Depunerea cererii pentru emiterea actului de identitate, se poate face în baza unei programări online SAUa unui bon de ordine emis zilnic de ordonatorul amplasat în incinta serviciului, începând cu ora 8:15. Persoanele care au programare on-line, se regăsesc pe liste afișate și NUau nevoie de bon de ordine de la ordonatorul numeric aflat în incinta instituției.
Anunț privind termenele de eliberare ale actelor de identitate
Termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea actelor de identitate este de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.
În cazul cererilor care necesită verificări suplimentare (prin structurile de poliție de ordine publică sau în cazul solicitării duplicatelor certificatelor/extraselor de stare civilă din alte localități), termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea actelor de identitate este de până la 30 de zile, ce poate fi prelungit cu încă 15 zile.
În cazul cetățenilor aflați într-o situație deosebită ce poate justifica solicitarea eliberării actului de identitate într-un termen mai scurt decât cel stabilit (ex.:motive medicale, deplasarea urgentă în altă localitate sau în alt stat, susținerea unor concursuri/examene, efectuarea unor operațiuni notariale/bancare/poștale, etc.), aceștia pot solicita directorului executiv al SPCLEP aprobarea pentru eliberarea actului de identitate într-un termen mai scurt decât cel stabilit. Cererea motivată pentru eliberarea actului de identitate, pentru astfel de situații, se depune la lucrătorul de evidență care instrumentează lucrarea sau, după caz, la Ghișeul Eliberări-Informații, cu referire la cererea inițială depusă.
În situații de urgență, cetățenii se pot adresa și Direcției Județene Comunitare de Evidență a Persoanelor Brașov, cu sediul în Mun. Brașov, str. Nicolae Titulescu nr. 28.
Deblocarea calendarului se efectuează AUTOMAT la ÎNCEPUTUL fiecărei luni pentru luna următoare conformRegulamentului.
..
.
Prin adresa nr. 2182 din 05.02.2024, DIRECȚIA JUDEȚEANĂ COMUNITARĂ DE EVIDENȚĂ A PERSOANELOR BRAȘOV,
ne comunică următoarele:
” Prin Hotărârea nr. 494 din 22.12.2023 – privind stabilirea taxelor și tarifelor de interes județean pentru anul 2024,
Consiliul județean Brașov a stabilit următoarele taxe speciale pentru avizarea transcrierilor:
219 lei – Taxă pentru avizarea transcrierii în registrele de stare civilă române a actelor de stare civilă ale cetățenilor români, întocmite de autoritățile străine, în termen de 30 zile de la data înregistrării documentației.
439 lei – Taxă pentru avizarea transcrierii în registrele de stare civilă române a actelor de stare civilă ale cetățenilor români, întocmite de autoritățile străine, în regim de urgență.
295 lei – Taxă pentru soluționarea cererii de schimbare a numelui și/sau prenumelui pe cale administrativă, în termen de 30 de zile de la data înregistrării documentației.
* Plățile se vor efectua în contul: RO77TREZ13121360206XXXXX, deschis la Trezoreria Brașov, BENEFICIAR JUDEȚUL BRAȘOV – Cod de identificare fiscală 4384150 (pe ordinul de plată va fi înscrisă obligatoriu mențiunea – taxă transcriere, precum și numele titularului actului).”
TRANSCRIERI, SCHIMBĂRI DE NUME, RECTIFICĂRI, ÎNSCRIERI MENȚIUNI DIN STRĂINĂTATE, DIVORȚURI ADMINISTRATIVE - Acte necesare
Cartela de sezon personalizabila si netransmisibila
Adult: 5000 lei
Copil 6-12 ani: 3000 lei
Telecabine
Urcare simpla
Adult: 40 lei
Copil 6-12 ani: 25 lei
Urcare si coborare
Adult: 65 lei
Copil 6-12 ani: 35 lei
Coborare
Adult: 40 lei
Copil 6-12 ani: 25 lei
Număr puncte anulate pe tip de instalație de transport pe cablu Sezon 2024 - 2025
Important! Punctele si abonamentele achizitionate sunt valabile si se pot utiliza doar în sezonul curent. Nu se acceptă restituirea banilor sau reportarea în sezonul următor a punctelor neconsumate sau a abonamentelor neutilizate in totalitate în sezonul curent.
Nerespectarea conditiei de netransmisibilitate a cartelei de sezon conduce la anularea dreptului de folosinta al acesteia fara nici o despagubire.
Instalatie de transport
Luni - Duminică
Vineri - Duminică
Luni - Joi
Luni - Duminică
În perioadele
07.12.2024-31.12.2024
20.01.2025-20.02.2025
In perioadele
03.01.2025-05.01.2025
10.01.2025-12.01.2025
17.01.2025-19.01.2025
21.02.2025-23.02.2025
28.02.2025-02.03.2025
In perioadele
01.01.2025-16.01.2025
24.02.2025-20.03.2025
Liviu Cornel Babeş a fost electrician, talentat artist plastic amator braşovean, devenit erou în 2 martie 1989 când s-a autoincendiat pe Pârtia Bradu din Poiana Braşov, în semn de protest faţă de regimul totalitar din România. Prin gestul său extrem a vrut să atragă atenţia lumii întregi asupra dictaturii comuniste din ţara sa.
În 1996 i-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov ca recunoaştere a sacrificiului făcut pentru cauza libertăţii în condiţii opresive.
În 1997, Liviu Cornel Babeş a fost declarat erou-martir prin lege; în memoria sa a fost dezvelită o placă din bronz pe soclu în curtea Bisericii din Poiana Braşov.
Hans Eckart Schlandt, muzician şi profesor sas – este printre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi organişti din România, din 1965 coordonatorul concertelor de orgă ale Bisericii Negre din Braşov.
Primele lecţii de pian le-a luat de la tatăl său, Walter Schlandt, pianist concertist, profesor de muzică şi dirijor de cor. A început să studieze orga, de la vârsta de 14 ani, cu profesorul Victor Bickerich, iar din 1957 la clasa de orgă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Din 1962 a fost profesor de muzică la Braşov iar în 1965 a obţinut postul de organist şi de dirijor al corului Bisericii Negre. În plin regim totalitar, când muzica religioasă nu era agreată, a reuşit să asigure continuitatea concertelor de muzică sacră în Biserica Neagră, fregventate de un numeros public dornic de a-şi regăsi libertatea spirituală.
Hans Eckart Schlandt a înfiinţat în 1993 Corul de Tineret „Bach”, pe care l-a condus până în 2004, când conducerea a fost prelută de fiul său, Steffen Markus Schlandt.
A susţinut numeroase concerte de orgă în ţară şi în străinătate, a avut o deosebită activitate didactică; concerte de orgă în interpretarea sa au fost înregistrate pe câteva albume muzicale.
Este laureatul unor importante premii: Premiul „Johann-Wenzel-Stamitz” (Mannheim, 2000), Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din România, Premiul „Apollonia Hirscher” (Braşov, 2002), Medalia „Honterus”. Din septembrie 2011 este Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov.
Gernot Nussbächer este un prestigios istoric, arhivar, scriitor de limba germană. A studiat istoria la Universitatea din Cluj. A lucrat la Arhivele Statului din Braşov, la Biblioteca Judeţeană şi la Arhivele Bisericii Negre. Gernot Nussbächer este considerat unul dintre cei mai competenţi specialişti în domeniul arhivisticii.
A publicat zeci de cărţi şi broşuri, sute de articole ştiinţifice, lucrări despre Braşov şi alte localităţi din Transilvania.
În 2009, istoricului Gernot Nussbächer i-a fost decernată Medalia „Honterus”.
Brassaï, (pseudonimul lui Gyula Halász jr., în traducere din maghiară braşovean) a fost un celebru artist fotograf, pictor, sculptor, cineast şi publicist francez de origine maghiară, născut la Braşov. A fost supranumit de prietenul său, scriitorul Henry Miller, „ochii Parisului”.
Brassai a ajuns prima oară la Paris pe când avea 3 ani iar tatăl său preda la Sorbona. După absolvirea Liceului Real din Braşov a studiat la Academia de Arte din Budapesta.
După Primul Război Mondial s-a înrolat în armata roşie maghiară iar din 1920 şi-a reluat studiile la Academia de Arte Frumoase din Berlin-Charlottenburg. În 1924 s-a stabilit definitiv la Paris. Poetul francez Jacques Prévert şi scriitorul american Henry Miller i-au devenit unii dintre cei mai apropiaţi prieteni. Din anul 1929 Gyula Halász a început să fotografieze Parisul în cele mai interesante ipostaze. Primul album, „Parisul, noaptea”, a însemnat primul mare succes. O parte dintre fotografii le-a consacrat celebrităţilor epocii (Salvador Dali, Pablo Picasso, Henri Matisse, Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir…).
