
Iubim BRASOVUL!
Acces Rapid
Evenimente și Cultură
- Modificarea calendarului privind procedura de selecție și evaluare a proiectelor culturale - comunicat 29.06.2022 nou
- Modificarea calendarului privind procedura de selecție și evaluare a proiectelor culturale
- Orașul multicultural
- Personalități
- Evenimente
- Calendar evenimente
- Chestionar preliminar pentru solicitarea ocupării domeniului public în vederea organizării activităților social-culturale, educative și sportive
- Obţinere Certificat de Urbanism
- Ocupare domeniu public
Transport și parcări
- Anunțuri parcări de reședință
- Programări parcări de reședință
- Regulamente parcări de reședință
- Obținere permis LT online
- Regulament pentru eliberarea și folosirea permiselor de liberă trecere
- Taxi
- Harta parcarilor publice
- Harta transportului public
- Obținere parcare de reședință
- Program reparații și întreținere străzi Lot I - 2021
- Program reparații și întreținere străzi Lot II - 2021
- Actualizare studiu de trafic Brasov
Servicii pentru cetățeni
- Interacționează cu Primăria (E-funcționar)
- Asfalt, becuri, curățenie...
- Vocea cartierului nou
- Chestionar feedback
- Fii implicat
- Depunere petiție
- Înscriere audiență
- Autentificare portal servicii electronice nou
- Despre plăți electronice
- Plată taxă
- Plată amendă
- Plată impozite și taxe locale fără autentificare
- Solicitări frecvente
- Bugetare participativă
- Caută document în registratură
- Programare online - depunere cerere eliberare act identitate
- Programare online - transcriere acte din Republica Moldova
- Rezervare dată depunere acte înregistrare naștere nou născut
- Rezervare data și oră pentru încheierea căsătoriei civile
- Cerere înscriere/reînscriere în creșă
- Certificat COVID
-
Știri
-
Știri
joi, 30 iun. 2022Începe cea de-a treia campanie de dezinsecție din acest an. Din această seară, 12 echipaje vor face, în timpul nopții, dezinsecția spațială, iar de mâine dimineață 20 de echipaje vor face, în timpul zilei, dezinsecția la sol. În paralel desfășoară și acțiunea de larvicidare a cursurilor de apă
-
Știri

PRIMARUL MUNICIPIULUI
Allen Coliban

Bun venit pe portalul de informare și comunicare al Municipiului Brașov.
În cadrul mediului virtual, punem la dispoziția dumneavoastră prin intemediul acestui portal, informațiile și documente publice care vă sunt necesare.

Liviu Cornel Babeş
(Braşov, 1942 – Braşov, 1989)

(Braşov, 1942 – Braşov, 1989)
Liviu Cornel Babeş
Personalitate a Brașovului
Liviu Cornel Babeş a fost electrician, talentat artist plastic amator braşovean, devenit erou în 2 martie 1989 când s-a autoincendiat pe Pârtia Bradu din Poiana Braşov, în semn de protest faţă de regimul totalitar din România. Prin gestul său extrem a vrut să atragă atenţia lumii întregi asupra dictaturii comuniste din ţara sa.
În 1996 i-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov ca recunoaştere a sacrificiului făcut pentru cauza libertăţii în condiţii opresive.
În 1997, Liviu Cornel Babeş a fost declarat erou-martir prin lege; în memoria sa a fost dezvelită o placă din bronz pe soclu în curtea Bisericii din Poiana Braşov.

Hans Eckart Schlandt
(n. 1940, Braşov)

(n. 1940, Braşov)
Hans Eckart Schlandt
Personalitate a Brașovului
Hans Eckart Schlandt, muzician şi profesor sas – este printre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi organişti din România, din 1965 coordonatorul concertelor de orgă ale Bisericii Negre din Braşov.
Primele lecţii de pian le-a luat de la tatăl său, Walter Schlandt, pianist concertist, profesor de muzică şi dirijor de cor. A început să studieze orga, de la vârsta de 14 ani, cu profesorul Victor Bickerich, iar din 1957 la clasa de orgă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Din 1962 a fost profesor de muzică la Braşov iar în 1965 a obţinut postul de organist şi de dirijor al corului Bisericii Negre. În plin regim totalitar, când muzica religioasă nu era agreată, a reuşit să asigure continuitatea concertelor de muzică sacră în Biserica Neagră, fregventate de un numeros public dornic de a-şi regăsi libertatea spirituală.
Hans Eckart Schlandt a înfiinţat în 1993 Corul de Tineret „Bach”, pe care l-a condus până în 2004, când conducerea a fost prelută de fiul său, Steffen Markus Schlandt.
A susţinut numeroase concerte de orgă în ţară şi în străinătate, a avut o deosebită activitate didactică; concerte de orgă în interpretarea sa au fost înregistrate pe câteva albume muzicale.
Este laureatul unor importante premii: Premiul „Johann-Wenzel-Stamitz” (Mannheim, 2000), Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din România, Premiul „Apollonia Hirscher” (Braşov, 2002), Medalia „Honterus”. Din septembrie 2011 este Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov.

Gernot Nussbächer
(n. 1939, Braşov, d. 2018, Brașov)

(n. 1939, Braşov, d. 2018, Brașov)
Gernot Nussbächer
Personalitate a Brașovului
Gernot Nussbächer este un prestigios istoric, arhivar, scriitor de limba germană. A studiat istoria la Universitatea din Cluj. A lucrat la Arhivele Statului din Braşov, la Biblioteca Judeţeană şi la Arhivele Bisericii Negre. Gernot Nussbächer este considerat unul dintre cei mai competenţi specialişti în domeniul arhivisticii.
A publicat zeci de cărţi şi broşuri, sute de articole ştiinţifice, lucrări despre Braşov şi alte localităţi din Transilvania.
În 2009, istoricului Gernot Nussbächer i-a fost decernată Medalia „Honterus”.

