Ghidul de finanțare din anii anterior este cea legată de valoarea maximă acordată unui proiect. Pentru anumite categorii finanțarea nerambursabilă maximă va fi de 250.000 de lei, în timp ce pentru altele finanțarea va fi de 50.000 de lei.
În proiectul de buget, executivul a propus alocarea sumei de 3 milioane de lei pentru finanțarea proiectelor culturale, cu 50% mai mult decât în anii anteriori. Fondurile totale alocate culturii în acest an sunt de peste 50 de milioane de lei, un buget de asemenea cu 8% mai mare decât în propunerea de anul trecut.
Proiectul de buget – în analiza cetățenilor. Primarul Allen Coliban invită brașovenii să își spună punctul de vedere despre bugetul municipiului și să participe la dezbaterea publică
Sorin Toarcea
Purtător de cuvânt - Primăria Municipiului Brașov

Comunicat de presă
Proiectul de buget – în analiza cetățenilor. Primarul Allen Coliban invită brașovenii să își spună punctul de vedere despre bugetul municipiului și să participe la dezbaterea publică
vineri, 9 apr. 2021După ce astăzi, 9 aprilie, primarul Allen Coliban a avut o nouă întâlnire cu consilierii locali pentru a discuta ultimele detalii ale proiectului de buget și pentru a le răspunde întrebărilor acestora, el le-a reamintit brașovenilor că pot să își spună, în continuare, opiniile despre proiectul de buget al municipiului, după ce acesta a fost lansat în dezbatere publică, la sfârșitul lunii martie.
„Dragi brașoveni! Bugetul pe acest an este un punct important în tot ceea ce înseamnă evoluția orașului și dezvoltarea lui ulterioară. Avem un buget echilibrat, avem un buget pe care îl puteți consulta la adresa buget2021.brașovcity.ro, și tot acolo puteți să vă înscrieți pentru dezbaterea publică ce va avea loc în 13 aprilie ora 16.00. Vă rugăm consultați bugetul, trimiteți-ne toate sugestiile pe care le aveți, pentru a le putea lua în calcul pentru forma finală ce va fi aprobată în ședința de consiliu local din 22 aprilie“, a declarat primarul Allen Coliban.
Termenul limită pentru transmiterea acestor propuneri este 14 aprilie, ora 12.00. Până astăzi, 45 de brașoveni au transmis, deja, propuneri de completare a proiectului de buget, care vor fi evaluate de executiv pentru a fi incluse capitolul de cheltuieli din acest an.
Totodată, în data de 13 aprilie, ora 16.00, Municipalitatea va organiza o întâlnire publică, on-line (zoom-meetings), în care reprezentanții primăriei vor răspunde întrebărilor brașovenilor cu privire la alocările bugetare din acest an. Primii 22 de brașoveni au completat deja formularul de înscriere pentru a participa la această întâlnire. Cei care sunt interesați mai pot completa formularul până în data de 13 aprilie, ora 12.00, pe pagina: https://buget2021.brasovcity.ro/.
Prioritățile Brașovului pentru 2021 sunt: Tranziția către Brașovul verde; Educația; Sănătatea și grija pentru toți. Acestor domenii le sunt alocate 48% din totalul fondurilor bugetare.
Proiectul de buget al municipiului, lansat cu titlul ,,Brașovul viitorului se construiește începând de astăzi”, atinge mai multe recorduri: bugetul local, pentru prima dată, trece de 1 miliard de lei; investițiile sunt la același nivel cu cheltuielile de funcționare; este anul cu cea mai mare alocare de fonduri pentru trecerea la un Brașov verde, pentru sănătate și pentru educație; este bugetul cu cea mai mare alocare de fonduri pentru proiecte culturale (3 milioane de lei) și sportive; veniturile din fondurile europene cresc cu 74%, față de 2020, ajungând la 290 de milioane de lei.