A scris 17 cărţi, numeroase articole şi un roman. Brassai a primit numeroase şi importante titluri şi premii internaţionale.
Personalitate multiculturală a sec. XX – Gyula Halász – Brassai a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov, acordat post – mortem
în 2009, pentru strălucita sa contribuţie la patrimoniul cultural al comunităţii braşovene şi internaţionale.
Hans Mattis-Teutsch, braşovean de origine maghiară şi germană a fost pictor, sculptor şi grafician. A studiat la Academia de Arte Decorative din Budapesta şi la Academia Regală din München. În lucrările sale se regăsesc influenţele stilurilor art nouveau, post-impresionism, expresionism abstract, figurativ stilizat şi constructivism. A fost profesor la Liceul Industrial din Braşov. În 1918 s-a alăturat grupării “Abstrakte Gruppe der Sturm” şi a expus la Berlin.
Lucrările sale au fost admirate şi bine primite de criticii de artă încă de la prima expoziţie personală, din 1920, de la Bucureşti. A fost reprezentant activ al avangardei în România, după care s-a orientat spre arta figurativă. Hans Mattis-Teutsch a publicat şi lucrarea „Ideologia artei – stabilitate şi acţiune în creaţia artistică” – expresie a fazei sale artistice realist- socialiste.
În 1944 – 1945 a fondat gruparea artiştilor plastici din Braşov, care a devenit filială a Uniunii Artistilor Plastici, pe care a prezidat-o în câteva rânduri.
Din anul 2006, Liceul de Arte Plastice din Braşov îi poartă numele.
Sextil Puşcariu a fost filolog şi unul dintre cei mai mari lingvişti ai României, istoric literar, pedagog, cronicar muzical şi teatral, conducător de instituţii culturale, publicist şi academician român.
Sextil Puşcariu a studiat la Braşov, la Gimnaziul Românesc (actualul Colegiu Naţional „Andrei Şaguna”), în Germania, la Leipzig, în Franţa, la Paris, în Austria, la Viena. A obţinut titlul de doctor în filosofie al Universităţii din Leipzig, docenţa pentru filologie românească la Universitatea din Viena. A fost profesor din anul 1906, titularul catedrei de limbă şi literatură română şi decanul Facultăţii de Filosofie din Cernăuţi. Iniţiază şi conduce ziarul Glasul Bucovinei (1918), militează pentru unirea Bucovinei cu România. În 1919 refuză postul de ministru al Bucovinei la Bucureşti. Este numit comisar general al Consiliului Dirigent privind organizarea Universităţii Daciei Superioare din Cluj după Unirea Transilvaniei cu România.
A fost primul rector român al Universităţii din Cluj, a întemeiat Muzeul Limbii Române. A făcut parte din delegaţia României la Liga Naţiunilor de la Geneva, a fost reprezentantul României la Institutul Internaţional de Cooperaţie Intelectual de pe lângă Societatea Naţiunilor, membru în Comitetul Internaţional de Lingvistică, a condus Revista „Cultura” din Cluj, a fost director al Institutului român din Berlin, rector al Universităţii Transilvane din Sibiu. Sextil Puşcariu este autorul a peste 400 de lucrări de o mare valoare ştiinţifică, a iniţiat şi a coordonat Dicţionarul limbii române şi Atlasul lingvistic român. Printre lucrărişe sale se află şi „Braşovul de altădată”, o descriere extrem de documentată şi interesantă a oraşului.
În memoria sa, câteva instituţii de învăţământ din ţară îi poartă numele. La Bran i-a fost dedicat un bust din bronz.
Ştefan Octavian Iosif a fost poet şi traducător, membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români. A studiat la Braşov, Sibiu şi Paris. Primele volume de versuri îi sunt publicate la 26 de ani (Patriarhale, Romanţe din Heine). Continuă să publice poezii, traduceri din poeţi germani şi teatru. Împreună cu prietenul său, tânărul scriitor Dimitrie Anghel, publică sub pseudonimul A. Mirea lucrări originale şi traduceri din franceză.
În memoria sa, o stradă din centrul Braşovului îi poartă numele. Un bust care-l reprezintă pe poet este amplasat în Parcul Central al oraşului iar o placă memorială cu efigia poetului aminteşte de casa în care a locuit, pe Strada Prundului.
Gheorghe (George) Dima a fost o personalitate a muzicii româneşti, recunoscută şi în străinătate. Compozitor, dirijor, solist de operă, pianist şi profesor, Dima a studiat muzica la Braşov, Karlsruhe, Viena, Graz, Leipzig. A fost solist de operă la Klagenfurt şi Zürich, profesor de muzică şi dirijor de cor în Braşov şi Sibiu. A fost director al Şcolii de Gimnastică şi Cântări din Braşov şi primul director al Conservatorului din Cluj.
A cules şi a prelucrat folclor, a susţinut conferinţe, a concertat ca solist de operă şi pianist acompaniator. A scris articole şi cronici muzicale. A tradus în limbile română şi germană texte de lieduri, cantate, oratorii, librete de operă.
A primit premiul I al Asociaţiei Mozart Stiftung din Salzburg (1880).
Astăzi, Academia de Muzică din Cluj îi poartă numele. Filarmonica din Braşov s-a numit, din 1946 şi până la sfârşitul secolului trecut, ”Gheorghe Dima”. O stradă din oraşul său natal îi poartă numele.
Nicolae Teclu a fost un celebru chimist român, inventatorul arzătorului de laborator care-i poartă numele, Becul ”Teclu”. A studiat ingineria, arhitectura, chimia. A fost profesor de chimie generală şi chimie analitică la Viena şi a contribuit la dezvoltarea chimiei mondiale. A fost membru al Academiei Române.
A inventat aparate de laborator pentru detectarea metanului şi pentru prepararea ozonului. Nicolae Teclu este printre primii chimişti români recunoscuţi la nivel internaţional. În prezent, instituţii de învăţământ cu profil de chimie din România îi poartă numele. O stradă din Braşov se numeşte ”Nicolae Teclu”.
Ioan Meşotă a fost „unul dintre cei mai distinşi profesori din Braşov – după cum a fost descris într-o Enciclopedie Română. A studiat la Universităţile din Viena şi din Bonn, unde şi-a luat doctoratul în filozofie. Din 1861 a fost profesor la Gimnaziul Superior Românesc din Braşov. Autor de manuale şi promotor al culturii româneşti, Dr. Ioan Meşotă a fost director al Şcoalelor Centrale Române şi membru corespondent al Academiei Române.
În prezent, un colegiu naţional din Braşov îi poartă numele.
Mişu Popp a fost un celebru pictor român, reprezentant al academismului românesc. Fiu de zugrav de biserici, a fost un remarcabil porteritist şi pictor bisericesc. A studiat la Viena. În Braşov a pictat Biserica de pe Tocile; este autorul picturilor din Araci, Râşnov, Satulung. O vreme a pictat biserici în Ţara Românească alaturi de Constantin Lecca.
În 1865 revine la Braşov. Printre cele mai cunoscute lucrări ale artistului sunt portetele personalităţilor istorice, politice, culurale: Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, Andrei Mureşianu.
(n. 1812, Jucu de Jos, comitatul Cluj – d. 1893, Sibiu)
George Bariţ
Personalitate a Brașovului
George Bariţ, scris şi Gheorghe Bariţiu, eminent istoric şi publicist – este întemeietorul presei româneşti din Transilvania. Absolvent al Facultăţii de Teologie, renunţă la preoţie în favoarea carierei didactice. Prima catedră a avut-o la Braşov; i se datorează înfiinţarea învăţământului comercial românesc la Braşov, a Şcolii Naţionale Comerciale.
Este întemeietorul primului ziar românesc din Transilvania, ”Gazeta de Transilvania”. Primul număr a apărut în 12 martie 1838.
De George Bariţ, important revoluţionar paşoptist se leagă şi înfiinţarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA). A fost membru fondator al Societăţii Literare Române, precursoarea Academiei Române. În anul 1893 a devenit preşedinte al Academiei Române. A scris dicţionare, istorie şi teatru.
Câteva instituţii de învăţământ din ţară îi poartă numele iar la Braşov, Biblioteca Judeţeană şi o stradă din Centrul Istoric
Constantin Lecca a fost nu doar un remarcabil portretist, autor al unor compozitii istorice şi picturi bisericeşti ci şi un militant pentru Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor şi Independenţa României. A studiat la Budapesta.
Pictura sa aminteşte de academism dar şi de Biedermeier, şi romantism. A fost primul profesor al pictorului Theodor Aman.
A înfiinţat prima tipografie din Craiova şi prima revistă culturală din Oltenia.