Gyula Halász – Brassai
(n. 1899, Braşov – d. 1984, Èze, Alpes Maritimes)

(n. 1899, Braşov – d. 1984, Èze, Alpes Maritimes)
Gyula Halász – Brassai
Personalitate a Brașovului
Brassaï, (pseudonimul lui Gyula Halász jr., în traducere din maghiară braşovean) a fost un celebru artist fotograf, pictor, sculptor, cineast şi publicist francez de origine maghiară, născut la Braşov. A fost supranumit de prietenul său, scriitorul Henry Miller, „ochii Parisului”.
Brassai a ajuns prima oară la Paris pe când avea 3 ani iar tatăl său preda la Sorbona. După absolvirea Liceului Real din Braşov a studiat la Academia de Arte din Budapesta.
După Primul Război Mondial s-a înrolat în armata roşie maghiară iar din 1920 şi-a reluat studiile la Academia de Arte Frumoase din Berlin-Charlottenburg. În 1924 s-a stabilit definitiv la Paris. Poetul francez Jacques Prévert şi scriitorul american Henry Miller i-au devenit unii dintre cei mai apropiaţi prieteni. Din anul 1929 Gyula Halász a început să fotografieze Parisul în cele mai interesante ipostaze. Primul album, „Parisul, noaptea”, a însemnat primul mare succes. O parte dintre fotografii le-a consacrat celebrităţilor epocii (Salvador Dali, Pablo Picasso, Henri Matisse, Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir…).
A scris 17 cărţi, numeroase articole şi un roman. Brassai a primit numeroase şi importante titluri şi premii internaţionale.
Personalitate multiculturală a sec. XX – Gyula Halász – Brassai a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov, acordat post – mortem
în 2009, pentru strălucita sa contribuţie la patrimoniul cultural al comunităţii braşovene şi internaţionale.

Áprily Lajos
(n. 1887, Braşov – d. 1967, Budapesta)

(n. 1887, Braşov – d. 1967, Budapesta)
Áprily Lajos
Personalitate a Brașovului
Áprily Lajos a fost un important poet maghiar, cu o remarcabilă activitate didactică.
Colegiul Naţional de limbă maghiară din Braşov, succesorul Gimnaziului Romano-catolic, fondat în anul 1837 – îi poartă numele

Hans Mattis-Teutsch
(n. 1884, Braşov – 1960, Braşov)

(n. 1884, Braşov – 1960, Braşov)
Hans Mattis-Teutsch
Personalitate a Brașovului
Hans Mattis-Teutsch, braşovean de origine maghiară şi germană a fost pictor, sculptor şi grafician. A studiat la Academia de Arte Decorative din Budapesta şi la Academia Regală din München. În lucrările sale se regăsesc influenţele stilurilor art nouveau, post-impresionism, expresionism abstract, figurativ stilizat şi constructivism. A fost profesor la Liceul Industrial din Braşov. În 1918 s-a alăturat grupării “Abstrakte Gruppe der Sturm” şi a expus la Berlin.
Lucrările sale au fost admirate şi bine primite de criticii de artă încă de la prima expoziţie personală, din 1920, de la Bucureşti. A fost reprezentant activ al avangardei în România, după care s-a orientat spre arta figurativă. Hans Mattis-Teutsch a publicat şi lucrarea „Ideologia artei – stabilitate şi acţiune în creaţia artistică” – expresie a fazei sale artistice realist- socialiste.
În 1944 – 1945 a fondat gruparea artiştilor plastici din Braşov, care a devenit filială a Uniunii Artistilor Plastici, pe care a prezidat-o în câteva rânduri.
Din anul 2006, Liceul de Arte Plastice din Braşov îi poartă numele.

Sextil Puşcariu
(n. 1877, Braşov – d. 1948, Bran)

(n. 1877, Braşov – d. 1948, Bran)
Sextil Puşcariu
Personalitate a Brașovului
Sextil Puşcariu a fost filolog şi unul dintre cei mai mari lingvişti ai României, istoric literar, pedagog, cronicar muzical şi teatral, conducător de instituţii culturale, publicist şi academician român.
Sextil Puşcariu a studiat la Braşov, la Gimnaziul Românesc (actualul Colegiu Naţional „Andrei Şaguna”), în Germania, la Leipzig, în Franţa, la Paris, în Austria, la Viena. A obţinut titlul de doctor în filosofie al Universităţii din Leipzig, docenţa pentru filologie românească la Universitatea din Viena. A fost profesor din anul 1906, titularul catedrei de limbă şi literatură română şi decanul Facultăţii de Filosofie din Cernăuţi. Iniţiază şi conduce ziarul Glasul Bucovinei (1918), militează pentru unirea Bucovinei cu România. În 1919 refuză postul de ministru al Bucovinei la Bucureşti. Este numit comisar general al Consiliului Dirigent privind organizarea Universităţii Daciei Superioare din Cluj după Unirea Transilvaniei cu România.
A fost primul rector român al Universităţii din Cluj, a întemeiat Muzeul Limbii Române. A făcut parte din delegaţia României la Liga Naţiunilor de la Geneva, a fost reprezentantul României la Institutul Internaţional de Cooperaţie Intelectual de pe lângă Societatea Naţiunilor, membru în Comitetul Internaţional de Lingvistică, a condus Revista „Cultura” din Cluj, a fost director al Institutului român din Berlin, rector al Universităţii Transilvane din Sibiu. Sextil Puşcariu este autorul a peste 400 de lucrări de o mare valoare ştiinţifică, a iniţiat şi a coordonat Dicţionarul limbii române şi Atlasul lingvistic român. Printre lucrărişe sale se află şi „Braşovul de altădată”, o descriere extrem de documentată şi interesantă a oraşului.
În memoria sa, câteva instituţii de învăţământ din ţară îi poartă numele. La Bran i-a fost dedicat un bust din bronz.

Ştefan Octavian Iosif
(n. 1875, Braşov – d. 1913, Bucureşti)

(n. 1875, Braşov – d. 1913, Bucureşti)
Ştefan Octavian Iosif
Personalitate a Brașovului
Ştefan Octavian Iosif a fost poet şi traducător, membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români. A studiat la Braşov, Sibiu şi Paris. Primele volume de versuri îi sunt publicate la 26 de ani (Patriarhale, Romanţe din Heine). Continuă să publice poezii, traduceri din poeţi germani şi teatru. Împreună cu prietenul său, tânărul scriitor Dimitrie Anghel, publică sub pseudonimul A. Mirea lucrări originale şi traduceri din franceză.
În memoria sa, o stradă din centrul Braşovului îi poartă numele. Un bust care-l reprezintă pe poet este amplasat în Parcul Central al oraşului iar o placă memorială cu efigia poetului aminteşte de casa în care a locuit, pe Strada Prundului.

Gheorghe Dima
(n. 1847, Braşov – d. 1925, Cluj)

(n. 1847, Braşov – d. 1925, Cluj)
Gheorghe Dima
Personalitate a Brașovului
Gheorghe (George) Dima a fost o personalitate a muzicii româneşti, recunoscută şi în străinătate. Compozitor, dirijor, solist de operă, pianist şi profesor, Dima a studiat muzica la Braşov, Karlsruhe, Viena, Graz, Leipzig. A fost solist de operă la Klagenfurt şi Zürich, profesor de muzică şi dirijor de cor în Braşov şi Sibiu. A fost director al Şcolii de Gimnastică şi Cântări din Braşov şi primul director al Conservatorului din Cluj.
A cules şi a prelucrat folclor, a susţinut conferinţe, a concertat ca solist de operă şi pianist acompaniator. A scris articole şi cronici muzicale. A tradus în limbile română şi germană texte de lieduri, cantate, oratorii, librete de operă.
A primit premiul I al Asociaţiei Mozart Stiftung din Salzburg (1880).
Astăzi, Academia de Muzică din Cluj îi poartă numele. Filarmonica din Braşov s-a numit, din 1946 şi până la sfârşitul secolului trecut, ”Gheorghe Dima”. O stradă din oraşul său natal îi poartă numele.

