Depunerea cererii pentru emiterea actului de identitate, se poate face în baza unei programări online SAUa unui bon de ordine emis zilnic de ordonatorul amplasat în incinta serviciului, începând cu ora 8:15. Persoanele care au programare on-line, se regăsesc pe liste afișate și NUau nevoie de bon de ordine de la ordonatorul numeric aflat în incinta instituției.
Anunț privind termenele de eliberare ale actelor de identitate
Termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea actelor de identitate este de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.
În cazul cererilor care necesită verificări suplimentare (prin structurile de poliție de ordine publică sau în cazul solicitării duplicatelor certificatelor/extraselor de stare civilă din alte localități), termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea actelor de identitate este de până la 30 de zile, ce poate fi prelungit cu încă 15 zile.
În cazul cetățenilor aflați într-o situație deosebită ce poate justifica solicitarea eliberării actului de identitate într-un termen mai scurt decât cel stabilit (ex.:motive medicale, deplasarea urgentă în altă localitate sau în alt stat, susținerea unor concursuri/examene, efectuarea unor operațiuni notariale/bancare/poștale, etc.), aceștia pot solicita directorului executiv al SPCLEP aprobarea pentru eliberarea actului de identitate într-un termen mai scurt decât cel stabilit. Cererea motivată pentru eliberarea actului de identitate, pentru astfel de situații, se depune la lucrătorul de evidență care instrumentează lucrarea sau, după caz, la Ghișeul Eliberări-Informații, cu referire la cererea inițială depusă.
În situații de urgență, cetățenii se pot adresa și Direcției Județene Comunitare de Evidență a Persoanelor Brașov, cu sediul în Mun. Brașov, str. Nicolae Titulescu nr. 28.
Deblocarea calendarului se efectuează AUTOMAT la ÎNCEPUTUL fiecărei luni pentru luna următoare conformRegulamentului.
..
.
Prin adresa nr. 2182 din 05.02.2024, DIRECȚIA JUDEȚEANĂ COMUNITARĂ DE EVIDENȚĂ A PERSOANELOR BRAȘOV,
ne comunică următoarele:
” Prin Hotărârea nr. 494 din 22.12.2023 – privind stabilirea taxelor și tarifelor de interes județean pentru anul 2024,
Consiliul județean Brașov a stabilit următoarele taxe speciale pentru avizarea transcrierilor:
219 lei – Taxă pentru avizarea transcrierii în registrele de stare civilă române a actelor de stare civilă ale cetățenilor români, întocmite de autoritățile străine, în termen de 30 zile de la data înregistrării documentației.
439 lei – Taxă pentru avizarea transcrierii în registrele de stare civilă române a actelor de stare civilă ale cetățenilor români, întocmite de autoritățile străine, în regim de urgență.
295 lei – Taxă pentru soluționarea cererii de schimbare a numelui și/sau prenumelui pe cale administrativă, în termen de 30 de zile de la data înregistrării documentației.
* Plățile se vor efectua în contul: RO77TREZ13121360206XXXXX, deschis la Trezoreria Brașov, BENEFICIAR JUDEȚUL BRAȘOV – Cod de identificare fiscală 4384150 (pe ordinul de plată va fi înscrisă obligatoriu mențiunea – taxă transcriere, precum și numele titularului actului). ”
TRANSCRIERI, SCHIMBĂRI DE NUME, RECTIFICĂRI, ÎNSCRIERI MENȚIUNI DIN STRĂINĂTATE, DIVORȚURI ADMINISTRATIVE - Acte necesare
Liviu Cornel Babeş a fost electrician, talentat artist plastic amator braşovean, devenit erou în 2 martie 1989 când s-a autoincendiat pe Pârtia Bradu din Poiana Braşov, în semn de protest faţă de regimul totalitar din România. Prin gestul său extrem a vrut să atragă atenţia lumii întregi asupra dictaturii comuniste din ţara sa.
În 1996 i-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov ca recunoaştere a sacrificiului făcut pentru cauza libertăţii în condiţii opresive.
În 1997, Liviu Cornel Babeş a fost declarat erou-martir prin lege; în memoria sa a fost dezvelită o placă din bronz pe soclu în curtea Bisericii din Poiana Braşov.
Hans Eckart Schlandt, muzician şi profesor sas – este printre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi organişti din România, din 1965 coordonatorul concertelor de orgă ale Bisericii Negre din Braşov.
Primele lecţii de pian le-a luat de la tatăl său, Walter Schlandt, pianist concertist, profesor de muzică şi dirijor de cor. A început să studieze orga, de la vârsta de 14 ani, cu profesorul Victor Bickerich, iar din 1957 la clasa de orgă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Din 1962 a fost profesor de muzică la Braşov iar în 1965 a obţinut postul de organist şi de dirijor al corului Bisericii Negre. În plin regim totalitar, când muzica religioasă nu era agreată, a reuşit să asigure continuitatea concertelor de muzică sacră în Biserica Neagră, fregventate de un numeros public dornic de a-şi regăsi libertatea spirituală.
Hans Eckart Schlandt a înfiinţat în 1993 Corul de Tineret „Bach”, pe care l-a condus până în 2004, când conducerea a fost prelută de fiul său, Steffen Markus Schlandt.
A susţinut numeroase concerte de orgă în ţară şi în străinătate, a avut o deosebită activitate didactică; concerte de orgă în interpretarea sa au fost înregistrate pe câteva albume muzicale.
Este laureatul unor importante premii: Premiul „Johann-Wenzel-Stamitz” (Mannheim, 2000), Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din România, Premiul „Apollonia Hirscher” (Braşov, 2002), Medalia „Honterus”. Din septembrie 2011 este Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov.
Gernot Nussbächer este un prestigios istoric, arhivar, scriitor de limba germană. A studiat istoria la Universitatea din Cluj. A lucrat la Arhivele Statului din Braşov, la Biblioteca Judeţeană şi la Arhivele Bisericii Negre. Gernot Nussbächer este considerat unul dintre cei mai competenţi specialişti în domeniul arhivisticii.
A publicat zeci de cărţi şi broşuri, sute de articole ştiinţifice, lucrări despre Braşov şi alte localităţi din Transilvania.
În 2009, istoricului Gernot Nussbächer i-a fost decernată Medalia „Honterus”.