Nu se ştie anul în care Coresi s-a născut la Târgovişte… Autorul primelor cărţi în limba româna s-a stabilit în Şcheii Braşovului după jumătatea secolului XVI şi a excelat ca diacon, traducător şi meşter tipograf. Tiparniţa lui Coresi funcţionează şi astăzi în sala care-i poartă numele, din Muzeul Primei Şcoli Româneşti.
Cu ea a tipărit zeci de cărţi, în sute de exemplare, esenţiale pentru formarea limbii române literare. Câteva dintre ele sunt expuse în Muzeul din Şchei. În predosloviile pe care le-a scris, Coresi a militat pentru introducerii limbii române în biserică.
În Braşov, îi poartă numele o stradă din Centrul Istoric, dar şi noul cartier care se va construi pe locul fostei uzine de tractoare.
In imagine: Statuia lui Coresi din curtea Bisericii Sf. Nicolae
Johannes Honterus, născut Austen a fost cel mai de seamă umanist sas, reformator religios al saşilor din Transilvania, fondatorul gimnaziului săsesc din Braşov, actualul Liceu „Johannes Honterus”. A studiat la Viena, a predat la Cracovia (Polonia), a scris cărţi, a deprins arta tiparului la Basel, unde şi tipăreşte în 1532 harta Ţării Bârsei.
Din 1533 se întoarce la Braşov unde înfiinţează una dintre primele tipografii din Transilvania şi publică mai multe lucrări. Se ocupă de educaţia tinerilor, întemeiază şcoală, bibliotecă, dezvoltă activităţi culturale. A fost ales prim preot evanghelic al Bisericii Negre. Personalitate marcantă a epocii sale, s-a bucurat încă din timpul vieţii de un renume internaţional. Astăzi îi poartă numele comunitatea evanghelică a Bisericii Negre (Honterusgemeinde), curtea în care se află celebrul monument, statuia sa, creată în secolul XIX de sculptor german Haro Magnussen şi liceul.
Horia Andreescu este un prestigios dirijor român. A studiat la Conservatorul din Bucureşti, Academia de Muzică din Viena, la Trier şi München (cu dirijorul Sergiu Celibidache). A fost dirijor la Orchestra Filarmonicii din Ploieşti, dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, a fost mulţi ani director al formaţiilor muzicale Radio, dirijor rezident la Orchestra Naţională Radio, profesor asociat al Universităţii Nationale de Muzică Bucureşti, a dirijat mari orchestre din lume. Este fondatorul Orchestrei de Cameră „Virtuozii” din Bucureşti.
Horia Andreescu a primit importante premii şi titluri: premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane la Berlin, în 1997 Uniunea Criticilor Muzicali îl numeşte „Dirijorul anului”, a primit Premiul Comitetului Naţional UNESCO Pentru Dezvoltare Culturală (2002), Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce (2006).
Ion Ţiriac este un fost jucător profesionist de tenis român, fost hocheist, iar în prezent un influent om de afaceri în Germania şi România.
A fost membru al echipei de hochei pe gheaţă a României, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Innsbruck şi la Campionatele Mondiale.
În 1970, a câştigat împreună cu Ilie Năstase Turneul de Tenis de la Roland Garros. Alături de Ilie Nastase, Guillermo Villas şi Adriano Panatta a câştigat şi alte numeroase turnee internaţionale de tenis, inclusiv Campionatului Mondial de Tenis, Sao Paolo (1974). Ţiriac a fost component al echipei României în Cupa Davis între 1959 şi 1978. 9 ani a fost managerul lui Boris Becker, tenisman de clasă mondială. Între anii 1998 – 2004, a fost preşedinte al Comitetului Olimpic Român.
(n. 24 februarie 1938, Braşov, d. 2020, București)
Alexandru Surdu
Personalitate a Brașovului
Alexandru Surdu a fost un filosof român, profesor de filosofie şi membru al Academiei Române, preşedinte al Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române, director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române.
Alexandru Surdu a fost elev al Liceului „Andrei Şaguna” din Braşov, absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1958-1963). Lucrarea de licenţă, notată cu zece a fost hotărâtoare pentru repartiţia la Institutul de Filosofie al Academiei Române. Din 1964 a fost cercetător la Centrul de Logică al Academiei Române.
A colaborat cu celebri filosofi români şi străini, a publicat sute de lucrări, a participat la cele mai importante reuniuni de specialitate, este laureatul a prestigioase premii, începând cu 1975 când primeşte un premiu al Academiei.
După 1990 Alexandru Surdu a ocupat postul de redactor şef al „Revistei de filosofie” şi „Revue roumaine de philosophie”, din 1992 devine preşedinte al Despărţământului Central-Braşov al Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, Astra şi director al revistei „Astra” din Braşov, este primit ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Braşov.
În 1996 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru critică, istorie literară şi eseu „Octav Şuluţiu”. În anul 2004 a fost distins cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de cavaler. În 2009 i-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov pentru contribuţia sa la istoria logicii, logica tradiţională şi simbolică, fundamentele ştiinţelor, filosofia artei şi istoria filosofiei.
Andrei Mureşianu a fost poet şi revoluţionar paşoptist din Transilvania. A studiat filozofia şi teologia la Blaj. Din 1838 vine la Braşov unde lucrează ca profesor şi redactor la Revista “Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, colaborând cu eminenţi cărturari, printre care vărul său, Iacob Mureşianu şi prietenul său, George Bariţ.
În luna mai 1848 scrie poezia “Un răsunet”, pentru care alege o melodie cunoscută în toate provinciile româneşti, “Din sânul maicii mele” compoziţie atribuită lui George Ucenescu.
Aşa s-a născut “Deşteaptă-te Române”, imnul Revoluţiei de la 1848, ”Marseilleza românilor” – cum numea Bălcescu acest cântec, devenit în 1989 Imnul României.
Andrei Mureşianu, numit de poetul naţional Mihai Eminescu “Preot deşteptării noastre, semnelor vremii profet !” – este acum patron spiritual al mai multor licee şi şcoli din România.
În memoria sa, la Braşov există o statuie lângă Teatrul Dramatic
CONSILIUL LOCAL
Consiliul local are initiativă și hotărăște, în condițiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepția celor care sunt date prin lege în competenta altor autorități publice, locale sau centrale. În cadrul acestei secțiuni, punem la dispoziția dumneavoastra informațiile și documente publice care sunt în competența Consiliului Local al Municipiului Brașov
Brașovenii sunt așteptați în 31 martie, la Teatrul Sică Alexandrescu, să discute cu elaboratorii PUG și să își spună punctul de vedere cu privire la acest document strategic
luni, 10 mart. 2025
Până atunci ei pot consulta Propunerile Preliminare ale Planului Urbanistic General și pot face observații pe pagina dedicată dezbaterii publice a acestui document sau la sediul primăriei
După ce la sfârșitul anului trecut și în prima parte a acestui an au avut loc o serie de dezbateri și întâlniri cu specialiști, reprezentanți ai autorităților locale învecinate și rețeliști, Primăria Brașov organizează o întâlnire publică cu cetățenii municipiului Brașov în data de 31 martie, la Teatrul Sică Alexandrescu, în cadrul căreia brașovenii pot afla care este propunerea elaboratorilor pentru noul Plan Urbanistic General și pot solicita clarificările necesare. Pentru a asigura timpul necesar acestor discuții, întâlnirea va avea loc în intervalul orar 14.00 – 20.00.
Până atunci, cei interesați pot consulta aceste propuneri și pot trimite observații fie pe harta interactivă creată special pentru această perioadă de dezbatere publică sau la sediul primăriei, unde, de mâine, va fi repus în funcțiune centrul de informare și consultare.
,,În ultimele luni am avut o serie de discuții cu elaboratorii PUG-ului, pe baza propunerilor și sugestiilor pe care le-am primit anul trecut, pentru a vedea cum pot fi integrate aceste propuneri în viitorul document, astfel încât acesta să reflecte o realitate existentă și să aibă un impact pozitiv asupra comunității. Am discutat și cu primăriile din jur, pentru a ne armoniza viitoarele planuri de dezvoltare, astfel încât să existe o logică în modul în care va evolua întreaga zonă. Acum, pentru că am finalizat această etapă, continuăm consultările cu cetățenii până în 14 aprilie, timp în care ei ne pot transmite și alte observații. În data de 31 martie organizăm, la Teatrul Sică Alexandrescu, o întâlnire cu cetățenii municipiului Brașov, la care vor participa și proiectanții care au lucrat la PUG, pentru a putea răspunde întrebărilor pe care participanții le vor avea. Am stabilit șase ore pentru această întâlnire, ca să putem oferi ocazia tuturor celor care au întrebări să primească un răspuns. În paralel, în curtea interioară a primăriei, vom avea un punct de informare, în cadrul căruia colegii din primărie le vor putea răspunde la întrebări. De asemenea, există, pe site-ul primăriei, posibilitatea de a consulta toate documentele și de a face propuneri, prin intermediul unei hărți interactive”, a declarat primarul George Scripcaru.