Proiectul de buget prevede, pe prioritatea „Brașov verde“, alocări pe mai multe categorii de cheltuieli:
- Brașovul traficului relaxat:
– Transport în comun eficient: 288 de milioane de lei pentru achiziția de autobuze și troleibuze electrice și hibrid, benzi dedicate transportului în comun, garaj RATBV, terminal RATBV Gara Brașov, extindere e-ticketing RATBV;
– Trenul metropolitan: 500 de milioane de lei (solicitarea de finanțare va fi depusă pe PNRR), din care 0,15 milioane de lei de la bugetul local, pentru documentație
– Brașovul pe două roți: 13 milioane de lei, pentru 10 km de piste de biciclete (traseele 1-2), 3 centre de bike-sharing, 60 de rasteluri de biciclete în școli și la instituțiile primăriei, asistență tehnică POAT Calea Verde;
– Parcări și infrastructura autovehicule electrice: 22 de milioane de lei, pentru Park & ride Bartolomeu, 15 stații încărcare autovehicule electrice, documentație (SF și PT) parcare Centru Civic, parcare subterană și pasaje pietonale zona Gara Brașov;
– Digitalizarea managementul de trafic: 22 de milioane de lei, pentru sistem centralizat de management și control al traficului, sistem supraveghere video domeniu public, sistem de panouri electronice cu informare în timp real de încărcare a traficului, dispozitive mobile fixe de supraveghere a traficului rutier
- Brașovul colectează selectiv: 5 milioane de lei, pentru 30 de eco-insule în cartiere pentru colectare selectivă toate școlile și grădinițele din Brașov dotate cu infrastructură de colectare selectivă (proiect ASAP), implementare sistem colectare selectivă în Primărie și instituțiile subordonate.
- Spații verzi: 18 milioane de lei, pentru studii de oportunitate și realizarea de spații verzi noi în cartiere, întreținere parcuri și spații verzi, reconversie Rulmentul: regenerare urbană, consultanță PUG/PUZ zone verzi, Registrul zonelor verzi, achiziții ansambluri, locuri de joacă, zone de agrement.
- Pași înspre aer curat: 0,35 de milioane de lei, proiectare (SF și PT) închidere groapă deșeuri industriale Timiș-Triaj, Hub testare tehnologii inovative senzori stații de mediu.
- Brașov hub-ul orașelor sustenabile: 0,4 milioane de lei, pentru organizarea „Forumului Orașelor Verzi” – conferință internațională despre sustenabilitatea urbană și acordarea de finanțare nerambursabilă pentru proiecte ONG-uri de mediu.
La capitolul „Investim în educația copiilor noștri“, proiectul de buget prevede alocari pentru următoarele categorii:
- Infrastructură de învățământ: 99,3 milioane de lei, include construirea a 3 săli de sport noi și reabilitări;
- Echipamente TIC (Tehnologia Informației și Comunicații): 27 de milioane pentru programul de dotare a școlilor cu echipamente TIC, cofinanțarea Municipalității este de 0,2 milioane de lei;
- Transport școlar, 16,5 milioane de lei;
- Burse: 4, 9 milioane de lei, pentru cofinanțarea acestora;
- Echipamente sportive pentru școli: 1 milion de lei.
În ceea ce privește cea de a treia prioritate a Municipalității, Brașovul sănătos și cu grijă pentru toți, primarul a precizat: ,,În zona de sănătate, este foarte important de spus că Brașovul, până acum, nu avea alocări semnificative, pentru că nici nu aveam un serviciu de sănătate – Brașovul ca municipiu nu are spitale în subordine – dar anul acesta avem o alocare consistentă. În primul rând avem în derulare două proiecte – spitalul regional, despre care se știe de mai mult timp și se vorbește de mai mult timp, dar și un proiect nou, de documentație tehnică pentru un al doilea spital, un spital de boli infecțioase și pneumoftiziologie. Avem aceste investiții în infrastructură spitalicească, dar deschidem totodată și un centru medical de permanență în cartiere și avem toată partea de gestionarea pandemiei, inclusiv centrele de vaccinare. Sunt, toate, lucruri noi față de bugetul pe anul trecut”.
Acest capitol prevede alocarea de fonduri pentru mai multe obiective în domeniul sănătății și în cel social:
- Spitalul Regional de Urgență: 3 miliarde de lei (finanțare prin PNRR sau prin POS Sănătate). Finanțare din bugetul local pentru documentații tehnice: 0,67 miliarde de lei;
- Spitalul nou de infecțioase și pneumoftiziologie: 0.5 milioane de lei pentru documentație;
- Centrul Pilot de Asistență Medicală Primară: 1,2 milioane pentru documentații tehnice pentru Centre de permanență în cartiere;
- Împreună învingem pandemia: 21,8 milioane de lei pentru măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului și funcționarea centrelor de vaccinare;
- Brașovul cu grijă pentru toți: 10,3 milioane de lei pentru execuția lucrărilor pentru căminul pentru persoane fără adăpost, vouchere sociale: primul ghiozdan, dar din suflet, trusou nou-născut, ajutor 100 de ani, ajutor de chirie, ajutor pentru bone, tichete sociale vârstnici, finanțare pentru proiecte de asistență socială derulate de ONG-uri.
- Creșe: 31,3 milioane de lei pentru funcționare creșe, construcție creșă Tractorul Coresi, mansardare Creșa nr. 11, finalizare creșă Apollo, documentații tehnice creșă Bartolomeu Avantgarden.

Totodată, primarul a prezentat și lista proiectelor noi, care vor fi demarate în acest an, unele în execuție, altele în faza de elaborare a documentațiilor. Printre proiectele de investiții propuse de executiv se regăsesc:
- Construire grădiniță cartier Noua;
- Parc industrial/tehnologic nou;
- Stadionul Municipal;
- Reabilitare Stadionul Tineretului;
- Poiana Brașov, stațiunea celor 4 anotimpuri;
- Trenul metropolitan;
- Reamenajare Piața Sfatului: concurs internațional de soluții;
- Programul pentru reabilitarea fațadelor clădirilor de patrimoniu istoric;
- Reînființare club de fotbal FC Brașov;
- Reabilitare Curtea Bisericii Negre, reabilitarea troițelor Brașovului și construire monumente comemorative al lui L.C. Babeș și al Eroilor Brașoveni 1987;
- Centre medicale de permanență în cartiere;
- Înființare Centrul pentru victimele violenței în familie;
- Cantina de ajutor social.
Și celelalte capitole din proiectul de buget – Brașovul, dezvoltat armonios; Sportul este sănătate; Brașovul cultural; Brașovul turistic, Administrare eficientă și digitalizare – au primit alocări importante de fonduri.
Alocările pentru celelalte capitole bugetare pot fi consultate pe portalul municipalității la adresa: https://buget2021.brasovcity.ro/