Brassaï, (pseudonimul lui Gyula Halász jr., în traducere din maghiară braşovean) a fost un celebru artist fotograf, pictor, sculptor, cineast şi publicist francez de origine maghiară, născut la Braşov. A fost supranumit de prietenul său, scriitorul Henry Miller, „ochii Parisului”.
Brassai a ajuns prima oară la Paris pe când avea 3 ani iar tatăl său preda la Sorbona. După absolvirea Liceului Real din Braşov a studiat la Academia de Arte din Budapesta.
După Primul Război Mondial s-a înrolat în armata roşie maghiară iar din 1920 şi-a reluat studiile la Academia de Arte Frumoase din Berlin-Charlottenburg. În 1924 s-a stabilit definitiv la Paris. Poetul francez Jacques Prévert şi scriitorul american Henry Miller i-au devenit unii dintre cei mai apropiaţi prieteni. Din anul 1929 Gyula Halász a început să fotografieze Parisul în cele mai interesante ipostaze. Primul album, „Parisul, noaptea”, a însemnat primul mare succes. O parte dintre fotografii le-a consacrat celebrităţilor epocii (Salvador Dali, Pablo Picasso, Henri Matisse, Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir…).
A scris 17 cărţi, numeroase articole şi un roman. Brassai a primit numeroase şi importante titluri şi premii internaţionale.
Personalitate multiculturală a sec. XX – Gyula Halász – Brassai a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov, acordat post – mortem
în 2009, pentru strălucita sa contribuţie la patrimoniul cultural al comunităţii braşovene şi internaţionale.
Hans Mattis-Teutsch, braşovean de origine maghiară şi germană a fost pictor, sculptor şi grafician. A studiat la Academia de Arte Decorative din Budapesta şi la Academia Regală din München. În lucrările sale se regăsesc influenţele stilurilor art nouveau, post-impresionism, expresionism abstract, figurativ stilizat şi constructivism. A fost profesor la Liceul Industrial din Braşov. În 1918 s-a alăturat grupării “Abstrakte Gruppe der Sturm” şi a expus la Berlin.
Lucrările sale au fost admirate şi bine primite de criticii de artă încă de la prima expoziţie personală, din 1920, de la Bucureşti. A fost reprezentant activ al avangardei în România, după care s-a orientat spre arta figurativă. Hans Mattis-Teutsch a publicat şi lucrarea „Ideologia artei – stabilitate şi acţiune în creaţia artistică” – expresie a fazei sale artistice realist- socialiste.
În 1944 – 1945 a fondat gruparea artiştilor plastici din Braşov, care a devenit filială a Uniunii Artistilor Plastici, pe care a prezidat-o în câteva rânduri.
Din anul 2006, Liceul de Arte Plastice din Braşov îi poartă numele.
Sextil Puşcariu a fost filolog şi unul dintre cei mai mari lingvişti ai României, istoric literar, pedagog, cronicar muzical şi teatral, conducător de instituţii culturale, publicist şi academician român.
Sextil Puşcariu a studiat la Braşov, la Gimnaziul Românesc (actualul Colegiu Naţional „Andrei Şaguna”), în Germania, la Leipzig, în Franţa, la Paris, în Austria, la Viena. A obţinut titlul de doctor în filosofie al Universităţii din Leipzig, docenţa pentru filologie românească la Universitatea din Viena. A fost profesor din anul 1906, titularul catedrei de limbă şi literatură română şi decanul Facultăţii de Filosofie din Cernăuţi. Iniţiază şi conduce ziarul Glasul Bucovinei (1918), militează pentru unirea Bucovinei cu România. În 1919 refuză postul de ministru al Bucovinei la Bucureşti. Este numit comisar general al Consiliului Dirigent privind organizarea Universităţii Daciei Superioare din Cluj după Unirea Transilvaniei cu România.
A fost primul rector român al Universităţii din Cluj, a întemeiat Muzeul Limbii Române. A făcut parte din delegaţia României la Liga Naţiunilor de la Geneva, a fost reprezentantul României la Institutul Internaţional de Cooperaţie Intelectual de pe lângă Societatea Naţiunilor, membru în Comitetul Internaţional de Lingvistică, a condus Revista „Cultura” din Cluj, a fost director al Institutului român din Berlin, rector al Universităţii Transilvane din Sibiu. Sextil Puşcariu este autorul a peste 400 de lucrări de o mare valoare ştiinţifică, a iniţiat şi a coordonat Dicţionarul limbii române şi Atlasul lingvistic român. Printre lucrărişe sale se află şi „Braşovul de altădată”, o descriere extrem de documentată şi interesantă a oraşului.
În memoria sa, câteva instituţii de învăţământ din ţară îi poartă numele. La Bran i-a fost dedicat un bust din bronz.
Ştefan Octavian Iosif a fost poet şi traducător, membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români. A studiat la Braşov, Sibiu şi Paris. Primele volume de versuri îi sunt publicate la 26 de ani (Patriarhale, Romanţe din Heine). Continuă să publice poezii, traduceri din poeţi germani şi teatru. Împreună cu prietenul său, tânărul scriitor Dimitrie Anghel, publică sub pseudonimul A. Mirea lucrări originale şi traduceri din franceză.
În memoria sa, o stradă din centrul Braşovului îi poartă numele. Un bust care-l reprezintă pe poet este amplasat în Parcul Central al oraşului iar o placă memorială cu efigia poetului aminteşte de casa în care a locuit, pe Strada Prundului.
Gheorghe (George) Dima a fost o personalitate a muzicii româneşti, recunoscută şi în străinătate. Compozitor, dirijor, solist de operă, pianist şi profesor, Dima a studiat muzica la Braşov, Karlsruhe, Viena, Graz, Leipzig. A fost solist de operă la Klagenfurt şi Zürich, profesor de muzică şi dirijor de cor în Braşov şi Sibiu. A fost director al Şcolii de Gimnastică şi Cântări din Braşov şi primul director al Conservatorului din Cluj.
A cules şi a prelucrat folclor, a susţinut conferinţe, a concertat ca solist de operă şi pianist acompaniator. A scris articole şi cronici muzicale. A tradus în limbile română şi germană texte de lieduri, cantate, oratorii, librete de operă.
A primit premiul I al Asociaţiei Mozart Stiftung din Salzburg (1880).