Întreaga documentație poate fi consultată integral pe site-ul primăriei, și conține memoriul general, regulamentul local de urbanism, un memoriu de sinteză, planșele de reglementări urbanistice, inclusiv cele detaliate pe MUTR-uri (macro unități teritoriale de referință).
Dezbaterea publică privind Propunerea Preliminară P.U.G. Municipiul Brașov va avea loc în data de 31.03.2025, Teatrul Sică Alexandrescu (Teatrul Dramatic), Sala Mare, în intervalul 14.00-20.00.
De asemenea, continuăm campania de informare și consultare a publicului, până la data de 14.04.2025, oferind următoarele modalități de accesare a documentației de urbanism:
fizic, în curtea interioară a Primăriei Municipiului Brașov, Bulevardul Eroilor nr. 8, intrarea dinspre Str. Nicolae Iorga, unde sunt afișate planșele principale aferente documentației de urbanism.
În cazul în care persoanele interesate au nevoie de informații suplimentare sau doresc consultarea documentației integrale, sunt rugate de apeleze la nr.de telefon 0752103062, Luni și Miercuri: 14.00 – 16.00, Marți, Joi și Vineri: 09.00 – 11.00.
Menționăm că și observațiile/propunerile transmise deja, începând cu data de 07.10.2024, vor fi avute în vedere la revizuirea propunerilor P.U.G. Municipiul Brașov.
Documentația este elaborată, pentru Primăria Municipiului Brașov, de Asocierea Synergetics S.A. și Quattro Design S.R.L., pe baza Contractului nr. 167/46067/15.05.2020, cu obiectul „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Brașov”.
Planul Urbanistic General stabilește condițiile generale de dezvoltare ale municipiului pentru o perioadă de 10 ani, și trebuie să răspundă necesităților populației, a specificului orașului și a tendințelor de dezvoltare.
În cadrul elaborării acestui document strategic, săptămâna aceasta a început etapa de informare și consultare a publicului asupra propunerilor preliminare ale PUG. Locuitorii și proprietarii pot să se exprime direct, iar primăria va analiza observațiile și sugestiile acestora, judecând în interes public, prin raportare la specificul urban, la legislația în vigoare și la obiectivele de dezvoltare coerentă a municipiului.
Etapa se finalizează prin însușirea, de către Consiliul Local al Municipiului Brașov, a raportului elaborat de Primărie și prin transmiterea acestuia către elaboratori.
Urmează obținerea avizelor și acordurilor necesare, elaborarea formei finale a Planului Urbanistic General, etapa de transparență decizională, iar la final, după aprobare, predarea și integrarea PUG în Sistemul Informațional Geografic – GIS.
Până la Paști, Brașovul trebuie să fie curat, locurile de joacă, mobilierul urban și carosabilul afectat în sezonul de iarnă, reparate
luni, 10 mart. 2025
A declarat primarul George Scripcaru, odată cu începerea ,,Lunii curățeniei de primăvară”, o campanie amplă de curățenie și reparații pe domeniului public
De astăzi, Primăria Brașov a demarat programul ,,Luna curățeniei de primăvară”, o amplă acțiune de salubrizare a străzilor și trotuarelor, întreținere a zonelor verzi, plantări și toaletări de gard viu, arbori și arbuști, reparare a mobilierului urban și a locurilor de joacă, intervenții la carosabil, acolo unde au apărut gropi în perioada sezonului rece.
,,De astăzi am început curățenia de primăvară, iar până la Sărbătorile de Paști – care anul acesta le avem împreună, ortodocși și catolici – trebuie ca toate străzile, trotuarele și zonele verzi să fie curate, locurile de joacă și mobilierul urban reparat, plantări și toaletările de gard viu și arbori finalizate, iar programul de reparații străzi demarat. Sper să țină și vremea cu noi, ca să finalizăm la timp. Voi merge personal pe teren și voi avea ședințe periodice cu operatorii pentru a îmbunătăți și regla programele de intervenție. Luna curățeniei de primăvară este un test și pentru fiecare firmă care are contract de prestări servicii cu municipalitatea, pentru că gospodărirea orașului este, pentru mine ca primar, una dintre priorități. Fac un apel la brașoveni, la președinții de asociații să ne ajute la partea de monitorizare și, dacă operațiunile de curățenie sau reparații nu sunt conforme, să ne anunțe. Cum arată un oraș spune foarte mult despre oamenii care îl locuiesc și, mai ales, de cei care îl conduc, iar Brașovul trebuie să se întoarcă în locul pe care îl merită, printre cele mai bine gospodărite orașe”, a declarat primarul George Scripcaru.
Curățenia de primăvară
De astăzi, 10 martie, a început curățenia pe domeniul public și privat al municipiului, care cuprinde următoarele activități de salubrizare: curățarea rigolelor, măturarea manuală și mecanizată a străzilor și trotuarelor, greblarea zonelor verzi, întreținerea și igienizarea cursurilor de apă, ridicarea depozitărilor accidentale, spălarea elementelor de semnalizare rutieră (separatoare de sens, lise metalice, semne de circulație etc.), curățarea gurilor de scurgere a apelor meteorice.
Deșeurile rezultate ca urmare a acestei activități vor fi depozitate cât mai compact, urmând ca acestea să fie transportate de către operatorii de salubrizare la depozitul ecologic.
De asemenea, toți cetățenii care doresc să renunțe la obiectele din gospodărie care nu mai prezintă utilitate sau fac curățenie generală și doresc să arunce lucruri nefolositoare, altele decât deșeuri menajere, o pot face în locuri special amenajate la platformele de gunoi sau în containere de 9 m.c., dispuse pe domeniul public.
!!!! Este interzisă depozitarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a molozului rezultat din demolări, care au un regim special!
Zonele în care au fost amplasate aceste containere sunt următoarele:
Nr.crt.
CARTIERUL
AMPLASAMENTUL
1.
ȘCHEI
Pietrele lui Solomon
2.
CENTRU
Str. Traian Vuia – platforma 176
3.
ASTRA I
Str. Barbu Lăutaru – zona platformei 281 Str. Sitarului – zona platformei 305 Str. Alex. Cel Bun – platforma 110 Colonia Metrom – platforma 287
4.
ASTRA II
Str. Baba Novac – platforma 238 Str. Soarelui nr.1-2 platou, zona platformei 272 B-dul St. cel Mare și Sfânt nr. 16 Aleea Constelației – platforma 261
5.
ASTRA III
Ocolitoarea Crinului – vis a vis platforma 541 bis Ocolitoarea Crinului – vis a vis platforma 557 Str. Neptun – platforma 552 Aleea Minerva – vis a vis platforma 542 Drumul Cernatului – vis a vis platforma 4B.
6.
NOUA
Str. Nucului – platforma 591.6 Str. Brazilor – platforma 594 Str. Levănţicăi – platforma 597
7.
VALEA CETĂȚII
str. Jepilor- platformele 199 str. Jepilor- platformele 191 str. Oltului- platforma 507 str. Mureșului-platforma 515
8.
SCRIITORILOR
Inters. Str. Ștefan cel Mare cu Str. Ion Slavici, Str. Brândușelor lângă platforma 207, Str. Ion Creangă / str. Ovidiu platforma
9.
CRAITER-TRIAJ
Str. Paşcani zona platformei 134, Str. Florilor zona platforma 121, Str. Pavilioanele CFR zona platforma 122, Fundătura Hărmanului zona platforma 351
10.
FLORILOR
Inters. Str. Crinului cu str. Grâului pe zona verde, Str. Mărgăritarelor lângă platforma 98
11.
TRACTORUL
Str. George Bacovia – lângă clopote colectare selectiva, Inters. Str. Ioan Popasu cu Str. Iosif Șilimon lângă platforma Str. 1 Decembrie 1918 / Str. Octavian Goga, Aleea Constructorilor – platforma 29, Str. Bronzului – platforma 21, Str. I. Socec – platforma 37, Str. Argintului – platforma nr. 23
12.
BARTOLOMEU
Str. Bobului – platforma 172, Inters. Str. Lânii / Str. Al. Flechtenmacher – platforma nr. 164, Inters. Str. Lânii / str. Fuiorului, Str. Lanurilor – Recon
13.