Nicolae Teclu
(n. 1839, Braşov – d. 1916, Viena)

(n. 1839, Braşov – d. 1916, Viena)
Nicolae Teclu
Personalitate a Brașovului
Nicolae Teclu a fost un celebru chimist român, inventatorul arzătorului de laborator care-i poartă numele, Becul ”Teclu”. A studiat ingineria, arhitectura, chimia. A fost profesor de chimie generală şi chimie analitică la Viena şi a contribuit la dezvoltarea chimiei mondiale. A fost membru al Academiei Române.
A inventat aparate de laborator pentru detectarea metanului şi pentru prepararea ozonului. Nicolae Teclu este printre primii chimişti români recunoscuţi la nivel internaţional. În prezent, instituţii de învăţământ cu profil de chimie din România îi poartă numele. O stradă din Braşov se numeşte ”Nicolae Teclu”.

Ioan Meşotă
(n. 1837, Braşov – d. 1878)

(n. 1837, Braşov – d. 1878)
Ioan Meşotă
Personalitate a Brașovului
Ioan Meşotă a fost „unul dintre cei mai distinşi profesori din Braşov – după cum a fost descris într-o Enciclopedie Română. A studiat la Universităţile din Viena şi din Bonn, unde şi-a luat doctoratul în filozofie. Din 1861 a fost profesor la Gimnaziul Superior Românesc din Braşov. Autor de manuale şi promotor al culturii româneşti, Dr. Ioan Meşotă a fost director al Şcoalelor Centrale Române şi membru corespondent al Academiei Române.
În prezent, un colegiu naţional din Braşov îi poartă numele.

Mişu Popp
(n. 1827, Braşov – d. 1892, Braşov)

(n. 1827, Braşov – d. 1892, Braşov)
Mişu Popp
Personalitate a Brașovului
Mişu Popp a fost un celebru pictor român, reprezentant al academismului românesc. Fiu de zugrav de biserici, a fost un remarcabil porteritist şi pictor bisericesc. A studiat la Viena. În Braşov a pictat Biserica de pe Tocile; este autorul picturilor din Araci, Râşnov, Satulung. O vreme a pictat biserici în Ţara Românească alaturi de Constantin Lecca.
În 1865 revine la Braşov. Printre cele mai cunoscute lucrări ale artistului sunt portetele personalităţilor istorice, politice, culurale: Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, Andrei Mureşianu.

George Bariţ
(n. 1812, Jucu de Jos, comitatul Cluj – d. 1893, Sibiu)

(n. 1812, Jucu de Jos, comitatul Cluj – d. 1893, Sibiu)
George Bariţ
Personalitate a Brașovului
George Bariţ, scris şi Gheorghe Bariţiu, eminent istoric şi publicist – este întemeietorul presei româneşti din Transilvania. Absolvent al Facultăţii de Teologie, renunţă la preoţie în favoarea carierei didactice. Prima catedră a avut-o la Braşov; i se datorează înfiinţarea învăţământului comercial românesc la Braşov, a Şcolii Naţionale Comerciale.
Este întemeietorul primului ziar românesc din Transilvania, ”Gazeta de Transilvania”. Primul număr a apărut în 12 martie 1838.
De George Bariţ, important revoluţionar paşoptist se leagă şi înfiinţarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA). A fost membru fondator al Societăţii Literare Române, precursoarea Academiei Române. În anul 1893 a devenit preşedinte al Academiei Române. A scris dicţionare, istorie şi teatru.
Câteva instituţii de învăţământ din ţară îi poartă numele iar la Braşov, Biblioteca Judeţeană şi o stradă din Centrul Istoric

Constantin Lecca
(n. 1807, Braşov – d. 1887, Bucureşti)

(n. 1807, Braşov – d. 1887, Bucureşti)
Constantin Lecca
Personalitate a Brașovului
Constantin Lecca a fost nu doar un remarcabil portretist, autor al unor compozitii istorice şi picturi bisericeşti ci şi un militant pentru Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor şi Independenţa României. A studiat la Budapesta.
Pictura sa aminteşte de academism dar şi de Biedermeier, şi romantism. A fost primul profesor al pictorului Theodor Aman.
A înfiinţat prima tipografie din Craiova şi prima revistă culturală din Oltenia.

Diaconul Coresi
(născut la Târgovişte, d. 1583, Braşov)

(născut la Târgovişte, d. 1583, Braşov)
Diaconul Coresi
Personalitate a Brașovului
Nu se ştie anul în care Coresi s-a născut la Târgovişte… Autorul primelor cărţi în limba româna s-a stabilit în Şcheii Braşovului după jumătatea secolului XVI şi a excelat ca diacon, traducător şi meşter tipograf. Tiparniţa lui Coresi funcţionează şi astăzi în sala care-i poartă numele, din Muzeul Primei Şcoli Româneşti.
Cu ea a tipărit zeci de cărţi, în sute de exemplare, esenţiale pentru formarea limbii române literare. Câteva dintre ele sunt expuse în Muzeul din Şchei. În predosloviile pe care le-a scris, Coresi a militat pentru introducerii limbii române în biserică.
În Braşov, îi poartă numele o stradă din Centrul Istoric, dar şi noul cartier care se va construi pe locul fostei uzine de tractoare.
In imagine: Statuia lui Coresi din curtea Bisericii Sf. Nicolae

Johannes Honterus
(n. 1498, Braşov – d. 1549, Braşov)

(n. 1498, Braşov – d. 1549, Braşov)
Johannes Honterus
Personalitate a Brașovului
Johannes Honterus, născut Austen a fost cel mai de seamă umanist sas, reformator religios al saşilor din Transilvania, fondatorul gimnaziului săsesc din Braşov, actualul Liceu „Johannes Honterus”. A studiat la Viena, a predat la Cracovia (Polonia), a scris cărţi, a deprins arta tiparului la Basel, unde şi tipăreşte în 1532 harta Ţării Bârsei.
Din 1533 se întoarce la Braşov unde înfiinţează una dintre primele tipografii din Transilvania şi publică mai multe lucrări. Se ocupă de educaţia tinerilor, întemeiază şcoală, bibliotecă, dezvoltă activităţi culturale. A fost ales prim preot evanghelic al Bisericii Negre. Personalitate marcantă a epocii sale, s-a bucurat încă din timpul vieţii de un renume internaţional. Astăzi îi poartă numele comunitatea evanghelică a Bisericii Negre (Honterusgemeinde), curtea în care se află celebrul monument, statuia sa, creată în secolul XIX de sculptor german Haro Magnussen şi liceul.