Astăzi, Academia de Muzică din Cluj îi poartă numele. Filarmonica din Braşov s-a numit, din 1946 şi până la sfârşitul secolului trecut, ”Gheorghe Dima”. O stradă din oraşul său natal îi poartă numele.
Nicolae Teclu a fost un celebru chimist român, inventatorul arzătorului de laborator care-i poartă numele, Becul ”Teclu”. A studiat ingineria, arhitectura, chimia. A fost profesor de chimie generală şi chimie analitică la Viena şi a contribuit la dezvoltarea chimiei mondiale. A fost membru al Academiei Române.
A inventat aparate de laborator pentru detectarea metanului şi pentru prepararea ozonului. Nicolae Teclu este printre primii chimişti români recunoscuţi la nivel internaţional. În prezent, instituţii de învăţământ cu profil de chimie din România îi poartă numele. O stradă din Braşov se numeşte ”Nicolae Teclu”.
Ioan Meşotă a fost „unul dintre cei mai distinşi profesori din Braşov – după cum a fost descris într-o Enciclopedie Română. A studiat la Universităţile din Viena şi din Bonn, unde şi-a luat doctoratul în filozofie. Din 1861 a fost profesor la Gimnaziul Superior Românesc din Braşov. Autor de manuale şi promotor al culturii româneşti, Dr. Ioan Meşotă a fost director al Şcoalelor Centrale Române şi membru corespondent al Academiei Române.
În prezent, un colegiu naţional din Braşov îi poartă numele.
Mişu Popp a fost un celebru pictor român, reprezentant al academismului românesc. Fiu de zugrav de biserici, a fost un remarcabil porteritist şi pictor bisericesc. A studiat la Viena. În Braşov a pictat Biserica de pe Tocile; este autorul picturilor din Araci, Râşnov, Satulung. O vreme a pictat biserici în Ţara Românească alaturi de Constantin Lecca.
În 1865 revine la Braşov. Printre cele mai cunoscute lucrări ale artistului sunt portetele personalităţilor istorice, politice, culurale: Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, Andrei Mureşianu.
(n. 1812, Jucu de Jos, comitatul Cluj – d. 1893, Sibiu)
George Bariţ
Personalitate a Brașovului
George Bariţ, scris şi Gheorghe Bariţiu, eminent istoric şi publicist – este întemeietorul presei româneşti din Transilvania. Absolvent al Facultăţii de Teologie, renunţă la preoţie în favoarea carierei didactice. Prima catedră a avut-o la Braşov; i se datorează înfiinţarea învăţământului comercial românesc la Braşov, a Şcolii Naţionale Comerciale.
Este întemeietorul primului ziar românesc din Transilvania, ”Gazeta de Transilvania”. Primul număr a apărut în 12 martie 1838.
De George Bariţ, important revoluţionar paşoptist se leagă şi înfiinţarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA). A fost membru fondator al Societăţii Literare Române, precursoarea Academiei Române. În anul 1893 a devenit preşedinte al Academiei Române. A scris dicţionare, istorie şi teatru.
Câteva instituţii de învăţământ din ţară îi poartă numele iar la Braşov, Biblioteca Judeţeană şi o stradă din Centrul Istoric
Constantin Lecca a fost nu doar un remarcabil portretist, autor al unor compozitii istorice şi picturi bisericeşti ci şi un militant pentru Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor şi Independenţa României. A studiat la Budapesta.
Pictura sa aminteşte de academism dar şi de Biedermeier, şi romantism. A fost primul profesor al pictorului Theodor Aman.
A înfiinţat prima tipografie din Craiova şi prima revistă culturală din Oltenia.
Nu se ştie anul în care Coresi s-a născut la Târgovişte… Autorul primelor cărţi în limba româna s-a stabilit în Şcheii Braşovului după jumătatea secolului XVI şi a excelat ca diacon, traducător şi meşter tipograf. Tiparniţa lui Coresi funcţionează şi astăzi în sala care-i poartă numele, din Muzeul Primei Şcoli Româneşti.
Cu ea a tipărit zeci de cărţi, în sute de exemplare, esenţiale pentru formarea limbii române literare. Câteva dintre ele sunt expuse în Muzeul din Şchei. În predosloviile pe care le-a scris, Coresi a militat pentru introducerii limbii române în biserică.
În Braşov, îi poartă numele o stradă din Centrul Istoric, dar şi noul cartier care se va construi pe locul fostei uzine de tractoare.
In imagine: Statuia lui Coresi din curtea Bisericii Sf. Nicolae
Johannes Honterus, născut Austen a fost cel mai de seamă umanist sas, reformator religios al saşilor din Transilvania, fondatorul gimnaziului săsesc din Braşov, actualul Liceu „Johannes Honterus”. A studiat la Viena, a predat la Cracovia (Polonia), a scris cărţi, a deprins arta tiparului la Basel, unde şi tipăreşte în 1532 harta Ţării Bârsei.
Din 1533 se întoarce la Braşov unde înfiinţează una dintre primele tipografii din Transilvania şi publică mai multe lucrări. Se ocupă de educaţia tinerilor, întemeiază şcoală, bibliotecă, dezvoltă activităţi culturale. A fost ales prim preot evanghelic al Bisericii Negre. Personalitate marcantă a epocii sale, s-a bucurat încă din timpul vieţii de un renume internaţional. Astăzi îi poartă numele comunitatea evanghelică a Bisericii Negre (Honterusgemeinde), curtea în care se află celebrul monument, statuia sa, creată în secolul XIX de sculptor german Haro Magnussen şi liceul.
Horia Andreescu este un prestigios dirijor român. A studiat la Conservatorul din Bucureşti, Academia de Muzică din Viena, la Trier şi München (cu dirijorul Sergiu Celibidache). A fost dirijor la Orchestra Filarmonicii din Ploieşti, dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, a fost mulţi ani director al formaţiilor muzicale Radio, dirijor rezident la Orchestra Naţională Radio, profesor asociat al Universităţii Nationale de Muzică Bucureşti, a dirijat mari orchestre din lume. Este fondatorul Orchestrei de Cameră „Virtuozii” din Bucureşti.