GĂRII
Str. Mircea cel Bătrân / Str. Pictor Luchian la transformator, Aleea Petuniei – platforma 90, Aleea Sânzienelor / Aleea Lăcrămioarelor lângă Sc. Gen. Nr. 19 (platforma nr. 81 bis), Str. Dobrogea la centrala, Str. Codrul Cosminului – platforma nr. 59, Str. Transilvaniei / Str. Munteniei la transformator
14.
BRAȘOVUL VECHI
Str. Avram Iancu / str. Morii, Str. Cloșca – platforma nr. 139, Str. Ion Raţiu, Str. Cărămidăriei – platforma 112
15.
Cart.STUPINI
Str. Lânii spre Stupini, str. Fundăturii (la blocuri), Str. Fagurului lângă pod, Str. Lânii nr. 104-104A-F Intersecția Str. Izvorului / Str. Fagurului Str. Fânului nr. 63
Pentru situațiile când deșeurile rezultate în urma curățeniei de primăvară nu pot fi depozitate în aceste containere, rugăm cetățenii să contacteze Serviciul Urmărire Contracte Salubrizare și Deszăpezire în vederea ridicării, la Dispeceratul Primăriei Brașov, tel. 0268/405000.
Operatorul de salubrizare cu care municipalitatea are contract va asigura transportul deșeurilor rezultate în urma efectuării curățeniei de primăvară.
Programul depinde și de condițiile meteo, astfel că vor exista situații în care, dacă vremea nu permite derularea anumitor activități, acesta să sufere modificări. Termenul propus pentru finalizarea tuturor activităților din „Luna curățeniei“ este 18 aprilie.
Schi în Poiana Brașov – Brașovenii și turiștii pot testa mâine schiul nocturn pe pârtiile Lupului inferior și Drumul albastru
vineri, 28 feb. 2025
Cele două pârtii vor fi deschise în intervalul orar 18.00 – 20.00, după ce stratul de zăpadă va fi reamenajat. Astfel, iubitorii sporturilor de iarnă au ocazia să se bucure de frumusețea pârtiilor din Poiana Brașov și după lăsarea întunericului
Poiana Brașov continuă să le ofere celor care iubesc schiul sau snowboardul noi motive pentru a alege să se bucure de aceste sporturi pe pârtiile din masivul Postăvarul. Sâmbătă, 1 martie, municipalitatea le oferă iubitorilor sporturilor de iarnă o nouă experiență: schiul nocturn pe o pârtie pentru avansați, Lupului inferior, odată cu finalizarea lucrărilor la instalația de iluminat și a autorizării sistemului de transport pe cablu pe timp de noapte.
,,Poiana Brașov este stațiunea de schi aflată pe locul întâi în preferințele românilor, iar ultimele două săptămâni, în care s-au înregistrat aproape 350.000 de treceri prin turnichete, confirmă acest lucru. Tocmai de aceea încercăm să le oferim celor care aleg Poiana noi experiențe în fiecare an. Zilele trecute am reușit să finalizăm procedura de autorizare ISCIR pentru funcționarea telescaunului pe timp de noapte, astfel că mâine le propunem brașovenilor și turiștilor să testeze schiul nocturn pe o pârtie pentru avansați, între orele 18.00-20.00. Înainte de această oră, pârtia va fi închisă și reamenajată, la finalul programului de zi obișnuit. Este prima investiție de acest gen, după ce în urmă cu 40 de ani a fost instalată nocturna pe pârtia Bradul. Pentru acces la telescaun se pot folosi aceleași ski pass-uri, iar cele cu valabilitate de o zi pot fi utilizate și în acest interval orar”, a precizat primarul George Scripcaru.
Pentru pârtia Lupului, nocturna oferă iluminare în regim de competiție pe 880 m de pârtie de schi. Instalația cuprinde 35 de stâlpi metalici pentru iluminat, 53 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED ALB, 34 aparate de iluminat tip stradal cu surse LED ALB, 12 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED RGB (acestea își pot schimba culoarea și pot fi folosite în cazul evenimentelor sportive, de exemplu la premierea sportivilor; ele vor fi montate în partea de jos a pârtiei, în zona stației inferioare a telescaunului Lupului), 34 module de telegestiune, 8 camere video supraveghere și filmare.
Pentru pârtia Drumul Albastru, care face legătura între stația superioară a telescaunului Lupului și stația inferioară a telegondolei (parcare), a fost realizată iluminarea în regim normal (recreativ) a 1.100 de metri de pârtie, prin amplasarea a 50 de stâlpi care au în componență: 3 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED alb; 49 aparate de iluminat tip stradal cu surse LED alb și 49 module de telegestiune.
Stratul de zăpadă bătută de pe pârtie măsoară 50 de cm în partea superioară a masivului, 40 de cm în zona telescaunului Ruia și 30 de cm în partea inferioară. Din cauza temperaturilor ridicate, stratul de zăpadă este mai moale.
Se schiază pe pârtiile: Drumul Roșu; Sulinar, cu ieșire în pârtia Subteleferic – telegondolă; Lupului superior, cu ieșire spre stația telescaunului Ruia (telescaunul de 6 locuri); Kanzel; Doamnei și Ruia, cu ieșire în Drumul Roșu; Subteleferic; Lupului inferior. Cei care vor să învețe să schieze sau să se dea cu placa au la dispoziție pârtiile Bradul și Stadion.
Mâine vor funcționa următoarele sisteme de transport pe cablu: telecabinele Capra Neagră și Kanzel, telegondola, telescaunele Ruia și Lupului, teleschiurile Ruia, Bradul, Stadion.
Pentru achiziționarea ski-pass-urilor există în total trei puncte de vânzare (casieriile de la telegondolă, de la telecabina Kanzel și de la telecabina Capra Neagră). La toate casieriile este posibilă și plata cu cardul.
Pentru recuperarea garanției de 20 lei plătită pentru ski-pass, pe lângă casierii vor funcționa și două automate, la telecabina Capra Neagră și la telegondolă.
Cei care doresc să își încarce ski-pass-urile o pot face și online, pe platforma www.skibv.ro. Utilizatorii își pot încărca online ski-pass-urile și cu abonamente, nu doar cu puncte, fie cu intervale orare, fie cu ore sau zile. Utilizatorul trebuie să-și creeze un cont, printr-o procedură simplă, care presupune doar introducerea adresei de e-mail. Sistemul generează automat un link de confirmare, trimis pe e-mail, care permite apoi setarea unei parole și înregistrarea în cont. Mai multe detalii, inclusiv un tutorial care prezintă modul de creare a contului și de încărcare a ski-pass-ului, găsiți pe www.skibv.ro.
Pentru a scăpa de stresul găsirii unui loc de parcare, puteți utiliza cele două linii de transport în comun care fac legătura dintre Brașov și Poiană: linia 20, din Livada Poștei și linia 100, de la gara Brașov, care are stații și la Camera de Comerț și în livada Poștei.
Cei care utilizează autoturismele proprii pot parca în parcarea multietajată din Poiana de jos, iar de acolo beneficiază de transport gratuit pe autobuzele de pe linia 60, în baza tichetului de parcare, pentru toți ocupanții autoturismului.