Horia Andreescu
(n. 1946, Braşov)

(n. 1946, Braşov)
Horia Andreescu
Personalitate a Brașovului
Horia Andreescu este un prestigios dirijor român. A studiat la Conservatorul din Bucureşti, Academia de Muzică din Viena, la Trier şi München (cu dirijorul Sergiu Celibidache). A fost dirijor la Orchestra Filarmonicii din Ploieşti, dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, a fost mulţi ani director al formaţiilor muzicale Radio, dirijor rezident la Orchestra Naţională Radio, profesor asociat al Universităţii Nationale de Muzică Bucureşti, a dirijat mari orchestre din lume. Este fondatorul Orchestrei de Cameră „Virtuozii” din Bucureşti.
Horia Andreescu a primit importante premii şi titluri: premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane la Berlin, în 1997 Uniunea Criticilor Muzicali îl numeşte „Dirijorul anului”, a primit Premiul Comitetului Naţional UNESCO Pentru Dezvoltare Culturală (2002), Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce (2006).

Ion Ţiriac
(n. 1939, Braşov)

(n. 1939, Braşov)
Ion Ţiriac
Personalitate a Brașovului
Ion Ţiriac este un fost jucător profesionist de tenis român, fost hocheist, iar în prezent un influent om de afaceri în Germania şi România.
A fost membru al echipei de hochei pe gheaţă a României, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Innsbruck şi la Campionatele Mondiale.
În 1970, a câştigat împreună cu Ilie Năstase Turneul de Tenis de la Roland Garros. Alături de Ilie Nastase, Guillermo Villas şi Adriano Panatta a câştigat şi alte numeroase turnee internaţionale de tenis, inclusiv Campionatului Mondial de Tenis, Sao Paolo (1974). Ţiriac a fost component al echipei României în Cupa Davis între 1959 şi 1978. 9 ani a fost managerul lui Boris Becker, tenisman de clasă mondială. Între anii 1998 – 2004, a fost preşedinte al Comitetului Olimpic Român.

Alexandru Surdu
(n. 24 februarie 1938, Braşov, d. 2020, București)

(n. 24 februarie 1938, Braşov, d. 2020, București)
Alexandru Surdu
Personalitate a Brașovului
Alexandru Surdu a fost un filosof român, profesor de filosofie şi membru al Academiei Române, preşedinte al Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române, director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române.
Alexandru Surdu a fost elev al Liceului „Andrei Şaguna” din Braşov, absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1958-1963). Lucrarea de licenţă, notată cu zece a fost hotărâtoare pentru repartiţia la Institutul de Filosofie al Academiei Române. Din 1964 a fost cercetător la Centrul de Logică al Academiei Române.
A colaborat cu celebri filosofi români şi străini, a publicat sute de lucrări, a participat la cele mai importante reuniuni de specialitate, este laureatul a prestigioase premii, începând cu 1975 când primeşte un premiu al Academiei.
După 1990 Alexandru Surdu a ocupat postul de redactor şef al „Revistei de filosofie” şi „Revue roumaine de philosophie”, din 1992 devine preşedinte al Despărţământului Central-Braşov al Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, Astra şi director al revistei „Astra” din Braşov, este primit ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Braşov.
În 1996 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru critică, istorie literară şi eseu „Octav Şuluţiu”. În anul 2004 a fost distins cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de cavaler. În 2009 i-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov pentru contribuţia sa la istoria logicii, logica tradiţională şi simbolică, fundamentele ştiinţelor, filosofia artei şi istoria filosofiei.

Andrei Mureşianu
(n. 1816, Bistriţa – d. 1863, Braşov)

(n. 1816, Bistriţa – d. 1863, Braşov)
Andrei Mureşianu
Personalitate a Brașovului
Andrei Mureşianu a fost poet şi revoluţionar paşoptist din Transilvania. A studiat filozofia şi teologia la Blaj. Din 1838 vine la Braşov unde lucrează ca profesor şi redactor la Revista “Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, colaborând cu eminenţi cărturari, printre care vărul său, Iacob Mureşianu şi prietenul său, George Bariţ.
În luna mai 1848 scrie poezia “Un răsunet”, pentru care alege o melodie cunoscută în toate provinciile româneşti, “Din sânul maicii mele” compoziţie atribuită lui George Ucenescu.
Aşa s-a născut “Deşteaptă-te Române”, imnul Revoluţiei de la 1848, ”Marseilleza românilor” – cum numea Bălcescu acest cântec, devenit în 1989 Imnul României.
Andrei Mureşianu, numit de poetul naţional Mihai Eminescu “Preot deşteptării noastre, semnelor vremii profet !” – este acum patron spiritual al mai multor licee şi şcoli din România.
În memoria sa, la Braşov există o statuie lângă Teatrul Dramatic

CONSILIUL LOCAL

Consiliul local are initiativă și hotărăște, în condițiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepția celor care sunt date prin lege în competenta altor autorități publice, locale sau centrale. În cadrul acestei secțiuni, punem la dispoziția dumneavoastra informațiile și documente publice care sunt în competența Consiliului Local al Municipiului Brașov
DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BRAȘOV
EȘTI O PERSOANĂ CARE ARE NEVOIE DE AJUTOR SAU CUNOȘTI O ASTFEL DE PERSOANA?
PENTRU CUMPARATURI ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ SUNĂ LA:
DISPECERAT PRIMĂRIA BRAȘOV
UN VOLUNTAR VINE LA TINE!
EȘTI O PERSOANĂ VĂRSTNICĂ, NEDEPLASABILĂ, FĂRĂ SUSȚINĂTORI SAU ALTĂ FORMĂ DE AJUTOR, BOLNAV CRONIC SAU PERSOANĂ CU DIZABILITĂȚI?
DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ BRAȘOV ÎȚI ACORDĂ SPRIJIN! SUNĂ LA:
TELVERDE DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ
Comunicate de presă
Spații verzi în jurul blocurilor, dezvoltarea infrastructurii de drumeție sau transformarea străzilor în spații verzi și pietonale sunt trei dintre cele șase proiecte de mediu care au obținut finanțare de la Primăria Brașov
Sorin Toarcea
Purtător de cuvânt - Primăria Municipiului Brașov