Horia Andreescu a primit importante premii şi titluri: premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane la Berlin, în 1997 Uniunea Criticilor Muzicali îl numeşte „Dirijorul anului”, a primit Premiul Comitetului Naţional UNESCO Pentru Dezvoltare Culturală (2002), Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce (2006).
Ion Ţiriac este un fost jucător profesionist de tenis român, fost hocheist, iar în prezent un influent om de afaceri în Germania şi România.
A fost membru al echipei de hochei pe gheaţă a României, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Innsbruck şi la Campionatele Mondiale.
În 1970, a câştigat împreună cu Ilie Năstase Turneul de Tenis de la Roland Garros. Alături de Ilie Nastase, Guillermo Villas şi Adriano Panatta a câştigat şi alte numeroase turnee internaţionale de tenis, inclusiv Campionatului Mondial de Tenis, Sao Paolo (1974). Ţiriac a fost component al echipei României în Cupa Davis între 1959 şi 1978. 9 ani a fost managerul lui Boris Becker, tenisman de clasă mondială. Între anii 1998 – 2004, a fost preşedinte al Comitetului Olimpic Român.
(n. 24 februarie 1938, Braşov, d. 2020, București)
Alexandru Surdu
Personalitate a Brașovului
Alexandru Surdu a fost un filosof român, profesor de filosofie şi membru al Academiei Române, preşedinte al Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române, director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române.
Alexandru Surdu a fost elev al Liceului „Andrei Şaguna” din Braşov, absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1958-1963). Lucrarea de licenţă, notată cu zece a fost hotărâtoare pentru repartiţia la Institutul de Filosofie al Academiei Române. Din 1964 a fost cercetător la Centrul de Logică al Academiei Române.
A colaborat cu celebri filosofi români şi străini, a publicat sute de lucrări, a participat la cele mai importante reuniuni de specialitate, este laureatul a prestigioase premii, începând cu 1975 când primeşte un premiu al Academiei.
După 1990 Alexandru Surdu a ocupat postul de redactor şef al „Revistei de filosofie” şi „Revue roumaine de philosophie”, din 1992 devine preşedinte al Despărţământului Central-Braşov al Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, Astra şi director al revistei „Astra” din Braşov, este primit ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Braşov.
În 1996 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru critică, istorie literară şi eseu „Octav Şuluţiu”. În anul 2004 a fost distins cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de cavaler. În 2009 i-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov pentru contribuţia sa la istoria logicii, logica tradiţională şi simbolică, fundamentele ştiinţelor, filosofia artei şi istoria filosofiei.
Andrei Mureşianu a fost poet şi revoluţionar paşoptist din Transilvania. A studiat filozofia şi teologia la Blaj. Din 1838 vine la Braşov unde lucrează ca profesor şi redactor la Revista “Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, colaborând cu eminenţi cărturari, printre care vărul său, Iacob Mureşianu şi prietenul său, George Bariţ.
În luna mai 1848 scrie poezia “Un răsunet”, pentru care alege o melodie cunoscută în toate provinciile româneşti, “Din sânul maicii mele” compoziţie atribuită lui George Ucenescu.
Aşa s-a născut “Deşteaptă-te Române”, imnul Revoluţiei de la 1848, ”Marseilleza românilor” – cum numea Bălcescu acest cântec, devenit în 1989 Imnul României.
Andrei Mureşianu, numit de poetul naţional Mihai Eminescu “Preot deşteptării noastre, semnelor vremii profet !” – este acum patron spiritual al mai multor licee şi şcoli din România.
În memoria sa, la Braşov există o statuie lângă Teatrul Dramatic
CONSILIUL LOCAL
Consiliul local are initiativă și hotărăște, în condițiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepția celor care sunt date prin lege în competenta altor autorități publice, locale sau centrale. În cadrul acestei secțiuni, punem la dispoziția dumneavoastra informațiile și documente publice care sunt în competența Consiliului Local al Municipiului Brașov
Brașovul a aprins cele 1,3 milioane de luminițe ale Crăciunului
vineri, 29 nov. 2024
Mii de brașoveni și turiști au numărat, alături de primarul George Scripcaru și ES Dl Brendan Ward, ambasadorul Irlandei în România, secundele rămase până la aprinderea luminițelor din Bradul de Crăciun și din centrul istoric. Tot astăzi s-a deschis și Târgul de Crăciun al Brașovului, unul cu căsuțe din povești
Brașovul, orașul din poveste și-a deschis astăzi porțile pentru miile de copii, părinți și bunici care au umplut Piața Sfatului pentru a număra secundele până la momentul în care sutele de mii de luminițe au anunțat începutul sărbătorilor de iarnă la Brașov. Gazda evenimentului a fost primarul George Scripcaru, care împreună cu Excelența Sa Dl Brendan Ward, ambasadorul Irlandei la București, și cei doi viceprimari, Lucian Patrașcu și Dan Ghiță, au numărat alături de miile de brașoveni secundele până la aprinderea luminițelor în bradul de Crăciun și în tot centrul istoric.
,,Vă așteptăm pe toți cu cel mai frumos brad din România, un brad natural din pădurile Brașovului. Brașovenii și oaspeții care sunt astăzi prezenți sau vor veni pe parcursul lunii decembrie la Brașov merită acest lucru, să se bucure de acest bradul de Crăciun și de târgul minunat din Piața Sfatului. Suntem mai tradiționali, și cred că la Brașov este cel mai frumos târg de Crăciun, cel mai frumos brad și ne am bucurat și de prezența domnului ambasador al Irlandei la București. Mă bucur să anunț că în Brașov vor fi evenimente foarte multe pe parcursul lunii decembrie, aici, în Piața Sfatului. Îi aștept pe toți cu mare plăcere la Brașov, oaspeți, prieteni, apropiați din țară și din străinătate să vină la Brașov, pentru că la Brașov este cel mai bine, cel mai frumos și cel mai fain. La mulți ani!” le-a transmis primarul George Scripcaru brașovenilor.
Și dacă așteptarea acestui moment a fost însoțită de un show de lasere, oferit de Conexiuni, bucuria aprinderii luminițelor Crăciunului a fost continuată de concertul lui Ștefan Bănică, care le-a oferit celor prezenți un spectacol de neuitat.