TARIFE DE ACCES LA TRANSPORTUL PE CABLU ÎNPOIANA BRAȘOV
SEZON 2024-2025
TIP CARTELA
ADULŢI
COPII 6 – 12 ANI
TELECABINE
URCARE SIMPLĂ
40 LEI
25 LEI
URCARE ŞI COBORÂRE
65 LEI
35 LEI
COBORÂRE
40 LEI
25 LEI
TELECABINE, TELEGONDOLĂ, TELESCAUNE ŞI TELESCHIURI
10 puncte
70 LEI
40 LEI
20 puncte
130 LEI
65 LEI
30 puncte
180 LEI
100 LEI
60 puncte
320 LEI
170 LEI
80 puncte
380 LEI
210 LEI
120 puncte
550 LEI
300 LEI
240 puncte
930 LEI
490 LEI
Cartela de sezon personalizata si netransmisibila
5.000 LEI
3.000 LEI
ABONAMENTE
De la ora 1100
175 LEI
105 LEI
De la ora 1300
140 LEI
70 LEI
De la ora 1400
90 LEI
55 LEI
4 ore (de la prima intrare in ziua cumpărării)
165 LEI
100 LEI
1 zi
220 LEI
130 LEI
2 zile
370 LEI
195 LEI
3 zile
510 LEI
265 LEI
4 zile
620 LEI
330 LEI
5 zile
730 LEI
380 LEI
6 zile
830 LEI
445 LEI
10 zile din sezon(consecutive sau nu)
1.550 LEI
890 LEI
20 de ore din sezon (timp minim 1 h )
720 LEI
390 LEI
1 oră bandă
–
35 LEI
2 ore bandă
–
45 LEI
10 puncte bandă
–
50 LEI
20 puncte bandă
–
90 LEI
30 puncte bandă
–
110 LEI
4 ore bandă
–
65 LEI
6 puncte bandă
–
35 LEI
1 zi covor rulant
–
90 LEI
GARANTIE CARTELA
20 LEI
20 LEI
NUMĂR PUNCTE ANULATE PE TIP DE INSTALAȚIE DE TRANSPORT PE CABLU
Sezon 2024 – 2025
INSTALATIE DE TRANSPORT PE CABLU POIANA BRASOV
LUNI -DUMINICA In perioadele07.12.2024 –31.12.202420.01.2025 –20.02.2025
LUNI – JOIIn perioadele01.01.2025 – 16.01.202524.02.2025 – 20.03.2025
LUNI –DUMINICAIn perioada03.03.2025 – 30.03.2025
TELECABINA CAPRA NEAGRĂ
6 PUNCTE
6 PUNCTE
5 PUNCTE
5 PUNCTE
TELEGONDOLA POSTAVARUL
6 PUNCTE
6 PUNCTE
5 PUNCTE
5 PUNCTE
TELECABINA KANZEL
5 PUNCTE
5 PUNCTE
4 PUNCTE
4 PUNCTE
TELESCAUN RUIA
4 PUNCTE
4 PUNCTE
3 PUNCTE
3 PUNCTE
TELESCAUN LUPULUI
3 PUNCTE
3 PUNCTE
2 PUNCTE
2 PUNCTE
TELESCHI BRADUL
2 PUNCTE
2 PUNCTE
2 PUNCTE
2 PUNCTE
TELESCHI RUIA
2 PUNCTE
2 PUNCTE
2 PUNCTE
2 PUNCTE
TELESCHI SUBTELEFERIC
2 PUNCTE
2 PUNCTE
2 PUNCTE
2 PUNCTE
TELESCHI STADION
1 PUNCT
1 PUNCT
1 PUNCT
1 PUNCT
Recomandări Serviciul Salvamont
Purtați întotdeauna echipament adecvat care să vă protejeze de precipitații, vânt și care să vă ofere confortul termic de care aveți nevoie. Echipamentul adecvat trebuie întotdeauna dublat și de un echipament de protecție, din care să nu lipsească casca, ochelarii, mănușile de schi și, nu în ultimul rând, protecția de coloană.
Schiați cu o viteză în care să fiți întotdeauna în control, pentru a putea evita sau opri în siguranță, indiferent de manevrele celor de dinaintea voastră. Adaptați permanent viteza condițiilor meteo, de trafic, stării pârtiilor, dar mai ales pregătirii voastre, atât tehnice, cât și fizice.
Urcați și staționați numai pe marginea pârtiei și numai în zonele în care ceilalți schiori să vă poată repera ușor (nu sub ruperi de pantă, curbe, etc.).
În zonele înguste, nu staționați niciodată, iar când schiați, asigurați-vă că lăsați culoare de trecere, pentru ca ceilalți practicanți să vă poată depăși.
Schiorilor începători le recomandăm să apeleze, cu cea mai mare încredere, la un instructor de schi autorizat. Astfel vor fi permanent în siguranță, nu vor ajunge pe pârtii care să le depășească nivelul și nu se vor rătăci. În plus vor învăța să schieze într-o manieră corectă, care ulterior va fi mult mai ușor de dezvoltat, iar progresul va fi unul exponențial mai rapid decât dacă aleg să învețe singuri. Dacă aleg totuși să învețe singuri, să se asigure ca rămân pe pârtiile de începători, BRADUL și STADION, și să nu urce pe pârtia Drumul Roșu decât în momentul în care sunt capabili să oprească și să ocolească în condiții de siguranță. Să nu urce pe masiv aproape de ora închiderii instalațiilor de transport pe cablu. Coborârea unei pârtii ca Drumul Roșu este foarte solicitantă și poate dura mult mai mult decât anticipați. Astfel, riscați să fiți prinși de lăsarea întunericului. Aducem la cunoștință faptul că pârtiile se închid la jumătate de oră de la ultima cursă, de regulă la ora 16:30.
Schiorii avansați sunt sfătuiți să nu iasă niciodată de pe pârtiile amenajate, deoarece stratul de zăpadă poate ascunde multe pericole (bolovani, cioate, șanțuri etc.). În plus, făcând acest lucru se pot rătăci foarte ușor, mai ales dacă vorbim de condiții meteo care includ ceață. Să nu schieze cu viteză mare pe pârtiile destinate nivelurilor avansate sau medii. Acest lucru poate favoriza producerea unor coliziuni, prin diferențele mari de viteza generate între ei și cei care schiază mai lent.
,,Bugetul Brașovului este unul echilibrat, cu accent pe investiții, gospodărirea orașului și accelerarea implementării proiectelor cu finanțare nerambursabilă”
joi, 27 feb. 2025
A declarat primarul George Scripcaru, odată cu punerea în dezbatere publică a proiectului de buget. În următoarele 15 zile se pot transmite propunerile pentru completarea acestui proiect de buget
Primarul George Scripcaru a pus în dezbatere publică astăzi, 27 februarie, proiectul de buget pentru anul 2025, proiect care poate fi amendat și completat până în data de 13 martie.
Anul acesta, Brașovul are un buget general, la capitolul cheltuieli, de 2,1 miliarde lei, buget construit pe venituri de 1,86 miliarde lei, la care se adaugă excedentul de anul trecut, fonduri care se regăsesc la secțiunea de dezvoltare, ce acoperă investițiile municipalității.
Proiectul de buget este construit pe dezvoltarea orașului, zona de investiții fiind prioritară în cadrul capitolului de cheltuieli, la care se adaugă fondurile necesare pentru gospodărirea orașului. O altă componentă importantă este cea de accelerare a implementării proiectelor cu finanțare nerambursabilă, atât fonduri europene, cât și naționale.
Bugetul pus în dezbatere publică este unul echilibrat, după ce municipalitatea a trebuit să găsească soluții pentru a acoperi un deficit de aproximativ 10 milioane de euro, reprezentând cote defalcate din venit care nu au mai fost virate către bugetul municipiului.
Astăzi a avut loc o primă prezentare a proiectului de buget, la care au participat reprezentanții serviciilor și instituțiilor publice din subordinea Consiliului Local și cei ai societăților și regiilor aparținând municipalității. Urmează o nouă prezentare la care vor participa instituțiile de învățământ, precum și dezbaterea publică cu brașovenii.
„Toate instituțiile din subordinea consiliului local sau cele care depind de bugetul local au fost prezente astăzi aici. Le-am prezentat structura de buget, am asigurat funcționarea tuturor instituțiilor cu cheltuieli de funcționare, salarizare sau alte bunuri și servicii sau dotări, în așa fel încât să avem un parcurs pe durata anului 2025, să fim în regulă. Am plecat de la minus 10 milioane (de euro, n.n), am echilibrat bugetul, am găsit soluțiile pentru acest buget, în așa fel încât să facem și investiții, și să asigurăm funcționarea a ceea ce înseamnă viața publică în municipiul Brașov, acele capitole care depind de Primăria Municipiului Brașov. Prioritare sunt proiectele europene, fondurile accesate, pentru că trebuie să recuperăm timpul pierdut. În acest moment punem în fața brașovenilor un proiect echilibrat, construit pe realizarea de investiții, o gospodărire eficientă a orașului și accelerarea implementării proiectelor cu finanțare nerambursabilă“, a declarat primarul George Scripcaru.
Alături de primarul George Scripcaru, la această întâlnire a fost prezent și președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, viceprimarul Lucian Pătrașcu, președintele de ședință în funcție și consilier local Cătălin Anton și administratorul public Laszlo Barabas.
,,Astăzi m-a invitat domnul primar Scripcaru la ultima ședință (cu aparatul administrativ, n. n.) în care s-a prezentat proiectul de buget al municipiului Brașov pentru anul 2025. Am văzut că există finanțare pentru toate instituțiile aflate în subordinea Consiliului Local. Așteptăm ca dânsul să ne convoace pentru ședința ordinară în care să aprobăm bugetul, astfel încât toate instituțiile să poată să parcurgă programele pe care și le-au planificat deja. (…) Chiar dacă există o situație economico-financiară, la nivelul țării, aflată în discuție permanent, ca urmare a nevoilor pe care le are fiecare minister în parte, bugetul Primăriei a reușit să se mențină la nivelul celui de anul trecut, în ciuda acelor sume găsite lipsă în bugetul local. Chiar și așa, bugetul se menține la același nivel, ceea ce este un lucru bun, atât pentru angajați, cât și pentru dezvoltarea infrastructurii locale, adică investițiile care vor urma să se facă în municipiul Brașov”, a declarat Cătălin Anton, la finalul întâlnirii.