Comunicat de presă
Spații verzi în jurul blocurilor, dezvoltarea infrastructurii de drumeție sau transformarea străzilor în spații verzi și pietonale sunt trei dintre cele șase proiecte de mediu care au obținut finanțare de la Primăria Brașov
miercuri, 22 iun. 2022Valoarea alocării bugetare pentru proiectele câștigătoare este de aproape 500.000 de lei
Municipalitatea a anunțat, astăzi, proiectele câștigătoare din domeniul protecției mediului care au obținut finanțare de la bugetul local prin Ghidul pentru mediu. Comisia de evaluare a selectat 6 dintre cele 10 proiecte depuse și declarate eligibile. Valoarea totală a celor șase proiecte este de 476.148 lei.
„Anul acesta avem șase proiecte de mediu câștigătoare, care vin să completeze programele municipalității în acest domeniu. Mă bucur pentru că brașovenii vor beneficia de o diversitate mare de acțiuni și activități care au rolul să facă din orașul nostru un oraș mai prietenos cu mediul, dar și cu cetățenii săi. Avem proiecte de amenajare a unor spații verzi în jurul blocurilor, de dezvoltare a infrastructurii de drumeție, de colectare selectivă sau de transformare a unei străzi, pentru o perioadă de timp, în zonă pietonală și zonă verde. Avem și un proiect care va readuce la viață vechile biciclete nefolosite, dar și va promova acest tip de transport. Valoarea finanțării, în acest an, a crescut de cinci ori față de prima ediție a acestui ghid, ajungând până la 100.000 de lei/proiect. Fiecare dintre aceste proiecte vor avea activități și în timpul Forumului Orașelor Verzi, care va avea loc între 5 și 11 septembrie. Vă aștept ca, împreună, să facem din Brașov capitala verde a României“, a declarat primarul Allen Coliban.
Proiectele câștigătoare sunt:
- „Mobilitate lentă – drumeţie «premium» la Brașov“, al Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor SKV.
Valoarea finanțării: 44.500 de lei.
Descriere activități principale: Proiectul își propune, ca în perioada 15 iulie – 30 octombrie, să evalueze potențialul de drumeție /mobilitate lentă de pe întreaga zonă deluroasă și montană a municipiului Brașov, pentru a pregăti punerea lor în valoare la standarde europene. Proiectul va analiza dezvoltarea infrastructurii de drumeție și va propune soluții pentru dezvoltarea drumeției de calitate.
- „Street Delivery Brașov – Shared Spaces“, al Fundației Cărturești.
Valoarea finanțării: 99.500 de lei.
Descriere activități principale: Pornind de la misiunea de reconversie a spațiului public prin pietonalizare și prin extensia spațiilor verzi, obiectivul general al proiectului Street Delivery Brașov 2022 este oferirea unui spațiu comun de reconectare la spiritul orașului și de petrecere a timpului liber, în care brașoveni de toate vârstele, minorități și turiști (atât din alte orașe românești cât și din afara României) să interacționeze liber și să colaboreze în cadrul unor serii de activități culturale și ateliere educaționale pe teme de sustenabilitate și ecologie. Aceste eveniment se va derula în timpul Forumului Orașelor Verzi de anul acesta, care va avea loc între 5 și 11 septembrie, în zona cuprinsă între magazinul Star și Modarom.
- „Recicleta: Proiect social, de mediu și mobilitate“,al Asociaţiei ,,Noua Uzină”.
Valoarea finanțării: 97.199 de lei.
Descrierea activității principale: Scopul principal al proiectului este schimbarea mentalității în ce privește reutilizarea bicicletelor nefolosite și conștientizarea impactului asupra mobilității și independenței care se generează prin readucerea lor la viața. Oricine intră în contact cu acest proiect înțelege că există la nivel local un mecanism accesibil prin care poate da valoare unor biciclete vechi, care pot aduce un beneficiu semnificativ celor care au cea mai mare nevoie. În acest scop vor fi colectate, recondiționate și apoi donate biciclete.
- „Sunete reciclate“,alAsociației Culturale Fanzin
Valoarea finanțării: 46.949 lei.
Descrierea activităților principale: Crearea a 7 instalații muzicale din materiale reciclate de care vor beneficia copiii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, pe o perioadă de 30 zile între 12 august și 11 septembrie. Proiecție a 3 documentare și 2 filme pentru copii în perioada 12 -14 august. Organizarea a 3 ateliere educative și creative despre reciclare în perioada 12 -14 august. Evenimentele se vor desfășura în Parcul Nicolae Titulescu și în Cartierul Coresi.
- „Brașov, un exemplu pentru spații verzi urbane“,al Propark – Fundația pentru Arii Protejate.
Valoarea finanțării: 98.450 lei.
Descrierea activităților principale: Proiectarea lucrărilor pentru creșterea calității a 5 spații verzi din jurul blocurilor de locuințe, până la data de 15 August 2022. Derularea dezbaterilor pe tema reamenajării spațiilor verzi din jurul blocurilor de locuințe în cadrul a 5 asociații de proprietari, pe o perioadă de 30 zile. Creșterea calității unui spațiu verde de minim 500 mp din jurul blocurilor de locuințe.
- „Co2Lectam separat împreună!“, al Fundației The Institute.
Valoarea finanțării: 100.000 de lei.
Descrierea activităților principale: Educarea în mod direct și conștientizarea copiilor și adolescenților în ceea ce privește importanța colectării separate și informarea tinerilor și adulților cu privire la managementul deșeurilor, prin campanii derulate în rețelele de socializare; colectarea și prezentarea – în cadrul FOV – a datelor preliminare pentru minim 70 de instituții publice din Brașov în ceea ce privește emisiile lor de carbon provenite din gestionarea deșeurilor și din consumurile de utilități.
Vești bune pentru șcheieni – vor putea ajunge direct cu autobuzul la Piața Dacia, în Livada Poștei, în centrul civic sau Bartolomeu, iar brașovenii vor ajunge mai ușor la Pietrele lui Solomon
Sorin Toarcea
Purtător de cuvânt - Primăria Municipiului Brașov