Anul acesta orașul este împodobit cu aproximativ 1,3 milioane de LED-uri, care readuc atmosfera sărbătorilor de iarnă clasice, prin decorurile și luminițele în culorile Crăciunului – alb (rece și cald) și roșu. Această combinație dinamică, inspirată de coloratele dulciuri de Crăciun, se regăsește atât în bradul din Piața Sfatului, cât și în decorațiunile de pe stâlpi și clădiri.
Totodată, municipalitatea și-a propus să creeze mai multe zone în care brașovenii și turiștii se pot bucura de magia sărbătorilor de iarnă. Pe lângă Piața Sfatului, care găzduiește și Târgul de Crăciun, Aleea de sub Tâmpa devine un punct de atracție. Aici, copiii vor avea la dispoziție mai multe modele de decorațiuni (mașinuță, balon, tricicletă) din sute de luminițe care vor crea momente feerice pentru cei mici. Și aici, ca și în alte zone ale orașului, vor fi mai multe figurine de mari dimensiuni, care vor da posibilitatea vizitatorilor să își creeze propriile momente instagramabile.
Zona din fața Rectoratului îi va întâmpina pe cei care vin în centru cu un mini Târg de Crăciun, iar Piața Sf. Ioan este acoperită de un cort imens de luminițe.
Strada Republicii este acoperită de un tavan luminos și încadrată de zeci de brazi de Crăciun, iar Piața Unirii îi întâmpină pe cei care o vizitează cu bradul de Crăciun și scena nașterii Domnului Iisus. De asemenea, și toate străzile din centrul istoric sunt luminate, fiind montate modele pe stâlpii de iluminat, iar B-dul Eroilor oferă o adevărată feerie de Crăciun.
Târgul de Crăciun
Astăzi și-a deschis porțile și Târgul de Crăciun de la Brașov: 50 de căsuțe cu bunătăți, obiecte realizate de meșteșugarii și artizanii brașoveni, în cea mai mare parte, vă așteaptă în Piața Sfatului. Brașovenii și turiștii pot gusta langoși, jumări, cârnați, sarmale, piftie, iahnie de fasole, coaste în untură, pastă de jumări și untură pe pâine, cârnați cu fasole și murături, iahnie de fasole cu ciolan, cârnat în pită, varză călită cu cârnați, dar și pălincă, vin fiert, țuică fiartă și siropuri naturale. Ei vor putea achiziționa și produse de carmangerie specifice acestui sezon – caltaboși, cârnați, jambon, ciolan, pastramă, dar și turtă dulce, cozonac, kurtos-kalacs sau ciocolată de casă. Meșteșugarii și artizanii oferă decorațiuni din rășină, ornamente și decorațiuni de Crăciun, șosete și căciuli de lână împletită, ceramică decorativă de Crăciun, căciuli, mănuși și papuci de blană, globuri de sticlă, ii și cămeși tradiționale.
Spectacolele de sărbători continuă toată luna decembrie. Mâine, 30 noiembrie, vă așteptăm la concertele rock-ului brașovean, care vor începe de la ora 18.00 cu trupa COCO și vor continua cu veteranii de la Conexiuni și Grup 74. Duminică, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, vă așteptăm de la ora 12.00 pe B-dul Eroilor la parada militară, iar de la ora 18.00, în Piața Sfatului, la un spectacol de muzică populară susținut de: Ansamblul Poienița, Ansamblul folcloric Búzavirág, Ansamblul Efthymos, Die Honterianer Tanzgruppe. Soliști: George Muraru, Anuța Săgneanca, Lorena & Radu Adam, Claudia Mirițescu, care va fi șți prezentatoarea spectacolului.
FOTE 2027 – Guvernul României a declarat Festivalul Olimpic al Tineretului European 2027 eveniment de interes național
joi, 28 nov. 2024
În urma solicitării primarului George Scripcaru și a președintelui COSR, Mihai Covaliu, prin Hotărârea de Guvern nr. 1473/2024, executivul și-a asumat sprijinul pentru organizarea la Brașov, pentru a doua oară, a celui mai important eveniment olimpic dedicat tinerilor până la 18 ani
Brașovul a obținut, pentru a doua oară, onoarea de a fi gazda Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), cea mai importantă competiție olimpică destinată tinerilor până la 18 ani, prima treaptă către Jocurile Olimpice pentru Tineret și Jocurile Olimpice, eveniment ce se va desfășura în perioada 1- 8 februarie 2027.
În urma demersurilor primarului George Scripcaru – în calitate de președinte al comitetului de organizare al FOTE 2027, și a președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, Guvernul României a luat decizia de a declara organizarea FOTE „de interes național“, ceea ce presupune implicarea executivului în susținerea, inclusiv financiară, a acestui eveniment.
,,Adoptarea acestei hotărâri de guvern este o confirmare a dorinței României ca acest eveniment olimpic să se desfășoare în cele mai bune condiții. În baza acestei HG se vor putea face procedurile de achiziție și de amenajare a infrastructurii necesare. Noi, la Brașov, am organizat o ediție a FOTE și în 2013 și am făcut totul așa cum trebuie, din toate punctele de vedere. Acum sunt necesare investiții în readaptarea bazelor sportive și completarea anumitor facilități sportive, care se vor putea realiza cu sprijinul financiar al Guvernului. În perioada următoare vom merge la Bruxelles pentru a prezenta Asociației Comitetelor Europene Olimpice (EOC) strategia noastră de organizare a FOTE 2027, iar această hotărâre de guvern este un atu important. Știm ce trebuie să facem pentru a avea un eveniment olimpic de înalt nivel, am dovedit-o deja în 2013, și cu siguranță FOTE 2027 va duce sportul olimpic european pentru tineret la un nivel și mai înalt”, a declarat primarul George Scripcaru.
Conform acestei hotărâri, la nivelul guvernului se va constitui și un Comitet interministerial de coordonare pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea Festivalului Olimpic al Tineretului European, ediția de iarnă, 2027, care are rolul de a asigura suportul necesar pentru organizarea acestui eveniment olimpic.
Prezent la Brașov săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu preciza că suma necesară investițiilor în infrastructură și pentru desfășurarea activităților din cadrul FOTE 2027 este estimată între 17 și 20 de milioane de euro, sumă care va fi asigurată de la bugetul de stat.
Brașovul a fost desemnat, în luna iunie, de Asociația Comitetelor Europene Olimpice (EOC) să fie oraș gazdă pentru organizarea ediției din 2027 a Festivalului Olimpic al Tineretului European.