Proiectul de buget va fi în dezbatere publică până în data de 13 martie, astfel că brașovenii își pot exprima punctul de vedere cu privire la propunerea executivului, pe bugetpmb@brasovcity.ro.
Premieră în România: Lei de mare californieni, foci și pinguini Humboldt la Grădina Zoologică Brașov
luni, 27 ian. 2025
Cele trei specii de animale marine pot fi admirate în noile spații amenajate de municipalitate printr-un proiect de investiții în valoare de peste 23 de milioane de lei
Grădina Zoologică din Brașov continuă să le ofere noi experiențe vizitatorilor, fiind primul zoo din România care le oferă celor care îi trec pragul posibilitatea de a vedea trei specii deosebite de animale marine: lei de mare californieni, foci și pinguini Humboldt. Aceste specii spectaculoase aduc o nouă dimensiune biodiversității din cadrul grădinii zoo și vor oferi vizitatorilor o oportunitate unică de a explora viața marină și de a înțelege mai profund complexitatea ecosistemelor acvatice.
Adăposturile create pentru acestea sunt și ele unice în România și includ atât zone de uscat, cât și bazine cu apă sărată de aproximativ 3.400 metri cubi, fiind concepute, împreună cu specialiști internaționali, pentru a recrea mediul natural al fiecărei specii.
,,În premieră în România, Grădina Zoologică de la Brașov își așteaptă vizitatorii pentru a le prezenta cei 9 pinguini, cei 4 lei de mare și cele două foci. Pentru a le crea cele mai bune condiții, am realizat spații conforme standardelor acceptate la nivel european și internațional. Vorbim de o investiție de 23 de milioane de lei, pe care am pornit-o în 2018 și care este gata astăzi. Dincolo de ceea ce vedeți aici, la suprafață, mai sunt alte două niveluri la subsol, unde este o întreagă «fabrică», cu echipamente și instalații care trebuie să proceseze, să întrețină ceea ce vedem aici, pentru ca aceste animăluțe să aibă o viață foarte plăcută și foarte frumoasă. Mă bucur că am reușit să aducem la final această investiție, pe care am pornit-o cu șapte ani de zile în urmă. Pentru copii, pentru părinți, pentru vizitatori este un lucru important, și pentru Brașov înseamnă foarte mult, e un punct de atracție”, a declarat primarul George Scripcaru.
Cei 4 lei de mare californieni, toți masculi, au fost aduși din Olanda, de la Zoo Amsterdam și din Germania, de la Zoo Nürenberg, și au vârste cuprinse între 2 și 5 ani. Tot din Germania, de la Grădina Zoologică din Augsburg, au fost aduse și cele două foci, masculi, în vârstă de 2 și respectiv 3 ani. Leii de mare și focile au ajuns la Zoo Brașov la finalul luni noiembrie și au beneficiat de o perioadă de carantină și observație, timp în care au fost atent monitorizate de echipa de medici și îngrijitori ai Grădinii Zoo, această măsură fiind esențială pentru sănătatea și bunăstarea lor. Pentru a facilita acomodarea lor la noul spațiu, doi îngrijitori de la Zoo Amsterdam și Zoo Nürenberg au fost prezenți la Brașov, pentru a împărtăși personalului de aici din experiența lor în îngrijirea acestor animale. Pinguinii Humboldt, patru femele și cinci masculi, cu vârste cuprinse între 2 și 11 ani, au fost aduși din Franța în 12 ianuarie și momentan se află în perioada de carantină și observație.
„Suntem singura grădină zoologică din România care are pinguini, lei de mare și foci. Prezența acestora în Grădina Zoologică Brașov este o dovadă a angajamentului nostru privind protejarea și conservarea vieții sălbatice, precum și un succes remarcabil al echipei noastre. Construcția adăposturilor pentru aceste mamifere marine a fost o adevărată provocare ce a presupus lucrări complexe, unice în țară. Adăposturile includ atât zone de uscat, cât și bazine cu apă sărată de aproximativ 3.400 metri cubi și au fost concepute pentru a recrea mediul lor natural. Apa din bazine este în permanent recirculată și tratată, fiind menținută la temperatura și parametrii optimi fiecărei specii, asigurându-le confortul și siguranța necesare. Totodată, pentru a putea găzdui animalele, spațiile au fost certificare de către specialiștii EAZA (Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor). De asemenea, personalul care se ocupă de îngrijirea acestora a beneficiat de pregătire de specialitate în Ungaria, la o grădină zoologică ce adăpostește astfel de animale, iar la finalul lunii decembrie 2024, un expert în mamifere marine, din Italia, a petrecut câteva zile la Brașov alături de colegii noștri pentru a le prezenta cele mai noi metode de îngrijire a acestora”, a declarat Alin Pînzaru, director Grădina Zoologică Brașov.
Conform directorului Zoo Brașov, Alin Pînzaru, în perioada următoare vor mai fi aduse 15 exemplare de pinguin, 8 masculi din Franța și 7 femele din Germania.
Adăpostul creat pentru cele 3 specii este format dintr-un spațiu exterior mixt pentru foci și lei de mare, cu 214,5 mp uscat și un bazin cu apă cu suprafața de 633,15 mp, cu adâncimi de până la 5 metri.
Spațiul interior pentru leii de mare are o suprafață de uscat de 42,5mp și un bazin de 98,5 mp, cu o adâncime de 3m, precum și o zonă de carantină cu 5,4mp de uscat și un bazin de 15,1 mp, cu o adâncime 1,5 m.
Spațiu interior pentru foci: suprafața de uscat este 25,45 mp și un bazin de 31,95 mp, cu o adâncime de 3 m. Zona de carantină este 6,5 mp suprafața de uscat și un bazin 15,8 mp, adâncime 1,5 m.
Spațiu exterior pentru pinguini: o suprafața de uscat de 409,3mp si un bazin de 204,2 mp, cu adâncimi de până la 3 m
Spațiu interior pentru pinguini are o suprafață de uscat de 36,6 mp și un bazin de 36,8mp cu adâncime de 1,5m. Zona de carantină are o suprafață de uscat de 7,95 mp și un bazin de 4,95mp, cu o adâncime de 0,6m.
Cantitatea totală de apă sărată a tuturor bazinelor este de 3.400 mc, apă tratată și filtrată de un sistem complex LSS (Life Support System), care menține apa la toți parametrii optimi prin filtrare mecanică, filtrare biologică, skimmer cu ozon și lămpi UV.
În spațiile interioare, temperaturile aerului și a apei sunt menținute între limitele recomandate pentru fiecare specie in parte.
Valoarea investiției a fost de 23.258.915,14 lei, suma fiind asigurată din bugetul local.
Lucrările de proiectare și execuție au fost făcute de către asocierea S.C. Romfit Group S.R.L, lider de asociere, și S.C. Har&H S.R.L.
Contractul a fost semnat în 28.12.2018 iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 01.10.2019.
Leu de mare californian (Zalophus californianus)
GENERALITĂȚI
Mascul : Greutate: 275 – 390 kg / Lungime: 220 – 240 cm
Femela : Greutate: 90 – 110 kg / Lungime: 180 – 200 cm
Cât trăiește: 12 – 15 ani
În zoo + 20
Numărul de pui: 1
Gestație aproximativ 11 luni
MODUL DE VIAȚĂ
Zalophus californianus sunt capabili să se scufunde la adâncimi de până la 274 metri și pot înota cu o viteză de 24 – 32 km/oră.
La fel ca alte mamifere marine, Z. californianus folosește un sistem de ecolocație pentru a-și găsi hrana, pentru a se orienta și pentru a naviga sub apă.
În timpul sezonului de împerechere, masculii își revendică teritorii proprii. Timpul în care masculul ocupă teritoriul respectiv este de aproximativ două săptămâni. Pe parcursul acestei perioade, masculul nu își părăsește teritoriul nici măcar pentru a căuta hrană. Masculii vor ataca alți masculi care încearcă să le invadeze teritoriul.
Uneori, Z. californianus adoptă și îngrijesc un pui care a fost abandonat de mamă.
HABITAT
Zalophus californianus se găsesc de-a lungul țărmului din California până în Mexic, inclusiv Baja and Tres Marias, Insulele Galapagos și sudul Mării Japoniei. Leii de mare californieni au tendința să se înmulțească pe insule sau plaje izolate.
HRANA
Leii de mare californieni se hrănesc de obicei singuri au în grupuri mici, cu excepția situațiilor în care hrana este abundentă. În aceste condiții, vânează în grupuri mai mari. Este cunoscut faptul că leii de mare californieni se hrănesc în cooperare cu cetacee, păsări marine și marsuini. Adesea, una dintre aceste specii localizează un banc de pești și anunță prezența hranei celorlalte specii. Hrana consumată include cefalopode, hamsii, heringi, merlani, pești de stâncă, merluciu, somoni, calmari și caracatițe.