Comunicat de presă
Vești bune pentru șcheieni – vor putea ajunge direct cu autobuzul la Piața Dacia, în Livada Poștei, în centrul civic sau Bartolomeu, iar brașovenii vor ajunge mai ușor la Pietrele lui Solomon
marți, 21 iun. 2022De sâmbătă, 25 iunie, se introduce noul plan de transport pentru cartierul Șchei
De sâmbătă, 25 iunie, operatorul de transport RATBV va implementa noul plan de transport pentru cartierul Șchei, plan stabilit de municipalitate în urma propunerilor primite de la cetățeni și a consultării publice care a avut loc în luna mai. Principalele modificări vizează prelungirea liniei 4 până la stația Pe Tocile, iar la întoarcere traseul va coborî pe Mureșenilor și va avea stație și în Livada Poștei, iar linia 50 va fi prelungită până la Camera de Comerț și Industrie și va urca până la Pietrele lui Solomon.
,,Vești bune pentru șcheieni în privința transportului public. Dragi trocari, am luat la cunoștință doleanțele voastre în dezbaterea publică pe care am făcut-o împreună cu RATBV, operatorul de transport, și avem modificări la programul și la liniile de transport care deservesc cartierul Șchei. Astfel, linia 4 va urca până Pe Tocile, asigurând astfel o mai bună conexiune cu Gara Brașov și cu Piața Dacia, având totodată o frecvență îmbunătățită, dar va și coborî pe Mureșenilor, cu stație la Livada Poștei, pentru o mai bună conexiune cu zona străzii Lungi și cu cartierul Bartolomeu. Linia 50 va urca până la Pietrele lui Solomon și va coborî până la Camera de Comerț, nu doar pe Castanilor, astfel încât și conexiunea cu Centrul Civic să fie asigurată în mod eficient. Avem cea mai mare flotă de autobuze electrice din țară. Avem un transport modern, avem un transport verde, trebuie să avem și un transport eficient, iar demersurile făcute în ultima perioadă sunt exact în această direcție, de a îmbunătăți frecvențele și conectivitatea transportului public. Sper ca vestea aceasta bună să aducă un zâmbet pe buzele șcheienilor și să facă din transportul în zonă un transport mult mai utilizat”, a declarat primarul Allen Coliban.
Începând cu data de 25.06.2022 vor apărea următoarele modificări în Programul de Transport al autobuzelor din Șcheii Brașovului:
- – linia 4 va fi prelungită până la capătul de linie de Pe Tocile , cu traseul atribuit „Gară-Tocile-Gară”, iar frecvența va fi suplimentată cu încă două tururi. Frecvența liniei 4 la orele de vârf va fi de 9 minute. Zilnic vor fi efectuate 89 de curse pe linia 4. În Livada Poștei, pentru îmbarcarea călătorilor spre Tocile va fi utilizat peronul liniei 50 (în aliniament cu trotuarul Școlii Gimnaziale nr. 6), iar pe sensul de mers spre gară se va utiliza actualul peron al liniei 4. Având în vedere că stația de coborâre va fi în Livada Poștei, se rezolvă una dintre vechile doleanțe ale celor din Șchei, legătura cu cartierul Bartolomeu și zona străzii Lungi. În acest moment, locuitori din Șchei, pentru a ajunge în Bartolomeu, fie coborau în stația de la Star și veneau pe jos până la stația de la Primărie, fie veneau cu autobuzul 50 până la stația de la Primărie, ocolind pe str. Castanilor. Atât urcarea, cât și coborârea din Tocile se va efectua pe strada Mureșenilor;
- – linia 50 va fi prelungită până în giratoriul de la AFI, cu stație de debarcare/ îmbarcare la Patria și la Camera de Comerț. Toate cele 6 tururi ale liniei 50 vor efectua traseul ,,Solomon-Livada Poștei-Solomon”. În prezent, o parte dintre curse întorceau în stația Podul Crețului. Frecvența liniei 50 la orele de vârf va fi la 9 minute. Zilnic vor fi efectuate 86 de curse pe linia 50.
- – linia 51 ,,Gară – Tocile – Gară” (ce avea un singur tur de circulație) va fi desființată;
- – linia 52 ,,Panselelor – Tocile – Panselelor” își va menține traseul și frecvența.

Primăria investește 26,5 milioane de lei, fonduri nerambursabile, în achiziția de echipamente IT pentru profesorii și elevii din Brașov
Sorin Toarcea
Purtător de cuvânt - Primăria Municipiului Brașov

Comunicat de presă
Primăria investește 26,5 milioane de lei, fonduri nerambursabile, în achiziția de echipamente IT pentru profesorii și elevii din Brașov
marți, 14 iun. 2022Municipalitatea a lansat licitația pentru achiziția de echipamente IT pentru școli. Fondurile sunt asigurate printr-o finanțare europeană nerambursabilă
Primăria Brașov a lansat zilele acestea licitația pentru achiziția de ,,Echipamente TIC pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul Brașov”, respectiv achiziția de table interactive, proiectoare și ecrane de proiecție, camere web, laptopuri, tablete grafice și desktopuri.
Fondurile necesare acestei achiziții vor fi asigurate prin intermediul unei finanțări europene nerambursabile, finanțare în cadrul căreia municipalitatea a ajuns în faza de precontractare, după ce, săptămâna trecută, a primit confirmarea că a depășit faza de evaluare tehnico-financiară. Valoarea proiectului pentru care s-a solicitat finanțarea este de 26.541.613 lei, din care 98% reprezintă finanțare nerambursabilă.
,,Mă bucur să împărtășesc cu voi o veste importantă pentru învățământul brașovean, respectiv aprobarea proiectului depus pentru finanțare pentru dotarea școlilor din Brașov cu echipamente IT. Este un proiect în valoare de 26,5 milioane de lei, un proiect pe care l-am depus spre finanțare la începutul anului trecut, un proiect care vine să ofere tablete elevilor dar, și mai important, toată infrastructura IT necesară unui act de educație modern în școlile brașovene: proiectoare, table inteligente, laptopuri și toate instrumentele de care profesorii au nevoie pentru un act educațional digital de calitate. Educația este un pilon important în dezvoltarea comunității, iar la Brașov creștem calitatea învățământului folosind bani nerambursabili. Este un element de mândrie pentru noi toți”, a precizat primarul Allen Coliban.
Inițial, acest proiect a fost gândit pentru achiziția de tablete pe care să lucreze copii în perioada pandemiei. Deoarece o astfel de soluție nu rezolva problemele decât pe termen scurt, Municipalitatea a luat decizia ca majoritatea fondurilor să fie alocată achiziției de echipamente IT necesare activității de predare, respectiv table interactive, proiectoare, laptopuri sau calculatoare, iar tablete au fost prevăzute pentru a acoperi necesarul pentru elevii aflați în situații sociale deosebite.
Conform caietului de sarcini, prin această achiziție Primăria Brașov va cumpăra: 942 de table interactive; 732 de proiectoare; 574 de ecrane de proiecție; 1.097 de camere web conferință; 2.161 de laptopuri, la care se vor adăuga și tablete grafice (2161 buc) și 260 de sisteme desktop + monitor. Toate echipamentele vor fi livrate cu softurile necesare funcționării lor. Cantitățile de echipamente IT au fost stabilite în funcție de necesarul transmis de fiecare unitate de învățământ.
Valoarea estimată a achiziției este de 20.903.631.17 lei, la care se adaugă TVA.
Modalitatea de atribuire este cel mai bun raport calitate-preţ, în care propunerea financiară reprezintă 60 de puncte, punctajul tehnic – respectiv includerea și a altor dotări față de cele minimale prevăzute în caietul de sarcini – este 35 de puncte, iar termenul de livrare este maxim 5 puncte, în cazul în care livrarea se face în maxim 60 de zile.
Termenul limită pentru primirea ofertelor este 15 iulie 2022, ora 15:00. Această achiziție face parte dintr-un proiect care mai cuprinde și achiziția de tablete pentru elevi, procedură aflată în faza de semnare a contractului, după ce compania Orange a fost declarată câștigătoare pentru furnizarea celor 1.357 de tablete care vor fi furnizate copiilor aflați în situații sociale deosebite.
Începând cu luna iulie, angajații serviciului de administrare piețe vor verifica, pe teren, cantitățile de legume și fructe recoltate, calitatea acestor produse, inclusiv cantitatea de pesticide utilizate. Consiliul Local a aprobat noul regulament al piețelor
Sorin Toarcea
Purtător de cuvânt - Primăria Municipiului Brașov