Până la debutul FOTE 2027 mai sunt 794 de zile, timp în care municipalitatea și partenerii săi trebuie să facă toate pregătirile necesare pentru un nou succes al României în organizarea unui eveniment de nivel olimpic. Desfășurat sub patronajul Comitetului Olimpic Internațional, Festivalul Olimpic al Tineretului European (European Youth Olympic Festival) este de 25 de ani un eveniment al Comitetelor Olimpice Europene (EOC). FOTE este primul eveniment multisport european de top destinat tinerilor sportivi cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani. Există o ediție de iarnă și una de vară, care au loc în cicluri de doi ani, în ani impari. La edițiile de iarnă participă, în medie, aproximativ 1.600 de sportivi, echipe tehnice și delegați, fiind cel mai important eveniment multisport organizat de România.
Au început pregătirile pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European, ediția de iarnă, 2027
luni, 18 nov. 2024
Reprezentanții Comitetelor Olimpice Europene (EOC) s-au întâlnit astăzi, la Brașov cu conducerea COSR și a municipalității pentru o primă evaluare și pentru a stabili etapele necesare organizării acestei competiții olimpice destinate sportivilor cu vârsta între 14 și 18 ani
Brașovul va fi, în 2027, gazda unei noi ediții a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), cea mai importantă competiție olimpică destinată tinerilor până la 16 ani, prima treaptă către Jocurile Olimpice pentru Tineret și Olimpiadă. Este pentru a două oară, după ediția din 2013, când Brașovului îi revine onoarea de a organiza această competiție olimpică. Succesul ediției din 2013, care a devenit un moment de referință în organizarea unui astfel de eveniment la nivel european, a fost unul dintre argumentele care au stat la baza deciziei Asociației Comitetelor Europene Olimpice (EOC) de a încredința Românei – și implicit Brașovului – organizarea unui nou FOTE.
Evenimentul sportiv va fi organizat de municipalitatea brașoveană împreună cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, cu sprijinul Guvernului României și în parteneriat cu alte autorități publice și parteneri privați.
Astăzi, 18 noiembrie, o echipă a EOC, condusă de Líney Halldórsdóttir, președintele Comisiei FOTE a EOC, este la Brașov, unde, timp de câteva zile, împreună cu reprezentanții Municipalității și ai COSR, va face o primă evaluare a facilităților existente pentru competițiile sportive, dar și pentru găzduirea satului olimpic.
Ziua a început cu o întâlnire la Primăria Brașov, la care au participat reprezentanții EOC desemnați pentru supervizare și organizare FOTE, cei ai COSR, inclusiv președintele Mihai Covaliu și secretarul general George Boroi, și viceprimarul Dan Ghiță, căruia primarul i-a desemnat atribuții în organizarea FOTE. În cursul zilei de astăzi, reprezentanții EOC și COSR se vor întâlni și cu primarul George Scripcaru, care este și președintele Comitetului de conducere, el a deținând aceeași funcție și la precedenta ediție, din 2013.
Reprezentanta Comitetelor Olimpice Europene și-a arătat încrederea în capacitatea Brașovului și României în organizarea unui astfel de eveniment olimpic, mai ales că știe foarte bine modul în care s-a organizat FOTE 2013 și cunoaște și locațiile pentru desfășurarea probelor sportive, Brașovul având facilități pentru aproape toate sporturile de iarnă din cadrul FOTE, într-un perimetru restrâns, care facilitează deplasarea de la o locație la alta.
,,Pentru a organiza FOTE este foarte important să avem o comunicare excelentă între toate departamentele implicate – sport, cazare, transport – și, de asemenea, ca oamenii să lucreze împreună, în echipă. Este foarte important să avem sprijinul municipalității, al guvernului și al Comitetului Olimpic, și sunt sigură că Brașovul poate să facă un eveniment chiar și mai bun decât cel din 2013. Cred că asta vine din pasiunea și experiența voastră pentru acest eveniment. Cred că veți face o treabă fantastică”, a precizat Líney Halldórsdóttir, președintele Comisiei FOTE a EOC, membră a Comitetul Executiv EOC.
Unul dintre factorii determinanți pentru alegerea Brașovului ca gazdă FOTE 2027 este Comitetul Olimpic și Sportiv Român, reprezentat astăzi prin președintele Mihai Covaliu, care a subliniat importanța acestui eveniment pentru țara și orașul nostru, dar și încrederea pe care EOC ne-a acordat-o.
,,Pentru România, Brașov și Comitetul Olimpic și Sportiv Român înseamnă, în primul rând, că 2013 a fost o ediție de succes. De asemenea, că Asociația Comitetelor Olimpice Europene, inclusiv președintele Spyros Capralos, împreună cu secretarul general, Raffaele Pagnozzi, au încredere că 2027 poate fi o ediție și mai bună decât 2013. Și cu toții ne dorim acest lucru. Împreună cu noul primar, cu domnul George Scripcaru, cu viceprimarii, avem încredere că vom putea organiza o ediție a Festivalului Olimpic al Tineretului European, în 2027, și mai bună decât a fost în 2013. De asemenea, trebuie subliniat faptul că în 2013 domnul primar a fost implicat și atunci în organizarea acelei ediții. La fel, colegii de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român au și ei experiență, fiind implicați în organizarea acelei competiții multisport. Este o competiție foarte importantă pentru Comitetul Olimpic European și vă pot spune asta în calitate de membru în Comitetul Executiv al Comitetul Olimpic European. Este practic prima competiție multisport pe care copiii o au pe acest drum olimpic. Deci putem spune că traseul spre Jocurile Olimpice, spre medaliile de aur, spre a-și împlini visul, începe cu această competiție, Festivalul Olimpic al Tineretului European, și în 2027, practic, cei mai buni sportivi din Europa vor veni la Brașov să înceapă această călătorie și să se bucure de tot ceea ce are Brașovul mai bun de oferit”, a explicat președintele COSR, Mihai Covaliu.
Viceprimarul Dan Ghiță, care a făcut parte și din echipa de organizare a FOTE 2013, și-a arătat încrederea în capacitatea noastră de organizare și de mobilizare pentru un eveniment de o asemenea anvergură.