Focă comună (Phoca vitulina)
GENERALITĂȚI
Mascul : Greutate: 80 – 170 kg / Lungime: 160 – 190 cm
Femela : Greutate: 60 – 145 kg / Lungime: 160 – 170 cm
Cât trăiește: 35 – 40 ani
În zoo + 40
Numărul de pui: 1
Gestație 10 – 11 luni
MODUL DE VIAȚĂ
Focile comune sunt pinipede diurne care trăiesc de obicei solitare. Formează mici grupuri mixte de masculi, femele și pui în perioada creșterii puilor și a năpârlirii, dar aceste grupuri nu manifestă organizare socială.
Focile comune se pot scufunda până la adâncimi de 427 m și pot rămâne sub apă aproape 30 minute. O scufundare obișnuită durează doar câteva minute și este efectuată la adâncimi de până la 91 m.
Focile stau de obicei pe o rază de 50 m de la locul de acces pe uscat. Apropierea de țărm pe parcursul căutării hranei le permite să evadeze mai ușor de prădători, așadar majoritatea activităților lor se desfășoară pe o rază de 10 m de la locul de acces.
Focile comune sunt extrem de alerte și par să fie permanent conștiente de mediul înconjurător, chiar și în captivitate. Comparativ cu alte specii de foci, acestea sunt mai puțin vocale. Această ”tăcere” aparentă poate fi o adaptare pentru evitarea prădătorilor. Sunetele emise de aceste foci pot fi asemănate cu eructații, grohăituri și scheunături.
Atât puii, cât și adulții de focă comună sunt foarte jucăuși. Se joacă adesea fie între ei, fie cu alte materiale precum algele.
Nou-născuții cântăresc între 8 și 12 kg. Femelele depun mai multe eforturi parentale decât masculii. În prima oră după naștere, pentru a se putea recunoaște reciproc, mamele stabilesc o legătură strânsă cu puii, fapt esențial pentru succesul creșterii lor. Aceștia vor fi înțărcați și vor deveni independenți după 4 – 6 săptămâni.
HABITAT
Focile comune sunt pinipedele cu cel mai mare areal geografic, care cuprinde zonele de coastă estice și vestice ale Oceanelor Pacific și Atlantic din emisfera nordică. Arealul lor se întinde de la coasta de vest a Oceanului Pacific spre nord, către Golful Alaska și sud-estul Mării Bering. Focile din vestul Oceanului Atlantic se găsesc pe coasta franceză, către Marea Nordului și Marea Barents, precum și de-a lungul coastei Atlanticului din America de Nord. Deși ocupă regiuni vaste costiere și insulare, coloniile din Pacific și cele din Atlantic sunt separate de suprafețe mari neclar delimitate.
HRANA
Focile comune sunt carnivore: adulți mănâncă preponderent pește, pe care îl consumă întreg. Speciile preferate de pește de dimensiuni medii includ codul, merluciul, macroul și heringul. Consume de asemenea caracatițe și calmari, dar și și crustacee precum crabi și creveți. Deoarece puii de abia înțărcați au abilități de scufundare slab dezvoltate, hrana lor principală este formată din crustacee ușor de capturat. O focă comună de 100 kg consumă zilnic între 5 și 7 kg de hrană.
Pinguin Humboldt(Spheniscus humboldti)
GENERALITĂȚI
Mascul : Greutate: 4 – 5 kg / Lungime: 66 – 70 cm
Femela : Greutate: 4 – 5 kg / Lungime: 66 – 70 cm
Cât trăiește: 15 – 20 ani
În zoo + 20
Numărul de pui: 2
Incubație aproximativ 6 săptămâni
MODUL DE VIAȚĂ
Pinguinii Humboldt trăiesc în colonii mari, fiind foarte sociabili cu excepția momentelor în care caută hrană. Comportamentul de căutare a hranei diferă în funcție de prezența sau absența puilor. Fiecare individ emite sunete unice, recunoscute de către ceilalți pinguini.
S-a descoperită că pinguinii Humboldt au un simț foarte dezvoltat al mirosului. Văd la fel de bine și pe uscat, și în apă.
Înmulțirea are loc în perioada martie – decembrie, mai ales în aprilie și în august – septembrie. Pinguinii Humboldt folosesc cuiburi acoperite, care protejează ouăle de radiația solară intensă și de prădătorii tereștri și aerieni. Ambele sexe supraveghează și protejează cuibul înainte de ecloziune. Părinții își vor împărți apoi responsabilitatea hrănirii puilor.
Înainte de înmulțire, pinguinii vor năpârli (de obicei în ianuarie). Pe parcursul năpârlirii, pinguinii vor sta doar pe uscat și vor posti timp de aproximativ două săptămâni.
Pinguinii Humboldt sunt extrem de sensibili la prezența umană. Rata de succes a înmulțirii a fost semnificativ redusă în zonele intens vizitate de turiști. Prezența unui om la o distanță de 150 m a ridicat drastic pulsul unui pinguin; pulsul a revenit la valori normale după 30 de minute. Această sensibilitate față de oameni poate fi cauzată de istoricul vânării acestor păsări.
HABITAT
Pinguinii Humboldt penguins sunt endemici în zonele de coastă subtropicale ale Pacificului din Chile și Peru. Zona se extinde din nord, de la Isla Foca, până la Insulele Punihuil în sud. Această zonă este localizată adiacent Curentului Humboldt, un curent oceanic ascendent cu ape reci, bogate în nutrienți.
HRANA
Pinguinii Humboldt sunt specializați pe specii de pești pelagici. Pinguinii din regiunile nordice din Chile consumă aproape exclusiv țipari de mare, iar cei din zona centrală preferă hamsii, sardine și calmari. Se bănuiește că aceste diferențe se datorează disponibilității diferitelor tipuri de pradă în zonele specifice de hrănire. În plus, pinguinii Humboldt consumă heringi și aterine.
Despre Brașov
Municipiul Braşov sau Kronstadt adică "Orașul Coroanei" (reşedinţa judeţului Brașov) este situat la 25gr30' longitudine estică şi 45gr45' longitudine nordică cu o altitudine medie de aproximativ 600 m. Braşovul este situat în inima României, în curbura arcului Carpatic și beneficiază din plin de influenţa istoriei.
Așezat la poalele muntelui Tâmpa cu o altitudine de 967 m și totodată la graniţa de nord a Carpaţilor Orientali, este destinaţia turistică favorită în România.
La doar 13 km de Brașov, sus în munţii Postăvarul, se găseşte cea mai frumoasă staţiune de iarnă, Poiana Braşov. Aici, sporturile de iarnă, în principal schiul şi snowboardul, aduc în sezonul de iarnă mii de turişti din toată Europa. Plimbările cu sania trasă de cai, cu ski-jetul sau patinajul, sunt doar câteva dintre activităţile disponibile în Poiana Braşov.
Climă și relief
Clima este temperat continentală, caracterizându-se prin nota de tranziţie între clima temperată de tip oceanic şi cea temperată de tip continental.
Aflat in curbura arcului Carpatic în vecinătatea Brașovului veți găsi variate forme de relief. Astfel, la vest de Brașov se găsesc Carpaţii Meridionali cu cele mai importante masive: Făgăraş cu vârful Moldoveanul 2543 m, Piatra Craiului cu vârful La Om 2239 m, la sud de Brașov, muntele Postăvarul cu vârful Cristianul Mare 1802 m, masivul Bucegi cu vârful Omu 2 07 m, la sud-est de Brașov, muntele Piatra Mare cu vârful Piatra Mare 1844 m, la est de Brașov masivul Ciucaş cu vârful Ciucaş 1956 m, şi o parte a munţilor Întorsura Buzăului. Relieful împrejurimilor Brașovului conţine şi o regiune de coline subcarpatice, depresiuni cu aspect de şes – Ţara Bârsei şi Ţara Făgăraşului.
Natura înconjurătoare
În apropierea Brașovului veți găsi 2 parcuri naţionale (Piatra Craiului şi Bucegi) precum și alte 30 de arii protejate printre care și muntele Tâmpa. Suprafeţele protejate au 27313,7 ha, reprezentând circa 7 la sută din suprafaţa judeţului Brașov.
Apele de munte şi de şes sunt populate cu specii diferite de peşti (păstrăv, lipan, mreană).
Pădurile abundă în specii de amfibieni, reptile, păsări (şorecarul comun şi încălţat, barza albă şi neagră, potârnichea, cocoşul de munte, acvila) şi mamifere (capra neagră, ursul, căpriorul, mistreţul, râsul).