Comunicat de presă
Începând cu luna iulie, angajații serviciului de administrare piețe vor verifica, pe teren, cantitățile de legume și fructe recoltate, calitatea acestor produse, inclusiv cantitatea de pesticide utilizate. Consiliul Local a aprobat noul regulament al piețelor
joi, 9 iun. 2022În ședința de astăzi, Consiliul Local a aprobat noul regulament privind organizarea comerţului în pieţele publice ale municipiului Braşov, act normativ prin care Municipalitatea se asigură că toate categoriile de producători din domeniul agricol vor avea un acces facil în piețele brașovene, în paralel cu o verificare mai strictă a calității și autenticității produselor. În acest fel, brașovenii vor putea cumpăra produse românești, de calitate, susținând munca micilor producători agricoli.
,,În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi a fost adoptat noul Regulament de organizare și funcționare al piețelor. Cea mai importantă modificare pe care acest regulament o aduce este că, de acum, în piețele din Brașov pot fi prioritizați producătorii, care să aducă cele mai bune produse pentru brașoveni. În acest sens, reprezentanții Serviciului Piețe se vor deplasa pe teren pentru a efectua controale la producători, pentru a vedea recoltele și conformitatea cu ceea ce au declarat, iar o noutate este că vom efectua analize pentru a verifica nivelul pesticidelor folosite în recoltele pe care le comercializează”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Începând cu luna iulie, odată cu atribuirea locurilor de vânzare în piețe, producătorii vor trebui să își dea acordul pentru ca angajații Serviciului de administrare piețe să poată verifica, la fața locului, suprafețele de teren pe care cultivă legumele și fructele, cantitățile obținute, iar în cazul produselor lactate, numărul de animale pe care le dețin. Totodată, toate documentele vor fi verificate în original, pentru a nu putea fi contrafăcute.
Tot angajații Serviciului de Piețe vor verifica, prin sondaj, cu ajutorul unor sisteme de testare electronice, cantitatea de pesticide din produsele comercializate, iar în cazul celor în care se constată cantități mai mari decât cele legale, mostrele vor fi trimise la laboratoare specializate ANSVSA.
În cazul în care se constată că produsele comercializate nu au fost recoltate de pe proprietatea celui care le vinde sau calitatea produselor nu este conformă, aceștia, pe lângă amendă, își vor pierde și dreptul de a vinde în piețele publice din Brașov.
De asemenea, noul regulament prevede și modul de stabilire a locurilor de vânzare, care se va face raportat la suprafaţa de teren/anvergura exploataţiei deţinute şi la cantitatea de produse obţinută. Serviciul de piețe va stabili o metodologie de calcul a acestor cantități, pentru a elimina posibilitatea celor care dețin suprafețe de câteva sute de metri de teren să poată vinde tone de produse, de toate tipurile, pentru că dețin un certificat de producător eliberat de primăria unde se află terenul fără a ține cont de cantitățile și tipurile de produse care pot fi cultivate.
Toate produsele comercializate trebuie să fie obținute în exploatația proprie, dar pot fi comercializate și preparate din legume și fructe, cu condiția ca ingredientele/materiile prime să fie tot din producția proprie, iar manopera să aparţină tot producătorului.
O altă prevedere nouă este cea referitoare la asigurarea datelor privind autenticitatea produselor comercializate. Conform actului normativ, au prioritate la ocuparea locurilor de vânzare cei care vor pune la dispoziţia administraţiei pieţelor datele despre autenticitatea produselor, în vederea informării publicului larg.
De asemenea prin regulament se introduc încă trei categorii de utilizatori care își pot comercializa produsele în piețele brașovene: grupuri și organizații ale producătorilor agricoli; cooperativele agricole și gospodăriile ţărăneşti, ceea ce înseamnă, indirect, și o mână de ajutor pentru producătorii care nu au posibilitatea de a gestiona atât producția cât și comercializarea.
Administrația piețelor va aduce producătorii mai aproape de brașoveni; în curând, pe site-ul instituției vor fi prezentați producătorii prezenți în piețe precum și mărfurile acestora.
Pentru confortul cumpărătorilor vor exista condiții noi de etichetare a mărfurilor, care să ofere informațiile complete și perfect lizibile cu privire la calitatea mărfii, originea ei și prețul de vânzare.
Vezi mai multe imagini aici.
Noul cămin pentru persoane fără adăpost a ajuns la stadiul de finisaje
Sorin Toarcea
Purtător de cuvânt - Primăria Municipiului Brașov