,,E din nou o mare provocare pentru noi, ca brașoveni, ca și organizatori, pentru o astfel de competiție. Avem experiența din 2013. Este adevărat că atunci am făcut lucrurile cumva pe repede înainte și a fost un efort extrem, extrem de mare. Acum sperăm că experiența de atunci ne va ajuta ca în 2027 să fim măcar ceva mai liniștiți. Avem tot ceea ce înseamnă baze sportive pentru această competiție. Cei care ne-au vizitat astăzi de la Comitetul Olimpic European chiar au fost fericiți că avem și sărituri cu schiurile, și schi alpin, și patinoar pentru hochei și patinaj artistic, și așa mai departe, într-o zonă foarte, foarte apropiată ca și distanțe. Și atunci sunt convins – și toată lumea este convinsă – că va fi și mai bine, în 2027, decât a fost în 2013. Rămâne o provocare pentru noi organizarea unui astfel de eveniment, însă – și aici mă repet, nu neapărat ca să mă laud – avem experiența necesară să facem un astfel de eveniment. Toți ne dorim o ediție mai bună în 2027 și așa va fi, este o promisiune”, a declarat viceprimarul Dan Ghiță, la finalul întâlnirii.
Conform contorului afișat de COSR până la debutul Festivalului Olimpic al Tineretului European de la Brașov, mai sunt 804 zile și câteva ore, timp în care municipalitatea și partenerii săi trebuie să facă toate pregătirile necesare pentru un nou succes al României în organizarea unui eveniment de nivel olimpic. Desfășurat sub patronajul Comitetului Olimpic Internațional, Festivalul Olimpic al Tineretului European (European Youth Olympic Festival) este de 25 de ani un eveniment al Comitetelor Olimpice Europene (EOC). FOTE este primul eveniment multisport european de top destinat tinerilor sportivi cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani. Există o ediție de iarnă și una de vară, care au loc în cicluri de doi ani, în ani impari. La edițiile de iarnă participă, în medie, aproximativ 1.600 de sportivi, echipe tehnice și delegați, fiind cel mai important eveniment multisport organizat de România.
Primarul George Scripcaru a stabilit atribuțiile celor doi viceprimari
marți, 5 nov. 2024
Viceprimarul Lucian Patrașcu va coordona Direcțiile Economică și Juridică din Primăria Brașov, precum și Direcția Asistență Socială, Creșa Brașov și Serviciul de termoficare. Viceprimarul Dan Ghiță va coordona Biroul de Relații Externe, Turism și Evenimente și Compartimentul Instituții de Cultură, dar și activitățile culturale și sportive ale instituțiilor din subordinea Consiliului Local
După cum a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute, în ședința de alegere a celor doi viceprimari și de stabilire a comisiilor Consiliului Local, primarul George Scripcaru și-a delegat o parte dintre atribuții către cei doi viceprimari aleși, Lucian Patrașcu și Dan Ghiță. Domeniile care vizează activitățile economice, juridice, sociale și educaționale au fost delegate către viceprimarul Lucian Patrașcu, iar cele culturale, sportive și de agrement către viceprimarul Dan Ghiță. Administratorul public va coordona, în continuare, o parte dintre direcțiile din cadrul primăriei.
,,Eu am nevoie de viceprimari care să fie activi, am nevoie de viceprimari tot timpul prezenți, care să reprezinte municipiul Brașov. Până la urmă, viceprimarii sunt adjuncții primarului. De multe ori un viceprimar înlocuiește primarul, așa că am așteptări foarte mari și mă bazez foarte mult pe capacitatea lor de muncă și de implicare. Au și responsabilitate politică până la urmă, pentru că unul este într-un partid, PSD, celălalt în alt partid, PNL. Viziunea mea este un pic diferită față de cea a vechii administrații: un viceprimar trebuie să fie respectat în primul rând de către primar, un viceprimar este ales de către mulți oameni, un viceprimar trebuie să aibă și responsabilități. Eu vreau să primească cât mai multe atribuții, fiecare dintre ei să fie responsabil pentru că are această calitate și să mă ajute în ceea ce am de făcut, nu să mă încurce”, declara primarul George Scripcaru în momentul alegerii celor doi viceprimari de către Consiliul Local.
Viceprimarul Lucian Patrașcu va coordona activitatea următoarelor structuri din cadrul aparatului de specialitate al primarului:
– Direcţia Economică;
– Direcţia Juridică şi de Administraţie Pub1ică Locală.
De asemenea, el va coordona și activitatea următoarelor instituţii/servicii publice:
– Direcţia de Asistenţă Socială Brașov;
– Creşa Brașov;
– Serviciul Public Local de Termoficare Brașov.
În ceea cel îl privește pe viceprimarul Daniel-Dumitru Ghiță, acestuia i-a fost delegată coordonarea Biroului de Relații Externe, Turism și Evenimente și a Compartimentului Instituții de Cultură.
El va coordona și următoarele instituții și servicii publice:
– Serviciul Public Local Salvamont, Agrement şi Parking Brașov;
– Grădina Zoologică Brașov;
– Serviciul pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Brașov;
Dan Ghiță și Lucian Patrașcu sunt noii viceprimari ai Brașovului
joi, 31 oct. 2024
După ce și ultimii doi consilieri aleși au depus jurământul, Consiliul Local a votat astăzi viceprimarii care vor face parte din echipa executivă a primarului George Scripcaru. Au fost aprobate comisiile Consiliului Local și componența acestora
Astăzi, 31 octombrie, primarul George Scripcaru a convocat o ședință de îndată a Consiliului Local în cadrul căreia au depus jurământul ultimii doi consilieri locali aleși, pentru ca forul legislativ al orașului să fie complet, cu 27 de consilieri. Au fost aleși și cei doi viceprimari care vor face parte din echipa executivă a municipalității, au fost aprobate comisiile Consiliului Local și componența acestora.
Cei doi viceprimari aleși de plenul Consiliului Local sunt Dan Ghiță (PNL) și Lucian Patrașcu (PSD), care au obținut susținerea majorității necesare pentru a face parte din executivul primăriei.
,,Vreau să le mulțumesc colegilor care m-au votat pe mine și pe colegul meu de la PNL, Dan Ghiță. Este un nou început în administrația publică locală. După cum bine știți, eu, în calitate de fost consilier local și fost subprefect, am venit în fața brașovenilor cu foarte multe proiecte pe care doresc să le implementez în municipiul Brașov, plecând de la pasaje, parcări, parcuri. Sunt proiecte care, cu siguranță, în următorii patru ani vor lua viață. Partidul Social Democrat acordă toată susținerea domnului primar George Scripcaru și, împreună cu colegii de la PNL, cu domnul doctor Dan Grigorescu și cu consilierul de la Partidul Mișcarea Populară, Marius Neculăescu, vom face proiecte clare, concrete, pentru brașoveni. Este un moment pe care l-am așteptat destul de mult. Mi-am dorit să ajung din nou la masa Consiliului Local, iar astăzi, cu votul consilierilor locali, am și o funcție în executivul Primăriei”, a declarat viceprimarul Lucian Patrașcu.
Viceprimarul Dan Ghiță și-a arătat de asemenea intenția de a se implica cât mai mult în activitatea primăriei, cu întreaga lui experiență, mai ales în domeniile cultură, evenimente și sport.
,,Sunt obiective importante pentru mine, pentru că acestea sunt domeniile în care am activat, iar Brașovul are niște perspective interesante la toate aceste capitolele. Și dacă ar fi să mă refer doar la sport, nu trebuie să uităm că în doar trei ani de acum încolo va trebui să organizăm din nou Festivalul Olimpic al Tineretului European și asta este pentru mine o provocare. Mă bucur că voi putea să fac lucruri interesante și, mai ales, importante pentru municipiul Brașov. Dacă eram doar consilier local, mă duceam cu gândul la una dintre comisiile din Consiliul Local. Ca viceprimar, lucrurile se complică un pic, dar eu cred că, până la urmă, vor merge pe un făgaș bun. Acum momentul este surprinzător, este și un pic de emoție, dar până la urmă o să las, așa cu am făcut mereu, faptele să vorbească”, a spus viceprimarul Dan Ghiță.
Primarul George Scripcaru va decide zilele următoare atribuțiile pe care le va delega celor doi viceprimari, pentru ca aceștia să fie implicați în activitatea primăriei și a serviciilor publice.
,,Eu am nevoie de viceprimari care să fie activi, am nevoie de viceprimari tot timpul prezenți, care să reprezinte municipiul Brașov. Până la urmă, viceprimarii sunt adjuncții primarului. De multe ori un viceprimar înlocuiește primarul, așa că am așteptări foarte mari și mă bazez foarte mult pe capacitatea lor de muncă și de implicare. Au și responsabilitate politică până la urmă, pentru că unul este într-un partid, PSD, celălalt în alt partid, PNL. Viziunea mea este un pic diferită față de cea a vechii administrații: un viceprimar trebuie să fie respectat în primul rând de către primar, un viceprimar este ales de către mulți oameni, un viceprimar trebuie să aibă și responsabilități. Eu vreau să primească cât mai multe atribuții, fiecare dintre ei să fie responsabil pentru că are această calitate și să mă ajute în ceea ce am de făcut, nu să mă încurce”, a precizat primarul George Scripcaru.
Cei doi consilieri locali care au depus astăzi jurământul sunt Vasile Mezdrea, reprezentând Alianța Electorală PSD-PNL, și Gheorghe Cojocaru, Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR). Aceștia i-au înlocuit pe George Scripcaru, primarul ales al Brașovului, și Dan Tanasă, care a optat pentru funcția de deputat.
Ultimul punct pe ordinea de zi a fost cel de stabilire a comisiilor Consiliului Local, care au rol de analiză și avizare a proiectelor de hotărâre, precum și a componenței acestora, dintre membrii legislativului local.
Despre Brașov
Municipiul Braşov sau Kronstadt adică "Orașul Coroanei" (reşedinţa judeţului Brașov) este situat la 25gr30' longitudine estică şi 45gr45' longitudine nordică cu o altitudine medie de aproximativ 600 m. Braşovul este situat în inima României, în curbura arcului Carpatic și beneficiază din plin de influenţa istoriei.
Așezat la poalele muntelui Tâmpa cu o altitudine de 967 m și totodată la graniţa de nord a Carpaţilor Orientali, este destinaţia turistică favorită în România.
La doar 13 km de Brașov, sus în munţii Postăvarul, se găseşte cea mai frumoasă staţiune de iarnă, Poiana Braşov. Aici, sporturile de iarnă, în principal schiul şi snowboardul, aduc în sezonul de iarnă mii de turişti din toată Europa. Plimbările cu sania trasă de cai, cu ski-jetul sau patinajul, sunt doar câteva dintre activităţile disponibile în Poiana Braşov.
Climă și relief
Clima este temperat continentală, caracterizându-se prin nota de tranziţie între clima temperată de tip oceanic şi cea temperată de tip continental.
Aflat in curbura arcului Carpatic în vecinătatea Brașovului veți găsi variate forme de relief. Astfel, la vest de Brașov se găsesc Carpaţii Meridionali cu cele mai importante masive: Făgăraş cu vârful Moldoveanul 2543 m, Piatra Craiului cu vârful La Om 2239 m, la sud de Brașov, muntele Postăvarul cu vârful Cristianul Mare 1802 m, masivul Bucegi cu vârful Omu 2 07 m, la sud-est de Brașov, muntele Piatra Mare cu vârful Piatra Mare 1844 m, la est de Brașov masivul Ciucaş cu vârful Ciucaş 1956 m, şi o parte a munţilor Întorsura Buzăului. Relieful împrejurimilor Brașovului conţine şi o regiune de coline subcarpatice, depresiuni cu aspect de şes – Ţara Bârsei şi Ţara Făgăraşului.
Natura înconjurătoare
În apropierea Brașovului veți găsi 2 parcuri naţionale (Piatra Craiului şi Bucegi) precum și alte 30 de arii protejate printre care și muntele Tâmpa. Suprafeţele protejate au 27313,7 ha, reprezentând circa 7 la sută din suprafaţa judeţului Brașov.
Apele de munte şi de şes sunt populate cu specii diferite de peşti (păstrăv, lipan, mreană).
Pădurile abundă în specii de amfibieni, reptile, păsări (şorecarul comun şi încălţat, barza albă şi neagră, potârnichea, cocoşul de munte, acvila) şi mamifere (capra neagră, ursul, căpriorul, mistreţul, râsul).