Comunicat de presă
Noul cămin pentru persoane fără adăpost a ajuns la stadiul de finisaje
miercuri, 8 iun. 2022Conform estimărilor constructorului, lucrările se vor finaliza până în octombrie 2022, cu 8 luni înainte de termen
Viceprimarul Flavia Boghiu și directorul Direcției de Asistență Socială, Mariana Topoliceanu, au verificat astăzi stadiul lucrărilor pentru amenajarea noului cămin pentru persoane fără adăpost, de pe strada Panselelor. Lucrările de amenajare a căminului, începute în iunie 2021, au ca obiectiv crearea unui centru complex care să ofere servicii de adăpost de noapte, centru de zi și centru rezidențial pentru persoanele fără adăpost.
,,Astăzi am venit să verificăm stadiul lucrărilor la noul Cămin pentru persoane fără adăpost, investiție care se derulează în această perioadă pe strada Panselelor, lângă Direcția de Asistență Socială. Ne-am bucurat să vedem că lucrările sunt în stadiu avansat, astfel că vor fi finalizate înainte de termen, ceea ce înseamnă că vom putea oferi condiții mult mai bune pentru o sută de persoane fără adăpost din municipiul Brașov, mai mult decât putem primi în momentul acesta la centrul de pe strada Zizinului. De asemenea, prin înființarea acestui centru, imobilul de pe strada Zizinului va putea deveni bloc de locuințe sociale, deoarece este atât de mare nevoie de locuințe sociale la nivelul municipiului. Prin înființarea acestui nou centru condițiile vor fi mai bune pentru cei fără adăpost, și vom putea oferi servicii complexe – servicii rezidențiale de termen lung, servicii de intervenție – cu mult mai multe decât putem asigura la imobilul de pe strada Zizinului”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Până în acest moment s-au executat: lucrările de consolidare a cladirii, prin turnarea de diafragme de la talpa fundației până la ultimul nivel al clădirii; toate instalațiile prevăzute în proiect – electrică, detecție incendiu, supraveghere video, sanitare, ventilații și termică; lucrările de tencuieli la pereți, aplicare glet și lavabilă; compartimentările din gipscarton; montare uși interioare; montare ferestre PVC; turnare șape pentru pardoseli; tavanele casetate pe coridoare; înlocuirea integrală a acoperișului: grinzi, căpriori, astereală, învelitoare.
,,Stadiul lucrărilor este destul de avansat, în sensul în care suntem la nivel de tot ce înseamnă interioare, undeva la 95% din lucrarea executată, rămânând doar partea de exterior, respectiv placarea cu vată minerală și realizarea fațadei ventilate. Până la acest moment s-au realizat toate lucrările ce înseamnă instalații, tot ce înseamnă partea de consolidare a clădirii – care a fost destul de complexă, în sensul în care s-a spart absolut toată placa interioară de la parter, s-a realizat cămășuiala fundațiilor, după care s-a urcat până la ultimul nivel cu diafragme de beton așezate în patru colțuri ale clădirii de așa natură încât să asigure un risc seismic scăzut. Șarpanta s-a refăcut în totalitate, deoarece era destul de greu de refăcut cea veche. Partea de instalații este una destul de complexă, în sensul în care avem și un sistem de aer-aer, cu pompă de căldură, care asigură un confort termic ridicat atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă, cu consumuri reduse de energie electrică. Lucrările care mai sunt de executat, din punctul nostru de vedere sunt lucrările simple: placarea fațadei cu vată minerală bazaltică și după aceea se va pune sistemul de fațadă ventilată, un sistem modern. Noi estimăm că putem să finalizăm lucrările, să sperăm, la început de septembrie, octombrie”, a precizat inginerul Dragoș Măgureanu.

În următoarele luni se vor turna șapele autonivelante pentru fiecare nivel, va fi montat covor PVC pentru toate nivelurile, vor fi montate corpurile de iluminat, prizele și întrerupătoarele, iar la exterior se va monta fațada ventilată.
Lucrările sunt realizate de asocierea dintre HAR&H și RomFit Grup, valoarea lucrărilor fiind de 15.319.748,26 lei + TVA. Termenul de finalizare a lucrărilor este: 17 iunie 2023.
Obiectivul acestei construcții este de a amenaja un cămin pentru persoane fără adăpost, cu locuri de cazare concentrate într-un adăpost de noapte şi cazare în regim de urgenţă, structurat în spaţiu de triaj şi spaţiu de cazare, prin transformarea fostului cămin școlar. Parterul imobilului va avea un spaţiu închis şi securizat, prevăzut cu geam de supraveghere, izolator dotat cu pat şi băncuţe, spaţiu pentru păstrarea articolelor de îmbrăcăminte dotat cu dulapuri, băncuţe şi maşină de spălat, sală de mese şi spaţiu de cazare de urgenţă.

Etajele se vor amenaja ca spaţii de cazare, grupuri sanitare comune cu cabine de duş diferenţiate pe sexe şi spaţii pentru pregătirea hranei.
Clădirea nou realizată va veni în ajutorul persoanelor fără adăpost, premiza creșterii numărului acestora fiind cauzată de problemele sociale, criza financiară etc. Importanța acestei lucrări rezidă în necesitatea nevoii de locuință, tot mai des întâlnită, nevoia găsirii unui loc de muncă și, în general, depășirea acestor situații dificile și integrarea socio-profesională a persoanelor fără adăpost.
Vezi mai multe imagini (click aici)
Despre Brașov
Municipiul Braşov sau Kronstadt adică "Orașul Coroanei" (reşedinţa judeţului Brașov) este situat la 25gr30' longitudine estică şi 45gr45' longitudine nordică cu o altitudine medie de aproximativ 600 m. Braşovul este situat în inima României, în curbura arcului Carpatic și beneficiază din plin de influenţa istoriei.
Așezat la poalele muntelui Tâmpa cu o altitudine de 967 m și totodată la graniţa de nord a Carpaţilor Orientali, este destinaţia turistică favorită în România.
La doar 13 km de Brașov, sus în munţii Postăvarul, se găseşte cea mai frumoasă staţiune de iarnă, Poiana Braşov. Aici, sporturile de iarnă, în principal schiul şi snowboardul, aduc în sezonul de iarnă mii de turişti din toată Europa. Plimbările cu sania trasă de cai, cu ski-jetul sau patinajul, sunt doar câteva dintre activităţile disponibile în Poiana Braşov.
Climă și relief
Clima este temperat continentală, caracterizându-se prin nota de tranziţie între clima temperată de tip oceanic şi cea temperată de tip continental.
Aflat in curbura arcului Carpatic în vecinătatea Brașovului veți găsi variate forme de relief. Astfel, la vest de Brașov se găsesc Carpaţii Meridionali cu cele mai importante masive: Făgăraş cu vârful Moldoveanul 2543 m, Piatra Craiului cu vârful La Om 2239 m, la sud de Brașov, muntele Postăvarul cu vârful Cristianul Mare 1802 m, masivul Bucegi cu vârful Omu 2 07 m, la sud-est de Brașov, muntele Piatra Mare cu vârful Piatra Mare 1844 m, la est de Brașov masivul Ciucaş cu vârful Ciucaş 1956 m, şi o parte a munţilor Întorsura Buzăului. Relieful împrejurimilor Brașovului conţine şi o regiune de coline subcarpatice, depresiuni cu aspect de şes – Ţara Bârsei şi Ţara Făgăraşului.
Natura înconjurătoare
În apropierea Brașovului veți găsi 2 parcuri naţionale (Piatra Craiului şi Bucegi) precum și alte 30 de arii protejate printre care și muntele Tâmpa. Suprafeţele protejate au 27313,7 ha, reprezentând circa 7 la sută din suprafaţa judeţului Brașov.
Apele de munte şi de şes sunt populate cu specii diferite de peşti (păstrăv, lipan, mreană).
Pădurile abundă în specii de amfibieni, reptile, păsări (şorecarul comun şi încălţat, barza albă şi neagră, potârnichea, cocoşul de munte, acvila) şi mamifere (capra neagră, ursul, căpriorul, mistreţul, râsul).